Random Posts

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η ώρα της αξιολόγησης

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Στις 16.00 η κρίσιμη συνεδρίαση - Σίγουρη μόνο η «σφραγίδα» για κλείσιμο της αξιολόγησης - Το καλύτερο σενάριο μιλά για αναδιατύπωση της απόφασης του Μαΐου του 2016 - «Γρίφος» το πόσο θα παραταθούν τα πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018

Η πρώτη προσπάθεια για την πολυπόθητη συνολική συμφωνία (global deal) αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Το βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας, εφόσον επιτευχθεί το βράδυ της Δευτέρας ή τα ξημερώματα της Τρίτης, θα είναι μία νέα διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Προς το παρόν αυτό που πρέπει να περιμένουμε χωρίς αστερίσκους και αμφιβολίες είναι η επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς τα κράτη μέλη θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας η οποία μετά και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται θετική.

Πριν από τη συνεδρίαση αναμένονται συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο για το χρέος. Μεγάλη σημασία έχει η συνεδρίαση του Euro Working Group νωρίτερα την Δευτέρα, η έκβαση του οποίου θα αποτελέσει πρόκριμα για το Eurogroup που θα ακολουθήσει το απόγευμα.

Αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία αναμένεται νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες ενώ ακολουθεί στις 15 Ιουνίου και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.


Η ατζέντα

Η συζήτηση, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θα βασίζεται στην απόφαση του Μαΐου του 2016. Επίσης, η συμφωνία θα αποκαλύψει και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ πέρα από το 2021 που ψήφισε ήδη η Βουλή στο Μεσοπρόθεσμο.

Όσο πλησιάζουμε προς τη συνεδρίαση όλοι οι βασικοί "παίκτες" διατυπώνουν τις θέσεις τους.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από σήμερα κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές.

Είχε προηγηθεί η σκληρή διατύπωση το Σάββατο από τον εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε στη Bild ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 τότε και μόνο -αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σήμα αισιοδοξίας ακολούθησε χθες από τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».
Θετικά μηνύματα μετέφερε χθες και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα ανοίξει το δρόμο για μία συνολική συμφωνία και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης. Το τηλεγράφημα του AFP επικαλέστηκε πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης.


Μακρά και δύσκολη συνεδρίαση

Μακρά και δύσκολη αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση του Eurogroup: Υπάρχει μεν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία, όμως όλα εξαρτώνται από τη στάση της Γερμανίας και το κατά πόσο θα καταφέρει να γεφυρώσει τις απόψεις τις για το ελληνικό χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα με αυτές του ΔΝΤ.

Για το λόγο αυτό, πριν από το Eurogroup συνεδριάζει το προπαρασκευαστικό όργανο των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης το EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το έδαφος για τους υπουργούς Οικονομικών.

Τα ζητήματα σήμερα είναι τρία. Πρώτα τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία λίγο πολύ έχουν ολοκληρωθεί, έπειτα το μέγεθος και διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος και τέλος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τα δύο τελευταία είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Στο πλεόνασμα, η συζήτηση δεν περιορίζεται στο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να πιάνει τον στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος επί του ΑΕΠ, καθώς η διάρκεια του θα είναι μεταξύ 4 και 5 ετών. Το θέμα σήμερα είναι η «μετα - προγραμματική» εποχή και το πλεόνασμα που θα πρέπει να πιάνει η Ελλάδα μετά το 2022 ή 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία θέλει 2,5% επί του ΑΕΠ, εκτιμώντας πως έτσι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την άλλη το ΔΝΤ θέλει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.5 με 2% και αναμένεται να γίνει μια ευρεία συζήτηση σήμερα, όπου κατά πάσα πιθανότητα η ευρωπαϊκή πλευρά θα προσεγγίσει αυτή του ΔΝΤ

Για το χρέος δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, συνεπώς η απόφαση θα κινηθεί στα πλαίσια του Eurogroup του Μαΐου 2016, όπου μέσω χρηματοοικονομικών παραγώγων, τα ακριβά δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Ελλάδα από το ΔΝΤ θα αγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με μικρότερο επιτόκιο, τα κυμαινόμενα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και θα υπάρξει επιμήκυνση πληρωμών κάποιων δανείων όπως αυτό του ΕΤΧΑ.

Πιθανόν τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούνται από τη μετατροπή και το κλείδωμα των επιτοκίων, να καλυφθούν είτε με τα 21 δισ του τρίτου μνημονίου που περίσσεψαν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα.

Πάντως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμφωνία σήμερα, σύμφωνα και με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς είναι πολύ πιθανό οι λεπτομέρειες που χωρίζουν τις δύο πλευρές να συμφωνηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ

Τα τέσσερα μεγάλα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης στους συνταξιούχους και τις συνέπειες που αυτά επιφέρουν στο μηνιαίο εισόδημα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, το υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε ένα ακόμη προαπαιτούμενο. Η κυβέρνηση, είχε παγώσει την ενημέρωση για τις αμοιβές των συνταξιούχων εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Έτσι, για να χυθεί φως, οι δανειστές υποχρέωσαν την ελληνική πλευρά να δημοσιεύσει τα στοιχεία εντάσσοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση στη λίστα με τα 140 μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Έτσι, ήρθαν στην επιφάνεια οι συνέπειες από το πρώτο κούρεμα του ΕΚΑΣ, από τον διπλασιασμό της εισφοράς υπέρ υγείας, από το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων αλλά και από το βαθύ μαχαίρι στα μερίσματα. Συνολικά, οι απώλειες εισοδήματος από τις τέσσερις πρώτες περικοπές ξεπερνούν το ένα δις. ευρώ.

Φυσικά, δεν είναι παρά ένα υποσύνολο των μειώσεων που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι.  Ειδικότερα:

1.Κάθε μήνα που περνάει, οι συνταξιούχοι πληρώνουν 131,4 εκατ. ευρώ υπέρ του κλάδου υγείας. Σε ετήσια βάση, το ποσό εκτοξεύεται στα 1,576 δις. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2015, πριν ψηφιστεί η διάταξη για την επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές αλλά και για την αύξηση του συντελεστή στις κύριες συντάξεις, η μηνιαία κράτηση ήταν 86,478 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει από το συγκεκριμένο χαράτσι περίπου 44,9 εκατ. ευρώ τον μήνα ή 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

2.Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν τις συνέπειες από το πρώτο κύμα… ξεκληρίσματος των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Από 371.976 που εισέπρατταν το επίδομα τον Ιούλιο του 2015, απέμειναν 230730. Η μηνιαία δαπάνη του κράτους μειώθηκε από τα 71,92 εκατ. ευρώ στα 49,35 εκατ. ευρώ με τις ετήσιες απώλειες να προσεγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ. Αυτή, είναι η πρώτη φάση της περικοπής καθώς τα στοιχεία που θα αφορούν στο 2017 θα είναι ακόμη χειρότερα και ενώ θα υπάρξει νέα περικοπή στο τέλος του 2017. Με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχουν απομείνει, είναι οι εξής:

1.Οι 186.245 εξακολουθούν να εισπράττουν το μέγιστο ποσό των 230 ευρώ. Πριν την πρώτη περικοπή, οι δικαιούχοι του μέγιστου ποσού ήταν 260.245. Άρα, 74.000 άνθρωποι έχασαν έως και 230 ευρώ τον μήνα από το εισόδημά τους.

2.Οι δικαιούχοι που εισέπρατταν 150-180 ευρώ ήταν 54199 τον Ιούλιο του 2016. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί στους 33.419.

3.Κατά 14.203 άτομα μειώθηκαν οι δικαιούχοι που εισέπρατταν από 30-60 ευρώ ενώ με την κατάργηση της πρώτης κλίμακας του ΕΚΑΣ, 27359 άτομα έχασαν από 30 ευρώ τον μήνα.

Οι επικουρικές

Με το κούρεμα που επέβαλε η κυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις, η μέση επικουρική σύνταξη περιορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στα 170,93 ευρώ από 190,04 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015 πριν δηλαδή ψηφιστεί τον μνημόνιο. Έτσι, η μέση περικοπή στην επικουρική σύνταξη εμφανίζεται στο 10%. Σε απόλυτους αριθμούς, η δαπάνη για τις επικουρικές έχει περιοριστεί από τα 231,7 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015, στα 214,039 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Δηλαδή, οι μηνιαίες απώλειες ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ και οι ετήσιες απώλειες τα 211 εκατ. ευρώ.

Τα μερίσματα

Το μέσο μέρισμα υποχώρησε στα 97,86 ευρώ και εξακολουθεί να εισπράττεται από 409.620 συνταξιούχους. Η μηνιαία δαπάνη έχει περιοριστεί στα 40 εκατ. ευρώ. Το Ιούλιο του 2015, η δαπάνη ήταν 56,78 εκατ. ευρώ και το μέσο μέρισμα 134,91 ευρώ. Μέχρι και ο αριθμός των δικαιούχων μειώθηκε καθώς από τα 420.884 άτομα, ο αριθμός έπεσε στα 409.620 άτομα. Η δαπάνη για τα μερίσματα μειώθηκε κατά περίπου 16,7 εκατ. ευρώ τον μήνα ή κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Συνολικά, καταβάλλονται 4.554.120 συντάξεις με το μηνιαίο κόστος να διαμορφώνεται στα 2,342 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές, εξακολουθούμε να ξοδεύουμε πάνω από 28 δις. ευρώ ετησίως για συντάξεις. Συνολικά καταβάλλονται 2,892 εκατομμύρια κύριες συντάξεις με τη μέση κύρια σύνταξη να διαμορφώνεται στα 722,03 ευρώ. Δίδονται 1,252 εκατομμύρια επικουρικές οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα 170 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ τα μερίσματα είναι 409.620 με το μέσο μέρισμα να είναι 97,86 ευρώ.

Δεδομένου ότι πολλοί εισπράττουν και πάνω από μία σύνταξη, οι 4.554.120 συντάξεις κατανέμονται σε 2.631.052 δικαιούχους. Οι συνταξιούχοι γήρατος είναι 1.976.162, οι συνταξιούχοι χηρείας είναι 396.337, συντάξεις αναπηρίας παίρνουν 227.383 ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι που παίρνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ είναι 29378. Το μέσο εισόδημα από συντάξεις διαμορφώνεται πλέον στα 888 ευρώ.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC



ΛΥΓΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Η Φενέρ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο της Euroleague αφού επικράτησε του Ολυμπιακού στον μεγάλο τελικό με σκορ 80-64.

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της  Φενέρμπαχτσε στο 1ο δεκάλεπτο. Οι Τούρκοι με η βοήθεια της έδρας και του κόσμου, προσπάθησαν να χτίσουν μια διαφορά όμως σε δύο περιπτώσεις, Σπανούλης και Πρίντεζης με ισάριθμα τρίποντα κατάφεραν να κρατήσουν τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο. Το τέλος του πρώτου 10λέπτου, βρήκε την Φενέρ να προηγείται 26-18.

Στα πρώτα πέντε λεπτά της 2ης περιόδου, η Φενέρ είχε σταθερά ένα προβάδισμα έξι πόντων, το οποίο κατάφερε να φτάσει στο +9 με τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς, σχεδόν 3,5 λεπτά πριν το ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός όμως στα τελευταία τρία λεπτά ξεκίνησε αντεπίθεση με τρίποντο του Πρίντεζη και κατάφερε τελικά να πάει στα αποδυτήρια μειώνοντας τη διαφορά στους πέντε πόντους, 39-34.

Η 3η περίοδος ξεκίνησε με ρεσιτάλ τριπόντων και τον Μάντζαρη να κρατά όρθιο τον Ολυμπιακό.  Ο Μιλουτίνοφ πήρε την σκυτάλη όμως η Φενέρ στο δεύτερο μισό της 3ης περιόδου πάτησε γκάζι. Παπανικολάου και Πρίντεζης ήταν άστοχοι, οι Τούρκοι ευστοχούσαν στις βολές και ο Ντατόμε έστειλε με τρίποντο το σκορ στο 57-44. Ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του όμως επιθετικά εξακολουθούσε να υστερεί και η 3η περίοδος ολοκληρώθηκε με 60-48 για την Φενέρ.

Η 4η περίοδος ξεκίνησε εφιαλτικά. Ο Ολυμπιακός ήταν νευρικός σε αντίθεση με την Φενέρμπαχτσε, η οποία έτρεξε μέχρι τα μισά της περιόδου ένα επί μέρους 19-6 εκτοξεύοντας τη διαφορά.

Ο Σπανούλης εξακολουθούσε να είναι άστοχος, ο Πρίντεζης είχε κάποιες σπασμωδικές ενέργειες και ο Μπογκντάνοβιτς εκτόξευσε τη διαφορά στο 73-54.

Σε εκείνο το σημείο, ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην έχει την απαιτούμενη ενέργεια για ένα ακόμη θαύμα. Οι Τούρκοι σούταραν με 53% στα τρίποντο την ώρα που το ποσοστό των ερυθρόλευκων ήταν κάτω από το 35%.

Το τελικό σκορ 80-64 κρίνεται δίκαιο για την Φενέρ, η οποία έφτασε έως το τέλος της διαδρομής κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο της Euroleague στην ιστορία της. Παράλληλα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε στο 9ο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της καριέρας του, μετά τα πέντε με τον Παναθηναϊκό, το ένα με την Ρεάλ, ένα με την Μπανταλόνα και ένα με την Παρτιζάν.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64


VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :