ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ελλείψεις υπάρχουν από τα φάρμακα μέχρι τα σεντόνια και τα τρόφιμα - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Η κρίση άλλαξε και την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καλή ανάρρωση και αποθεραπεία
«Το φαγητό ξεπερνούσε κάθε όριο ανοχής. Επί εννέα ημέρες, που έμεινα στο Νοσοκομείο, το ίδιο κι απαράλλακτο· μεσημέρι - βράδυ, μεσημέρι - βράδυ, σούπα με μακαρονάκι κοφτό. Εκτός από μια φορά που περιείχε μερικά ψήγματα μοσχαριού και μια ακόμη φορά που η σούπα συνοδευόταν από βραστά καρότα».
Η περιγραφή του επίτιμου προέδρου Εφετών Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, κ. Γιώργου Φαλτσέτου για το μενού της νοσηλείας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου από τις 26 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 4 Ιανουαρίου 2017 προκαλεί σοκ και θλίψη στο άκουσμά της. Βεβαίως για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και τους ασθενείς μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι, αντιθέτως είναι μια κατάσταση ρουτίνας τα τελευταία χρόνια.
Η κρίση και η συρρίκνωση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων οδήγησαν -μεταξύ άλλων- σε «κούρεμα» της ποσότητας και της ποιότητας των πρώτων υλών που χρειάζονται για το φαγητό των ασθενών στο ΕΣΥ. Οι καταγγελίες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών -όταν στην ΟΕΝΓΕ κυριαρχούσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- ήταν συχνές. Το νοσοκομείο της Λέρου, το Σισμανόγλειο, το ΚΑΤ, το Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το Δρομοκαϊτειο, αναφέρονταν συχνά ως νοσοκομεία με φτωχό μενού για τους ασθενείς.
Πλέον το θέμα του φαγητού των νοσηλευομένων δεν βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο, όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως παρατηρούν εργαζόμενοι των νοσοκομείων, αλλά γιατί ελλείψεις είναι συνήθεις και παντού: καταγράφονται σε όλα όσα διακινούνται σε νοσοκομεία, από τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και τα φάρμακα μέχρι τα σεντόνια και τα τρόφιμα.
«Προφανώς οι ασθενείς δεν μένουν νηστικοί, αλλά η κρίση άλλαξε και την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καλή ανάρρωση και αποθεραπεία τους» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν σταδιακά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, με τη συνεργασία των διοικήσεων και των διατροφολόγων, και με τους εκπροσώπους της διοίκησης να ζητούν οικονομία και με τους διατροφολόγους να προσπαθούν να καταρτίσουν διαιτολόγια ασθενών συνδυάζοντας θρεπτική και υγιεινή διατροφή με χαμηλό κόστος.
Έτσι, μειώθηκαν οι ποσότητες των φρούτων και των λαχανικών, του κόκκινου κρέατος, μπήκαν περισσότερα κατεψυγμένα, κυρίως ψάρια και κοτόπουλα, πατάτες και ζυμαρικά, λιγόστεψαν τα επιδόρπια, η σούπα έγινε κυρίως πιάτο για μεσημέρι και για… βράδυ.
Το έλλειμμα του φαγητού των νοσηλευομένων κλήθηκαν να συμπληρώσουν -όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις- οι συγγενείς τους. Τα… τάπερ στους θαλάμους των νοσοκομείων πηγαινοέρχονται από όσους μπορούν να εξασφαλίζουν ένα θρεπτικό φαγητό σε ποικιλία και αναλογία σωστή κρέατος, ψαριού, λαδερού, σαλάτας, για τον ασθενή τους, λέει εργαζόμενη μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο Τζάνειο οι ασθενείς ορκίζονται ότι τρώνε… σπιτικό φαγητό δια χειρός του αρχιμάγειρα κ. Ιάκωβου Απέργη. Ο αρχιμάγειρας θεωρείται πως κατάφερε να καταργήσει τον όρο «νοσοκομειακό φαγητό». «Δεν υπάρχει η έννοια “νοσοκομειακό φαγητό”, ήταν απλά το φαγητό που βόλευε όλους. Η κοτόσουπα απευθύνεται πια μόνο στους ασθενείς που περιμένουν να εγχειριστούν, οι υπόλοιποι θα φάνε και μουσακά και παστίτσιο και γιουβαρλάκια και τα πάντα. Έχουμε πρόγραμμα όπως στο σπίτι. Μάγειρες είμαστε, ίσως με ελλείψεις, αλλά με πολλή τρέλα και πολλή όρεξη να κάνουμε πράγματα και όχι με τη νοοτροπία Δημόσιο για το Δημόσιο» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Απέργης.
Πάντως, όποιο κι αν είναι τελικά το πρόβλημα, η νοοτροπία του Δημοσίου και στα μαγειρεία του ΕΣΥ ή η συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία, στο νοσοκομείο Ρίου είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί το μενού των ασθενών και το κοφτό μακαρονάκι…
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
MHNYMA ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την επίσκεψη του στην Πορτογαλία, από όπου έστειλε μήνυμα κατά της πολιτικής λιτότητας και τόνισε ότι η πίεση για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία
news247
Ιανουαρίου 30 2017 19:06
Την ανάγκη ν' αλλάξει η εφαρμοζόμενη σήμερα, αδιέξοδη, πολιτική λιτότητας, η οποία συρρικνώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των περισσότερων κρατών-μελών και γιγαντώνει το δημόσιο χρέος τους, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την κοινωνική συνοχή της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η αδιέξοδη αυτή πολιτική πρέπει ν' αντικατασταθεί με μια οικονομική πολιτική, η οποία συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης καθώς και της κρίσης χρέους, με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: «Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης. Μια τέτοια πολιτική θα στηρίξει και το θεμελιώδες κεκτημένο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή το κοινωνικό κράτος δικαίου» κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρωτόγνωρη η απαίτηση των δανειστών
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα, ο κ Παυλόπουλος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία, μια διπλή κρίση, η οικονομική και η προσφυγική κρίση, δοκιμάζουν τις αντοχές όχι μόνο των χωρών μας και των λαών μας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Σόουζα, επισημαίνοντας πως «οι χώρες μας και οι λαοί μας έχουν υποστεί και συνεχίζουν δυστυχώς να υφίστανται- τις συνέπειες μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής λιτότητας, που είναι όχι μόνον αδιέξοδη αλλά και αντίθετη προς τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τούτο τεκμηριώνει εκείνο το οποίο τόνισα προηγουμένως, ότι δηλαδή η πολιτική αυτή δοκιμάζει τις αντοχές και την προοπτική και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριε Πρόεδρε, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους Ελλάδα και Πορτογαλία πρέπει να συνεργασθούν στενά και αποφασιστικά, ώστε να υπερβούμε, το συντομότερο δυνατό, την κρίση που προανέφερα και να υπερασπισθούμε έτσι όχι μόνο τις χώρες μας και τους λαούς μας αλλά και τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένειά μας».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, εκτίμησε ότι «δεν αντιμετωπίζεται δίχως την άμεση και οριστική λήξη του πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνοντας πως «ως τότε, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπεριφερθεί, σεβόμενη το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στους μεν πρόσφυγες όχι με φοβικά σύνδρομα, αλλά με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Στους δε στυγνούς εκπροσώπους της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, όπως ταιριάζει σ' εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
ΠΗΓΗ NEWS 247
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τσίπρας: Πετύχαμε πλεόνασμα, «παράλογες» οι απαιτήσεις των δανειστών, σύντομα η λύση - Τσακαλώτος: Δεν εκπληρώσαμε το 70% των δεσμεύσεων - Βερολίνο: Χωρίς ΔΝΤ, χρεοκοπία και Grexit
Τελικές θέσεις μάχης καταλαμβάνουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές, αποκαλύπτοντας με τι «όπλα» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στα «παζάρια» της διαπραγμάτευσης των επομένων τριών εβδομάδων. Οι δανειστές πάντως ετοιμάζουν «τελεσίγραφο» με τον τελικό λογαριασμό των μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλεί εντός των επομένων ημερών ή και ωρών και θα καλείται να λάβει η Αθήνα, προκειμένου να λήξει άμεσα το «σήριαλ» των διαπραγματεύσεων χωρίς άλλα επεισόδια.
Για πρώτη ίσως φορά όμως μετά από ενάμισι χρόνο, όλες οι πλευρές -και η ελληνική ακόμα- βάζουν πλέον «στο κάδρο» τον κίνδυνο αναβίωσης μιας κρίσης όπως του 2015 ή του 2012.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε σερβική εφημερίδα, προβάλλει τα αποτελέσματα της υπερ-υπερφορολόγησης, δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους και τις υποχρεώσεις της, αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» από τους δανειστές, αλλά εμφανίζεται «πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα» και προειδοποιεί πως «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αποκάλυπτε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή του της περασμένης εβδομάδας ενόψει του Eurogroup, αποδεχόταν πρόσθετα μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ για το 2018 και ομολογούσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναγνωρίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των μνημονιακών μέτρων. Αφήνει «παράθυρο» όμως να εφαρμοστεί το 100% των μέτρων μέσα σε 10-15 μέρες, εφόσον πρώτα κλείσει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
«ΔΝΤ ή... θάνατος»
Για κίνδυνο αναβίωσης του ελληνικού προβλήματος, με σχέδια χρεωκοπίας εντός ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μιλούν όμως και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Με μια ομοβροντία που ξεκίνησε χθες, αποδίδουν ευθέως στον Σόιμπλε -χωρίς αυτός να το διαψεύδει- πρόθεση για Grexit, τονίζοντας πάντως πως «η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις».
Η Bild έγραψε πως «επειδή το ΔΝΤ αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση χριστιανοδημοκράτη εμπειρογνώμονα σε θέματα Οικονομίας, που μιλά για διαδικασίες χρεοκοπίας εντός του ευρώ και εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους από την ευρωζώνη.
Η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Και η Süddeutsche Zeitung περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018». Και η εφημερίδα θυμίζει πως «το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια»...
«Όλα ανοιχτά» τα αφήνει πάντως επισήμως το Βερολίνο. Ερωτηθείς για τα περί Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο», θυμίζοντας πως την Πέμπτη το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» για να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δανειακή δόση μόνο εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι χρηματοδοτική, αλλά η τεχνογνωσία του είναι απαραίτητη.
Εκτός όμως από τα δημοσιονομικά και τις αξιώσεις του ΔΝΤ για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στις «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών στις οποίες αντιστέκεται η Αθήνα περιλαμβάνονται και οι αξιώσεις του Βερολίνου για καλύτερη δημόσια διοίκηση, τομέας όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης καθυστερήσει. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση ο Σόιμπλε θεωρεί ότι «καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στην Ελλάδα, είτε με ευρώ είτε χωρίς, αν δεν αποκτήσει η χώρα ισχυρούς θεσμούς και αποτελεσματικότερο κράτος».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Συνεχίζει η Αγκυρα το παιχνίδι με την φωτιά στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υπήρξε νέο επεισόδιο στα Ιμια το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ωστόσο πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιοδήποτε νέο επεισόδιο. Τονίζουν δε ότι στην περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», η οποία δεν έχει καταγράψει καμία τέτοια δραστηριότητα.
Οπως υποστηρίζει το Anadolu λόγω της «επετείου» των 21 ετών από την κρίση στα Ιμια τουρκικές δυνάμεις βρίσκοταν κοντά στα Ιμια - σε απόσταση 3,8 μιλίων από την Αλικαρνασό (Μπόντρουμ) – το σκάφος P 1208 και 4 φουσκωτά. Οπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υπήρξε «κινητικότητα» τις μεσημεριανές ώρες από σκάφη των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Anadolu σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής σταμάτησε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή. Η «εμπλοκή» διήρκησε περί τα δέκα λεπτά ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ-1 τελικώς αποχώρησαν τα τουρκικά σκάφη προς την Αλικαρνασό.
Δείτε το VIDEO που «ανέβασε» το απόγευμα της Δευτέρας στον λογαριασμό του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας στο Youtube (TSK) με τίτλο: «Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις -Τεταμένες στιγμές στα Ιμια»
Μόνο σήμερα 21 παραβιάσεις στο Αιγαίο!
Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, η Αγκυρα συνέχισε την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο με παραβιάσεις μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, πραγματοποιήθηκαν μόνο σήμερα 21 συνολικά παραβιάσεις σε Ανατολικό, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι από αυτές οι 17 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο αρχικά εισήλθε στο FIR Aθηνών λίγο μετά τις 11:00 π.μ., ανατολικά της Ρόδου και στη συνεχεία αφού εξήλθε, επέστρεψε και πάλι νότια της Λήμνου πραγματοποιώντας σειρά παραβιάσεων εξερχόμενο Βόρεια της Λέσβου.
Στη συνέχεια ζεύγος δύο μαχητικών F-16C/D της τουρκικής Αεροπορίας εισήλθε στις 14:00 μ.μ. στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και λίγο αργότερα αποχώρησε για να εισέλθει εκ νέου στις 14:25 μ.μ. μεταξύ Χίου και Σάμου.\
Από ελληνικής πλευράς διατάχτηκε η απογείωση Readiness μαχητικών F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σκύρο, τα οποία εντόπισαν άμεσα και αναχαίτισαν τους εισβολείς.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα και στην διαδικασία αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή η οποία τελείωσε με την έξοδο τους από το FIR Aθηνών.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, όταν ερωτήθηκε για το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωινό της Κυριακής στην περιοχή των Ιμίων απάντησε:
«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή'» ενώ σημείωσε παράλληλα: «Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί σοβαρό το περιστατικό: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή»
Πηγή: www.iefimerida.gr
Ελλείψεις υπάρχουν από τα φάρμακα μέχρι τα σεντόνια και τα τρόφιμα - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Η κρίση άλλαξε και την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καλή ανάρρωση και αποθεραπεία
«Το φαγητό ξεπερνούσε κάθε όριο ανοχής. Επί εννέα ημέρες, που έμεινα στο Νοσοκομείο, το ίδιο κι απαράλλακτο· μεσημέρι - βράδυ, μεσημέρι - βράδυ, σούπα με μακαρονάκι κοφτό. Εκτός από μια φορά που περιείχε μερικά ψήγματα μοσχαριού και μια ακόμη φορά που η σούπα συνοδευόταν από βραστά καρότα».
Η περιγραφή του επίτιμου προέδρου Εφετών Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, κ. Γιώργου Φαλτσέτου για το μενού της νοσηλείας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου από τις 26 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 4 Ιανουαρίου 2017 προκαλεί σοκ και θλίψη στο άκουσμά της. Βεβαίως για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και τους ασθενείς μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι, αντιθέτως είναι μια κατάσταση ρουτίνας τα τελευταία χρόνια.
Η κρίση και η συρρίκνωση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων οδήγησαν -μεταξύ άλλων- σε «κούρεμα» της ποσότητας και της ποιότητας των πρώτων υλών που χρειάζονται για το φαγητό των ασθενών στο ΕΣΥ. Οι καταγγελίες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών -όταν στην ΟΕΝΓΕ κυριαρχούσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- ήταν συχνές. Το νοσοκομείο της Λέρου, το Σισμανόγλειο, το ΚΑΤ, το Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το Δρομοκαϊτειο, αναφέρονταν συχνά ως νοσοκομεία με φτωχό μενού για τους ασθενείς.
Πλέον το θέμα του φαγητού των νοσηλευομένων δεν βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο, όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως παρατηρούν εργαζόμενοι των νοσοκομείων, αλλά γιατί ελλείψεις είναι συνήθεις και παντού: καταγράφονται σε όλα όσα διακινούνται σε νοσοκομεία, από τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και τα φάρμακα μέχρι τα σεντόνια και τα τρόφιμα.
«Προφανώς οι ασθενείς δεν μένουν νηστικοί, αλλά η κρίση άλλαξε και την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καλή ανάρρωση και αποθεραπεία τους» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν σταδιακά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, με τη συνεργασία των διοικήσεων και των διατροφολόγων, και με τους εκπροσώπους της διοίκησης να ζητούν οικονομία και με τους διατροφολόγους να προσπαθούν να καταρτίσουν διαιτολόγια ασθενών συνδυάζοντας θρεπτική και υγιεινή διατροφή με χαμηλό κόστος.
Έτσι, μειώθηκαν οι ποσότητες των φρούτων και των λαχανικών, του κόκκινου κρέατος, μπήκαν περισσότερα κατεψυγμένα, κυρίως ψάρια και κοτόπουλα, πατάτες και ζυμαρικά, λιγόστεψαν τα επιδόρπια, η σούπα έγινε κυρίως πιάτο για μεσημέρι και για… βράδυ.
Το έλλειμμα του φαγητού των νοσηλευομένων κλήθηκαν να συμπληρώσουν -όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις- οι συγγενείς τους. Τα… τάπερ στους θαλάμους των νοσοκομείων πηγαινοέρχονται από όσους μπορούν να εξασφαλίζουν ένα θρεπτικό φαγητό σε ποικιλία και αναλογία σωστή κρέατος, ψαριού, λαδερού, σαλάτας, για τον ασθενή τους, λέει εργαζόμενη μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο Τζάνειο οι ασθενείς ορκίζονται ότι τρώνε… σπιτικό φαγητό δια χειρός του αρχιμάγειρα κ. Ιάκωβου Απέργη. Ο αρχιμάγειρας θεωρείται πως κατάφερε να καταργήσει τον όρο «νοσοκομειακό φαγητό». «Δεν υπάρχει η έννοια “νοσοκομειακό φαγητό”, ήταν απλά το φαγητό που βόλευε όλους. Η κοτόσουπα απευθύνεται πια μόνο στους ασθενείς που περιμένουν να εγχειριστούν, οι υπόλοιποι θα φάνε και μουσακά και παστίτσιο και γιουβαρλάκια και τα πάντα. Έχουμε πρόγραμμα όπως στο σπίτι. Μάγειρες είμαστε, ίσως με ελλείψεις, αλλά με πολλή τρέλα και πολλή όρεξη να κάνουμε πράγματα και όχι με τη νοοτροπία Δημόσιο για το Δημόσιο» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Απέργης.
Πάντως, όποιο κι αν είναι τελικά το πρόβλημα, η νοοτροπία του Δημοσίου και στα μαγειρεία του ΕΣΥ ή η συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία, στο νοσοκομείο Ρίου είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί το μενού των ασθενών και το κοφτό μακαρονάκι…
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
MHNYMA ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την επίσκεψη του στην Πορτογαλία, από όπου έστειλε μήνυμα κατά της πολιτικής λιτότητας και τόνισε ότι η πίεση για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία
news247
Ιανουαρίου 30 2017 19:06
Την ανάγκη ν' αλλάξει η εφαρμοζόμενη σήμερα, αδιέξοδη, πολιτική λιτότητας, η οποία συρρικνώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των περισσότερων κρατών-μελών και γιγαντώνει το δημόσιο χρέος τους, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την κοινωνική συνοχή της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η αδιέξοδη αυτή πολιτική πρέπει ν' αντικατασταθεί με μια οικονομική πολιτική, η οποία συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης καθώς και της κρίσης χρέους, με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: «Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης. Μια τέτοια πολιτική θα στηρίξει και το θεμελιώδες κεκτημένο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή το κοινωνικό κράτος δικαίου» κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρωτόγνωρη η απαίτηση των δανειστών
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα, ο κ Παυλόπουλος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία, μια διπλή κρίση, η οικονομική και η προσφυγική κρίση, δοκιμάζουν τις αντοχές όχι μόνο των χωρών μας και των λαών μας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Σόουζα, επισημαίνοντας πως «οι χώρες μας και οι λαοί μας έχουν υποστεί και συνεχίζουν δυστυχώς να υφίστανται- τις συνέπειες μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής λιτότητας, που είναι όχι μόνον αδιέξοδη αλλά και αντίθετη προς τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τούτο τεκμηριώνει εκείνο το οποίο τόνισα προηγουμένως, ότι δηλαδή η πολιτική αυτή δοκιμάζει τις αντοχές και την προοπτική και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριε Πρόεδρε, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους Ελλάδα και Πορτογαλία πρέπει να συνεργασθούν στενά και αποφασιστικά, ώστε να υπερβούμε, το συντομότερο δυνατό, την κρίση που προανέφερα και να υπερασπισθούμε έτσι όχι μόνο τις χώρες μας και τους λαούς μας αλλά και τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένειά μας».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, εκτίμησε ότι «δεν αντιμετωπίζεται δίχως την άμεση και οριστική λήξη του πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνοντας πως «ως τότε, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπεριφερθεί, σεβόμενη το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στους μεν πρόσφυγες όχι με φοβικά σύνδρομα, αλλά με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Στους δε στυγνούς εκπροσώπους της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, όπως ταιριάζει σ' εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
ΠΗΓΗ NEWS 247
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τσίπρας: Πετύχαμε πλεόνασμα, «παράλογες» οι απαιτήσεις των δανειστών, σύντομα η λύση - Τσακαλώτος: Δεν εκπληρώσαμε το 70% των δεσμεύσεων - Βερολίνο: Χωρίς ΔΝΤ, χρεοκοπία και Grexit
Τελικές θέσεις μάχης καταλαμβάνουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές, αποκαλύπτοντας με τι «όπλα» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στα «παζάρια» της διαπραγμάτευσης των επομένων τριών εβδομάδων. Οι δανειστές πάντως ετοιμάζουν «τελεσίγραφο» με τον τελικό λογαριασμό των μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλεί εντός των επομένων ημερών ή και ωρών και θα καλείται να λάβει η Αθήνα, προκειμένου να λήξει άμεσα το «σήριαλ» των διαπραγματεύσεων χωρίς άλλα επεισόδια.
Για πρώτη ίσως φορά όμως μετά από ενάμισι χρόνο, όλες οι πλευρές -και η ελληνική ακόμα- βάζουν πλέον «στο κάδρο» τον κίνδυνο αναβίωσης μιας κρίσης όπως του 2015 ή του 2012.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε σερβική εφημερίδα, προβάλλει τα αποτελέσματα της υπερ-υπερφορολόγησης, δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους και τις υποχρεώσεις της, αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» από τους δανειστές, αλλά εμφανίζεται «πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα» και προειδοποιεί πως «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αποκάλυπτε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή του της περασμένης εβδομάδας ενόψει του Eurogroup, αποδεχόταν πρόσθετα μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ για το 2018 και ομολογούσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναγνωρίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των μνημονιακών μέτρων. Αφήνει «παράθυρο» όμως να εφαρμοστεί το 100% των μέτρων μέσα σε 10-15 μέρες, εφόσον πρώτα κλείσει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
«ΔΝΤ ή... θάνατος»
Για κίνδυνο αναβίωσης του ελληνικού προβλήματος, με σχέδια χρεωκοπίας εντός ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μιλούν όμως και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Με μια ομοβροντία που ξεκίνησε χθες, αποδίδουν ευθέως στον Σόιμπλε -χωρίς αυτός να το διαψεύδει- πρόθεση για Grexit, τονίζοντας πάντως πως «η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις».
Η Bild έγραψε πως «επειδή το ΔΝΤ αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση χριστιανοδημοκράτη εμπειρογνώμονα σε θέματα Οικονομίας, που μιλά για διαδικασίες χρεοκοπίας εντός του ευρώ και εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους από την ευρωζώνη.
Η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Και η Süddeutsche Zeitung περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018». Και η εφημερίδα θυμίζει πως «το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια»...
«Όλα ανοιχτά» τα αφήνει πάντως επισήμως το Βερολίνο. Ερωτηθείς για τα περί Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο», θυμίζοντας πως την Πέμπτη το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» για να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δανειακή δόση μόνο εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι χρηματοδοτική, αλλά η τεχνογνωσία του είναι απαραίτητη.
Εκτός όμως από τα δημοσιονομικά και τις αξιώσεις του ΔΝΤ για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στις «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών στις οποίες αντιστέκεται η Αθήνα περιλαμβάνονται και οι αξιώσεις του Βερολίνου για καλύτερη δημόσια διοίκηση, τομέας όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης καθυστερήσει. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση ο Σόιμπλε θεωρεί ότι «καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στην Ελλάδα, είτε με ευρώ είτε χωρίς, αν δεν αποκτήσει η χώρα ισχυρούς θεσμούς και αποτελεσματικότερο κράτος».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Συνεχίζει η Αγκυρα το παιχνίδι με την φωτιά στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υπήρξε νέο επεισόδιο στα Ιμια το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ωστόσο πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιοδήποτε νέο επεισόδιο. Τονίζουν δε ότι στην περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», η οποία δεν έχει καταγράψει καμία τέτοια δραστηριότητα.
Οπως υποστηρίζει το Anadolu λόγω της «επετείου» των 21 ετών από την κρίση στα Ιμια τουρκικές δυνάμεις βρίσκοταν κοντά στα Ιμια - σε απόσταση 3,8 μιλίων από την Αλικαρνασό (Μπόντρουμ) – το σκάφος P 1208 και 4 φουσκωτά. Οπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υπήρξε «κινητικότητα» τις μεσημεριανές ώρες από σκάφη των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Anadolu σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής σταμάτησε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή. Η «εμπλοκή» διήρκησε περί τα δέκα λεπτά ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ-1 τελικώς αποχώρησαν τα τουρκικά σκάφη προς την Αλικαρνασό.
Δείτε το VIDEO που «ανέβασε» το απόγευμα της Δευτέρας στον λογαριασμό του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας στο Youtube (TSK) με τίτλο: «Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις -Τεταμένες στιγμές στα Ιμια»
Μόνο σήμερα 21 παραβιάσεις στο Αιγαίο!
Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, η Αγκυρα συνέχισε την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο με παραβιάσεις μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, πραγματοποιήθηκαν μόνο σήμερα 21 συνολικά παραβιάσεις σε Ανατολικό, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι από αυτές οι 17 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο αρχικά εισήλθε στο FIR Aθηνών λίγο μετά τις 11:00 π.μ., ανατολικά της Ρόδου και στη συνεχεία αφού εξήλθε, επέστρεψε και πάλι νότια της Λήμνου πραγματοποιώντας σειρά παραβιάσεων εξερχόμενο Βόρεια της Λέσβου.
Στη συνέχεια ζεύγος δύο μαχητικών F-16C/D της τουρκικής Αεροπορίας εισήλθε στις 14:00 μ.μ. στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και λίγο αργότερα αποχώρησε για να εισέλθει εκ νέου στις 14:25 μ.μ. μεταξύ Χίου και Σάμου.\
Από ελληνικής πλευράς διατάχτηκε η απογείωση Readiness μαχητικών F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σκύρο, τα οποία εντόπισαν άμεσα και αναχαίτισαν τους εισβολείς.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα και στην διαδικασία αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή η οποία τελείωσε με την έξοδο τους από το FIR Aθηνών.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, όταν ερωτήθηκε για το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωινό της Κυριακής στην περιοχή των Ιμίων απάντησε:
«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή'» ενώ σημείωσε παράλληλα: «Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί σοβαρό το περιστατικό: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή»
Πηγή: www.iefimerida.gr