ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τσαβούσογλου: Ολλανδία, η «πρωτεύουσα» του φασισμού - Απειλεί με διπλωματικά αντίποινα η Άγκυρα - Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Δεν κάνει πίσω στην σκληρή ρητορική του κατά της Ολλανδίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρατώντας ψηλά τους τόνους, ο «σουλτάνος» δήλωσε σήμερα πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».
Αντίθετα, ο ίδιος ευχαρίστησε τη Γαλλία, επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα» δήλωσε.
Ο Tούρκος πρόεδρος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, δηλώνοντας πως ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.
Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν κυριολεκτικά στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστηκαν με μία τουρκική.
Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.
Τσαβούσογλου: Ολλανδία, η «πρωτεύουσα» του φασισμού
Οι Τούρκοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να προβούν σε σοβαρά αντίποινα και αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως μία συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν φτάνει και πως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδευε αεροπορικώς για το Ρότερνταμ, για να παραστεί σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, όταν οι ολλανδικές αρχές δεν του επέτρεψαν να προσγειωθεί.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας, μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.
Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Μετς, δήλωσε πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού».
«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά, επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμού...» είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του.
Η Ολλανδία, από την άλλη, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Σε επικίνδυνη πολιτική κρίση βυθίζονται τα Σκόπια
Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ίσως οδηγήσει σε εμφύλιο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ΠΓΔΜ, έχοντας απέναντί της την Αλβανία την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ηγεσία των Σκοπίων, έχοντας απέναντί της την γειτονική Αλβανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο αυτοαποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, ένα μόρφωμα στα πρότυπα του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ άρχισε τις επιθέσεις εναντίον φυλακίων του στρατού της χώρας. Οι εχθροπραξίες έληξαν με την “Συμφωνία της Αχρίδας” και την ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας των Αλβανών της χώρας που αποτελούν τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού.
Το προεδρικό “βέτο” στην αλβανική γλώσσα
Η νέα κρίση, η οποία δεν έχει πάρει την μορφή ένοπλης αντιπαράθεσης, ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του προέδρου της χώρας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να μην δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεβ, με το αιτιολογικό ότι θα είχε την υποστήριξη βουλευτών της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι επιθυμούσαν να καταστήσουν την αλβανική, επίσημη γλώσσα του κράτους.
Ο... παρολίγον πρωθυπουργός έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος,ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολα Γκορυέβσκι, γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις του επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής καντονοποίησης της χώρας με αποτέλεσμα των διαμελισμό της.
"Τα Σκόπια είναι τελειωμένα"
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εκφράζει την άποψη ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά. “Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει πια μέλλον ως ένα ενιαίο κράτος, στην πράξη η καντονοποίησή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το θέμα τώρα είναι εάν η οριστική διαίρεση θα γίνει βίαια ή ειρηνικά”, δήλωσε στην συνέντευξή του για το Πρακτορείο Focus.
Ο Νόεφ είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει ότι η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στον βαθμό που η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χάνει πια στην πράξη της εθνική κυριαρχία της. «Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά με δύο λόγια η πολιτική ελίτ της χώρας εκμεταλλεύθηκε όλη την ενέργεια της χώρας και της κοινωνίας στη δημιουργία ενός φαντασιακού, τεχνητού παρελθόντος αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της χώρας.
"Η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε βυθίζει τη χώρα λόγω συμπλεγμάτων κατωτερότητας, έλλειψης γεωπολιτικής διορατικότητας, επαρχιωτισμού και προσωπικής απληστίας", τονίζει ο Νόεφ.
Πιέσεις από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ - θεσμοί στους οποίους η ΠΓΔΜ εδώ και χρόνια φιλοδοξεί να ενταχθεί – ασκούν έντονες πιέσεις για την αποδοχή της κυβέρνησης Ζάεβ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής παρενέβη ανοιχτά στην πολιτική κρίση προτρέποντας τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Αλβανούς συμμάχους τους. “Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν τόνισε ότι σε μία δημοκρατία «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι αρεστό».
Μόσχα υπέρ Σκοπίων και εναντίον “Μεγάλης Αλβανίας”
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία βλέπει στην περίπτωση των Σκοπίων ένα νέο “Κοσσυφοπέδιο” και φοβάται ότι τα Τίρανα έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την Μεγάλη Αλβανία. Το ρωσικό υπουργέιο εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση των Τιράνων, αλλά και εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους σκοπιανούς μια “αλβανική πλατφόρμα” που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του αλβανού πρωθυπουργού” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
MAΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τριπλό χτύπημα για συνταξιούχους: Χάνουν προσωπική διαφορά, αφορολόγητο και θετικά αντίμετρα - Αλλάζει άρδην το τοπίο στη φορολογία από το 2019 - Προς κατάργηση το Τέλος Επιτηδεύματος και η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης - Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Την υπογραφή της για μείωση των συντάξεων ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, υποχωρώντας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Αντί να αυξηθούν μετά το 2018, όπως υποσχόταν ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι συντάξεις θα περικοπούν, ενδεχομένως και για όσους δεν έχουν διατηρήσει καν «προσωπική διαφορά»!
Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές συσκέψεις στη διαπραγμάτευση το περιγράφει ανάγλυφα Ευρωπαίος αξιωματούχος με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»: «Οι συνταξιούχοι θα πονέσουν και πάλι πολύ. Δεν εξαρτάται από εμάς. Το ΔΝΤ ζητάει πράγματα πέραν της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Εμείς δεχόμαστε οι συντάξεις να μειωθούν από το 2020 και σταδιακά. Το ΔΝΤ, όμως, θέλει να κοπούν μια και έξω από το 2019. Το συνολικό πακέτο θα είναι πολύ-πολύ δύσκολο», τονίζει, κάνοντας για πρώτη φορά ίσως τόσο ανοιχτά λόγο για «φτωχοποίηση» των συνταξιούχων από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Η ίδια πηγή καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης «για 1 ευρώ ελάφρυνσης για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης». Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» («net») μέτρων και αντίμετρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι βρέξει-χιονίσει αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Αρα, αν τα νέα μέτρα φανούν αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος 3,5% και μόνο, χωρίς να τον ξεπεράσουν, τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά!
Ξαφνική αγωνία για το 2017
Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια πηγή με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, το γεγονός ότι το 2016 είχαμε ύφεση 1,1% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο (σε ετήσια βάση) εγείρει ξαφνικά ανησυχίες για την επίτευξη του στόχου το 2017, καθώς το σημείο εκκίνησης δεν είναι πια το ίδιο. Το θετικό momentum στο οποίο πόνταραν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί κλονίστηκε κυρίως εξαιτίας της βουτιάς στις επενδύσεις, λέει ο ίδιος παράγοντας. Εξηγεί δε ότι αν είχαν προχωρήσει πρότζεκτ όπως η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, από την πλευρά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στη Fraport, θα είχαμε τόνωση των επενδύσεων σχεδόν κατά 1,2 δισ. ευρώ μόνο από το συγκεκριμένο παράδειγμα. «Θα κλείσουμε», λέει ο ίδιος, αλλά εκφράζει τον φόβο ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει ως τον Μάιο στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση για μπορέσει να περάσει το πακέτο από τη Βουλή.
Τον Μάιο η συμφωνία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, όταν θα έχει επιστρέψει η Ντέλια Βελκουλέσκου στο «Χίλτον» (ενώ η Βουλή θα ψηφίζει συνεχώς νέα μέτρα), θα κλείσει η συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το χρέος. Η κυβέρνηση κάνει ήδη τους υπολογισμούς της για έξοδο στις αγορές από τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Το σχέδιο Τσίπρα για τη συνολική συμφωνία (global deal) θα γραφτεί με τους όρους που επιβάλλει το ΔΝΤ. Παρότι η ομάδα Χουλιαράκη - Κουτεντάκη ανάγκασε την εκπρόσωπο του Ταμείου να συνθηκολογήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα πράγματα άλλαξαν μετά τη διπλή γκάφα της κυβέρνησης για τον δείκτη υπολογισμού των συντάξεων που δεν υπάρχει και τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανάπτυξη.
Γυρνάει έτσι μπούμερανγκ η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει το ΔΝΤ και να αναβάλλει για το τέλος τη συζήτηση σχετικά με τις απαιτήσεις του, ενώ την ίδια στιγμή επιζητούσε διακαώς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να πιέζει τους Ευρωπαίους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους.
Τα επόμενα βήματα
Η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα 100 ημερών και ο οδικός της χάρτης για συμφωνία προβλέπει τα εξής επόμενα βήματα:
- Στις 20 Μαρτίου, στο Eurogroup, όλοι θα μιλάνε για «μεγαλύτερη πρόοδο», αλλά όχι ακόμα για συμφωνία. Συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Ευρωπαίους και με τις ευλογίες του ΔΝΤ φαίνεται να μπορεί να κλείσει, υπό ιδανικές συνθήκες, στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
- Στις 21 Απριλίου θα αποκρυσταλλωθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η Eurostat δίνουν το πράσινο φως για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.
- Στις 22-23 Απριλίου, στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, θα συμφωνηθεί και η ελάφρυνση χρέους με τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα: Η Eurostat θα ανακοινώσει στις 21 Απριλίου τα οριστικά αποτελέσματα του 2016 και θα πάνε για τότε τα ακανθώδη ζητήματα: δημοσιονομικά, ασφαλιστικά κ.λπ. «Τότε θα ασχοληθούμε σοβαρά με τους αριθμούς», λένε πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης. Ως τότε η πολιτική συζήτηση θα περιορίζεται στα Εργασιακά, στις ομαδικές απολύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στα ενεργειακά, στο Μεσοπρόθεσμο του 2018 και τα ειδικά μισθολόγια.
- Η τελική συμφωνία φαίνεται πως θα κλείσει ως εξής: Τέλη Απριλίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το «μεγάλο παζάρι» θα γίνει στις 22-23 Απριλίου, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ θα μετέχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Πληροφορίες από Ουάσινγκτον λένε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να κάνει τη στροφή τον Μάιο - έως τις 15 του μηνός. Στις 22 Μαΐου το Eurogroup θα επισφραγίσει τη συμφωνία. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα μπορέσει να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση στοχεύοντας να βγει η χώρα στις αγορές αμέσως μετά, τον Ιούλιο. Ο ανάδοχος της έκδοσης των ομολόγων θα είναι η Rothschild.
Το ΔΝΤ, παρότι συνθηκολόγησε για το 2016, επιμένει ακόμα για μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2019 και μετά. Ζητά εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Εως και την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρησή τους, οι δανειστές αξίωναν την ακαριαία αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς το 2020, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για σταδιακή περικοπή της σε βάθος 5 ετών -από το 2021 έως το 2025. Ωστόσο, παράγοντες της διαπραγμάτευσης εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές μπορεί να συγκλίνουν κάπου στη μέση και να συμφωνήσουν σε μια 3ετή μεταβατική περίοδο, η οποία θα συνοδεύεται από σκληρές ρήτρες:
1) Να οριστεί το 2019 ως χρονική αφετηρία εφαρμογής των μέτρων και
2) Να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των δαπανών και τα έσοδα, όπως θα περιγράφονται στην προνομοθέτηση των μέτρων.
Το παζάρι επικεντρώνεται στο ύψος της εξοικονόμησης, αν θα φτάνει δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) ή χαμηλότερα (π.χ. 0,75% του ΑΕΠ ή 1,4 δισ. ευρώ).
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ποσοστό περικοπής της προσωπικής διαφοράς (20%-50%) που μπορεί συμφωνηθεί. Βασική προϋπόθεση για κάθε σενάριο που «ποσοτικοποιείται» είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Για να προκύψει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,6 δισ. ευρώ καθαρά, η μείωση των συντάξεων, εφόσον το μέτρο αφορούσε όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, θα είναι περίπου 6,7% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν όλες οι συντάξεις θετική προσωπική διαφορά. Από τις συνολικά 2,2 εκατομμύρια καταβαλλόμενες συντάξεις (πλην ΟΓΑ), που θα πρέπει να υπολογιστούν ξανά έως τον Σεπτέμβριο του 2017, προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα προκύψει για 1,2 εκατομμύρια συντάξεις. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10%, ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1.000-1.200 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εμμένει η μεταβατική περίοδος να αρχίσει από το 2020 ώστε οι περικοπές να έρθουν σταδιακά στους συνταξιούχους, προσδοκώντας να αντισταθμιστούν από τα «θετικά» αντίμετρα.
Απορρίφθηκαν τα αντίμετρα
Η τελευταία πρόταση Αχτσιόγλου που απορρίφθηκε προέβλεπε εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) από το πάγωμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων μετά το 2018 και μόνον 0,5% (900 εκατ. ευρώ) από περικοπή της ποσοτικής διαφοράς. Αλλα μέτρα ελάφρυνσης που συζητήθηκαν αφορούν επιδόματα, π.χ. για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης συζητήθηκε η μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς (το ποσοστό είχε αυξηθεί για εργοδότες και εργαζόμενους το 2015), αλλά και η μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ (6%) για τους συνταξιούχους.
Οι αντισταθμιστικές ελαφρύνσεις όμως που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκαν επειδή οι δανειστές θέλουν να κυριαρχεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, ενώ η ελληνική πλευρά προκρίνει μέτρα με κοινωνική χροιά...
Στα αντίμετρα εντάσσεται και η πρόταση της κυβέρνησης για πρόγραμμα-μαμούθ δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας με δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, για το οποίο επίσης οι θεσμοί υπέβαλαν ενστάσεις.
Πόσα χάνουμε
Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα αρκεστεί και πάλι να υποστηρίξει ότι προστατεύει τα χαμηλά (ή πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα), καθώς όλοι οι συνταξιούχοι πάνω από 600 ευρώ θα υποστούν τριπλό χτύπημα: με τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των συντάξεων και την απουσία ελαφρυντικών μέτρων.
Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι, εκτός από την περικοπή της προσωρινής διαφοράς, και τη μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, την οποία θεωρεί γενναιόδωρη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Εργασιακός μεσαίωνας
Στο μέτωπο των Εργασιακών οι δανειστές δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, απαιτώντας να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των μέτρων ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Την ίδια ώρα έκλεισαν ερμητικά κάθε παράθυρο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αίτημα που αποτελούσε σημαία για Κατρούγκαλο - Αχτσιόγλου. Οι δανειστές θεωρούν κόκκινο πανί την επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των κλαδικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων καθώς τη θεωρούν «γενεσιουργό αιτία πολλών δεινών».
Τεχνική εμπλοκή εκδηλώθηκε τέλος και στα Ενεργειακά, λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αλλάζει τα δεδομένα, ενώ συμφωνία καταγράφεται μόνο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με τη βάση εκκίνησης για ένταξη στη ρύθμιση να ξεκινά από τα 20.000 ευρώ οφειλής.
Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Παρότι δεν εκφράζεται δημόσια, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών μετά το «ταμείο» των 10 ημερών της τρόικας στην Αθήνα, η οποία αναχώρησε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία και δεν φαίνεται να γυρίζει εύκολα πριν το Πάσχα που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω για την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων από 1.1.2019 (συνολικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ) και δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτές τις δυσκολίες προστίθενται το άδειασμα κύκλων της Κομισιόν προς το οικονομικό επιτελείο για τα ισοδύναμα αντίμετρα (τα οποία, όπως λένε, απλά δεν υπάρχουν όπως τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά) αλλά και η ανάγκη επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα για να κλείσει το μετέωρο πρώτο βήμα της αξιολόγησης, ή αλλιώς το λεγόμενο τεχνικό ντιλ (staff-level agreement). Δεν γίνεται δια τηλεφώνου, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
-Το αφορολόγητο γκρεμίζεται στα 5.600 ευρώ. Η κυβέρνηση ζυγίζει τις δύο επιλογές που της έχουν απομείνει για την εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ. Έτσι καλείται είτε να ισοπεδώσει το αφορολόγητο ακόμη και κάτω από τα 5.000 ευρώ με σχετικά χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 15% είτε να δεχτεί την πρόταση των δανειστών για αφορολόγητο από 5.600 ευρώ για τον άγαμο με αρχικό συντελεστή 22%. Για την ώρα κλίνει προς τη δεύτερη επιλογή.
-Για τις συντάξεις η τελευταία πρόταση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προς τους Θεσμούς προέβλεπε εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των αυξήσεων και άλλα 900 εκατ. από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου από το 2020. Η πρόταση αυτή συνάντησε την άρνηση του ΔΝΤ που επιμένει στην περικοπή 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω από το 2019, κάτι που μπορεί να επιφέρει απώλειες από 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
-Και σαν να μην έφταναν αυτά, έγινε πλέον γνωστό ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμόζονται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» ("net") μέτρων και αντιμέτρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπερνιέται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι "βρέξει-χιονίσει" αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Άρα αν τα νέα μέτρα φτάνουν μόνο για να πιαστεί και όχι για να ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% τότε τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά.
-Στα εργασιακά το ΔΝΤ δεν θέλει ούτε να ακούσει για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ελληνική πλευρά διαπίστωσε με έκπληξη στο Χίλτον ότι η στήριξη από την πλευρά του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δεν ήταν αυτή που ανέμενε. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, τέλος, η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους από σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων, e-mail και τηλεφωνημάτων ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, για δεύτερη φορά μέσα σε 30 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι -εκτός από την καταγραφή... προόδου- μια απόφαση για να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να υπάρξει staff level agreement πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ουσιαστικά το μόνο θέμα που έκλεισε στις δέκα μέρες των διαπραγματεύσεων στο Xίλτον ήταν το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών των επιχειρήσεων, το οποίο όμως δεν αποτελούσε βασικό αγκάθι και ήταν εν πολλοίς έτοιμο εδώ και καιρό. Όπως έγινε γνωστό θα κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
O ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του για την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» της ΕΡΤ1 υπογράμμισε ότι η αποτρεπτική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστη. Ο πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» παραχωρήθηκαν στον Δήμο Παύλου Μελά.
Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις παράγουν και κοινωνικό έργο, τότε γίνεται βέλτιστη η λειτουργία τους
«Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις παράγουν και κοινωνικό έργο, τότε γίνεται βέλτιστη η λειτουργία τους και η συνεισφορά τους για τον ελληνικό λαό, για την Ελλάδα, για το κοινωνικό σύνολο, εν γένει" σημείωσε και συνεχάρη και την πολιτική, αλλά και την στρατιωτική ηγεσία. "Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες σε άριστη αποτρεπτική ετοιμότητα, παράλληλα όμως με την έγνοια τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να συνδράμουν στην προσπάθεια της Πολιτείας για να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα αυτές τις κρίσεις, είτε αφορά στην προσφυγική κρίση, που η προσφορά ήταν πράγματι ανεκτίμητη, είτε όμως αφορά και στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ποιότητα ζωής. Και σήμερα έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα πάρα πολύ σημαντικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να κάνω μια δήλωση ως πρωθυπουργός, σε μια εκπομπή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία
«Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να κάνω μια δήλωση ως πρωθυπουργός, σε μια εκπομπή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην δημόσια τηλεόραση και αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, μια εκπομπή που έρχεται ανανεωμένη, αλλά ανανεωμένες είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορούν να συνδράμουν και να συμβάλλουν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
Τσαβούσογλου: Ολλανδία, η «πρωτεύουσα» του φασισμού - Απειλεί με διπλωματικά αντίποινα η Άγκυρα - Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Δεν κάνει πίσω στην σκληρή ρητορική του κατά της Ολλανδίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρατώντας ψηλά τους τόνους, ο «σουλτάνος» δήλωσε σήμερα πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».
Αντίθετα, ο ίδιος ευχαρίστησε τη Γαλλία, επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα» δήλωσε.
Ο Tούρκος πρόεδρος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, δηλώνοντας πως ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.
Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν κυριολεκτικά στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστηκαν με μία τουρκική.
Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.
Τσαβούσογλου: Ολλανδία, η «πρωτεύουσα» του φασισμού
Οι Τούρκοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να προβούν σε σοβαρά αντίποινα και αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως μία συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν φτάνει και πως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδευε αεροπορικώς για το Ρότερνταμ, για να παραστεί σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, όταν οι ολλανδικές αρχές δεν του επέτρεψαν να προσγειωθεί.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας, μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.
Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Μετς, δήλωσε πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού».
«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά, επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμού...» είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του.
Η Ολλανδία, από την άλλη, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Σε επικίνδυνη πολιτική κρίση βυθίζονται τα Σκόπια
Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ίσως οδηγήσει σε εμφύλιο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ΠΓΔΜ, έχοντας απέναντί της την Αλβανία την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ηγεσία των Σκοπίων, έχοντας απέναντί της την γειτονική Αλβανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο αυτοαποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, ένα μόρφωμα στα πρότυπα του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ άρχισε τις επιθέσεις εναντίον φυλακίων του στρατού της χώρας. Οι εχθροπραξίες έληξαν με την “Συμφωνία της Αχρίδας” και την ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας των Αλβανών της χώρας που αποτελούν τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού.
Το προεδρικό “βέτο” στην αλβανική γλώσσα
Η νέα κρίση, η οποία δεν έχει πάρει την μορφή ένοπλης αντιπαράθεσης, ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του προέδρου της χώρας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να μην δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεβ, με το αιτιολογικό ότι θα είχε την υποστήριξη βουλευτών της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι επιθυμούσαν να καταστήσουν την αλβανική, επίσημη γλώσσα του κράτους.
Ο... παρολίγον πρωθυπουργός έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος,ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολα Γκορυέβσκι, γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις του επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής καντονοποίησης της χώρας με αποτέλεσμα των διαμελισμό της.
"Τα Σκόπια είναι τελειωμένα"
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εκφράζει την άποψη ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά. “Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει πια μέλλον ως ένα ενιαίο κράτος, στην πράξη η καντονοποίησή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το θέμα τώρα είναι εάν η οριστική διαίρεση θα γίνει βίαια ή ειρηνικά”, δήλωσε στην συνέντευξή του για το Πρακτορείο Focus.
Ο Νόεφ είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει ότι η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στον βαθμό που η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χάνει πια στην πράξη της εθνική κυριαρχία της. «Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά με δύο λόγια η πολιτική ελίτ της χώρας εκμεταλλεύθηκε όλη την ενέργεια της χώρας και της κοινωνίας στη δημιουργία ενός φαντασιακού, τεχνητού παρελθόντος αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της χώρας.
"Η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε βυθίζει τη χώρα λόγω συμπλεγμάτων κατωτερότητας, έλλειψης γεωπολιτικής διορατικότητας, επαρχιωτισμού και προσωπικής απληστίας", τονίζει ο Νόεφ.
Πιέσεις από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ - θεσμοί στους οποίους η ΠΓΔΜ εδώ και χρόνια φιλοδοξεί να ενταχθεί – ασκούν έντονες πιέσεις για την αποδοχή της κυβέρνησης Ζάεβ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής παρενέβη ανοιχτά στην πολιτική κρίση προτρέποντας τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Αλβανούς συμμάχους τους. “Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν τόνισε ότι σε μία δημοκρατία «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι αρεστό».
Μόσχα υπέρ Σκοπίων και εναντίον “Μεγάλης Αλβανίας”
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία βλέπει στην περίπτωση των Σκοπίων ένα νέο “Κοσσυφοπέδιο” και φοβάται ότι τα Τίρανα έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την Μεγάλη Αλβανία. Το ρωσικό υπουργέιο εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση των Τιράνων, αλλά και εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους σκοπιανούς μια “αλβανική πλατφόρμα” που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του αλβανού πρωθυπουργού” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
MAΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τριπλό χτύπημα για συνταξιούχους: Χάνουν προσωπική διαφορά, αφορολόγητο και θετικά αντίμετρα - Αλλάζει άρδην το τοπίο στη φορολογία από το 2019 - Προς κατάργηση το Τέλος Επιτηδεύματος και η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης - Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Την υπογραφή της για μείωση των συντάξεων ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, υποχωρώντας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Αντί να αυξηθούν μετά το 2018, όπως υποσχόταν ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι συντάξεις θα περικοπούν, ενδεχομένως και για όσους δεν έχουν διατηρήσει καν «προσωπική διαφορά»!
Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές συσκέψεις στη διαπραγμάτευση το περιγράφει ανάγλυφα Ευρωπαίος αξιωματούχος με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»: «Οι συνταξιούχοι θα πονέσουν και πάλι πολύ. Δεν εξαρτάται από εμάς. Το ΔΝΤ ζητάει πράγματα πέραν της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Εμείς δεχόμαστε οι συντάξεις να μειωθούν από το 2020 και σταδιακά. Το ΔΝΤ, όμως, θέλει να κοπούν μια και έξω από το 2019. Το συνολικό πακέτο θα είναι πολύ-πολύ δύσκολο», τονίζει, κάνοντας για πρώτη φορά ίσως τόσο ανοιχτά λόγο για «φτωχοποίηση» των συνταξιούχων από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Η ίδια πηγή καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης «για 1 ευρώ ελάφρυνσης για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης». Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» («net») μέτρων και αντίμετρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι βρέξει-χιονίσει αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Αρα, αν τα νέα μέτρα φανούν αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος 3,5% και μόνο, χωρίς να τον ξεπεράσουν, τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά!
Ξαφνική αγωνία για το 2017
Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια πηγή με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, το γεγονός ότι το 2016 είχαμε ύφεση 1,1% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο (σε ετήσια βάση) εγείρει ξαφνικά ανησυχίες για την επίτευξη του στόχου το 2017, καθώς το σημείο εκκίνησης δεν είναι πια το ίδιο. Το θετικό momentum στο οποίο πόνταραν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί κλονίστηκε κυρίως εξαιτίας της βουτιάς στις επενδύσεις, λέει ο ίδιος παράγοντας. Εξηγεί δε ότι αν είχαν προχωρήσει πρότζεκτ όπως η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, από την πλευρά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στη Fraport, θα είχαμε τόνωση των επενδύσεων σχεδόν κατά 1,2 δισ. ευρώ μόνο από το συγκεκριμένο παράδειγμα. «Θα κλείσουμε», λέει ο ίδιος, αλλά εκφράζει τον φόβο ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει ως τον Μάιο στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση για μπορέσει να περάσει το πακέτο από τη Βουλή.
Τον Μάιο η συμφωνία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, όταν θα έχει επιστρέψει η Ντέλια Βελκουλέσκου στο «Χίλτον» (ενώ η Βουλή θα ψηφίζει συνεχώς νέα μέτρα), θα κλείσει η συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το χρέος. Η κυβέρνηση κάνει ήδη τους υπολογισμούς της για έξοδο στις αγορές από τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Το σχέδιο Τσίπρα για τη συνολική συμφωνία (global deal) θα γραφτεί με τους όρους που επιβάλλει το ΔΝΤ. Παρότι η ομάδα Χουλιαράκη - Κουτεντάκη ανάγκασε την εκπρόσωπο του Ταμείου να συνθηκολογήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα πράγματα άλλαξαν μετά τη διπλή γκάφα της κυβέρνησης για τον δείκτη υπολογισμού των συντάξεων που δεν υπάρχει και τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανάπτυξη.
Γυρνάει έτσι μπούμερανγκ η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει το ΔΝΤ και να αναβάλλει για το τέλος τη συζήτηση σχετικά με τις απαιτήσεις του, ενώ την ίδια στιγμή επιζητούσε διακαώς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να πιέζει τους Ευρωπαίους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους.
Τα επόμενα βήματα
Η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα 100 ημερών και ο οδικός της χάρτης για συμφωνία προβλέπει τα εξής επόμενα βήματα:
- Στις 20 Μαρτίου, στο Eurogroup, όλοι θα μιλάνε για «μεγαλύτερη πρόοδο», αλλά όχι ακόμα για συμφωνία. Συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Ευρωπαίους και με τις ευλογίες του ΔΝΤ φαίνεται να μπορεί να κλείσει, υπό ιδανικές συνθήκες, στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
- Στις 21 Απριλίου θα αποκρυσταλλωθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η Eurostat δίνουν το πράσινο φως για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.
- Στις 22-23 Απριλίου, στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, θα συμφωνηθεί και η ελάφρυνση χρέους με τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα: Η Eurostat θα ανακοινώσει στις 21 Απριλίου τα οριστικά αποτελέσματα του 2016 και θα πάνε για τότε τα ακανθώδη ζητήματα: δημοσιονομικά, ασφαλιστικά κ.λπ. «Τότε θα ασχοληθούμε σοβαρά με τους αριθμούς», λένε πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης. Ως τότε η πολιτική συζήτηση θα περιορίζεται στα Εργασιακά, στις ομαδικές απολύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στα ενεργειακά, στο Μεσοπρόθεσμο του 2018 και τα ειδικά μισθολόγια.
- Η τελική συμφωνία φαίνεται πως θα κλείσει ως εξής: Τέλη Απριλίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το «μεγάλο παζάρι» θα γίνει στις 22-23 Απριλίου, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ θα μετέχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Πληροφορίες από Ουάσινγκτον λένε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να κάνει τη στροφή τον Μάιο - έως τις 15 του μηνός. Στις 22 Μαΐου το Eurogroup θα επισφραγίσει τη συμφωνία. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα μπορέσει να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση στοχεύοντας να βγει η χώρα στις αγορές αμέσως μετά, τον Ιούλιο. Ο ανάδοχος της έκδοσης των ομολόγων θα είναι η Rothschild.
Το ΔΝΤ, παρότι συνθηκολόγησε για το 2016, επιμένει ακόμα για μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2019 και μετά. Ζητά εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Εως και την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρησή τους, οι δανειστές αξίωναν την ακαριαία αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς το 2020, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για σταδιακή περικοπή της σε βάθος 5 ετών -από το 2021 έως το 2025. Ωστόσο, παράγοντες της διαπραγμάτευσης εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές μπορεί να συγκλίνουν κάπου στη μέση και να συμφωνήσουν σε μια 3ετή μεταβατική περίοδο, η οποία θα συνοδεύεται από σκληρές ρήτρες:
1) Να οριστεί το 2019 ως χρονική αφετηρία εφαρμογής των μέτρων και
2) Να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των δαπανών και τα έσοδα, όπως θα περιγράφονται στην προνομοθέτηση των μέτρων.
Το παζάρι επικεντρώνεται στο ύψος της εξοικονόμησης, αν θα φτάνει δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) ή χαμηλότερα (π.χ. 0,75% του ΑΕΠ ή 1,4 δισ. ευρώ).
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ποσοστό περικοπής της προσωπικής διαφοράς (20%-50%) που μπορεί συμφωνηθεί. Βασική προϋπόθεση για κάθε σενάριο που «ποσοτικοποιείται» είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Για να προκύψει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,6 δισ. ευρώ καθαρά, η μείωση των συντάξεων, εφόσον το μέτρο αφορούσε όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, θα είναι περίπου 6,7% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν όλες οι συντάξεις θετική προσωπική διαφορά. Από τις συνολικά 2,2 εκατομμύρια καταβαλλόμενες συντάξεις (πλην ΟΓΑ), που θα πρέπει να υπολογιστούν ξανά έως τον Σεπτέμβριο του 2017, προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα προκύψει για 1,2 εκατομμύρια συντάξεις. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10%, ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1.000-1.200 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εμμένει η μεταβατική περίοδος να αρχίσει από το 2020 ώστε οι περικοπές να έρθουν σταδιακά στους συνταξιούχους, προσδοκώντας να αντισταθμιστούν από τα «θετικά» αντίμετρα.
Απορρίφθηκαν τα αντίμετρα
Η τελευταία πρόταση Αχτσιόγλου που απορρίφθηκε προέβλεπε εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) από το πάγωμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων μετά το 2018 και μόνον 0,5% (900 εκατ. ευρώ) από περικοπή της ποσοτικής διαφοράς. Αλλα μέτρα ελάφρυνσης που συζητήθηκαν αφορούν επιδόματα, π.χ. για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης συζητήθηκε η μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς (το ποσοστό είχε αυξηθεί για εργοδότες και εργαζόμενους το 2015), αλλά και η μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ (6%) για τους συνταξιούχους.
Οι αντισταθμιστικές ελαφρύνσεις όμως που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκαν επειδή οι δανειστές θέλουν να κυριαρχεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, ενώ η ελληνική πλευρά προκρίνει μέτρα με κοινωνική χροιά...
Στα αντίμετρα εντάσσεται και η πρόταση της κυβέρνησης για πρόγραμμα-μαμούθ δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας με δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, για το οποίο επίσης οι θεσμοί υπέβαλαν ενστάσεις.
Πόσα χάνουμε
Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα αρκεστεί και πάλι να υποστηρίξει ότι προστατεύει τα χαμηλά (ή πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα), καθώς όλοι οι συνταξιούχοι πάνω από 600 ευρώ θα υποστούν τριπλό χτύπημα: με τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των συντάξεων και την απουσία ελαφρυντικών μέτρων.
Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι, εκτός από την περικοπή της προσωρινής διαφοράς, και τη μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, την οποία θεωρεί γενναιόδωρη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Εργασιακός μεσαίωνας
Στο μέτωπο των Εργασιακών οι δανειστές δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, απαιτώντας να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των μέτρων ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Την ίδια ώρα έκλεισαν ερμητικά κάθε παράθυρο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αίτημα που αποτελούσε σημαία για Κατρούγκαλο - Αχτσιόγλου. Οι δανειστές θεωρούν κόκκινο πανί την επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των κλαδικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων καθώς τη θεωρούν «γενεσιουργό αιτία πολλών δεινών».
Τεχνική εμπλοκή εκδηλώθηκε τέλος και στα Ενεργειακά, λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αλλάζει τα δεδομένα, ενώ συμφωνία καταγράφεται μόνο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με τη βάση εκκίνησης για ένταξη στη ρύθμιση να ξεκινά από τα 20.000 ευρώ οφειλής.
Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Παρότι δεν εκφράζεται δημόσια, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών μετά το «ταμείο» των 10 ημερών της τρόικας στην Αθήνα, η οποία αναχώρησε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία και δεν φαίνεται να γυρίζει εύκολα πριν το Πάσχα που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω για την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων από 1.1.2019 (συνολικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ) και δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτές τις δυσκολίες προστίθενται το άδειασμα κύκλων της Κομισιόν προς το οικονομικό επιτελείο για τα ισοδύναμα αντίμετρα (τα οποία, όπως λένε, απλά δεν υπάρχουν όπως τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά) αλλά και η ανάγκη επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα για να κλείσει το μετέωρο πρώτο βήμα της αξιολόγησης, ή αλλιώς το λεγόμενο τεχνικό ντιλ (staff-level agreement). Δεν γίνεται δια τηλεφώνου, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
-Το αφορολόγητο γκρεμίζεται στα 5.600 ευρώ. Η κυβέρνηση ζυγίζει τις δύο επιλογές που της έχουν απομείνει για την εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ. Έτσι καλείται είτε να ισοπεδώσει το αφορολόγητο ακόμη και κάτω από τα 5.000 ευρώ με σχετικά χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 15% είτε να δεχτεί την πρόταση των δανειστών για αφορολόγητο από 5.600 ευρώ για τον άγαμο με αρχικό συντελεστή 22%. Για την ώρα κλίνει προς τη δεύτερη επιλογή.
-Για τις συντάξεις η τελευταία πρόταση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προς τους Θεσμούς προέβλεπε εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των αυξήσεων και άλλα 900 εκατ. από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου από το 2020. Η πρόταση αυτή συνάντησε την άρνηση του ΔΝΤ που επιμένει στην περικοπή 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω από το 2019, κάτι που μπορεί να επιφέρει απώλειες από 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
-Και σαν να μην έφταναν αυτά, έγινε πλέον γνωστό ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμόζονται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» ("net") μέτρων και αντιμέτρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπερνιέται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι "βρέξει-χιονίσει" αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Άρα αν τα νέα μέτρα φτάνουν μόνο για να πιαστεί και όχι για να ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% τότε τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά.
-Στα εργασιακά το ΔΝΤ δεν θέλει ούτε να ακούσει για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ελληνική πλευρά διαπίστωσε με έκπληξη στο Χίλτον ότι η στήριξη από την πλευρά του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δεν ήταν αυτή που ανέμενε. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, τέλος, η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους από σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων, e-mail και τηλεφωνημάτων ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, για δεύτερη φορά μέσα σε 30 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι -εκτός από την καταγραφή... προόδου- μια απόφαση για να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να υπάρξει staff level agreement πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ουσιαστικά το μόνο θέμα που έκλεισε στις δέκα μέρες των διαπραγματεύσεων στο Xίλτον ήταν το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών των επιχειρήσεων, το οποίο όμως δεν αποτελούσε βασικό αγκάθι και ήταν εν πολλοίς έτοιμο εδώ και καιρό. Όπως έγινε γνωστό θα κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
O ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του για την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» της ΕΡΤ1 υπογράμμισε ότι η αποτρεπτική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστη. Ο πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» παραχωρήθηκαν στον Δήμο Παύλου Μελά.
Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις παράγουν και κοινωνικό έργο, τότε γίνεται βέλτιστη η λειτουργία τους
«Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις παράγουν και κοινωνικό έργο, τότε γίνεται βέλτιστη η λειτουργία τους και η συνεισφορά τους για τον ελληνικό λαό, για την Ελλάδα, για το κοινωνικό σύνολο, εν γένει" σημείωσε και συνεχάρη και την πολιτική, αλλά και την στρατιωτική ηγεσία. "Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες σε άριστη αποτρεπτική ετοιμότητα, παράλληλα όμως με την έγνοια τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να συνδράμουν στην προσπάθεια της Πολιτείας για να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα αυτές τις κρίσεις, είτε αφορά στην προσφυγική κρίση, που η προσφορά ήταν πράγματι ανεκτίμητη, είτε όμως αφορά και στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ποιότητα ζωής. Και σήμερα έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα πάρα πολύ σημαντικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να κάνω μια δήλωση ως πρωθυπουργός, σε μια εκπομπή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία
«Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να κάνω μια δήλωση ως πρωθυπουργός, σε μια εκπομπή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην δημόσια τηλεόραση και αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, μια εκπομπή που έρχεται ανανεωμένη, αλλά ανανεωμένες είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορούν να συνδράμουν και να συμβάλλουν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247