KΡΙΤΙΚΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Με non paper η κυβέρνηση βαφτίζει την κριτική, «συνωμοσία», ρίχνει τις ευθύνες για τα προβλήματα στους... προηγούμενους και πανηγυρίζει για το έργο της!
Πιστή στη γραμμή της ενοχοποίησης κάθε αντίθετης, στη δική της γραμμή, φωνής η κυβέρνηση κατηγορεί τον Guardian για κατασκευασμένο δημοσίευμα, σχετικά με το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας για την κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Guardian τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ οι νοσοκομειακές μολύνσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.
Η εικόνα αφορά στα έτη 2011 και 2012 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου με non paper. Παρολαυτά, πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα κατευθυνόμενο. Όπως ακριβώς έκανε με τους Financial Times και το «ΘΕΜΑ».
To non paper της κυβέρνησης
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από το καταστροφολογικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι συντάκτες του οποίου, επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης.
Οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στην Υγεία με καθυστέρηση 5 ετών!
Και αυτό διότι η κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης που παρουσιάζεται είναι άκρως αντιπροσωπευτική αυτής που επικρατούσε το 2011 και το 2012, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: Να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Το επίμαχο ρεπορτάζ, βεβαίως, αναπαράχθηκε άκριτα από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: Να πλήττει την κυβέρνηση.
Για αυτόν τον λόγο ενημερώνουμε πως:
1. Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.
2. Την περίοδο 2010-14 η Υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας. Συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών.
Συγκεκριμένα:
- Ο ΕΟΠΥΥ ναρκοβατούσε, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να έχει Οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η συσσώρευση χρεών και η αδυναμία τακτικής αποπληρωμής, η οποία γινόταν μόνο όταν υπήρχαν ροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Δεκάδες συμβάσεις ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
- Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες «υποστηρικτικές δαπάνες» των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της Υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών.
- Καθιερώθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.
- Και το πλέον καθοριστικό, ήταν ότι από το 2010 και έπειτα αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα Υγείας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι στοχευμένες:
- Καταργήθηκε το 5ευρο στα Νοσοκομεία
- Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
- Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια.
- Η σημαντικότερη παρέμβαση όλων όμως έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-14 και τις 8.000 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες.
- Πέραν αυτών, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Συγκεκριμένα: 4.000 από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ ύψους 65 εκατομμυρίων, για 12μηνη απασχόληση με πλήρη αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα και 4.200 που αφορούν μόνιμο προσωπικό, το υπόλοιπο από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις εγκεκριμένες προσλήψεις που ορίζονται από τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.
- Επίσης εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.
- Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την Υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
4. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας. Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.
Το ρεπορτάζ για το δημοσίευμα του Guardian
Την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα σχολιάζει σε δημοσίευμα – καταπέλτης ο Guardian υποστηρίζοντας πως τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ενώ οι νοσοκομειακές μολύνσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.
«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),
«Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες» προσθέτει.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδύνευσαν να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.
Μάλιστα, ο ρυθμός εμφάνισης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών και θαλάμους. Ωστόσο, αν και τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012, τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει στο Guardian ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιστατικό που έλαβε χώρα το περασμένο μήνα στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου μια μητέρα μετέβη για εγχείρηση ρουτίνας στο πόδι αλλά τελικά απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
«Οι περικοπές είναι τέτοιες ώστε ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κλίνες. Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως« υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.
Κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα όσο αυτός, σχολιάζει ο Guardian και συνεχίζει επισημαίνοντας πως από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.
Την ίδια ώρα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες που τα μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομία της χώρας.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι άνθρωποι συναταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ«» δήλωσε στο Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.
«Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα του εξοπλισμού και, περιοδικά, η έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες, και οι ιστοί καθαρισμού» προσθέτει.
Οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το σπασμένο σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και φιλάνθρωποι βοηθά επίσης, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Εγώ μεγάλωσα εν μέρει στην Κένυα από γονείς οι οποίοι έδιναν έμφαση στις αρετές του να βοηθάς τους άλλους. Αυτές τις μέρες έχω δαπανήσει πολύ χρόνο ζητώντας από τους φίλους ή τον ιδιωτικό τομέα, για βοήθεια, όταν στο νοσοκομείο μας εξαντλούνται οι προμήθειες. Οι οθόνες που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, την αρτηριακή πίεση, αποτελούν δωρεές. Οι άνθρωποι θέλουν να δίνουν. Τους κάνει να αισθάνονται καλά.» καταλήγει ο κ. Παπαδάτος.
Οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας εύκολος στόχος επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροδιαφυγή, τη μεγαλύτερη διαρροή στα δημόσια ταμεία. Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες που «βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται σε κίνδυνο».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΚΕΛΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Επιβεβαιώθηκαν 12 συλλήψεις και ένας τραυματισμός - Ελικόπτερα σηκώθηκαν πάνω από την πόλη - Η αντιτρομοκρατική περικύκλωσε συγκεκριμένο σπίτι
Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία σήμανε το βράδυ της Δευτέρας, όταν πολίτης ανέφερε ότι αναγνώρισε τον μακελάρη του κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη. Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψή του, ενώ δόθηκε εντολή να σηκωθούν και ελικόπτερα, ώστε να συντονιστεί καλύτερα η προσπάθεια.
Μετά από τρεις ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση της αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε πως κανείς από τους συλληφθέντες δεν ήταν ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ Ρέινα.
Νωρίτερα, οι αστυνομικοί ενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά την αναφορά ότι ένας πολίτης αναγνώρισε τον τζιχαντιστή που σκότωσε 39 ανθρώπους κατά τη γιορτή για την Πρωτοχρονιά στο γνωστό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής επικεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι, στην περιοχή Ζετίνμπουρνου, κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το σπίτι περικυκλώθηκε από την αστυνομία, οι άνδρες της οποίας πραγματοποίησαν εισβολή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη 12 ατόμων, ενώ ένας από τους συλληφθέντες, προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά από την επέμβαση των αστυνομικών.
Ο δράστης, μετά από τρεις ώρες που είχε διάρκεια η επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις που έγιναν, δεν βρέθηκε. Η έρευνα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ η φωτογραφία του μακελάρη έχει δοθεί σε όλα τα συνοριακά περάσματα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οι απειλές και οι αλληλοκατηγορίες. Οι δύο Βραζιλιάνοι κατηγορούν τώρα τη σύζυγο του εκλιπόντος ότι τους προσέφερε 24.000 δολάρια για τη δολοφονία. Το βίντεο που δείχνει τους δράστες να μεταφέρουν το πτώμα
Στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης του Ρίο Ντε Τζανέιρο κρατείται από το απόγευμα του Σαββάτου η Φρανσουάζ Αμοιρίδη, γυναίκα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή της για διάστημα 30 ημερών, στις φυλακές Μπανγκού.
Η Βραζιλιάνα σύζυγος του Έλληνα διπλωμάτη, θεωρείται από τις αρχές συνεργός στο έγκλημα, παρά τους ισχυρισμούς της πως δεν βρισκόταν στο σπίτι την ώρα του φόνου, ούτε μπορούσε να αποτρέψει τον εραστή της από την εγκληματική του πράξη.
Την ίδια ώρα, ο ξάδερφος του στρατιωτικού αστυνομικού που ομολόγησε πως σκότωσε τον Αμοιρίδη, κατέθεσε στις αρχές πως η Φρανσουάζ Αμοιρίδη του προσέφερε 24 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να φιλάει "τσίλιες" κατά τη διάρκεια της δολοφονίας.
Ο Βραζιλιάνος, που κατηγορείται για το φόνο, ανέφερε στις αρχές πως στραγγάλισε τον πρέσβη στον καναπέ του σπιτιού του, γεγονός που δεν συνάδει με τις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος. Οι συνεργοί στο φόνο, τύλιξαν το πτώμα του άτυχου 59χρονου σε ένα χαλί, το μετέφεραν σε άλλη περιοχή και όπως όλα δείχνουν το έκαψαν μαζί με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει η οικογένεια για τις γιορτές. Παρόλα αυτά, η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ακόμη κατορθώσει να ταυτοποιήσει το απανθρακωμένο πτώμα με το DNA του Έλληνα πρέσβη.
Αυτό φαίνεται από κάμερα ασφαλείας το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, όταν δύο άνδρες φαίνονται να σέρνουν το πτώμα τυλιγμένο στο χαλί και να το στοιβάζουν στο αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο λίγες μέρες αργότερα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Βραζιλιάνα και ο σύζυγός της είχαν έναν πολύ έντονο καβγά τις ημέρες των Χριστουγέννων, που οδήγησε στην απόφαση, εκείνη και ο εραστής της να τον βγάλουν από τη μέση και να ζήσουν μαζί από τις σημαντικές καταθέσεις του πρέσβη στην τράπεζα.
ΠΗΓΗ NEWS 247
Με non paper η κυβέρνηση βαφτίζει την κριτική, «συνωμοσία», ρίχνει τις ευθύνες για τα προβλήματα στους... προηγούμενους και πανηγυρίζει για το έργο της!
Πιστή στη γραμμή της ενοχοποίησης κάθε αντίθετης, στη δική της γραμμή, φωνής η κυβέρνηση κατηγορεί τον Guardian για κατασκευασμένο δημοσίευμα, σχετικά με το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας για την κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Guardian τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ οι νοσοκομειακές μολύνσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.
Η εικόνα αφορά στα έτη 2011 και 2012 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου με non paper. Παρολαυτά, πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα κατευθυνόμενο. Όπως ακριβώς έκανε με τους Financial Times και το «ΘΕΜΑ».
To non paper της κυβέρνησης
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από το καταστροφολογικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι συντάκτες του οποίου, επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης.
Οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στην Υγεία με καθυστέρηση 5 ετών!
Και αυτό διότι η κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης που παρουσιάζεται είναι άκρως αντιπροσωπευτική αυτής που επικρατούσε το 2011 και το 2012, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: Να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Το επίμαχο ρεπορτάζ, βεβαίως, αναπαράχθηκε άκριτα από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: Να πλήττει την κυβέρνηση.
Για αυτόν τον λόγο ενημερώνουμε πως:
1. Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.
2. Την περίοδο 2010-14 η Υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας. Συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών.
Συγκεκριμένα:
- Ο ΕΟΠΥΥ ναρκοβατούσε, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να έχει Οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η συσσώρευση χρεών και η αδυναμία τακτικής αποπληρωμής, η οποία γινόταν μόνο όταν υπήρχαν ροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Δεκάδες συμβάσεις ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
- Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες «υποστηρικτικές δαπάνες» των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της Υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών.
- Καθιερώθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.
- Και το πλέον καθοριστικό, ήταν ότι από το 2010 και έπειτα αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα Υγείας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι στοχευμένες:
- Καταργήθηκε το 5ευρο στα Νοσοκομεία
- Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
- Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια.
- Η σημαντικότερη παρέμβαση όλων όμως έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-14 και τις 8.000 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες.
- Πέραν αυτών, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Συγκεκριμένα: 4.000 από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ ύψους 65 εκατομμυρίων, για 12μηνη απασχόληση με πλήρη αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα και 4.200 που αφορούν μόνιμο προσωπικό, το υπόλοιπο από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις εγκεκριμένες προσλήψεις που ορίζονται από τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.
- Επίσης εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.
- Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την Υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
4. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας. Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.
Το ρεπορτάζ για το δημοσίευμα του Guardian
Την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα σχολιάζει σε δημοσίευμα – καταπέλτης ο Guardian υποστηρίζοντας πως τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ενώ οι νοσοκομειακές μολύνσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.
«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),
«Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες» προσθέτει.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδύνευσαν να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.
Μάλιστα, ο ρυθμός εμφάνισης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών και θαλάμους. Ωστόσο, αν και τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012, τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει στο Guardian ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιστατικό που έλαβε χώρα το περασμένο μήνα στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου μια μητέρα μετέβη για εγχείρηση ρουτίνας στο πόδι αλλά τελικά απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
«Οι περικοπές είναι τέτοιες ώστε ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κλίνες. Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως« υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.
Κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα όσο αυτός, σχολιάζει ο Guardian και συνεχίζει επισημαίνοντας πως από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.
Την ίδια ώρα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες που τα μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομία της χώρας.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι άνθρωποι συναταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ«» δήλωσε στο Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.
«Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα του εξοπλισμού και, περιοδικά, η έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες, και οι ιστοί καθαρισμού» προσθέτει.
Οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το σπασμένο σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και φιλάνθρωποι βοηθά επίσης, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Εγώ μεγάλωσα εν μέρει στην Κένυα από γονείς οι οποίοι έδιναν έμφαση στις αρετές του να βοηθάς τους άλλους. Αυτές τις μέρες έχω δαπανήσει πολύ χρόνο ζητώντας από τους φίλους ή τον ιδιωτικό τομέα, για βοήθεια, όταν στο νοσοκομείο μας εξαντλούνται οι προμήθειες. Οι οθόνες που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, την αρτηριακή πίεση, αποτελούν δωρεές. Οι άνθρωποι θέλουν να δίνουν. Τους κάνει να αισθάνονται καλά.» καταλήγει ο κ. Παπαδάτος.
Οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας εύκολος στόχος επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροδιαφυγή, τη μεγαλύτερη διαρροή στα δημόσια ταμεία. Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες που «βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται σε κίνδυνο».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΚΕΛΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Επιβεβαιώθηκαν 12 συλλήψεις και ένας τραυματισμός - Ελικόπτερα σηκώθηκαν πάνω από την πόλη - Η αντιτρομοκρατική περικύκλωσε συγκεκριμένο σπίτι
Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία σήμανε το βράδυ της Δευτέρας, όταν πολίτης ανέφερε ότι αναγνώρισε τον μακελάρη του κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη. Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψή του, ενώ δόθηκε εντολή να σηκωθούν και ελικόπτερα, ώστε να συντονιστεί καλύτερα η προσπάθεια.
Μετά από τρεις ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση της αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε πως κανείς από τους συλληφθέντες δεν ήταν ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ Ρέινα.
Νωρίτερα, οι αστυνομικοί ενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά την αναφορά ότι ένας πολίτης αναγνώρισε τον τζιχαντιστή που σκότωσε 39 ανθρώπους κατά τη γιορτή για την Πρωτοχρονιά στο γνωστό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής επικεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι, στην περιοχή Ζετίνμπουρνου, κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το σπίτι περικυκλώθηκε από την αστυνομία, οι άνδρες της οποίας πραγματοποίησαν εισβολή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη 12 ατόμων, ενώ ένας από τους συλληφθέντες, προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά από την επέμβαση των αστυνομικών.
Ο δράστης, μετά από τρεις ώρες που είχε διάρκεια η επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις που έγιναν, δεν βρέθηκε. Η έρευνα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ η φωτογραφία του μακελάρη έχει δοθεί σε όλα τα συνοριακά περάσματα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οι απειλές και οι αλληλοκατηγορίες. Οι δύο Βραζιλιάνοι κατηγορούν τώρα τη σύζυγο του εκλιπόντος ότι τους προσέφερε 24.000 δολάρια για τη δολοφονία. Το βίντεο που δείχνει τους δράστες να μεταφέρουν το πτώμα
Στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης του Ρίο Ντε Τζανέιρο κρατείται από το απόγευμα του Σαββάτου η Φρανσουάζ Αμοιρίδη, γυναίκα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή της για διάστημα 30 ημερών, στις φυλακές Μπανγκού.
Η Βραζιλιάνα σύζυγος του Έλληνα διπλωμάτη, θεωρείται από τις αρχές συνεργός στο έγκλημα, παρά τους ισχυρισμούς της πως δεν βρισκόταν στο σπίτι την ώρα του φόνου, ούτε μπορούσε να αποτρέψει τον εραστή της από την εγκληματική του πράξη.
Την ίδια ώρα, ο ξάδερφος του στρατιωτικού αστυνομικού που ομολόγησε πως σκότωσε τον Αμοιρίδη, κατέθεσε στις αρχές πως η Φρανσουάζ Αμοιρίδη του προσέφερε 24 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να φιλάει "τσίλιες" κατά τη διάρκεια της δολοφονίας.
Ο Βραζιλιάνος, που κατηγορείται για το φόνο, ανέφερε στις αρχές πως στραγγάλισε τον πρέσβη στον καναπέ του σπιτιού του, γεγονός που δεν συνάδει με τις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος. Οι συνεργοί στο φόνο, τύλιξαν το πτώμα του άτυχου 59χρονου σε ένα χαλί, το μετέφεραν σε άλλη περιοχή και όπως όλα δείχνουν το έκαψαν μαζί με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει η οικογένεια για τις γιορτές. Παρόλα αυτά, η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ακόμη κατορθώσει να ταυτοποιήσει το απανθρακωμένο πτώμα με το DNA του Έλληνα πρέσβη.
Αυτό φαίνεται από κάμερα ασφαλείας το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, όταν δύο άνδρες φαίνονται να σέρνουν το πτώμα τυλιγμένο στο χαλί και να το στοιβάζουν στο αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο λίγες μέρες αργότερα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Βραζιλιάνα και ο σύζυγός της είχαν έναν πολύ έντονο καβγά τις ημέρες των Χριστουγέννων, που οδήγησε στην απόφαση, εκείνη και ο εραστής της να τον βγάλουν από τη μέση και να ζήσουν μαζί από τις σημαντικές καταθέσεις του πρέσβη στην τράπεζα.
ΠΗΓΗ NEWS 247