Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης κάθε κυβέρνησης
19/04/2016 18:14
Μια μέρα μετά τη συνάντησή του με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη για τις ελλείψεις των φαρμάκων ο Πρόεδρος του ΠΦΣ και βετεράνος πια εκπρόσωπος του κλάδου Κωνσταντίνος Λουράντος μιλάει στο Healthview για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς, τους ασθενείς αλλά και τη φαρμακευτική αγορά .
O κος Λουράντος, εξηγεί γιατί η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων « δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική» και γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήθελε να επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση, «εξυπηρετούσε συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων» και όχι το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. Διευκρίνισε τι συμβαίνει με το e-pharmacy , και πως τα ψευδοφάρμακα που φυλάσσονται ανεξέλεγκτα σε καφετέριες δε μπορούν να διακινούνται από «ψευδοφαρμακοποιούς –κούριερ».
Τέλος ο κος Λουράντος βάζοντας αρνητικό πρόσημο και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει αμετανόητος για τις προεκλογικές του δηλώσεις για τα 11.000 φαρμακεία, "εκλογικά κέντρα καταδίκης" της προηγούμενης κυβέρνησης. Θεωρεί μάλιστα, ότι εκείνες οι δηλώσεις έπιασαν τόπο και λέει με νόημα στέλνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης κάθε κυβέρνησης.
Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατί δεν επιλύεται; Θεωρείτε ότι μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα η προσφυγή σας στην εισαγγελέα;
Είναι ένα διαρκές πρόβλημα που δεν φαίνεται να επιλύεται Σε θετική κατεύθυνση είναι η άμεση ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη να διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης , όπως και η άμεση αντίδραση του ΕΟΦ να εκδώσει προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών.
Εμείς θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε.
Θα πρέπει όμως να στηριχθεί ο ΕΟΦ στο έργο του και να αναπτυχθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων από την ημέρα εισαγωγής του και σε όλα τα στάδια της διακίνησης του,Ακόμη η πολιτεία θα μπορούσε να δημοσιεύσει τον κατάλογο των φαρμακαποθηκών που κάνουν παράλληλες εξαγωγές. Θα μου πείτε ότι αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, όμως είναι ανήθικο να λείπουν από τους έλληνες ασθενείς και κάποιοι να βγάζουν λεφτά, εξάγοντας αυτά τα φάρμακα στο εξωτερικό. Ας μάθει τουλάχιστον ο κόσμος τα ονόματα αυτών των κυρίων…
Τι αλλαγές διεκδικείτε ως προς το θέμα του ωραρίου και πως αυτές θα ωφελήσουν τους πολίτες της χώρας;
Αυτή τη στιγμή ισχύει μία χαώδη κατάσταση στην αγορά όπου ο καθένας ανοίγει και κλείνει ότι ώρα θέλει. Εάν θέλω να είμαι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορώ να είμαι. Αν πάλι θέλω να κλείσω για να δω το απόγευμα τον αγώνα, ή εάν θέλω να φύγω όποια αργία θέλω να κλείσω το φαρμακείο και να κάνω διακοπές το κλείνω και φεύγω. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρχει όπως γίνεται και στο εξωτερικό ένα ωράριο συγκεκριμένο και από εκεί και μετά ο Σύλλογος ανάλογα τις ανάγκες και τις ιδιατερότητες της περιοχής να ρυθμίζει τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις.
Εσείς σκοπεύετε να προχωρήσετε στην άρση των διημερεύσεων από την 1η Μαΐου; Και όταν λέμε διημερεύσεις μιλάμε για τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και όχι για τις αργίες και τα ΣΚ έτσι δεν είναι;
Πολύ σωστά πρέπει να ρυθμιστεί ένα ωράριο να ξέρουμε πότε τα φαρμακεία είναι κλειστά για να βγάζουμε εμείς τις διημερεύσεις. Το χάος δεν ευνοεί κανέναν και κυρίως δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτό που έχει όμως παρερμηνευθεί είναι ότι κακώς νοείται πως εξυπηρετεί το κοινό να λειτουργούν τα κεντρικά φαρμακεία σε ώρες αιχμής. Ο ασθενής , ο ηλικιωμένος πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάρμακό του και τις ώρες που οι κεντρικές αγορές είναι κλειστές και αργά το βράδυ. Ο ασφαλισμένος έχει ανάγκη να είναι ανοικτό το φαρμακείο και αν συμβουλευθεί τον φαρμακοποιό του.
Σας κατηγόρησαν ότι στο θέμα του e-pharmacy ότι θέλετε να αποκλείσετε νέους συναδέλφους σας, που δεν έχουν χρήματα να ανοίξουν φαρμακείο, εμποδίζοντας τους να τα διακινούν μέσω internet.
Ακούστε με σας παρακαλώ. Το φάρμακο πρέπει να πληροί συγκεκριμένους κανόνες φύλαξης και διακίνησης. Πως αυτή η δουλειά μπορεί να γίνεται σε χώρους πλην φαρμακείων; Πως θα αφήσουμε τον κόσμο να παραγγέλλει φάρμακα που δεν είναι καν φάρμακα αλλά ψευδοφάρμακα από καφετέριες στη Γλυφάδα, όπως αυτή που εντοπίσαμε πριν από λίγο καιρό; Ποιος επιτέλους έχει ευθύνη για τη δημόσια υγεία σε αυτή χώρα; Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες και ερωτηματολόγια που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διαδικασία της πώλησης για να εξασφαλιστεί όχι ο φαρμακοποιός αλλά ο ασθενής. Πρέπει το φαρμακευτικό προϊόν που θα φτάσει στα χέρια αυτού που το παραγγέλλει να είναι αξιόπιστο και κατάλληλο. Αυτό που θέλουμε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι ότι εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες που έχουν μάλιστα καλύτερη παράδοση ελεγκτικών μηχανισμών από τους δικούς μας.
Ο φυσικός τρόπος διάθεσης των φαρμάκων είναι ο χώρος του φαρμακείου. Από εκεί πρέπει να διατίθενται.Δεν μπορεί εγώ να ιδρύσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να τα έχω στο πατάρι του σπιτιού μου. Όπως δεν μπορεί και ο γιατρός να δέχεται ασθενείς εκτός του ιατρείου, ο χειρουργός να χειρουργεί εκτός του νοσοκομείου κλπ.
Ο Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο έχει και την ευθύνη αυτών που διαθέτει ηλεκτρονικά και ελέγχεται από αυστηρή νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των φαρμακείων . Δεν υποτιμούμε την επιστημονικότητα οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου. Το διαδίκτυο όμως είναι επικίνδυνο αν δεν ελέγχεται. Τα φάρμακα δε μπορούν να είναι ασφαλή σε άλλο χώρο πλην των φαρμακείων.
Σε τι βαθμό σύγκλισης βρίσκονται οι απόψεις σας με την κυβέρνηση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό που τελικά δεν ήταν καν μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ…
Καμιά σύγκλιση! Επιχειρείται και από την προηγουμένη και την τωρινή κυβέρνηση μια άλωση των φαρμακείων που υπαγορεύεται από εγχώρια συμφέροντα, με την επίφαση της δημιουργία επενδύσεων.
Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται καρτέλ φαρμακείων που μπορούν να ασκούν πίεση και να επηρεάζουν γιατρούς κατευθύνοντας τη συνταγογράφηση και εκτρέποντας τη φαρμακευτική δαπάνη μιας χώρας. Αντιθέτως 11.000 φαρμακοποιοί είναι αδύνατον να το κάνουν γιατί ακόμη και αν ήθελαν ,έχουν την υπευθυνότητα των αποφάσεων που αφορούν την επιχείρηση τους.
Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι ο ΠΦΣ συμμετέχει όλο και περισσότερο σε διεθνή φόρα. Πρόκειται μόνο για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσία με τους ευρωπαίους συναδέλφους σας ή προσπαθείτε να μαζέψτε όπλα στη φαρέτρα σας;…
Προφανώς και τα δύο. Όσο περισσότερο μετέχω σε αυτά τα ευρωπαϊκά κέντρα , αντιλαμβάνομαι και το μέγεθος των ευθυνών των πολιτικών μας για όσα μας έχουν συμβεί. Και εξηγούμαι: δεν λέω ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μέτρο θα μπορούσαμε όμως να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις του. Το ίδιο ισχύει και για το κλάδο μου. Δυστυχώς η παρουσία μας στην Ευρώπη ήταν ισχνή και άτολμη. Ο στόχος μου είναι να την ενισχύσω και να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για την μελλοντική διόρθωση κάποιων από τα δεινά που υφίσταται ο φαρμακευτικός κλάδος. Για παράδειγμα η προσφυγή μας στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ και η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς που ουσιαστικά λέει πως η σημερινή ελληνική υπαγόρευσε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού
Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας μέχρι τώρα της παρούσας κυβέρνησης τι πρόσημα θα βάζατε;
Όπως και σε άλλους τομείς το πρόσημο είναι αρνητικό. Προσοχή το ίδιο ορόσημο ισχύει και για την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφορά είναι ότι οι προηγούμενοι έλαβαν καταστροφικές αποφάσεις ενώ οι τωρινοί …απλώς δε διόρθωσαν τίποτα .
Έχετε μετανιώσει για τις δηλώσεις που κάνατε πριν από τις εκλογές σχετικά με τα 11.000 φαρμακεία- κέντρα εκλογικής καταδίκης της προηγούμενης κυβέρνησης;
Η δήλωση μου ισχύει ακόμη Τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης όποιας κυβέρνησης δεν ενεργεί προς το συμφέρον του κλάδου που εκπροσωπώ και του ελληνικού λαού.
Προφανώς αυτή η δήλωση μου «έπιασε τόπο» όταν την πρωτοείπα και αυτό πρέπει να έχουν κατά νου οι νυν και οι μελλοντικοί κυβερνώντες .