ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Περίπου 450.000 Ελληνες έφυγαν από την χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν αποδώσει κέρδη 50 δισεκατομμύριων ευρώ
Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας και την μετανάστευση των Ελλήνων σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Ο ρόλος της κυβέρνησης στην προσέλκυση και συγκράτηση του ταλέντου για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας».
Σύμφωνα με αυτά και όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα - υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 ετών το 2030 - ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»: οι περίπου 450.000 Ελληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών. Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος» συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης.
Η κα. Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος «πρέπει να δούμε πράγματα έξω από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το ινστιτούτο το οποίο διευθύνει, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργιών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. Υπάρχουν, τόνισε η κα. Διαμαντοπούλου, και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας, αυτό συμβαίνει επειδή η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες. «Η σύνδεση αυτή θεωρείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα ταμπού» επισήμανε.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014.
«Για πολλές δεκαετίες συντηρήσαμε μια αγορά εργασίας υπερρυθμισμένη και με πολλά βάρη. Για πολλά χρόνια ακούγαμε έντρομοι τον όρο «ευελιξία» όταν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ήταν κοινή πρακτική» σημείωσε ο κ. Βρούτσης συμπεριλαμβάνοντας στα χρόνια προβλήματα της αγοράς την πολυνομία («έχουμε ένα τεράστιο εργατικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά), το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας («ο υπουργός δεν συναινούσε στην απόλυση ενός αριθμού εργαζομένων για να γίνει αρεστός και έναν μήνα μετά έκλεινε όλη η επιχείρηση»), αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο («δεν μπορεί ένα υποσύνολο του υποσυνόλου των εργαζομένων να κηρύσσει απεργίες»).
Στις βασικές προκλήσεις που έχει απέναντί του ο ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε τέλος η επικεφαλής του οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη. Ο στόχος, σημείωσε, είναι να καταστεί ο οργανισμός σύγχρονη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης από γραφειοκρατική που είναι σήμερα, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης και αναδείξει τη λεγόμενη «συμβουλευτικότητα» μέσα από την εκπαίδευση των συμβούλων, την αύξηση του αριθμού τους (ως προς αυτό σχεδιάζεται η πρόσληψη 350 υπαλλήλων), την αναβάθμιση της διαδικτυακής του πύλης και του τηλεφωνικού του κέντρου, το οποίο, όπως είπε, δέχεται τουλάχιστον 1.000 κλήσεις την ημέρα.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΑΡΓΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Τα βρήκαν, σχεδόν, Τσακαλώτος-τρόικα ως το 2018, όχι όμως και για τα μέτρα του 2019 για συντάξεις - αφορολόγητο - Εκκρεμούν και τα εργασιακά λόγω ΔΝΤ - «Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα» - Οι Θεσμοί δεν... πιστεύουν ούτε ένα ευρώ για τη μείωση δαπανών στο Δημόσιο - Νέο ραντεβού σήμερα στις 15.00
Το πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία σχεδόν... έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Χίλτον, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) με εκκρεμότητες κυρίως στα εργασιακά και τα ενεργειακά, ενώ νέο ραντεβού Τσακαλώτου - τρόικας αναμένεται σήμερα στις 15.00.
Το κυριότερο: Το σημαντικό αυτό βήμα δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά δύσκολα δηλαδή τα μέτρα του 2019 (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) από το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ούτε τα «αντίμετρα» που προτείνει η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση εκταμίευση δόσης θα γίνει μόνο με συνολική συμφωνία όπως παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα.
Ο ίδιος είχε αναφέρει από τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης ότι «το Staff Level Agreement (SLA) έχει σχεδόν συμφωνηθεί» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρχει οριστικά πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου καθώς όπως είπε, το ΔΝΤ δέχεται ότι έχει μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018.
«Θα παραμείνουν», όμως, «τρία - τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα», πρόσθεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ενώ ασάφεια επικρατεί ακόμη για το αν θα είναι μέσα στο λεγόμενο SLA τα εργασιακά.
Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα πρέπει εφόσον οριστικοποιηθεί απολύτως, να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί έτσι το πρώτο βήμα για την συνολική συμφωνία. Βεβαίως κύκλοι του υπουργείου λένε ότι «υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».
Αυτά για το (μισό) πρώτο βήμα. Το δεύτερο και δυσκολότερο περιλαμβάνει τα μέτρα-αντίμετρα του 2019, την ψήφισή τους από τη Βουλή, την περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα», παραδέχτηκε το ίδιο στέλεχος.
Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, πιθανόν ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να περιοριστεί, κατά ένα μέρος, η ζημία στην οικονομία από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις.
Οι επαφές διήρκεσαν με διαλείμματα σχεδόν 14 ώρες καθώς το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και την τρόικα έγινε στις 11.00 το πρωί Τρίτης (με θέμα το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και το νυχτερινό ραντεβού που άρχισε τα μεσάνυχτα τελείωσε στις 12.40 το ξημέρωμα της Τετάρτης.
Για το 2019, οι Θεσμοί δεν δέχονται ούτε ένα ευρώ εξοικονόμησης από την πολυδιαφημισμένη επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία (Spending Review), καθώς όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός «θέλουν πρώτα να δουν ότι η εξοικονόμηση δαπανών που έχει σχεδιαστεί αποδίδει στην πράξη».
Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των μέτρων του 2019 από συντάξεις και αφορολόγητο (3,6 δισ. ευρώ) δεν βρίσκει για την ώρα ανταπόκριση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση, συζητάμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας.
Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής (απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων) στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα: «Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για 4-5 θέματα. Θα γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 ή στις 4 το απόγευμα. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση. Όπως σας είπα μιλάμε για το SLA του 2018, εμείς εννοούμε εντός του προγράμματος δηλαδή μέχρι το 2018».
«To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί κάποιος κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, όπως τονίζουν, αναχώρησαν το βράδυ της Τρίτης με τα πλοία της γραμμής αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
Οι αγρότες θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Τετάρτης όπου με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες περιοχές της χώρας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Βάθη της Αθήνας, ενάντια στα ασφαλιστικά και στα φορολογικά μέτρα, αλλά και διεκδικώντας μια σειρά άλλων αιτημάτων τους.
Οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Ηρακλείου και επιβιβάσθηκαν με αγωνιστική διάθεση, όπως δηλώσαν, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα τους, με την αποκαλούμενη «απόβαση» στην Αθήνα, προκειμένου όπως είπαν, να δώσουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Παράλληλα, στα πλοία επιβιβάσθηκαν και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους.
Οι αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι, μετά την άφιξη τους το πρωί στον Πειραιά, θα συναντηθούν με τους συναδέλφους τους από το Ρέθυμνο και τα Χανιά και θα μεταβούν στην πλατεία Βάθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους στα προωθούμενα μέτρα, για τα οποία επισημαίνουν πως θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον αγροτικό κόσμο, ενώ από εκεί θα εκτιμήσουν την κατάσταση για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Περίπου 450.000 Ελληνες έφυγαν από την χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν αποδώσει κέρδη 50 δισεκατομμύριων ευρώ
Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας και την μετανάστευση των Ελλήνων σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Ο ρόλος της κυβέρνησης στην προσέλκυση και συγκράτηση του ταλέντου για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας».
Σύμφωνα με αυτά και όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα - υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 ετών το 2030 - ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»: οι περίπου 450.000 Ελληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών. Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος» συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης.
Η κα. Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος «πρέπει να δούμε πράγματα έξω από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το ινστιτούτο το οποίο διευθύνει, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργιών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. Υπάρχουν, τόνισε η κα. Διαμαντοπούλου, και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας, αυτό συμβαίνει επειδή η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες. «Η σύνδεση αυτή θεωρείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα ταμπού» επισήμανε.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014.
«Για πολλές δεκαετίες συντηρήσαμε μια αγορά εργασίας υπερρυθμισμένη και με πολλά βάρη. Για πολλά χρόνια ακούγαμε έντρομοι τον όρο «ευελιξία» όταν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ήταν κοινή πρακτική» σημείωσε ο κ. Βρούτσης συμπεριλαμβάνοντας στα χρόνια προβλήματα της αγοράς την πολυνομία («έχουμε ένα τεράστιο εργατικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά), το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας («ο υπουργός δεν συναινούσε στην απόλυση ενός αριθμού εργαζομένων για να γίνει αρεστός και έναν μήνα μετά έκλεινε όλη η επιχείρηση»), αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο («δεν μπορεί ένα υποσύνολο του υποσυνόλου των εργαζομένων να κηρύσσει απεργίες»).
Στις βασικές προκλήσεις που έχει απέναντί του ο ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε τέλος η επικεφαλής του οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη. Ο στόχος, σημείωσε, είναι να καταστεί ο οργανισμός σύγχρονη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης από γραφειοκρατική που είναι σήμερα, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης και αναδείξει τη λεγόμενη «συμβουλευτικότητα» μέσα από την εκπαίδευση των συμβούλων, την αύξηση του αριθμού τους (ως προς αυτό σχεδιάζεται η πρόσληψη 350 υπαλλήλων), την αναβάθμιση της διαδικτυακής του πύλης και του τηλεφωνικού του κέντρου, το οποίο, όπως είπε, δέχεται τουλάχιστον 1.000 κλήσεις την ημέρα.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΑΡΓΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Τα βρήκαν, σχεδόν, Τσακαλώτος-τρόικα ως το 2018, όχι όμως και για τα μέτρα του 2019 για συντάξεις - αφορολόγητο - Εκκρεμούν και τα εργασιακά λόγω ΔΝΤ - «Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα» - Οι Θεσμοί δεν... πιστεύουν ούτε ένα ευρώ για τη μείωση δαπανών στο Δημόσιο - Νέο ραντεβού σήμερα στις 15.00
Το πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία σχεδόν... έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Χίλτον, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) με εκκρεμότητες κυρίως στα εργασιακά και τα ενεργειακά, ενώ νέο ραντεβού Τσακαλώτου - τρόικας αναμένεται σήμερα στις 15.00.
Το κυριότερο: Το σημαντικό αυτό βήμα δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά δύσκολα δηλαδή τα μέτρα του 2019 (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) από το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ούτε τα «αντίμετρα» που προτείνει η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση εκταμίευση δόσης θα γίνει μόνο με συνολική συμφωνία όπως παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα.
Ο ίδιος είχε αναφέρει από τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης ότι «το Staff Level Agreement (SLA) έχει σχεδόν συμφωνηθεί» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρχει οριστικά πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου καθώς όπως είπε, το ΔΝΤ δέχεται ότι έχει μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018.
«Θα παραμείνουν», όμως, «τρία - τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα», πρόσθεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ενώ ασάφεια επικρατεί ακόμη για το αν θα είναι μέσα στο λεγόμενο SLA τα εργασιακά.
Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα πρέπει εφόσον οριστικοποιηθεί απολύτως, να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί έτσι το πρώτο βήμα για την συνολική συμφωνία. Βεβαίως κύκλοι του υπουργείου λένε ότι «υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».
Αυτά για το (μισό) πρώτο βήμα. Το δεύτερο και δυσκολότερο περιλαμβάνει τα μέτρα-αντίμετρα του 2019, την ψήφισή τους από τη Βουλή, την περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Το βασικό κόλλημα είναι τα αντίμετρα», παραδέχτηκε το ίδιο στέλεχος.
Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, πιθανόν ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να περιοριστεί, κατά ένα μέρος, η ζημία στην οικονομία από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις.
Οι επαφές διήρκεσαν με διαλείμματα σχεδόν 14 ώρες καθώς το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και την τρόικα έγινε στις 11.00 το πρωί Τρίτης (με θέμα το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και το νυχτερινό ραντεβού που άρχισε τα μεσάνυχτα τελείωσε στις 12.40 το ξημέρωμα της Τετάρτης.
Για το 2019, οι Θεσμοί δεν δέχονται ούτε ένα ευρώ εξοικονόμησης από την πολυδιαφημισμένη επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία (Spending Review), καθώς όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός «θέλουν πρώτα να δουν ότι η εξοικονόμηση δαπανών που έχει σχεδιαστεί αποδίδει στην πράξη».
Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των μέτρων του 2019 από συντάξεις και αφορολόγητο (3,6 δισ. ευρώ) δεν βρίσκει για την ώρα ανταπόκριση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση, συζητάμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας.
Μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής (απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων) στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα: «Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για 4-5 θέματα. Θα γίνει και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 ή στις 4 το απόγευμα. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση. Όπως σας είπα μιλάμε για το SLA του 2018, εμείς εννοούμε εντός του προγράμματος δηλαδή μέχρι το 2018».
«To εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί κάποιος κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, όπως τονίζουν, αναχώρησαν το βράδυ της Τρίτης με τα πλοία της γραμμής αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
Οι αγρότες θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Τετάρτης όπου με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες περιοχές της χώρας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Βάθη της Αθήνας, ενάντια στα ασφαλιστικά και στα φορολογικά μέτρα, αλλά και διεκδικώντας μια σειρά άλλων αιτημάτων τους.
Οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Ηρακλείου και επιβιβάσθηκαν με αγωνιστική διάθεση, όπως δηλώσαν, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα τους, με την αποκαλούμενη «απόβαση» στην Αθήνα, προκειμένου όπως είπαν, να δώσουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Παράλληλα, στα πλοία επιβιβάσθηκαν και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους.
Οι αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι, μετά την άφιξη τους το πρωί στον Πειραιά, θα συναντηθούν με τους συναδέλφους τους από το Ρέθυμνο και τα Χανιά και θα μεταβούν στην πλατεία Βάθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους στα προωθούμενα μέτρα, για τα οποία επισημαίνουν πως θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον αγροτικό κόσμο, ενώ από εκεί θα εκτιμήσουν την κατάσταση για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Πηγή: www.iefimerida.gr