ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Οι δραματικές κραυγές πολιτών μετά τον φονικό σεισμό - Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την αποτυχία πρόληψης - Τι αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα
Την ώρα που ολόκληρη η Ιταλία είναι βυθισμένη στο πένθος μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συνεχίζει να ανεβαίνει δραματικά.
Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τα θύματα του σεισμού στην κεντρική Ιταλία έχουν φτάσει πλέον τα 268.
Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Porta a porta, του καναλιού Rai Uno, μετέδωσε ότι βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.
Ο απολογισμός της Rai βασίζεται και σε δήλωση πυροσβέστη ότι αργά το απόγευμα ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από το ξενοδοχείο «Roma», το πιο γνωστό της Αματρίτσε.
Ο προσωρινός, επίσημος, απολογισμός των θυμάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι 250 νεκροί, αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε τις επόμενες ώρες και να ξεπεράσει τους 300.
Οι δραματικές κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία
Συγκλονίζουν οι κραυγές για βοήθεια από δεκάδες πολιτών στην κεντρική Ιταλία λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έσβησε ολόκληρα χωριά από το χάρτη.
Ηχητικό ντοκουμέντο της ιταλικής αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιταλικός Τύπος καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες που περιγράφουν σκηνές «αποκάλυψης» σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο.
«Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια», διακρίνονται ανάμεσα στους λυγμούς τα λόγια ενός άνδρα που καλεί στα κεντρικά της αστυνομίας ζητώντας να έρθουν άμεσα διασώστες.
Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», ακούγεται από την άλλη γραμμή ο αστυνομικός, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πανικόβλητο άνδρα.
«Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και η γραμμή κόβεται.
«Σεισμός, σεισμός», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα που με τη σειρά της κάλεσε την ιταλική αστυνομία.
Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την τραγωδία
Στο μεταξύ, τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.
Τα ιταλικά Μέσα κάνουν λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.
Για πολλούς σχολιαστές ο πολύ βαρύς απολογισμός ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί, αντίθετα από τον ίδιο τον σεισμό. Η Ιταλία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και αυτή η ιδιαιτερότητά της είναι πασίγνωστη: "Η Ιταλία είναι κατά κάποιον τρόπο προορισμένη να έχει σεισμούς και αυτό το ξέραμε ανέκαθεν", γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 1.300 πιο καταστροφικών σεισμών που έχουν σημειωθεί κατά τη δεύτερη χιλιετία στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στην Ιταλία", συνεχίζει. "Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε μοιρολάτρες", εξηγεί, "αλλά να επισημάνουμε το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εμφυσήσουν στη χώρα μια αληθινή κουλτούρα για την πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς". "Απέχουμε πολύ ακόμη απ' αυτό", επιβεβαίωσε ο Φραντσέσκο Περντούτο, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων.
Για να εξηγηθεί αυτή η τρομερή διαπίστωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια η γεωγραφική θέση της Ιταλίας, ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, 24 εκατ. άνθρωποι να ζουν σε σεισμική ζώνη 1, που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτή η επικίνδυνη ζώνη διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον βορρά στον νότο (από τη βόρεια Τοσκάνη έως τη Σικελία).
"Το 80% των κτιρίων στις ζώνες υψηλού κινδύνου δεν θα άντεχαν σ' έναν σεισμό όπως αυτός", τονίζει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι, πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος στη σεισμική μηχανική και ερευνητής. "Σ' ολόκληρη την Ιταλία, 80% των κτιρίων είναι ιστορικές κατασκευές που χρονολογούνται πριν από το 1981", υπενθυμίζει ο Μαρτέλι στο BFM.
Ο σεισμολόγος Μάσιμο Κόκο υπογραμμίζει σε άρθρο της Fatto Quotidiano πως η νομοθεσία δεν επιβάλλει την προσαρμογή αυτών των κτιρίων στις αντισεισμικές προδιαγραφές πέραν των δομικών μερών τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν μόνο να πραγματοποιήσουν μελέτες για το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα κτίρια που διαθέτουν. Και μετά μπορούν, αν θέλουν, να τα ενισχύσουν ή όχι.
Η Corriere della Sera επισημαίνει πως στη Λ' Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Δεν είναι λοιπόν τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.
Μετά τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα, 2 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε, ένα ίδρυμα που η στρατηγική θέση του, μέσα στη σεισμογενή ζώνη, το είχε εξάλλου σώσει από το κλείσιμο. Όμως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Και τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, το νοσοκομείο απλούστατα κατέρρευσε.
Αντίθετα πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η La Repubblica, χαιρετίζουν τα έργα που έγιναν στη Νόρτσα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και επέτρεψαν στην πόλη να γλιτώσει το χειρότερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που ερωτήθηκαν από την Il Fatto Quotidiano, η προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και η εκπαίδευση στην πρόληψη.
"Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια από τους σεισμούς σε διάστημα μιας δεκαετίας", λέει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι. "Αντιθέτως κάθε χρόνο μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση".
Σύμφωνα με τη Linkiesta, τα κεφάλαια που προορίζονται για την αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν από τα 145 εκατ. ευρώ το 2015 στα 44 εκατ. ευρώ φέτος.
"Θα πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή επιχείρηση εκπαίδευσης που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει περισσότερο τους κινδύνους που υπάρχουν στα εδάφη που κατοικεί", καταλήγει από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Περντούτο, απαντώντας στην Il Fatto Quotidiano.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων προσθέτει πως, σύμφωνα με πολλές μελέτες, 20% έως 50% των θανάτων στη διάρκεια ενός σεισμού στις σεισμογενείς ζώνες οφείλονται σε εσφαλμένες συμπεριφοράς.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σε τεταμένο κλίμα με το θερμόμετρο να χτυπά ορισμένες στιγμές κόκκινο διεξήχθη η διαδικασία ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τους εννέα υποψηφίους που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Είναι χαρακτηριστικο ότι σε μια στιγμή ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των εταιρειών άρχισαν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας και χτυπώντας τα έδρανα με τα χέρια τους. Ένα από τα μέλη της ειδικής επιτροπής εποπτείας του διαγωνισμού τους απείλησε οτι θα καλέσει την Αστυνομία και οτι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο αυτόφωρο για να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι και το επεισόδιο να λήξει.
Οι περισσότερες ενστάσεις για την διαδικασία διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, STAR, ΑΝΤΕΝΝΑ και ALPHA, που θέτουν το ερώτημα κατά πόσο αδιάβλητος μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός που δεν έχει πιστοποιηθεί και που δεν περιβάλλεται από εγγυήσεις διαφάνειας σε όλα του τα στάδια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, κάνοντας λόγο για « σπασμωδικές κινήσεις που προέρχονται από καναλάρχες που φοβούνται μη χάσουν τα κανάλια τους».
Η δεύτερη ένσταση που διατυπώθηκε, ήταν για την έγγραφη μορφή των προσφορών που θα υπάρχει στην τελική φάση, αντικαθιστώντας την ηλεκτρονική μορφή της πρώτης φάσης. Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζητούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά όλες οι φάσεις, γεγονός που θα προκαλέσει και σημαντική οικονομία στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Η τρίτη διαφωνία των υποψηφίων, αφορά στην συνολική διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης και της παρουσίασης, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 38 ώρες! «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντέξουμε» υποστηρίζουν ζητώντας σύντμηση της διαδικασίας.
Στις αιτιάσεις αυτές, η επιτροπή εποπτείας του διαγωνισμού απαντά οτι όλα αυτά προβλέπονται επακριβώς στην σχετική προκήρυξη και έχουν προβλεφθεί ως δικλείδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί οτι δεν μπορεί να υπάρξει διαρροή πληροφοριών κατά την διάρκεια της δημοπρασίας που θα επηρεάσει την υποβολή των προσφορών.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
Τους αθλητές υποδέχτηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τους αθλητές συνόδευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά τόνισε: «Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η παρουσία σας εδώ σήμερα είναι κάτι αυτονόητο. Γιατί η Πολιτεία πρέπει να σας αποδώσει αυτό που πραγματικά σας ανήκει.
Πριν απ΄ όλα είμαστε υπερήφανοι για εσάς γιατί με το ήθος σας και τις επιδόσεις σας αποδείξατε ότι εσείς, οι Αθλητές της Ελλάδας, εκφράζετε όσο κανένας άλλος το Ολυμπιακό Πνεύμα που κατάγεται ευθέως από το Αρχαιοελληνικό Πνεύμα. Συνδυάσατε υπέροχα το «ευ αγωνίζεσθαι» και το «αιέν αριστεύειν και υπήροχον έμμεναι άλλων».
Είσθε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας γι΄ αυτό που πετύχατε. Γιατί το πετύχατε με τεράστια προσπάθεια, μοναδική προσπάθεια, η οποία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά σε εσάς. Όπως επίσης και στους γονείς σας και στους Προπονητές σας που πρέπει να είναι περήφανοι για εσάς. Σας ευχαριστούμε λοιπόν γι΄ αυτή την παρουσία μαζί με τις διακρίσεις που επιτύχατε.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες να συνεχίσουν μιας και είναι παράδειγμα για τους νέους: « Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί εκφράζετε για την νέα γενιά, και τις γενιές που θάρθουν ένα σύμβολο, ένα παράδειγμα ζωής ως προς το τι μπορεί να επιτύχει ο Νέος Έλληνας όταν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ανεξάρτητα από την βοήθεια άλλων. Αυτό το παράδειγμα σ΄ αυτή την κρίση είναι μια εξαιρετική προσφορά στον Τόπο. Τέλος καταλήγω με ένα συμπέρασμα, το οποίο θέλω να το κρατήσετε μέσα σας, γιατί αυτές οι στιγμές είναι στιγμές και για εμάς και για εσάς. Είμαστε υπερήφανοι γιατί χάρις σε σας, η Γαλανόλευκη έχει φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης. Και μάλιστα με τον πιο εμβληματικό τρόπο: Τον συμβολισμό του τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει Νέα Γενιά της Ελλάδας, τι σημαίνει πραγματικό Ολυμπιακό Πνεύμα, τι σημαίνει Ελληνικό Πνεύμα».
Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο δώρισαν στον Προκόπη Παυλόπουλο μια ελληνική σημαία με τις υπογραφές τους, για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι θα μείνει στην Προεδρία.
Τι είπε για την απουσία της Κορακάκη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε όσους δεν παραβρεθήκαν σήμερα στην τελετή, όπως η Άννα Κορακάκη διευκρινίζοντας:«Όσοι δεν είναι σήμερα εδώ γιατί λείπουν εκτός Ελλάδας, όπως συμβαίνει με την Άννα Κορακάκη, θα συναντηθούμε όταν το επιτρέψουν οι δικές τους υποχρεώσεις. Και το κάνω για να αποδώσω αυτό που πρέπει να αποδώσω στον καθένα από εσάς».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ
"Η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών. Οι τέσσερις άξονες άξονες προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.
«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης» προσέθεσε.
«Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».
«Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι τη ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».
«Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις ένοχες αυταπάτες του
"Ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις ένοχες αυταπάτες του και στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τους οποίους παλαιότερα καθύβριζε", αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
"Τη στιγμή που οδηγεί, με την υπερφορολόγηση και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία, σε νέα αδιέξοδα τους πολίτες και τη χώρα, προσπαθεί να εμφανιστεί - δραπετεύοντας από την πραγματικότητα - ότι καταθέτει προτάσεις και για τη ... σωτηρία της Ευρώπης!
Με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του η ελληνική κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται σε διαρκή κατήφορο", αναφέρει και σημειώνει πως "το σίγουρο είναι ότι δεν τον πιστεύει πλέον κανείς".
"Άλλωστε ο ίδιος ομολόγησε το αδιέξοδο της πολιτικής και της στρατηγικής του", καταλήγει.
ΠΗΓΗ NEWS 247
ME NEOΥΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για ποτό στην κεντρική πλατεία του νησιού βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ και συζήτησε με νέους. Τι απάντησε όταν του είπαν την αγωνία τους να βρουν δουλειά και να μείνουν στην Ελλάδα (Pics)
news247
Αύγουστος 25 2016 16:05
Για ένα ποτό με νέους στην πόλη της Ζακύνθου κάθισε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά τη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου έκανε μία μεγάλη βόλτα στην κεντρική πλατεία.
AdTech Ad
Οι νέοι με τους οποίους συνομίλησε του ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η μεγάλη αγωνία που του εξέφρασαν, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πως θα μπορέσουν βρουν δουλειά ώστε να μείνουν στην Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι μόνο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Συζήτησαν ακόμη για την ανάγκη σύνδεσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας και ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι θα είναι προτεραιότητά του η νέα γενιά.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
Οι δραματικές κραυγές πολιτών μετά τον φονικό σεισμό - Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την αποτυχία πρόληψης - Τι αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα
Την ώρα που ολόκληρη η Ιταλία είναι βυθισμένη στο πένθος μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συνεχίζει να ανεβαίνει δραματικά.
Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τα θύματα του σεισμού στην κεντρική Ιταλία έχουν φτάσει πλέον τα 268.
Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Porta a porta, του καναλιού Rai Uno, μετέδωσε ότι βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.
Ο απολογισμός της Rai βασίζεται και σε δήλωση πυροσβέστη ότι αργά το απόγευμα ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από το ξενοδοχείο «Roma», το πιο γνωστό της Αματρίτσε.
Ο προσωρινός, επίσημος, απολογισμός των θυμάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι 250 νεκροί, αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε τις επόμενες ώρες και να ξεπεράσει τους 300.
Οι δραματικές κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία
Συγκλονίζουν οι κραυγές για βοήθεια από δεκάδες πολιτών στην κεντρική Ιταλία λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έσβησε ολόκληρα χωριά από το χάρτη.
Ηχητικό ντοκουμέντο της ιταλικής αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιταλικός Τύπος καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες που περιγράφουν σκηνές «αποκάλυψης» σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο.
«Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια», διακρίνονται ανάμεσα στους λυγμούς τα λόγια ενός άνδρα που καλεί στα κεντρικά της αστυνομίας ζητώντας να έρθουν άμεσα διασώστες.
Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», ακούγεται από την άλλη γραμμή ο αστυνομικός, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πανικόβλητο άνδρα.
«Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και η γραμμή κόβεται.
«Σεισμός, σεισμός», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα που με τη σειρά της κάλεσε την ιταλική αστυνομία.
Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την τραγωδία
Στο μεταξύ, τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.
Τα ιταλικά Μέσα κάνουν λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.
Για πολλούς σχολιαστές ο πολύ βαρύς απολογισμός ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί, αντίθετα από τον ίδιο τον σεισμό. Η Ιταλία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και αυτή η ιδιαιτερότητά της είναι πασίγνωστη: "Η Ιταλία είναι κατά κάποιον τρόπο προορισμένη να έχει σεισμούς και αυτό το ξέραμε ανέκαθεν", γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 1.300 πιο καταστροφικών σεισμών που έχουν σημειωθεί κατά τη δεύτερη χιλιετία στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στην Ιταλία", συνεχίζει. "Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε μοιρολάτρες", εξηγεί, "αλλά να επισημάνουμε το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εμφυσήσουν στη χώρα μια αληθινή κουλτούρα για την πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς". "Απέχουμε πολύ ακόμη απ' αυτό", επιβεβαίωσε ο Φραντσέσκο Περντούτο, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων.
Για να εξηγηθεί αυτή η τρομερή διαπίστωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια η γεωγραφική θέση της Ιταλίας, ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, 24 εκατ. άνθρωποι να ζουν σε σεισμική ζώνη 1, που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτή η επικίνδυνη ζώνη διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον βορρά στον νότο (από τη βόρεια Τοσκάνη έως τη Σικελία).
"Το 80% των κτιρίων στις ζώνες υψηλού κινδύνου δεν θα άντεχαν σ' έναν σεισμό όπως αυτός", τονίζει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι, πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος στη σεισμική μηχανική και ερευνητής. "Σ' ολόκληρη την Ιταλία, 80% των κτιρίων είναι ιστορικές κατασκευές που χρονολογούνται πριν από το 1981", υπενθυμίζει ο Μαρτέλι στο BFM.
Ο σεισμολόγος Μάσιμο Κόκο υπογραμμίζει σε άρθρο της Fatto Quotidiano πως η νομοθεσία δεν επιβάλλει την προσαρμογή αυτών των κτιρίων στις αντισεισμικές προδιαγραφές πέραν των δομικών μερών τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν μόνο να πραγματοποιήσουν μελέτες για το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα κτίρια που διαθέτουν. Και μετά μπορούν, αν θέλουν, να τα ενισχύσουν ή όχι.
Η Corriere della Sera επισημαίνει πως στη Λ' Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Δεν είναι λοιπόν τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.
Μετά τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα, 2 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε, ένα ίδρυμα που η στρατηγική θέση του, μέσα στη σεισμογενή ζώνη, το είχε εξάλλου σώσει από το κλείσιμο. Όμως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Και τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, το νοσοκομείο απλούστατα κατέρρευσε.
Αντίθετα πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η La Repubblica, χαιρετίζουν τα έργα που έγιναν στη Νόρτσα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και επέτρεψαν στην πόλη να γλιτώσει το χειρότερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που ερωτήθηκαν από την Il Fatto Quotidiano, η προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και η εκπαίδευση στην πρόληψη.
"Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια από τους σεισμούς σε διάστημα μιας δεκαετίας", λέει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι. "Αντιθέτως κάθε χρόνο μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση".
Σύμφωνα με τη Linkiesta, τα κεφάλαια που προορίζονται για την αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν από τα 145 εκατ. ευρώ το 2015 στα 44 εκατ. ευρώ φέτος.
"Θα πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή επιχείρηση εκπαίδευσης που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει περισσότερο τους κινδύνους που υπάρχουν στα εδάφη που κατοικεί", καταλήγει από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Περντούτο, απαντώντας στην Il Fatto Quotidiano.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων προσθέτει πως, σύμφωνα με πολλές μελέτες, 20% έως 50% των θανάτων στη διάρκεια ενός σεισμού στις σεισμογενείς ζώνες οφείλονται σε εσφαλμένες συμπεριφοράς.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σε τεταμένο κλίμα με το θερμόμετρο να χτυπά ορισμένες στιγμές κόκκινο διεξήχθη η διαδικασία ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τους εννέα υποψηφίους που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Είναι χαρακτηριστικο ότι σε μια στιγμή ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των εταιρειών άρχισαν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας και χτυπώντας τα έδρανα με τα χέρια τους. Ένα από τα μέλη της ειδικής επιτροπής εποπτείας του διαγωνισμού τους απείλησε οτι θα καλέσει την Αστυνομία και οτι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο αυτόφωρο για να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι και το επεισόδιο να λήξει.
Οι περισσότερες ενστάσεις για την διαδικασία διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, STAR, ΑΝΤΕΝΝΑ και ALPHA, που θέτουν το ερώτημα κατά πόσο αδιάβλητος μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός που δεν έχει πιστοποιηθεί και που δεν περιβάλλεται από εγγυήσεις διαφάνειας σε όλα του τα στάδια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, κάνοντας λόγο για « σπασμωδικές κινήσεις που προέρχονται από καναλάρχες που φοβούνται μη χάσουν τα κανάλια τους».
Η δεύτερη ένσταση που διατυπώθηκε, ήταν για την έγγραφη μορφή των προσφορών που θα υπάρχει στην τελική φάση, αντικαθιστώντας την ηλεκτρονική μορφή της πρώτης φάσης. Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζητούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά όλες οι φάσεις, γεγονός που θα προκαλέσει και σημαντική οικονομία στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Η τρίτη διαφωνία των υποψηφίων, αφορά στην συνολική διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης και της παρουσίασης, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 38 ώρες! «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντέξουμε» υποστηρίζουν ζητώντας σύντμηση της διαδικασίας.
Στις αιτιάσεις αυτές, η επιτροπή εποπτείας του διαγωνισμού απαντά οτι όλα αυτά προβλέπονται επακριβώς στην σχετική προκήρυξη και έχουν προβλεφθεί ως δικλείδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί οτι δεν μπορεί να υπάρξει διαρροή πληροφοριών κατά την διάρκεια της δημοπρασίας που θα επηρεάσει την υποβολή των προσφορών.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
Τους αθλητές υποδέχτηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τους αθλητές συνόδευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά τόνισε: «Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η παρουσία σας εδώ σήμερα είναι κάτι αυτονόητο. Γιατί η Πολιτεία πρέπει να σας αποδώσει αυτό που πραγματικά σας ανήκει.
Πριν απ΄ όλα είμαστε υπερήφανοι για εσάς γιατί με το ήθος σας και τις επιδόσεις σας αποδείξατε ότι εσείς, οι Αθλητές της Ελλάδας, εκφράζετε όσο κανένας άλλος το Ολυμπιακό Πνεύμα που κατάγεται ευθέως από το Αρχαιοελληνικό Πνεύμα. Συνδυάσατε υπέροχα το «ευ αγωνίζεσθαι» και το «αιέν αριστεύειν και υπήροχον έμμεναι άλλων».
Είσθε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας γι΄ αυτό που πετύχατε. Γιατί το πετύχατε με τεράστια προσπάθεια, μοναδική προσπάθεια, η οποία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά σε εσάς. Όπως επίσης και στους γονείς σας και στους Προπονητές σας που πρέπει να είναι περήφανοι για εσάς. Σας ευχαριστούμε λοιπόν γι΄ αυτή την παρουσία μαζί με τις διακρίσεις που επιτύχατε.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες να συνεχίσουν μιας και είναι παράδειγμα για τους νέους: « Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί εκφράζετε για την νέα γενιά, και τις γενιές που θάρθουν ένα σύμβολο, ένα παράδειγμα ζωής ως προς το τι μπορεί να επιτύχει ο Νέος Έλληνας όταν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ανεξάρτητα από την βοήθεια άλλων. Αυτό το παράδειγμα σ΄ αυτή την κρίση είναι μια εξαιρετική προσφορά στον Τόπο. Τέλος καταλήγω με ένα συμπέρασμα, το οποίο θέλω να το κρατήσετε μέσα σας, γιατί αυτές οι στιγμές είναι στιγμές και για εμάς και για εσάς. Είμαστε υπερήφανοι γιατί χάρις σε σας, η Γαλανόλευκη έχει φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης. Και μάλιστα με τον πιο εμβληματικό τρόπο: Τον συμβολισμό του τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει Νέα Γενιά της Ελλάδας, τι σημαίνει πραγματικό Ολυμπιακό Πνεύμα, τι σημαίνει Ελληνικό Πνεύμα».
Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο δώρισαν στον Προκόπη Παυλόπουλο μια ελληνική σημαία με τις υπογραφές τους, για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι θα μείνει στην Προεδρία.
Τι είπε για την απουσία της Κορακάκη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε όσους δεν παραβρεθήκαν σήμερα στην τελετή, όπως η Άννα Κορακάκη διευκρινίζοντας:«Όσοι δεν είναι σήμερα εδώ γιατί λείπουν εκτός Ελλάδας, όπως συμβαίνει με την Άννα Κορακάκη, θα συναντηθούμε όταν το επιτρέψουν οι δικές τους υποχρεώσεις. Και το κάνω για να αποδώσω αυτό που πρέπει να αποδώσω στον καθένα από εσάς».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
OI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ
"Η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών. Οι τέσσερις άξονες άξονες προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.
«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης» προσέθεσε.
«Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».
«Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι τη ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».
«Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις ένοχες αυταπάτες του
"Ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις ένοχες αυταπάτες του και στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τους οποίους παλαιότερα καθύβριζε", αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
"Τη στιγμή που οδηγεί, με την υπερφορολόγηση και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία, σε νέα αδιέξοδα τους πολίτες και τη χώρα, προσπαθεί να εμφανιστεί - δραπετεύοντας από την πραγματικότητα - ότι καταθέτει προτάσεις και για τη ... σωτηρία της Ευρώπης!
Με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του η ελληνική κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται σε διαρκή κατήφορο", αναφέρει και σημειώνει πως "το σίγουρο είναι ότι δεν τον πιστεύει πλέον κανείς".
"Άλλωστε ο ίδιος ομολόγησε το αδιέξοδο της πολιτικής και της στρατηγικής του", καταλήγει.
ΠΗΓΗ NEWS 247
ME NEOΥΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για ποτό στην κεντρική πλατεία του νησιού βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ και συζήτησε με νέους. Τι απάντησε όταν του είπαν την αγωνία τους να βρουν δουλειά και να μείνουν στην Ελλάδα (Pics)
news247
Αύγουστος 25 2016 16:05
Για ένα ποτό με νέους στην πόλη της Ζακύνθου κάθισε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά τη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου έκανε μία μεγάλη βόλτα στην κεντρική πλατεία.
AdTech Ad
Οι νέοι με τους οποίους συνομίλησε του ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η μεγάλη αγωνία που του εξέφρασαν, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πως θα μπορέσουν βρουν δουλειά ώστε να μείνουν στην Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι μόνο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Συζήτησαν ακόμη για την ανάγκη σύνδεσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας και ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι θα είναι προτεραιότητά του η νέα γενιά.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247