Random Posts

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Διαφαίνεται νίκη Μακρόν στην Γαλλία

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Προσδοκίες αλλαγής σε όλη την ΕΕ - Προσσεγγίζει τον Μακρόν ο Τσίπρας, τι είπαν τηλεφωνικά - Αλλάζει στρατηγική το Μαξίμου: Ενώ πόνταρε σε αναταραχή στην Ευρώπη με Βίλντερς και Λεπέν, βλέπει τώρα τα καλά του Μακρόν

Μπορεί ο μυστικός «πόθος» πολλών κυβερνητικών στελεχών να ήταν η αποσταθεροποίηση της Ευρώπης μέσω της εκλογής ακροδεξιών υποψηφίων, αλλά ο «τυφώνας» Μακρόν στη Γαλλία, μετά την ήττα Βίλντερς στην Ολλανδία, υποχρεώνει την κυβέρνηση στην Αθήνα να δει  τα πράγματα αλλιώς.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν να επικοινωνήσουν με διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να δώσουν αποσπάσματα από την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εμανουέλ Μακρόν και να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ενημέρωση συνεργάτη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ρόιτερς, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας του μίλησε «για μια Ευρώπη που θα συναντήσει τις ανάγκες της γενιάς μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα αρχίζει να καλοβλέπει και την επιστροφή Ρέντσι, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχαναν μέχρι σήμερα ευκαιρία για να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες του Πέπε Γκρίλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.


Ελπίδες αλλαγής σε όλη την Ευρώπη...

Το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν προέρχεται από το κίνημα αμφισβήτησης και λαϊκισμού, αλλά έκανε τη ρήξη προερχόμενος από τα σπλάχνα του συστήματος, γεννά ελπίδες σε όλη την Ευρώπη. Το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» είναι προφανές ότι έχει αποτύχει στα μάτια των πολιτών και πολιτικών της Ευρώπης, ενώ η πολιτική Μέρκελ- Σόιμπλε είναι αντιδημοφιλής. Οπότε, όλοι τώρα περιμένουν έναν άλλο δρόμο από τον ανεξάρτητο υποψήφιο που έχει φθάσει μια ανάσα από την προεδρία της Γαλλίας.

Το σύνολο των διεθνών αναλύσεων δίνει έμφαση στον ρεαλισμό των προτάσεών του και στη δέσμευσή του για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που θα ρυθμίσουν τις σχέσεις κοινωνιών- αγορών, ώστε οι πρώτες να μην αισθάνονται πως βρίσκονται υπό τον ζυγό των δεύτερων. Και να μη νιώθουν οι πολίτες ότι οι πολιτικοί τους είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Στη Γαλλία ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος εξουδετέρωσε πλήρως τους σοσιαλιστές του Ολάντ και τον φθαρμένο από τα σκάνδαλα Φιγιόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρες κανένας από τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο δεν προέρχεται από τα παραδοσιακά κόμματα

H «τρελή» άνοδος ενός αρχάριου της γαλλικής πολιτικής σκηνής, του Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά λαίλαπα που ενσαρκώνει η Μαρίν Λεπέν έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη καθώς μετά την Αυστρία, σειρά είχαν οι Γάλλοι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και την Κεντροδεξιά.

Η ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών με τον υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν, να χρεώνεται την αποτυχία του Ολάντ αποσπώντας το ντροπιαστικό ποσοστό του 6,5% και ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο της Κεντροδεξιάς με τον ηγέτη της Φρανσουά Φιγιόν, να αποσπά σχεδόν το 20%, ήταν ένα γερό μάθημα για τη γηραιά ήπειρο που πασχίζει να μείνει ενωμένη ενώ η Ακροδεξιά αποκτά όλο και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ

Άστραψε και βρόντηξε η ΑΑΔΕ, εξαπολύοντας μπαράζ 20.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε μικρούς και μεγάλους οφειλέτες μέσα στο Φεβρουάριο.

Κι αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι μόνο η αρχή, καθώς τα χρέη «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα, φτάνοντας ήδη στα 2,619 δις ευρώ!

Μόνο το Φεβρουάριο οι νέες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δις ευρώ και σε απάντηση η ΑΑΔΕ εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό της σχέδιο, προχώρησε σε περίπου 1.000 κατασχέσεις τη μέρα. Με βάση, πάντως, τους μνημονιακούς στόχους, οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα πατήσουν «γκάζι», βάζοντας στο στόχαστρο άλλους 37.000 φορολογούμενους, από τα 4.000.000 εκείνων που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα των οφειλετών του Δημοσίου και ειδικά από τα 1.655.636 εκείνων στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συνολικά, παλιά και νέα χρέη φτάνουν στα 94 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τα περίπου 5 δις ευρώ των οφειλών στα τελωνεία και το ερώτημα που «καίει» είναι πόσα από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και από ποιους, με δεδομένο ότι τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2016 δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρωστάνε στην εφορία έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ. Οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης κάνουν λόγο για περίπου 15 δις ευρώ εισπράξιμων οφειλών.

Μπορεί να περιμένει κανείς αντιστροφή ή βελτίωση αυτής της εικόνας; Μάλλον δύσκολο καθώς παρατηρείται διόγκωση των νέων οφειλών πριν καν ξεκινήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς. Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης, δηλαδή το ποσοστό εκείνων που απέδωσαν εμπρόθεσμα το φόρο, έπεσε στο 79% κι αν αυτό συνδυαστεί με την υστέρηση λόγω μικρότερης κατανάλωσης καθώς και με την αύξηση της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι...

Πηγή: www.iefimerida.gr


ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ "8" ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

Επανέρχονται και ζητούν ξανά την έκδοσή τους - Αναλυτικά όσα ισχυρίζονται και περιγράφουν για τα γεγονότα της 16ης Ιουλίου του 2016

Σε νέα δύσκολη τροχιά εισέρχονται το επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών. Η υπόθεση κρίνεται για δεύτερη φορά από το Εφετείο της Αθήνας, μετά από νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των αξιωματικών στην γείτονα χώρα. Εν όψει, ωστόσο, της εκδίκασης του νέου αιτήματος, η Άγκυρα χρησιμοποιώντας ως «δόλωμα» την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει στείλει ήδη σαφές μήνυμα για επανεξέταση της απόφασης του Αρείου Πάγου που είπε «όχι» στην έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία.

Το protothema.gr παρουσιάζει το περιεχόμενο του νέου αιτήματος των τουρκικών αρχών που ανοίγει νέα σελίδα στο δικαστικό και διπλωματικό αυτό θρίλερ. Με το νέο αίτημα, που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στη χώρα τους, η  Άγκυρα επιχειρεί να αποδομήσει όλα τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι «8» προκειμένου να μην εκδοθούν στην χώρα τους, κάτι που αν συμβεί σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών συνοδεύεται από εντάλματα σύλληψης των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά την προσγείωση τους με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Αυτή την φορά, η Άγκυρα ζητεί την έκδοση των αξιωματικών για δυο επιπλέον αδικήματα από αυτά που είχε συμπεριλάβει στο πρώτο αίτημα της. Πρόκειται για τις νέες κατηγορίες της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας σε δημόσια περιουσία, που σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία έχουν ορίζοντα παραγραφής τα 30 έτη.

Οι δυο επιπλέον κατηγορίες, προστίθενται στα έξι αδικήματα που αρχικά είχαν αποδώσει οι τουρκικές αρχές στους «8» τα οποία, ωστόσο, έχουν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο. Οι αρχικές κατηγορίες -πλέον δηλαδή της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας -αφορούν σε: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα) και απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της.

«Έκλεψαν το ελικόπτερο»


Τώρα, στο νέο έγγραφό τους οι τουρκικές αρχές παραθέτουν τη δική τους εκδοχή για το πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα της 16ης Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις κατηγορίες που έχουν αποδώσει στους Τούρκους αξιωματικούς. Καταρχάς, υποστηρίζουν ότι οι «8» κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη χώρα, έκλεψαν το ελικόπτερο με το οποίο προσγειώθηκαν στο ελληνικό έδαφος από αεροπορική βάση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως περιγράφουν, το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 2016, μετά την ανακοίνωση «ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία... μερικά ελικόπτερα και μερικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το νομό Ινσταμπούλ και το νομό Ιζμύρ για να επιχειρήσουν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ήταν σε ένα ξενοδοχείο της επαρχίας Μαρμαρίας του Μουγλά».  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την απόπειρα δολοφονίας γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εγκατέλειψε έγκαιρα το ξενοδοχείο».

Οι τουρκικές αρχές αναφέρονται σε συνέντευξη την οποία ο κ. Ερντογάν παραχώρησε στο «CCN Turk» κατά την οποία «κάλεσε το λαό να βγει έξω για να αντισταθεί στο πραξικόπημα». Μετά το κάλεσμα αυτό, τονίζουν πως «οργανώθηκαν με έξοδα του λαού διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στα κέντρα και τις επαρχίες».

Στη συνέχεια αναφέρουν: «Οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν αμέσως στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και τα πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Βουλή τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας και πολλοί βουλευτές ήταν στη Βουλή. Οι πραξικοπηματίες στρατιώτες προσπάθησαν επίσης να ακινητοποιήσουν και τις άλλες μονάδες ασφαλείας και στα πλαίσια αυτά βομβάρδισαν το Προεδρείο Γραφείων Ειδικών Επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας. Βομβαρδίστηκε και η περιοχή Μπεστεπέ της Ανκαρά που ήταν το Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάλι πυροβολήθηκε ο άμαχος πληθυσμός. Αλλά παρά τις ανελέητες αυτές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού, ο λαός δεν διαλύθηκε και δεν υποχώρησε. Η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας και οι άντρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ενεργούσαν μέσα σε στρατιωτική ιεραρχία κατόρθωσαν να καταστείλουν γενικά σε όλη τη χώρα το ένοπλο ξεσήκωμα...Για να κατασταλούν οι διαδηλώσεις, ο άμαχος λαός πυροβολήθηκε από τους πραξικοπηματίες στρατιώτες και από την ξηρά και από τον αέρα. Περιστατικά όπως αυτά και πολλά μεμονωμένα συνέβησαν γενικά σε όλη την Τουρκία και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έπεσαν ως μάρτυρες 241 άτομα και τραυματίστηκαν 2.194 άτομα».

Όπως επισημαίνουν το ελικόπτερο με το οποίο οι «8» διέφυγαν από τη Τουρκία δεν ήταν ασθενοφόρο ούτε όμως και τα άλλα ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν. Όπως ισχυρίζονται ήταν ελικόπτερα «γενικής σκοπιμότητας»  ενώ ουδέποτε οι Τούρκοι αξιωματικοί έλαβαν εντολή απογείωσης είτε από τη διοικητή Μονάδας είτε από τον αξιωματικό Υπηρεσίας.

«Μίλησαν» τα κινητά;


Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες άλλων κατηγορουμένων στρατιωτικών που ανακρίθηκαν στη Κωνσταντινούπολη και οι οποίοι φέρονται να αναφέρουν ότι δυο τουλάχιστον από τους «8» αξιωματικούς έχουν εμπλοκή στα γεγονότα του πραξικοπήματος. Επικαλούμενες δε στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των αξιωματικών, οι αρχές της Τουρκίας αναφέρουν ότι οι εκζητούμενοι είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις προκειμένου να επιτύχει το πραξικόπημα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι εξετάστηκαν αναλυτικά όλες οι συνομιλίες που οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν μεταξύ των ημερομηνιών 12.07.2016 έως και 16.07.2016 και ειδικά το 24ωρο πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος. Όπως σημειώνουν, «κατά την εξέταση των στοιχείων αυτών κάποιοι ύποπτοι αν και υπηρετούσαν σε διαφορετικές στρατιωτικές μονάδες πριν και κατά το βράδυ των γεγονότων είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες πολλές φορές μεταξύ τους» κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως ενήργησαν «με σύμπραξη» προκειμένου να υλοποιήσουν τα παράνομα σχέδια τους.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με το νέο έγγραφο περί έκδοσης, οι «8» Τούρκοι σκέφθηκαν να διαφύγουν στη Ρωσία αλλά επειδή «οι σχέσεις της χώρας αυτής με την Τουρκία ήταν τον τελευταίο καιρό καλές, μίλησαν για την Ουκρανία». Ωστόσο, επειδή στην Ουκρανία υπήρχε πόλεμος αποφάσισαν τελικά να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Μέσω των δικηγόρων τους κ.κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί μιλώντας αποκλειστικά στο «Θέμα»  εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι θα  το νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους θα απορριφθεί, δεδομένου ότι ο Άρειος Πάγος  έχει ήδη αποφασίσει, δικαιώνοντας τους πανηγυρικά τον περασμένο Ιανουάριο και χωρίς να έχει εν τω μεταξύ μεταβληθεί τίποτα.

Παράλληλα, θεωρούν ότι το δεύτερο αίτημα κατατέθηκε από τις τουρκικές αρχές «καθαρά για λόγους εντυπώσεων», καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο στοιχείο για τη δήθεν  συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να καταδικάσουν για άλλη μια φορά. Ακόμη, επισημαίνουν πως οι ίδιοι είναι θύματα μιας κακιάς στιγμής, καθώς στοχοποιήθηκαν εκ των συνθηκών και επαναλαμβάνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών παιχνιδιών. Όπως τονίζουν, έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί αφάνταστα αυτούς τους εννέα μήνες μακριά από τις οικογένειές τους και ελπίζουν ότι όλη αυτή η δυσάρεστη περιπέτεια θα έχει σύντομα αίσιο τέλος.

Απειλές


Και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση του νέου αιτήματος από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, η Τουρκία έχει καταδείξει ήδη το «στίγμα» των προθέσεων της. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, που διετέλεσε επί τετραετία επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της χώρας του, δήλωσε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την παράδοση των 8 αξιωματικών, τους οποίους χαρακτήρισε «προδότες» και «στασιαστές».

Ο κ. Μπαγίς κάλεσε την Ελλάδα να επανεξετάσει την απόφαση που δεν επέτρεψε την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, λέγοντας πως αν η Αθήνα «παραδώσει τους  προδότες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα» τότε θα ανοίξει παράθυρο βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών. «Είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Τούρκων πολιτών, χρειάζεται να ξαναδείτε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης γιατί κάνει τα πράγματα χειρότερα. Απέναντι σε αυτή την απόφαση βρίσκονται 80 εκατομμύρια Τούρκοι» είπε μεταξύ άλλων πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι  αξιωματικοί μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην χώρα τους, παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμεί η σχετική απόφαση επί του αιτήματος που έχουν υποβάλλει για χορήγηση ασύλου. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου της Αθήνας (καταγραφή αιτημάτων, συνεντεύξεις, κ.λπ.) και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Μάλιστα, δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα ασύλου, σημειώνουν ότι έχει καθυστερήσει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Πάντως, οι «8» ενώπιον των υπηρεσιών ασύλου όπως άλλωστε και ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και υποστήριξαν ότι υπέβαλαν αίτημα ασύλου, καθώς φοβούνται ότι τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Το νέο αίτημα των Τούρκων έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας την μεθαύριο Τρίτη. Η συζήτηση αυτή θα αφορά τους 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.  Για τους υπόλοιπους έξι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς ο αμερικανικός στόλος πλησιάζει στην κορεατική χερσόνησο και τα αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως... πρελούδιο μιας πιθανής σύρραξης με την Βόρεια Κορέα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αμερικανική ηγεσία έχει δηλώσει απερίφραστα πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει συνέπειες σε όλα τα μέτωπα.

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο

O Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί μέσω άρθρου στην εφημερίδα Rodong Sinmun ότι είναι σε θέση να βυθίσει το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson «με ένα και μόνο χτύπημα». Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο ο στρατός της της Βόρειας Κορέας έχει τη δυνατότητα «να φτάσει στο έδαφος των ΗΠΑ» και ότι έχει στην κατοχή του μια βόμβα υδρογόνου.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν (άμεσα) την επικοινωνία τους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, απαιτώντας από την Πιονγιάνγκ να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώνεται.

Ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, ότι εκτιμά τη στάση του Αμερικανού προέδρου, που δηλώνει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, σχετικά με την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Σε μία επίδειξη αμυντικής αλληλεγγύης και ναυτικής αμυντικής ισχύος τον αμερικανικό ναυτικό σχηματισμό συνοδεύουν δύο ιαπωνικά αντιτορπιλικά στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού.

Ταυτόχρονα, Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Κορέα, συγκεντρώνοντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους με τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να «αποκρούσουν» τυχόν μαζικό κύμα προσφύγων προς τις περιοχές τους.

Η Γερουσία την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο για ενημέρωση

Τα σενάρια ενός ενδεχόμενου χτυπήματος στη Βόρεια Κορέα έχουν αρχίσει να «φουντώνουν» τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Τραμπ προχώρησε σε μία ενδεικτική κίνηση, καλώντας σύσσωμη τη Γερουσία σε συμβούλιο την Τετάρτη, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης κάλεσαν σύσσωμη την Γερουσία να παρευρεθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο σε μια ενημέρωση για την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα, ανέφεραν  ανώτερα βοηθητικά στελέχη της Γερουσίας.

Και οι 100 γερουσιαστές έχουν κληθεί για να παραστούν στην ενημέρωση της αμερικανικής προεδρίας από τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Νταν Κόουτς και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζο Ντάνφορντ.

Ενώ τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη μεταβαίνουν τακτικά στο Καπιτώλιο για να ενημερώσουν τα μέλη του Κογκρέσου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, δεν είναι σύνηθες όλα τα μέλη της Γερουσίας να καλούνται σε μια τέτοια ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία τους για την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, αλλά και τις απειλές της Πιονγιάνγκ για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ασιατική περιοχή.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε την «συνεχή επιθετικότητα» της Βόρειας Κορέας και δήλωσε πως οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Η ενημέρωση των γερουσιαστών θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 (τοπική ώρα), 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Τα στελέχη τόνισαν πως συνεργάζονται με τον Λευκό Οίκο για να οργανώσουν μια παρόμοια ενημέρωση για τα μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μέρκελ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν την «επείγουσα πρόκληση στον τομέα της ασφάλειας» που θέτει η Βόρεια Κορέα σε μια τηλεφωνική τους συνδιάλεξη το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα θέματα της Συρίας και της Υεμένης και την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία.

Τραμπ σε ΣΑ: Η Βόρεια Κορέα είναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προετοιμαστεί για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν παρακαθίσει σε γεύμα με πρεσβευτές κρατών-μελών του ΣΑ.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέκρινε εξάλλου το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αντέδρασε μετά την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον επιρρίπτει στη Δαμασκό, κάτι το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτήρισε «μεγάλη απογοήτευση».

«Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι επίσης απαράδεκτο και το Συμβούλιο πρέπει να προετοιμαστεί να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών (όπλων) και βαλλιστικών πυραύλων», συνέχισε ο Τραμπ.

«Αυτή είναι μια αληθινή απειλή για τον κόσμο, είτε θέλουμε να μιλάμε για αυτήν είτε όχι. Η Βόρεια Κορέα είναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους», συμπλήρωσε.

 ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :