Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Ανέβηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά - Μεγαλύτερο φόρο ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βγάζοντας τα σπασμένα των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης
Μέχρι 20% μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ το χαράτσι θα είναι πολύ μεγαλύτερο για 600.000 φορολογούμενους που ήδη πλήρωναν αρκετά. Αυτά περιλαμβάνει η «δικαιότερη» κατανομή του φόρου που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο σταθερός εισπρακτικός στόχος των 3,3 δισ. ευρώ, ο οποίος θα παραμείνει για πάντα, αφού ακόμα κι αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με κάποιον άλλο φόρο ακινήτων, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Η αγωνία για το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε πολίτης τελειώνει, καθώς από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε η ανάρτηση στο TAXIS των εξατομικευμένων χρεώσεων με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του καθενός σε συνάρτηση με τους νέους συντελεστές και τις νέες αντικειμενικές τιμές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 24 ώρες, δηλαδή τα ξημερώματα της Τρίτης. Για τους σχεδόν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες (από τους συνολικά 7,3 εκατομμύρια) η μείωση των αντικειμενικών τιμών αποδεικνύεται δώρον άδωρον, αφού τελικά θα πληρώσουν ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 3,344 δισ. ευρώ.
Ανακάλυψαν 152.000 «μεγαλοϊδιοκτήτες»
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και υποστηρίζουν ότι η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ επιτυγχάνεται με ανακατανομή των βαρών «από τους πολλούς στους λίγους», δηλαδή ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
Στους «μεγαλοϊδιοκτήτες» όμως, με βάση τα εκκαθαριστικά που ετοιμάζονται να αναρτηθούν, θα προστεθούν και περίπου 152.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 200.000- 300.000 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.
Για παράδειγμα:
Α) Για διαμέρισμα 150 τ.μ. στη Λάρισα, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από 1.750 σε 1.450 ευρώ ανά τ.μ., το εκκαθαριστικό του 2015 έδειχνε «βασικό φόρο» για το ακίνητο αυτό ύψους 737,4 ευρώ. Η αντικειμενική του αξία ήταν 262.500 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο των 300.000 που ίσχυε τότε και έτσι ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο. Το 2016 ο βασικός φόρος μειώνεται για το ίδιο ακίνητο στα 594,4 ευρώ (-143). Ωστόσο, παρά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, εξαιτίας της οποίας η φορολογητέα αξία του ακινήτου του μειώθηκε πλέον σε 217.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης φέτος θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο επειδή το όριο των 300.000 μειώθηκε σε 200.000 ευρώ.
Β) Για διαμέρισμα 110 τ.μ. στην Πάτρα, 5ου ορόφου, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανερχόταν σε 2.500 ευρώ ανά τ.μ. και μειώθηκε σε 2.050 ανά τ.μ. (-18%), ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται και πάλι με 6 ευρώ ανά τ.μ. και παραμένει ίδιος στα 1.038,44 ευρώ. Πέρυσι όμως, με αντικειμενική αξία 275.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Φέτος με αξία 225.000 (μειωμένη κατά 50.000 ευρώ) θα πληρώσει και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1 τοις χιλίοις για το μέρος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη της άνω των 200.000 ευρώ.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εκεί:
1 Φοροελαφρύνσεις δεν θα δούνε ούτε οι κάτοικοι ακριβών περιοχών (Εκάλη, Ψυχικό, Βουλιαγμένη κ.λπ.), ούτε όμως και οι κάτοικοι των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών (π.χ. Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι κ.λπ.). Ο λόγος είναι απλός: οι αντικειμενικές τιμές ζώνης έμειναν αμετάβλητες και δεν μειώθηκαν ούτε στις ακριβές περιοχές (από τα 4.050 ευρώ ανά τ.μ. και άνω), ούτε και στις πιο φτηνές λαϊκές συνοικίες (παρέμειναν ως είχαν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 400-650 ευρώ ανά τ.μ.).
2 Αντιθέτως , σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες, αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου (βασικού) φόρου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων. Ο,τι κύριο φόρο και αν πλήρωναν ως τώρα για το οικόπεδό τους (ως ιδιοκτησία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.), φέτος θα πληρώσουν 20%-25% περισσότερα!
Μάλιστα αν π.χ. δύο ηλικιωμένοι ζουν σε μονοκατοικία σε μια λαϊκή γειτονιά (Κορυδαλλό, Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λπ.) που δεν την έδωσαν αντιπαροχή και δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, θα πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ για το υπόλοιπο οικόπεδο που δεν έχτισαν αν και μπορούσαν - σαν να είχαν χτίσει πολυκατοικία και όχι μόνο το σπιτάκι στο οποίο μένουν!
3 Αλλά και σε περιοχές όπου μειώθηκε η τιμή ζώνης που υπολογίζει η Εφορία, συχνά επιβάλλεται ίδιος ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου άλλαξε.
Για παράδειγμα:
Α) Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Περιστέρι, όπου η τιμή ζώνης το 2015 ήταν 850 ευρώ και φέτος μειώθηκε στα 800 ευρώ (-6%), ο συντελεστής υπολογισμού του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει ίδιος (2,9 ευρώ ανά τ.μ.) και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ξανά ΕΝΦΙΑ 330 ευρώ, δηλαδή τα ίδια με πέρυσι.
Β) Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Πετρούπολη, 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με πρόσοψη σε ένα δρόμο, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ανά τ.μ. (που από 1-1-2016 μειώθηκε σε 1.100 ευρώ), αν και η φορολογητέα αξία του μειώθηκε πάνω από 15%, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι και πάλι φέτος 448,44 ευρώ όπως και πέρυσι.
4 Στις μεσαίες περιοχές (με τιμή ζώνης από 650-4.050 ευρώ ανά τ.μ.) οι τιμές της Εφορίας μειώθηκαν κατά 5%-19% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν το 2015, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό μειώνει τον κύριο (ή «βασικό») φόρο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή ιδιοκτησία ξεχωριστά, αλλά τους αναγκάζει κατά χιλιάδες να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, αφού το όριο επιβολής του μειώθηκε κατά 33% (από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ), δηλαδή δύο, τρεις ή και πέντε φορές παραπάνω από όσο μειώθηκε η αξία των ακινήτων τους. Στην παγίδα πέφτουν ιδίως όσοι έχουν και δεύτερο ακίνητο.
Για παράδειγμα:
Ενας ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα 50 τ.μ. του 1995 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου η τιμή ζώνης της Εφορίας μειώθηκε από 1.100 σε 950 ευρώ (κατά 14%). Για το ακίνητο αυτό ο βασικός φόρος υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και όχι 3,7 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Αρα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται από 200 σε 157 ευρώ (-21,5%). Ητοι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φέτος 43 ευρώ λιγότερα.
Αν όμως ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει π.χ. και ένα εξοχικό ή ένα οικόπεδο (ή την ψιλή κυριότητα μόνο) αντικειμενικής αξίας 160.000 ευρώ, θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πριν δεν πλήρωνε.
Αδικίες
Εκτός από τη μεσαία τάξη, το μάρμαρο των μειώσεων των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν επίσης οι επιχειρήσεις που ενώ απαλλάσσονταν πέρυσι για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, φέτος για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα «μέσα παραγωγής» που ιδιοχρησιμοποιούν.
Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων (κενών), μη ηλεκτροδοτούμενων και μη προσοδοφόρων ακινήτων δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
Την ίδια στιγμή, όμως, πολυτελείς βίλες σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στη Μύκονο θα πληρώνουν τα ίδια με πέρυσι, σαν να ήταν ένα απλό δυάρι σε υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.
Ολοι οι υπόχρεοι πάντως θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.
Δεν έχει έκπτωση όποιος χρωστά ή έχει χάσει ρύθμιση
Εφόσον αμφισβητεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της ΓΓΔΕ. Η αίτηση υποβάλλεται στη αρμόδια ΔΟΥ από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του εκκαθαριστικού (η διορία παγώνει από 1 έως 31 Αυγούστου).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι και στο αν υπολογίστηκαν σωστά οι εκπτώσεις ή οι απαλλαγές που τυχόν δικαιούνται, καθώς ορισμένες διασώθηκαν και δεν καταργήθηκαν.
Οι φοροεκπτώσεις αφορούν κυρίως τους χαμηλόμισθους, άτομα με βαριές αναπηρίες και τρίτεκνους ή πολύτεκνους.
Ωστόσο, αν οι δηλώσεις Ε1 και Ε9 είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, τυχόν διορθώσεις δεν θα αλλάξουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, αν ο ιδιοκτήτης ή η οικογένειά του χρωστά σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει σε ισχύ ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών του, δεν του αναγνωρίζεται καμία έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ!
Φοροαπαλλαγές
Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν πλέον για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι:
1 Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
■ το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2 Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
■ ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω,
■ συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΕUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σε βαρύ κλίμα, στη σκιά της σνταλλαγής επιστολών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γώργο Σταθάκη θα έχουν σήμερα, Δευτέρα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μοσκοβισί, την ωρα που ο Γιώργος Χουλιαράκης θα συμμετέχει στο EuroWorkingGroup, ανοίγοντας την αυλαία ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει για άλλη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δεδομένης της νέας αστάθειας στην περιοχή με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας. Στο πλαίσο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στις 9 Σεπτεμβρίου του ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά την ίδια μέρα αναμένεται η φθινοπωρινή άφιξη των κλιμακίων της Τρόικας, που θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους τις καθυστερήσεις για την εκταμίευση της υποδόσης. Ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα αφού όσο καθυστερεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, τόσο καθυστερεί η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε μια δοκιμαζόμενη οικονομία.
Η Αθήνα όμως είναι σε δύσκολη λόγω και των χειρισμών της στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η αναγνώριση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010- 2015 αποτελεί άλλο ένα προαπαιτούμενο για τις Βρυξέλλες και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, που επίσης θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Επομένως το ραντεβού Τσακαλώτου- Μοσκοβισί ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει παγιδευτεί. Από τη μια οι Βρυξέλλες, απο την άλλη το εσωτερικό μέτωπο και οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Βούτση: «Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ερωτηθείς για την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει "αμφιλεγόμενο πρόσωπο" τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και υπάλληλος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει τα συντάξιμά του χρόνια. Αναφορικά με την επιστολή της Κομισιόν, τη χαρακτηρίζει ανοικτή και εκτός ορίων υποστήριξη στον Αν. Γεωργίου.
Οι ουρές της πρώτης αξιολόγησης
Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι και τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Από τις δράσεις αυτές, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ευρώ μόνο μία είναι έτοιμη: η έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα 15 προαπαιτούμενα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης
Ποιά είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Περιλαμβάνουν:
1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής.
11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
14. Την παροχή πόρων για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC
Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχείς αναμένεται να είναι μέσα στην εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup και της ΔΕΘ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα
Αντώνης Αντζολέτος
Μπορεί όλη η συζήτηση το επόμενο τριήμερο να κινείται γύρω από των διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όμως η κυβέρνηση δίνει έναν παράλληλο "αγώνα δρόμου", καθώς το "παιχνίδι" για άλλη μια φορά θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας.
Ενδεικτική είναι η σύσκεψη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου, αλλά και του Πάνου Καμμένου και αφορούσε τα ειδικά μισθολόγια.
Η δεύτερη αξιολόγηση
Άτυπη πρεμιέρα της δεύτερης αξιολόγησης από σήμερα με το κυβερνητικό στρατόπεδο να περιμένει από τον Γιώργο Χουλιαράκη να πάρει τα πρώτα θετικά μηνύματα από το Euroworking Group. Τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Παρασκευή στο Μαξίμου.
Η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί θεωρείται κομβική για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και για την υποδόση που εκρεμμεί να εκταμιευτεί. Αυτό που τόνιζε κορυφαίο στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είναι πως "οι επαφές που θα γίνουν στις Βρυξέλλες έχουν σκοπό σε αυτή την διαπραγμάτευση να μην υπάρχουν κωλλυσιεργείες. Να λύνονται έγκαιρα τα προβλήματα και να υπάρχουν συνεννοήσεις πιο γρήγορα και χωρίς παιχνίδια. Να αποφύγουμε δηλαδή τακτικές του παρελθόντος".
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, τον Γάλλο επίτροπο είχε την ευκαίρια να συναντήσει ο πρωθυπουργός και στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι. Από τη συζήτηση προέκυψε η εκτίμηση πως ούτε η πλευρά των δανειστών ανησυχεί για την πορεία της δεύτερης αξιολογησης, η οποία θεωρούν πως θα κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Το γεγονός πως ο Πιέρ Μοσκοβισί είναι, πλέον υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος στη θέση του Βάλντις Ντομπρόβσκις αποτελεί ένα καλό μήνυμα για την κυβέρνηση σε σχέση με τη στάση που εκτιμούν πως θα κρατήσουν οι εταίροι από εδώ και πέρα.
Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί επίσης το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, αλλά και της αναπτυξιακής τράπεζας.
Με τα εργασιακά να πιέζουν σε μεγάλο βαθμό, η θέση της ελληνικής πλευράς, που θα προταχθεί, είναι η συμμετοχή στη διαπραγματευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να διαφυλαχθούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στον χώρο. Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ακόμα το πόρισμα της επιτροπής των "σοφών".
Η θετική ατζέντα του Τσίπρα
Αναμένοντας τα παραγωγικά υπουργεία να παραδώσουν τα "σημειώματα" τους για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα, στο Μαξίμου προετοιμάζουν πυρετωδώς το "καλάθι" της ΔΕΘ. Τα περιθώρια είναι μικρά και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως, πέρα από τον απολογισμό, θα στοχεύσει σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
1. Οι τηλεοπτικές άδειες και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα είναι ένα βασικό "όπλο" στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα υπενθυμίσει πως μετά από 27 χρόνια μπήκαν κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν αποκλείεται μεγάλη μερίδα των χρημάτων που θα εισπραχθούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.
2. Η επαναφορά της συζήτησης για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται όλο και πιο έντονα στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και στη συνέντευξή του στην Real News να κάνει λόγο για "μη παραίτηση της Ελλάδας σε καμία περίπτωση από την διεκδίκηση των επανορθώσεων".
3. Οι θεσμικές αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση με κορυφή της πυραμίδας την συνταγματική αναθεώρηση. Κομβικό χρονικό σημείο είναι η άνοιξη του 2017, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συζήτησης στη Βουλή.
4. Η εξωστρέφεια που θέλει να επιδείξει ο πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο τόσο με τα ταξίδια του όσο και με την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου (μία ημέρα πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ) η Σύνοδος των ηγετών του Νότου. Στόχος ο σχηματισμός ενος μπλοκ σε μια σειρά από ζητήματα (οικονομία, προσφυγικό), ώστε η Ελλάδα να διεκδικεί τα αιτήματά της από εδώ και πέρα μέσα από συγκροτημένες συμμαχίες.
5. Από την κυβέρνηση αναμένουν την έκθεση του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να υπάρχει έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Στόχος του Μαξίμου είναι το θέμα αυτό να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2016. "Η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με τη απόφαση που θα λάβει η Ε.Ε. για την απομείωση του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και την "αγωνία" της ελληνικής πλευράς τα πλεονάσματα να είναι μειωμένα από το 2018 και μετά. Η διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο που έχει να προσπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του χρέους.
6. Στην κυβέρνηση βασίζονται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τα δημοσιονονομικά στοιχεία. Ευλελπιστούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι αρνητικός. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξορκίζουν οποιαδήποτε πιθανότητα για επιβολή νέων μέτρων, καθώς θεωρούν πως το πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 είναι στόχος εφικτός για να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης".
Ο Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως θα σεβαστεί απολύτως τη δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι γεγονός, πάντως πως η σπουδή που υπάρχει στην Ευρώπη και αναφέρει ότι τα στοιχεία για το διάστημα 2010 - 2015 δεν μπορεί να αμφισβητηθούν, έχει προκαλέσει μια "αμηχανία" στο Μαξίμου, σε σχέση και με παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που άφηναν αιμχές για την εγκυρότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση επειδή το βλέμμα του Μαξίμου είναι, πλέον στραμμένο τόσο στην καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ όσο και στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται πως κανείς από την ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει να "ανεβάσει" περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η παιδεία στο προσκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε την Παρασκευή και ο Νίκος Φίλης, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ και στο νομοσχέδιο για την παιδεία που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην Βουλή, αλλά και στον αγιασμό της 12ης Σεπτεμβρίου στα σχολεία χωρίς προβλήματα και χωρίς ελλείψεις.
Για το θέμα της εκπαίδευσης, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή η οποία αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
Ανέβηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά - Μεγαλύτερο φόρο ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βγάζοντας τα σπασμένα των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης
Μέχρι 20% μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ το χαράτσι θα είναι πολύ μεγαλύτερο για 600.000 φορολογούμενους που ήδη πλήρωναν αρκετά. Αυτά περιλαμβάνει η «δικαιότερη» κατανομή του φόρου που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο σταθερός εισπρακτικός στόχος των 3,3 δισ. ευρώ, ο οποίος θα παραμείνει για πάντα, αφού ακόμα κι αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με κάποιον άλλο φόρο ακινήτων, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Η αγωνία για το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε πολίτης τελειώνει, καθώς από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε η ανάρτηση στο TAXIS των εξατομικευμένων χρεώσεων με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του καθενός σε συνάρτηση με τους νέους συντελεστές και τις νέες αντικειμενικές τιμές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 24 ώρες, δηλαδή τα ξημερώματα της Τρίτης. Για τους σχεδόν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες (από τους συνολικά 7,3 εκατομμύρια) η μείωση των αντικειμενικών τιμών αποδεικνύεται δώρον άδωρον, αφού τελικά θα πληρώσουν ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 3,344 δισ. ευρώ.
Ανακάλυψαν 152.000 «μεγαλοϊδιοκτήτες»
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και υποστηρίζουν ότι η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ επιτυγχάνεται με ανακατανομή των βαρών «από τους πολλούς στους λίγους», δηλαδή ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
Στους «μεγαλοϊδιοκτήτες» όμως, με βάση τα εκκαθαριστικά που ετοιμάζονται να αναρτηθούν, θα προστεθούν και περίπου 152.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 200.000- 300.000 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.
Για παράδειγμα:
Α) Για διαμέρισμα 150 τ.μ. στη Λάρισα, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από 1.750 σε 1.450 ευρώ ανά τ.μ., το εκκαθαριστικό του 2015 έδειχνε «βασικό φόρο» για το ακίνητο αυτό ύψους 737,4 ευρώ. Η αντικειμενική του αξία ήταν 262.500 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο των 300.000 που ίσχυε τότε και έτσι ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο. Το 2016 ο βασικός φόρος μειώνεται για το ίδιο ακίνητο στα 594,4 ευρώ (-143). Ωστόσο, παρά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, εξαιτίας της οποίας η φορολογητέα αξία του ακινήτου του μειώθηκε πλέον σε 217.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης φέτος θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο επειδή το όριο των 300.000 μειώθηκε σε 200.000 ευρώ.
Β) Για διαμέρισμα 110 τ.μ. στην Πάτρα, 5ου ορόφου, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανερχόταν σε 2.500 ευρώ ανά τ.μ. και μειώθηκε σε 2.050 ανά τ.μ. (-18%), ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται και πάλι με 6 ευρώ ανά τ.μ. και παραμένει ίδιος στα 1.038,44 ευρώ. Πέρυσι όμως, με αντικειμενική αξία 275.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Φέτος με αξία 225.000 (μειωμένη κατά 50.000 ευρώ) θα πληρώσει και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1 τοις χιλίοις για το μέρος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη της άνω των 200.000 ευρώ.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εκεί:
1 Φοροελαφρύνσεις δεν θα δούνε ούτε οι κάτοικοι ακριβών περιοχών (Εκάλη, Ψυχικό, Βουλιαγμένη κ.λπ.), ούτε όμως και οι κάτοικοι των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών (π.χ. Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι κ.λπ.). Ο λόγος είναι απλός: οι αντικειμενικές τιμές ζώνης έμειναν αμετάβλητες και δεν μειώθηκαν ούτε στις ακριβές περιοχές (από τα 4.050 ευρώ ανά τ.μ. και άνω), ούτε και στις πιο φτηνές λαϊκές συνοικίες (παρέμειναν ως είχαν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 400-650 ευρώ ανά τ.μ.).
2 Αντιθέτως , σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες, αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου (βασικού) φόρου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων. Ο,τι κύριο φόρο και αν πλήρωναν ως τώρα για το οικόπεδό τους (ως ιδιοκτησία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.), φέτος θα πληρώσουν 20%-25% περισσότερα!
Μάλιστα αν π.χ. δύο ηλικιωμένοι ζουν σε μονοκατοικία σε μια λαϊκή γειτονιά (Κορυδαλλό, Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λπ.) που δεν την έδωσαν αντιπαροχή και δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, θα πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ για το υπόλοιπο οικόπεδο που δεν έχτισαν αν και μπορούσαν - σαν να είχαν χτίσει πολυκατοικία και όχι μόνο το σπιτάκι στο οποίο μένουν!
3 Αλλά και σε περιοχές όπου μειώθηκε η τιμή ζώνης που υπολογίζει η Εφορία, συχνά επιβάλλεται ίδιος ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου άλλαξε.
Για παράδειγμα:
Α) Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Περιστέρι, όπου η τιμή ζώνης το 2015 ήταν 850 ευρώ και φέτος μειώθηκε στα 800 ευρώ (-6%), ο συντελεστής υπολογισμού του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει ίδιος (2,9 ευρώ ανά τ.μ.) και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ξανά ΕΝΦΙΑ 330 ευρώ, δηλαδή τα ίδια με πέρυσι.
Β) Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Πετρούπολη, 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με πρόσοψη σε ένα δρόμο, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ανά τ.μ. (που από 1-1-2016 μειώθηκε σε 1.100 ευρώ), αν και η φορολογητέα αξία του μειώθηκε πάνω από 15%, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι και πάλι φέτος 448,44 ευρώ όπως και πέρυσι.
4 Στις μεσαίες περιοχές (με τιμή ζώνης από 650-4.050 ευρώ ανά τ.μ.) οι τιμές της Εφορίας μειώθηκαν κατά 5%-19% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν το 2015, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό μειώνει τον κύριο (ή «βασικό») φόρο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή ιδιοκτησία ξεχωριστά, αλλά τους αναγκάζει κατά χιλιάδες να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, αφού το όριο επιβολής του μειώθηκε κατά 33% (από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ), δηλαδή δύο, τρεις ή και πέντε φορές παραπάνω από όσο μειώθηκε η αξία των ακινήτων τους. Στην παγίδα πέφτουν ιδίως όσοι έχουν και δεύτερο ακίνητο.
Για παράδειγμα:
Ενας ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα 50 τ.μ. του 1995 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου η τιμή ζώνης της Εφορίας μειώθηκε από 1.100 σε 950 ευρώ (κατά 14%). Για το ακίνητο αυτό ο βασικός φόρος υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και όχι 3,7 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Αρα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται από 200 σε 157 ευρώ (-21,5%). Ητοι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φέτος 43 ευρώ λιγότερα.
Αν όμως ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει π.χ. και ένα εξοχικό ή ένα οικόπεδο (ή την ψιλή κυριότητα μόνο) αντικειμενικής αξίας 160.000 ευρώ, θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πριν δεν πλήρωνε.
Αδικίες
Εκτός από τη μεσαία τάξη, το μάρμαρο των μειώσεων των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν επίσης οι επιχειρήσεις που ενώ απαλλάσσονταν πέρυσι για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, φέτος για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα «μέσα παραγωγής» που ιδιοχρησιμοποιούν.
Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων (κενών), μη ηλεκτροδοτούμενων και μη προσοδοφόρων ακινήτων δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
Την ίδια στιγμή, όμως, πολυτελείς βίλες σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στη Μύκονο θα πληρώνουν τα ίδια με πέρυσι, σαν να ήταν ένα απλό δυάρι σε υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.
Ολοι οι υπόχρεοι πάντως θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.
Δεν έχει έκπτωση όποιος χρωστά ή έχει χάσει ρύθμιση
Εφόσον αμφισβητεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της ΓΓΔΕ. Η αίτηση υποβάλλεται στη αρμόδια ΔΟΥ από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του εκκαθαριστικού (η διορία παγώνει από 1 έως 31 Αυγούστου).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι και στο αν υπολογίστηκαν σωστά οι εκπτώσεις ή οι απαλλαγές που τυχόν δικαιούνται, καθώς ορισμένες διασώθηκαν και δεν καταργήθηκαν.
Οι φοροεκπτώσεις αφορούν κυρίως τους χαμηλόμισθους, άτομα με βαριές αναπηρίες και τρίτεκνους ή πολύτεκνους.
Ωστόσο, αν οι δηλώσεις Ε1 και Ε9 είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, τυχόν διορθώσεις δεν θα αλλάξουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, αν ο ιδιοκτήτης ή η οικογένειά του χρωστά σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει σε ισχύ ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών του, δεν του αναγνωρίζεται καμία έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ!
Φοροαπαλλαγές
Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν πλέον για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι:
1 Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
■ το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2 Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
■ ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω,
■ συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΕUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σε βαρύ κλίμα, στη σκιά της σνταλλαγής επιστολών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γώργο Σταθάκη θα έχουν σήμερα, Δευτέρα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μοσκοβισί, την ωρα που ο Γιώργος Χουλιαράκης θα συμμετέχει στο EuroWorkingGroup, ανοίγοντας την αυλαία ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει για άλλη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δεδομένης της νέας αστάθειας στην περιοχή με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας. Στο πλαίσο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στις 9 Σεπτεμβρίου του ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά την ίδια μέρα αναμένεται η φθινοπωρινή άφιξη των κλιμακίων της Τρόικας, που θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους τις καθυστερήσεις για την εκταμίευση της υποδόσης. Ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα αφού όσο καθυστερεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, τόσο καθυστερεί η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε μια δοκιμαζόμενη οικονομία.
Η Αθήνα όμως είναι σε δύσκολη λόγω και των χειρισμών της στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η αναγνώριση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010- 2015 αποτελεί άλλο ένα προαπαιτούμενο για τις Βρυξέλλες και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, που επίσης θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Επομένως το ραντεβού Τσακαλώτου- Μοσκοβισί ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει παγιδευτεί. Από τη μια οι Βρυξέλλες, απο την άλλη το εσωτερικό μέτωπο και οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Βούτση: «Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ερωτηθείς για την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει "αμφιλεγόμενο πρόσωπο" τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και υπάλληλος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει τα συντάξιμά του χρόνια. Αναφορικά με την επιστολή της Κομισιόν, τη χαρακτηρίζει ανοικτή και εκτός ορίων υποστήριξη στον Αν. Γεωργίου.
Οι ουρές της πρώτης αξιολόγησης
Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι και τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Από τις δράσεις αυτές, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ευρώ μόνο μία είναι έτοιμη: η έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα 15 προαπαιτούμενα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης
Ποιά είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Περιλαμβάνουν:
1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής.
11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
14. Την παροχή πόρων για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC
Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχείς αναμένεται να είναι μέσα στην εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup και της ΔΕΘ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα
Αντώνης Αντζολέτος
Μπορεί όλη η συζήτηση το επόμενο τριήμερο να κινείται γύρω από των διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όμως η κυβέρνηση δίνει έναν παράλληλο "αγώνα δρόμου", καθώς το "παιχνίδι" για άλλη μια φορά θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας.
Ενδεικτική είναι η σύσκεψη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου, αλλά και του Πάνου Καμμένου και αφορούσε τα ειδικά μισθολόγια.
Η δεύτερη αξιολόγηση
Άτυπη πρεμιέρα της δεύτερης αξιολόγησης από σήμερα με το κυβερνητικό στρατόπεδο να περιμένει από τον Γιώργο Χουλιαράκη να πάρει τα πρώτα θετικά μηνύματα από το Euroworking Group. Τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Παρασκευή στο Μαξίμου.
Η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί θεωρείται κομβική για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και για την υποδόση που εκρεμμεί να εκταμιευτεί. Αυτό που τόνιζε κορυφαίο στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είναι πως "οι επαφές που θα γίνουν στις Βρυξέλλες έχουν σκοπό σε αυτή την διαπραγμάτευση να μην υπάρχουν κωλλυσιεργείες. Να λύνονται έγκαιρα τα προβλήματα και να υπάρχουν συνεννοήσεις πιο γρήγορα και χωρίς παιχνίδια. Να αποφύγουμε δηλαδή τακτικές του παρελθόντος".
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, τον Γάλλο επίτροπο είχε την ευκαίρια να συναντήσει ο πρωθυπουργός και στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι. Από τη συζήτηση προέκυψε η εκτίμηση πως ούτε η πλευρά των δανειστών ανησυχεί για την πορεία της δεύτερης αξιολογησης, η οποία θεωρούν πως θα κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Το γεγονός πως ο Πιέρ Μοσκοβισί είναι, πλέον υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος στη θέση του Βάλντις Ντομπρόβσκις αποτελεί ένα καλό μήνυμα για την κυβέρνηση σε σχέση με τη στάση που εκτιμούν πως θα κρατήσουν οι εταίροι από εδώ και πέρα.
Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί επίσης το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, αλλά και της αναπτυξιακής τράπεζας.
Με τα εργασιακά να πιέζουν σε μεγάλο βαθμό, η θέση της ελληνικής πλευράς, που θα προταχθεί, είναι η συμμετοχή στη διαπραγματευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να διαφυλαχθούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στον χώρο. Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ακόμα το πόρισμα της επιτροπής των "σοφών".
Η θετική ατζέντα του Τσίπρα
Αναμένοντας τα παραγωγικά υπουργεία να παραδώσουν τα "σημειώματα" τους για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα, στο Μαξίμου προετοιμάζουν πυρετωδώς το "καλάθι" της ΔΕΘ. Τα περιθώρια είναι μικρά και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως, πέρα από τον απολογισμό, θα στοχεύσει σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
1. Οι τηλεοπτικές άδειες και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα είναι ένα βασικό "όπλο" στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα υπενθυμίσει πως μετά από 27 χρόνια μπήκαν κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν αποκλείεται μεγάλη μερίδα των χρημάτων που θα εισπραχθούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.
2. Η επαναφορά της συζήτησης για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται όλο και πιο έντονα στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και στη συνέντευξή του στην Real News να κάνει λόγο για "μη παραίτηση της Ελλάδας σε καμία περίπτωση από την διεκδίκηση των επανορθώσεων".
3. Οι θεσμικές αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση με κορυφή της πυραμίδας την συνταγματική αναθεώρηση. Κομβικό χρονικό σημείο είναι η άνοιξη του 2017, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συζήτησης στη Βουλή.
4. Η εξωστρέφεια που θέλει να επιδείξει ο πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο τόσο με τα ταξίδια του όσο και με την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου (μία ημέρα πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ) η Σύνοδος των ηγετών του Νότου. Στόχος ο σχηματισμός ενος μπλοκ σε μια σειρά από ζητήματα (οικονομία, προσφυγικό), ώστε η Ελλάδα να διεκδικεί τα αιτήματά της από εδώ και πέρα μέσα από συγκροτημένες συμμαχίες.
5. Από την κυβέρνηση αναμένουν την έκθεση του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να υπάρχει έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Στόχος του Μαξίμου είναι το θέμα αυτό να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2016. "Η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με τη απόφαση που θα λάβει η Ε.Ε. για την απομείωση του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και την "αγωνία" της ελληνικής πλευράς τα πλεονάσματα να είναι μειωμένα από το 2018 και μετά. Η διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο που έχει να προσπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του χρέους.
6. Στην κυβέρνηση βασίζονται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τα δημοσιονονομικά στοιχεία. Ευλελπιστούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι αρνητικός. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξορκίζουν οποιαδήποτε πιθανότητα για επιβολή νέων μέτρων, καθώς θεωρούν πως το πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 είναι στόχος εφικτός για να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης".
Ο Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως θα σεβαστεί απολύτως τη δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι γεγονός, πάντως πως η σπουδή που υπάρχει στην Ευρώπη και αναφέρει ότι τα στοιχεία για το διάστημα 2010 - 2015 δεν μπορεί να αμφισβητηθούν, έχει προκαλέσει μια "αμηχανία" στο Μαξίμου, σε σχέση και με παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που άφηναν αιμχές για την εγκυρότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση επειδή το βλέμμα του Μαξίμου είναι, πλέον στραμμένο τόσο στην καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ όσο και στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται πως κανείς από την ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει να "ανεβάσει" περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η παιδεία στο προσκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε την Παρασκευή και ο Νίκος Φίλης, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ και στο νομοσχέδιο για την παιδεία που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην Βουλή, αλλά και στον αγιασμό της 12ης Σεπτεμβρίου στα σχολεία χωρίς προβλήματα και χωρίς ελλείψεις.
Για το θέμα της εκπαίδευσης, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή η οποία αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247