ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
Πρωτογενή πλεονάσματα 6 δισ. το χρόνο από το 2018 και μέχρι νεωτέρας δέχεται ο Τσακαλώτος για να κλείσει η αξιολόγηση - Αφορολόγητο στα 3.500 ευρώ φέρεται να ζητά το ΔΝΤ - Με «περίγραμμα μέτρων» και όχι αναλυτική λίστα επιχειρεί να «ξεφύγει» η κυβέρνηση
Με «περίγραμμα» νέων μέτρων, αντί αναλυτικής λίστας, επιχειρεί να κλείσει την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και νέα μέτρα και μετά το 2019.
Η τελική αντιπρόταση της Αθήνας στις αξιώσεις Βερολίνου και ΔΝΤ θα έχει αποσταλεί στους θεσμούς το αργότερο έως την Τετάρτη, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξετάζεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Το πακέτο Τσακαλώτου τελεί υπό διαμόρφωση αλλά προβλέπεται πως θα κρύβει νέους φόρους (πχ στα αυτοκίνητα), «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.
«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα, αν και ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών όχι απλώς δεν επιβεβαίωνε τις σχετικές πληροφορίες, αλλά τις απέρριπτε κατηγορηματικά. Με γραπτή δήλωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ.Παπαδημητρίου διευκρινίζει το αυτονόητο πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση για το αφορολόγητο.
Πλεονάσματα 3,5% μέχρι νεωτέρας
Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και άνω.
Και ενώ ο κύριος Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.
Υποχωρήσεις
Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεδομένως και στα 3.500 ευρώ! ‘Ετσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.
Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:
- Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
- Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
- «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
- Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.
«Ψυχρή» υποδοχή
Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε μεν πως «κανείς δεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά» για τις καθυστερήσεις, από την άλλη όμως ακόμα και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, έλεγε χθες πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τότε και οι εταίροι θα προσφέρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΡΑΜΠ
Η ομιλία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ρίγος σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Το μήνυμα του νέου πλανητάρχη προς τους συμμάχους της Αμερικής ήταν σαφές: μην υπολογίζεται πλέον σε εμάς. «Για πολλές δεκαετίες, έχουμε χρηματοδοτήσει ξένες βιομηχανίες σε βάρος της αμερικανικής βιομηχανίας, επιδοτήσαμε τους στρατούς άλλων χωρών, ενώ επιτρέψαμε την εξάντληση των δικών μας στρατιωτών είπε» ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Υπερασπιστήκαμε σύνορα άλλων χωρών και αρνηθήκαμε να υπερασπίσουμε τα δικά μας. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό ενώ οι αμερικανικές υποδομές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές».
Εάν η πρόθεση του Τραμπ ήταν να προκαλέσει την προσοχή της Ευρώπης το πέτυχε. Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Politico, ο νέος πλανητάρχης έβαλε την Ευρώπη στο στόχαστρο καθώς καμία περιοχή δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο από τις αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια απ΄ότι η Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Η άνευ όρων δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί την Γηραιά Ήπειρο, που εκφράζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, επέτρεψε στην Ευρώπη να αναθέτει την ασφάλεια της στις ΗΠΑ και άνοιξε το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την άμβλυνση των εθνικών ανταγωνισμών που βασίστηκε αιώνες συγκρούσεων.
Η σταθερότητα γέννησε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας μοναδική στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην πορεία, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν επίσης, τόσο από την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από το γεγονός ότι ηγήθηκαν μιας κοινότητας φιλελεύθερων δημοκρατιών. Ή έτσι τουλάχιστον πίστευαν οι Ευρωπαίοι.
Οι πρώτες ρωγμές στην συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ προκλήθηκαν πριν από την ομιλία ορκωμοσίας του Τραμπ. Ο νέος πλανητάρχης αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς το θεσμό «άνευ αντικειμένου». Ο Τραμπ έστεψε την προσοχή του στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν κάνοντας μια επίθεση φιλίας, τάχθηκε στο πλευρό της Βρετανίας του Brexit και έβαλε στο στόχαστρο την ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατηγορώντας την για την πολιτική των ανοικτών θυρών. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τις στομφώδεις δηλώσεις του Τραμπ. "Μην αντιδράτε υπερβολικά στα tweets," είχε πει ο John Emerson, πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, σε ένα ακροατήριο σε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία του αυτό το μήνα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά
Ωστόσο, η εναρκτήρια ομιλία του έθεσε νέες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση αυτή. Αντί να προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των συμμάχων ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Στα 15 λεπτά της ομιλίας του το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν Η Αμερική πάνω απ΄όλα» Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που είπε είναι ότι «Θα ενισχύσουμε παλιές συμμαχίες και θα σχηματίσουμε νέες».
Ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρώπης είναι ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να επιδιώξει μια συμφωνία με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να αφήσει στα κρύα του λουτρού την Ευρώπη. Μια θεωρία είναι ότι Τραμπ βλέπει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να θέσει υπό αμφισβήτηση την Κίνα και την καταστροφή του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Αν ο Τραμπ αποφασίσει να συμπεριλάβει τον Πούτιν ως βασικό του σύμμαχο σε αυτές τις αποστολές, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει στην άκρη, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις ρωσικές απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο χώρες θα μπορούσαν να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες προκαλώντας τη διαίρεση της ηπείρου για μια ακόμη φορά.
«Οι βασικές αρχές είναι σε κίνδυνο», δήλωσε ο Jan Techau, διευθυντής του Richard C. Holbrooke φόρουμ στο Βερολίνο. Σε μια παρουσίαση στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου ο Techau σκιαγράφησε το χειρότερο σενάριο απεμπλοκής των ΗΠΑ από την Ευρώπη. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η εγγύηση της ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ήπειρο δεν είναι πλέον άνευ όρων, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταρρεύσει, προειδοποίησε. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», είπε ο Techau αλλά τόνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο παραμένει απίθανο ως ενδεχόμενο. Παρ΄όλα αυτά έως την εποχή Τραμπ δεν ήταν απίθανο αλλά αδιανόητο και δεν υπήρχε καν αντικείμενο συζήτησης.
Παρά τις διατλαντικές εντάσεις σχετικά με το Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λίγοι είχαν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της συμμαχίας. Για την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ήταν σαν ένας αμετακίνητος βράχο στον οποίο ήταν δεμένη η ήπειρος, λέει ο Thomas Bagger, ο επικεφαλής του σχεδιασμού πολιτικής στο γερμανικό ΥΠΕΞ.
Το πρώτο ραντεβού που θα κρίνει το μέλλον
Ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη θα είναι αν ο Τραμπ συναντηθεί πρώτα με τον Πούτιν ή με τον την Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη συμβιβασμών και έχει δηλώσει πρόθυμη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως το εμπόριο και οι αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η σημαντική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. "Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του" είπε η Μέρκελ μία ημέρα αφότου ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει "πρώτα την Αμερική". "Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες. Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ' ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσουμε ιδέες με σεβασμό" πρόσθεσε η καγκελάριος.
Στάινμαϊερ: Να προετοιμαστούμε για μια ταραγμένη περίοδο
Με την άνοδο του Τραμπ στην προεδρία ο «παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο αβεβαιότητας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Τραμπ, υπογραμμίζει: «Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά». Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο». Όπως πάντα σε κάθε πολιτική μετάβαση «υπάρχουν αβεβαιότητες», τόνισε. «Αλλά σε αυτή την περίοδο μιας νέας παγκόσμιας αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται», συμπλήρωσε. Ο Σταϊνμάιερ που αναμένεται να εκλεγεί στα μέσα Φεβρουαρίου πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει διάλογο με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου για να παρουσιάσει «την θέση μας, τις αξίες και τα συμφέροντα μας». Εξέφρασε την βεβαιότητα του να βρει «συνομιλητές στην Ουάσιγκτον που γνωρίζουν ότι οι μεγάλες χώρες χρειάζονται και αυτές συμμάχους».
Ομως ακόμη και αν η Ουάσιγκτον επαναλάβει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ έχει διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή. Με άλλα λόγια το γεγονός ότι έχει αμφισβητήσει τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής ασφάλειας σπέρνει αμφιβολίες για τη δέσμευση των ΗΠΑ. «Είναι ένα σοκ στο σύστημα», λέει ο ο Vali Nasr, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.
Θα γυρίσει η Ουάσιγκτον την πλάτη της στην Ευρώπη; Και αν δεν το κάνει, πώς θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι την εχθρότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την ίδια την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ
Είναι νεοσύλλεκτοι αλβανικής καταγωγής -Σύμφωνα με τη στρατιωτική νομοθεσία θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά -Το υπουργείο μιλά για αναζήτηση ευθυνών, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Π.Καμμένος επιστρέφει από τις ΗΠΑ μετά τις επαφές του με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Άνω-κάτω έχει γίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού αφού πιστοποιήθηκε ότι η αδιανόητη φωτογραφία που δείχνει επτά οπλίτες του Ελληνικού Στρατού να φωτογραφίζονται σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σήμα του αλβανικού αετού -σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού- τραβήχτηκε μέσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεσολογγίου! Απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι υπεύθυνοι του ΓΕΣ αναφέρουν απλώς ότι θα διερευνηθούν διοικητικές ευθύνες και ότι η πρωτάκουστη ενέργεια των επτά νεοσύλλεκτων θα ληφθεί υπόψη όταν θα τους αποδοθούν οι ειδικότητες και θα αποφασιστεί σε ποιες μονάδες θα μετατεθούν...
Πώς κατάφεραν οι επτά αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτοι να τραβήξουν αυτή τη φωτογραφία μέσα σε ελληνικό στρατόπεδο; Ποιο είναι το όγδοο άτομο που τους φωτογράφισε μέσα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι; Πώς κατάφεραν να περάσουν μέσα στο στρατόπεδο φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο παρά τις αυστηρές οδηγίες που απαγορεύουν τη χρήση φωτογραφικών μέσων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει η έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει έπειτα από οδηγίες της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πέρα από τις διοικητικές ευθύνες και την ολιγωρία των στρατιωτικών στελεχών που επέτρεψαν να περάσει φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με κάμερα εντός στρατοπέδου, πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση του ΓΕΣ με την οποία προεξοφλείται ότι οι επτά νεοσύλλεκτοι απλώς δεν θα λάβουν μάχιμες ειδικότητες αλλά θα τοποθετηθούν σε μονάδες εκστρατείας, δηλαδή σε παραμεθόριες περιοχές.
Η φωτογραφία με τους επτά οπλίτες αναρτήθηκε στο facebook το Σάββατο κι έπειτα από έρευνα των αρμόδιων στρατιωτικών υπηρεσιών πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για νεοσύλλεκτους που ακόμη δεν έχουν ορκιστεί. Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών εξέτασαν μήπως η φωτογραφία ήταν παλαιά ή επρόκειτο για προϊόν μοντάζ. Από τον περιβάλλοντα χώρο κατάλαβαν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου που όλη την προηγούμενη εβδομάδα γινόταν κατάταξη και έτσι εντοπίστηκαν οι στρατιώτες που κατατάχθηκαν μόλις προσφάτως ενώ από τα ονοματεπώνυμά τους εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για νεαρούς αλβανικής καταγωγής.
Αμέσως μετά, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Αναφορικά με την ανάρτηση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που
απεικονίζει Στρατιώτες να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του
αλβανικού αετού, ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
1. Άμεσα κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού
και εντοπίσθηκαν οι Στρατιώτες. Πρόκειται για Νεοσύλλεκτους που
παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων
(Κέντρο Εκπαίδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου).
2. Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο
κατά την απόδοση των ειδικοτήτων, όσο και κατά τις προσεχείς
τοποθετήσεις τους στις Μονάδες Εκστρατείας.
3. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες».
Ετοιμάζουν ποινή... χάδι
Οι επτά νεοσύλλεκτοι είναι προγραμματισμένο να ορκιστούν στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού «αυτό που είναι σίγουρο σαν μέτρο είναι ότι σε δύο εβδομάδες, όταν γίνουν οι μεταθέσεις, οι επτά νεοσύλλεκτοι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία στον ελλαδικό χώρο και όχι στην ίδια μονάδα».
Ο ίδιος αξιωματικός επισημαίνει ότι οι επτά οπλίτες που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό μέσα σε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού θα πάρουν μετάθεση στην παραμεθόριο, θα κάνουν ένοπλη θητεία και θα αναλαμβάνουν και σκοπιές στο στρατόπεδο που θα τοποθετηθούν...
Όσο για το αν πρόκειται να διωχθούν οι επτά... πρεσβευτές του αλβανικού εθνικισμού, από το ΓΕΣ λένε ότι θα πρέπει να αναμένεται η άποψη της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού για το αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των νεοσύλλεκτων.
Το βέβαιο είναι, συνεχίζει η ίδια πηγή, ότι κάτι δεν έγινε σωστά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι αφού οι επτά ή οκτώ οπλίτες κατάφεραν να περάσουν φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο κάτω από τη μύτη των αρμόδιων αξιωματικών ασφαλείας.
Πέραν της ολιγωρίας κάποιων στρατιωτικών που δεν εντόπισαν την κρυμμένη φωτογραφική μηχανή ή το smartphone των οπλιτών, τι θα γίνει με τους επτά νεοσύλλεκτους που λειτούργησαν λες και κατατάσσονται στον... αλβανικό στρατό;
Αξιωματικοί του στρατού τονίζουν ότι στους επτά νεοσύλλεκτους - δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έναν στρατιώτη αλλά για ολόκληρη ομάδα- πρέπει να επιβληθεί ποινή τέτοια που να αποθαρρύνει επίδοξους μιμητές και να στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν θα κάνει αποδεκτές συμπεριφορές που παραπέμπουν στη λογική γενίτσαρων.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ
Την Δευτέρα αναμένεται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι για τους 8 Τούρκους έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των 8.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των 8 σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία
Πηγή:www.iefimerida.gr
Πρωτογενή πλεονάσματα 6 δισ. το χρόνο από το 2018 και μέχρι νεωτέρας δέχεται ο Τσακαλώτος για να κλείσει η αξιολόγηση - Αφορολόγητο στα 3.500 ευρώ φέρεται να ζητά το ΔΝΤ - Με «περίγραμμα μέτρων» και όχι αναλυτική λίστα επιχειρεί να «ξεφύγει» η κυβέρνηση
Με «περίγραμμα» νέων μέτρων, αντί αναλυτικής λίστας, επιχειρεί να κλείσει την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και νέα μέτρα και μετά το 2019.
Η τελική αντιπρόταση της Αθήνας στις αξιώσεις Βερολίνου και ΔΝΤ θα έχει αποσταλεί στους θεσμούς το αργότερο έως την Τετάρτη, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξετάζεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Το πακέτο Τσακαλώτου τελεί υπό διαμόρφωση αλλά προβλέπεται πως θα κρύβει νέους φόρους (πχ στα αυτοκίνητα), «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.
«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα, αν και ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών όχι απλώς δεν επιβεβαίωνε τις σχετικές πληροφορίες, αλλά τις απέρριπτε κατηγορηματικά. Με γραπτή δήλωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ.Παπαδημητρίου διευκρινίζει το αυτονόητο πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση για το αφορολόγητο.
Πλεονάσματα 3,5% μέχρι νεωτέρας
Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και άνω.
Και ενώ ο κύριος Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.
Υποχωρήσεις
Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεδομένως και στα 3.500 ευρώ! ‘Ετσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.
Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:
- Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
- Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
- «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
- Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.
«Ψυχρή» υποδοχή
Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε μεν πως «κανείς δεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά» για τις καθυστερήσεις, από την άλλη όμως ακόμα και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, έλεγε χθες πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τότε και οι εταίροι θα προσφέρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΡΑΜΠ
Η ομιλία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ρίγος σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Το μήνυμα του νέου πλανητάρχη προς τους συμμάχους της Αμερικής ήταν σαφές: μην υπολογίζεται πλέον σε εμάς. «Για πολλές δεκαετίες, έχουμε χρηματοδοτήσει ξένες βιομηχανίες σε βάρος της αμερικανικής βιομηχανίας, επιδοτήσαμε τους στρατούς άλλων χωρών, ενώ επιτρέψαμε την εξάντληση των δικών μας στρατιωτών είπε» ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Υπερασπιστήκαμε σύνορα άλλων χωρών και αρνηθήκαμε να υπερασπίσουμε τα δικά μας. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό ενώ οι αμερικανικές υποδομές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές».
Εάν η πρόθεση του Τραμπ ήταν να προκαλέσει την προσοχή της Ευρώπης το πέτυχε. Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Politico, ο νέος πλανητάρχης έβαλε την Ευρώπη στο στόχαστρο καθώς καμία περιοχή δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο από τις αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια απ΄ότι η Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Η άνευ όρων δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί την Γηραιά Ήπειρο, που εκφράζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, επέτρεψε στην Ευρώπη να αναθέτει την ασφάλεια της στις ΗΠΑ και άνοιξε το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την άμβλυνση των εθνικών ανταγωνισμών που βασίστηκε αιώνες συγκρούσεων.
Η σταθερότητα γέννησε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας μοναδική στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην πορεία, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν επίσης, τόσο από την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από το γεγονός ότι ηγήθηκαν μιας κοινότητας φιλελεύθερων δημοκρατιών. Ή έτσι τουλάχιστον πίστευαν οι Ευρωπαίοι.
Οι πρώτες ρωγμές στην συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ προκλήθηκαν πριν από την ομιλία ορκωμοσίας του Τραμπ. Ο νέος πλανητάρχης αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς το θεσμό «άνευ αντικειμένου». Ο Τραμπ έστεψε την προσοχή του στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν κάνοντας μια επίθεση φιλίας, τάχθηκε στο πλευρό της Βρετανίας του Brexit και έβαλε στο στόχαστρο την ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατηγορώντας την για την πολιτική των ανοικτών θυρών. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τις στομφώδεις δηλώσεις του Τραμπ. "Μην αντιδράτε υπερβολικά στα tweets," είχε πει ο John Emerson, πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, σε ένα ακροατήριο σε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία του αυτό το μήνα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά
Ωστόσο, η εναρκτήρια ομιλία του έθεσε νέες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση αυτή. Αντί να προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των συμμάχων ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Στα 15 λεπτά της ομιλίας του το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν Η Αμερική πάνω απ΄όλα» Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που είπε είναι ότι «Θα ενισχύσουμε παλιές συμμαχίες και θα σχηματίσουμε νέες».
Ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρώπης είναι ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να επιδιώξει μια συμφωνία με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να αφήσει στα κρύα του λουτρού την Ευρώπη. Μια θεωρία είναι ότι Τραμπ βλέπει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να θέσει υπό αμφισβήτηση την Κίνα και την καταστροφή του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Αν ο Τραμπ αποφασίσει να συμπεριλάβει τον Πούτιν ως βασικό του σύμμαχο σε αυτές τις αποστολές, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει στην άκρη, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις ρωσικές απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο χώρες θα μπορούσαν να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες προκαλώντας τη διαίρεση της ηπείρου για μια ακόμη φορά.
«Οι βασικές αρχές είναι σε κίνδυνο», δήλωσε ο Jan Techau, διευθυντής του Richard C. Holbrooke φόρουμ στο Βερολίνο. Σε μια παρουσίαση στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου ο Techau σκιαγράφησε το χειρότερο σενάριο απεμπλοκής των ΗΠΑ από την Ευρώπη. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η εγγύηση της ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ήπειρο δεν είναι πλέον άνευ όρων, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταρρεύσει, προειδοποίησε. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», είπε ο Techau αλλά τόνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο παραμένει απίθανο ως ενδεχόμενο. Παρ΄όλα αυτά έως την εποχή Τραμπ δεν ήταν απίθανο αλλά αδιανόητο και δεν υπήρχε καν αντικείμενο συζήτησης.
Παρά τις διατλαντικές εντάσεις σχετικά με το Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λίγοι είχαν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της συμμαχίας. Για την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ήταν σαν ένας αμετακίνητος βράχο στον οποίο ήταν δεμένη η ήπειρος, λέει ο Thomas Bagger, ο επικεφαλής του σχεδιασμού πολιτικής στο γερμανικό ΥΠΕΞ.
Το πρώτο ραντεβού που θα κρίνει το μέλλον
Ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη θα είναι αν ο Τραμπ συναντηθεί πρώτα με τον Πούτιν ή με τον την Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη συμβιβασμών και έχει δηλώσει πρόθυμη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως το εμπόριο και οι αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η σημαντική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. "Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του" είπε η Μέρκελ μία ημέρα αφότου ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει "πρώτα την Αμερική". "Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες. Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ' ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσουμε ιδέες με σεβασμό" πρόσθεσε η καγκελάριος.
Στάινμαϊερ: Να προετοιμαστούμε για μια ταραγμένη περίοδο
Με την άνοδο του Τραμπ στην προεδρία ο «παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο αβεβαιότητας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Τραμπ, υπογραμμίζει: «Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά». Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο». Όπως πάντα σε κάθε πολιτική μετάβαση «υπάρχουν αβεβαιότητες», τόνισε. «Αλλά σε αυτή την περίοδο μιας νέας παγκόσμιας αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται», συμπλήρωσε. Ο Σταϊνμάιερ που αναμένεται να εκλεγεί στα μέσα Φεβρουαρίου πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει διάλογο με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου για να παρουσιάσει «την θέση μας, τις αξίες και τα συμφέροντα μας». Εξέφρασε την βεβαιότητα του να βρει «συνομιλητές στην Ουάσιγκτον που γνωρίζουν ότι οι μεγάλες χώρες χρειάζονται και αυτές συμμάχους».
Ομως ακόμη και αν η Ουάσιγκτον επαναλάβει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ έχει διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή. Με άλλα λόγια το γεγονός ότι έχει αμφισβητήσει τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής ασφάλειας σπέρνει αμφιβολίες για τη δέσμευση των ΗΠΑ. «Είναι ένα σοκ στο σύστημα», λέει ο ο Vali Nasr, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.
Θα γυρίσει η Ουάσιγκτον την πλάτη της στην Ευρώπη; Και αν δεν το κάνει, πώς θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι την εχθρότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την ίδια την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ
Είναι νεοσύλλεκτοι αλβανικής καταγωγής -Σύμφωνα με τη στρατιωτική νομοθεσία θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά -Το υπουργείο μιλά για αναζήτηση ευθυνών, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Π.Καμμένος επιστρέφει από τις ΗΠΑ μετά τις επαφές του με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Άνω-κάτω έχει γίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού αφού πιστοποιήθηκε ότι η αδιανόητη φωτογραφία που δείχνει επτά οπλίτες του Ελληνικού Στρατού να φωτογραφίζονται σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σήμα του αλβανικού αετού -σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού- τραβήχτηκε μέσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεσολογγίου! Απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι υπεύθυνοι του ΓΕΣ αναφέρουν απλώς ότι θα διερευνηθούν διοικητικές ευθύνες και ότι η πρωτάκουστη ενέργεια των επτά νεοσύλλεκτων θα ληφθεί υπόψη όταν θα τους αποδοθούν οι ειδικότητες και θα αποφασιστεί σε ποιες μονάδες θα μετατεθούν...
Πώς κατάφεραν οι επτά αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτοι να τραβήξουν αυτή τη φωτογραφία μέσα σε ελληνικό στρατόπεδο; Ποιο είναι το όγδοο άτομο που τους φωτογράφισε μέσα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι; Πώς κατάφεραν να περάσουν μέσα στο στρατόπεδο φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο παρά τις αυστηρές οδηγίες που απαγορεύουν τη χρήση φωτογραφικών μέσων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει η έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει έπειτα από οδηγίες της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πέρα από τις διοικητικές ευθύνες και την ολιγωρία των στρατιωτικών στελεχών που επέτρεψαν να περάσει φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με κάμερα εντός στρατοπέδου, πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση του ΓΕΣ με την οποία προεξοφλείται ότι οι επτά νεοσύλλεκτοι απλώς δεν θα λάβουν μάχιμες ειδικότητες αλλά θα τοποθετηθούν σε μονάδες εκστρατείας, δηλαδή σε παραμεθόριες περιοχές.
Η φωτογραφία με τους επτά οπλίτες αναρτήθηκε στο facebook το Σάββατο κι έπειτα από έρευνα των αρμόδιων στρατιωτικών υπηρεσιών πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για νεοσύλλεκτους που ακόμη δεν έχουν ορκιστεί. Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών εξέτασαν μήπως η φωτογραφία ήταν παλαιά ή επρόκειτο για προϊόν μοντάζ. Από τον περιβάλλοντα χώρο κατάλαβαν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου που όλη την προηγούμενη εβδομάδα γινόταν κατάταξη και έτσι εντοπίστηκαν οι στρατιώτες που κατατάχθηκαν μόλις προσφάτως ενώ από τα ονοματεπώνυμά τους εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για νεαρούς αλβανικής καταγωγής.
Αμέσως μετά, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Αναφορικά με την ανάρτηση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που
απεικονίζει Στρατιώτες να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του
αλβανικού αετού, ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
1. Άμεσα κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού
και εντοπίσθηκαν οι Στρατιώτες. Πρόκειται για Νεοσύλλεκτους που
παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων
(Κέντρο Εκπαίδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου).
2. Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο
κατά την απόδοση των ειδικοτήτων, όσο και κατά τις προσεχείς
τοποθετήσεις τους στις Μονάδες Εκστρατείας.
3. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες».
Ετοιμάζουν ποινή... χάδι
Οι επτά νεοσύλλεκτοι είναι προγραμματισμένο να ορκιστούν στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού «αυτό που είναι σίγουρο σαν μέτρο είναι ότι σε δύο εβδομάδες, όταν γίνουν οι μεταθέσεις, οι επτά νεοσύλλεκτοι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία στον ελλαδικό χώρο και όχι στην ίδια μονάδα».
Ο ίδιος αξιωματικός επισημαίνει ότι οι επτά οπλίτες που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό μέσα σε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού θα πάρουν μετάθεση στην παραμεθόριο, θα κάνουν ένοπλη θητεία και θα αναλαμβάνουν και σκοπιές στο στρατόπεδο που θα τοποθετηθούν...
Όσο για το αν πρόκειται να διωχθούν οι επτά... πρεσβευτές του αλβανικού εθνικισμού, από το ΓΕΣ λένε ότι θα πρέπει να αναμένεται η άποψη της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού για το αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των νεοσύλλεκτων.
Το βέβαιο είναι, συνεχίζει η ίδια πηγή, ότι κάτι δεν έγινε σωστά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι αφού οι επτά ή οκτώ οπλίτες κατάφεραν να περάσουν φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο κάτω από τη μύτη των αρμόδιων αξιωματικών ασφαλείας.
Πέραν της ολιγωρίας κάποιων στρατιωτικών που δεν εντόπισαν την κρυμμένη φωτογραφική μηχανή ή το smartphone των οπλιτών, τι θα γίνει με τους επτά νεοσύλλεκτους που λειτούργησαν λες και κατατάσσονται στον... αλβανικό στρατό;
Αξιωματικοί του στρατού τονίζουν ότι στους επτά νεοσύλλεκτους - δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έναν στρατιώτη αλλά για ολόκληρη ομάδα- πρέπει να επιβληθεί ποινή τέτοια που να αποθαρρύνει επίδοξους μιμητές και να στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν θα κάνει αποδεκτές συμπεριφορές που παραπέμπουν στη λογική γενίτσαρων.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ
Την Δευτέρα αναμένεται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι για τους 8 Τούρκους έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των 8.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των 8 σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία
Πηγή:www.iefimerida.gr