ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Σε… δόσεις αναμένεται να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το «κουαρτέτο» να μην βρίσκεται σε «απαρτία».
Πληροφορίες τοποθετούσαν χρονικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και την επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου για αύριο Τετάρτη. Έτσι, οι «καθαρές ώρες» διαπραγμάτευσης μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής θα γίνουν ακόμη λιγότερες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης.
Με την προσθήκη και του επιπλέον πακέτου μέτρων, η «εξίσωση» της διαπραγμάτευσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ ελπίζοντας ότι θα δρομολογηθούν τόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος έστω και υπό τον όρο της «αυτόματης λήψης μέτρων» (το μέγιστο των οποίων θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ) σε περίπτωση αποκλίσεων.
Τα αγκάθια
Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά όσον αφορά στο «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ: επικουρικές συντάξεις, πακέτο έμμεσων φόρων και «κόκκινα δάνεια». Στις επικουρικές, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει με όσο το δυνατόν μικρότερες περικοπές ονομαστικών συντάξεων. Στο πακέτο των έμμεσων φόρων προωθείται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για να πειστεί το ΔΝΤ για το αξιόπιστο των μέτρων.
Και μένει το θέμα των κόκκινων δανείων για το οποίο πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζει και εκεί «συμβιβαστική» πρόταση. Τι προβλέπει; Πλήρη απελευθέρωση –δηλαδή πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων και δυνατότητα πώλησής τους στα κερδοσκοπικάfunds αλλά σε εξαμηνιαίες δόσεις. Με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, προτείνεται ανά εξάμηνο να επιτρέπεται η πώληση ποσοστού της τάξεως του 20-25% του «αποθέματος» των κόκκινων δανείων το οποίο συνολικά έχει ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ.
Με τον εξαμηνιαίο βηματισμό, ουσιαστικά θα έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς μέσα στο 2018 δεδομένου ότι με το ποσοστό του 20% ή του 25%, το 100% επιτυγχάνεται ύστερα από 4 ή πέντε εξάμηνα. Εντός των ημερών θα φανεί αν η πρόταση που φέρεται να προτείνει η ελληνική πλευρά θα γίνει δεκτή ή αν οι δανειστές θα επιμείνουν στο αίτημα για πλήρη απελευθέρωση εδώ και τώρα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σύννεφα και στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας -Άρχισε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των ΜΚΟ
Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας να δηλώνει ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε 50.000-60.000 πρόσφυγες», ωστόσο η κατάσταση στους μεγάλους καταυλισμούς εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.
Μία 17χρονη πρόσφυγας που διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού έχασε την Τρίτη τη ζωή της, μετά από σύντομη νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η νεαρή κοπέλα βρισκόταν από τις 10 Απριλίου διασωληνωμένη, αλλά δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Την ίδια ώρα, ακόμη μια αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα), με έναν Σύρο τραυματία, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου και νοσηλεύεται.
Όλα ξεκίνησαν, όταν -κατά τις πληροφορίες- για άγνωστο λόγο, Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη δομή όπου διαμένουν περίπου 4.000 άτομα, ενεπλάκησαν μεταξύ τους, βγάζοντας μαχαίρια!
Από τον καβγά τραυματίστηκε στο λαιμό ένας Σύρος με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι το μαχαίρι πέρασε πολύ κοντά στην καρωτίδα, γεγονός που θα επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Παράλληλα και ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι έστω και με προβλήματα η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας εξομαλύνεται και ενώ άρχισε και η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν, οι αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σύννεφα που σωρεύονται στην σχέση ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της μεταξύ τους Συμφωνίας.
Συνολικά στις επίσημες δομές είναι καταγεγραμμένοι 54.000 πρόσφυγες. Η ροή από την Τουρκία εξακολουθεί να είναι μικρή και χθες πέρασαν στα ελληνικά νησιά 150 άτομα. Στην Ειδομένη παραμένουν περί τους 10.000 πρόσφυγες, στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 3.000 ενώ η κατάσταση είναι προβληματική και στο Ελληνικό όπου συνωστίζονται περί τους 4.000 πρόσφυγες σε κακές συνθήκες και χθες υπήρξε και θάνατος 17χρονης. Οι δήμαρχοι των περιοχών γύρω από το Ελληνικό έστειλαν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μουζάλας κατά την παρουσίαση των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν και στις οποίες θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια δήλωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες στην χώρα μας είναι τράνζιτ. «Με τις μέχρι τώρα προσφορές για μετεγκατάσταση, οι 14.000-15.000 θα φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε.
Χθες υπογράφτηκαν α πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 83 εκατ. ευρώ είναι μέρος των 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που δίνεται πρώτη φορά σε κράτος-μέλος _ 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. το 2017 και 200 εκατ. το 2018.
Οι ΜΚΟ που θα λάβουν αυτά τα πρώτα 83 εκατ. ευρώ είναιοι: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal As”
Προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις κυρίως από την τοπική κοινωνία και οι αγορές από την τοπική αγορά» ανέφερε ο Μουζάλας.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι η διαδικασία εκκένωσης του λιμανιού θα συνεχιστεί ανάλογα με την δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες. Οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.
Παράλληλα οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι και στην Ειδομένη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες όταν θα παραδοθεί το κέντρο φιοξενίας στα Λαγκαδίκια που κατασκευάζει ο ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ η αστυνομικές αρχές θα επιχειρήσουν ξανά ενδεχομένως και σήμερα να απελευθερώσουν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη που ο αποκλεισμός τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα την εμπορική κίνηση.
Σύννεφα στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Το «κλειδί» όμως για το προσφυγικό εξακολουθεί να το κρατά η Τουρκία η οποία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας εάν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ότι “η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ότι η Άγκυρα τις Βρυξέλλες” και χαρακτήρισε «προκλητική» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Παρόμοια απειλή για ακύρωση της Συμφωνίας είχε διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου.
Η Κομισιόν πάντως διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας απέναντι στην Τουρκία.
«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΕ ΑΕΡΑ ΑΡΧΗΓΟΥ
Στην πρεμιέρα της «Πλεύσης Ελευθερίας» επέμεινε στις βασικές αρχές της, όπως η απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων, αλλά και η διαγραφή του χρέους - Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Με χαμόγελο και αέρα αρχηγού εισήλθε η Ζωή στο κατάμεστο Θέατρο Χυτήριο. Την υποδέχθηκαν με αγκαλιές, φιλιά και λουλούδια. Λίγες οι παρουσίες πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ηχηρή παρουσία της νεολαίας και προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών.
Με σαφείς αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης παρουσίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το νέο κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας», ζητώντας μάλιστα επιτακτικά να φύγει από την ηγεσία της χώρας.
Εμφανώς συγκινημένη - υπό τους ήχους του People Have The Power- η τέως πρόεδρος της Βουλής έδωσε το στίγμα του νέου πολιτικού φορέα που στοχεύει να απαλλάξει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και θα αποτελεί «το συστατικό κύτταρο ενός κινήματος και ενός μετώπου».
Εξήγγειλε δε ότι το νέο κόμμα διεκδικεί τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαγραφή του χρέους.
Κεντρικοί άξονες της ομιλίας της αποτέλεσαν το δημοψήφισμα του Ιουλίου και η “παρεοκρατία" του Μαξίμου, λέγοντας ότι αριστερός δεν είναι κανείς επειδή έτσι δηλώνει, ενώ μίλησε για πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι και σκηνοθεσία εκλογών από τους δανειστές. Επεσήμανε ότι τα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή αυτήν την στιγμή δεν εκφράζουν ούτε κατά το 50% τη βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Οι παρευρισκόμενοι το βράδυ της Τρίτης στο Γκάζι παρακολούθησαν την επίθεση της πρώην προέδρου της Βουλής στους πρώην συντρόφους της του ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρθηκε ενάντια της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να φύγουν». Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τους πρώην πολιτικούς της συνοδοιπόρους συνθηκολόγησαν και ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς του παρελθόντος, που ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας.
Επέμεινε στις βασικές αρχές της, όπως η απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων, αλλά και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους.
«Χαράσσουμε το μέλλον μας χωρίς Τρόικα, χωρίς Κουαρτέτο και χωρίς οποιοδήποτε μνημονιακό μόρφωμα» υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του νέου κόμματος, στην οποία η ίδια έβαλε την πρώτη υπογραφή, σηματοδοτώντας, όπως είπε, «την έναρξη της πλεύσης μας προς την ελευθερία».
Όπως υπογράμμισε, το νέο κίνημα είναι ανοιχτό σε όλους, καλώντας το λαό να «αγκαλιάσει» την Πλεύση Ελευθερίας -κάτι που, σύμφωνα με τα λόγια της, είναι πράξη ανυποταγής. Σε λίγες μέρες το Μνημόνιο θα συμπληρώσει έξι χρόνια, είπε ακόμη τέως πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας για αγώνα απελευθέρωσης της χώρας, αλλά και για αγώνα «ώστε να μην συμπληρώσει 50ετία το Μνημόνιο, όπως προβλέπεται στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά ούτε και επταετία-οκταετία, όπως προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο».
Διαμήνυσε ότι στο νέο κόμμα «λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας” και ξεκαθάρισε ότι “δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας”.
Το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου κόμματος έδωσαν πολλοί νέοι άνθρωποι, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και του θεάτρου, όπως ο Χάρης Σιώζος, η Βάσια Παναγοπούλου, ο Μανούσος Μανουσάκης, η τηλεκριτικός Ντέπυ Γκολεμά, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς, η Ραχήλ Μακρή, η Νάντια Βαλαβάνη, η Αγλαΐα Κυρίτση, αλλά και η ακτιβίστρια που πέταξε την κότα στο Μέγαρο Μαξίμου, Αυγή Βουτσινά.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η μητέρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, καθώς και ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το «παρών» δίνει, επίσης, ο επικεφαλής του κινήματος Δεν Πληρώνω, καθώς και μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης, αλλά και δικηγόροι που συμμετείχαν στην Επιτροπή για τις αποζημιώσεις. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ένας φοιτητής Οικονομικών, ο Σταύρος Παπαϊωάννου, ο οποίος και υπήρξε μέλος της Επιτροπής αλήθειας Χρέους.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε φροντίσει να δώσει ένα πρώτο στίγμα του ανένδοτου αγώνα μέσω του συμβόλου του νέου κόμματος. Τα έξι πανιά του καραβιού της «Πλεύσης Ελευθερίας» σε σχήμα «Δ» συμβολίζουν τις αξίες και διεκδικήσεις του κόμματος: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δικαιώματα, Διαγραφή χρέους και Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Η αποχώρηση του Θεοχάρη από το Ποτάμι ήταν αναμενόμενη, συνοδεύτηκε όμως από πλούσιο παρασκήνιο και σκληρή κόντρα με το μέχρι χθες κόμμα του
Η είδηση ότι ο βουλευτής Β Αθήνας Χάρης Θεοχάρης αποχωρεί από το Ποτάμι προκάλεσε συζητήσεις χθες, δεν έπεσε όμως ως κεραυνός εν αιθρία.
Και αυτό καθώς από την επομένη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (εξέλιξη που ούτως ή άλλως άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον του Ποταμιού) ο κ. Θεοχάρης είχε δείξει ξεκάθαρα ότι θα προτιμούσε το Ποτάμι να... κυλήσει προς Συγγρού, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε εξ αρχής τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος, εκτιμώντας ότι παρά τη δυναμική που δημιούργησε στο φιλελεύθερο χώρο η εκλογή Μητσοτάκη, το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος σε ένα κόμμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα άφηνε χώρο στο Ποτάμι.
Πληροφορίες έφεραν τον κ. Θεοχάρη να διεκδικεί την ηγεσία του Ποταμιού στο πρόσφατο συνέδριο, τελικά επέλεξε όμως να μην κινηθεί. Τότε είχε δηλώσει στο News247 ότι το Ποτάμι χρειαζόταν επανίδρυση ενώ είχε διαψεύσει τα σενάρια μετακίνησης του στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε ένα συντηρητικό κόμμα με βαρίδια και αγκυλώσεις, του οποίου ο αρχηγός και τα στελέχη θα πρέπει να αποδείξουν πόσο διατεθειμένοι είναι να αλλάξουν.
Τελικά χθες ο βουλευτής Β' Αθήνας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, κρατά όμως την έδρα του, καταλογίζοντας προσωπικά στον κ. Θεοδωράκη λάθη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους, στρογγύλεμα απόψεων, πάνω από όλα όμως διγλωσσία, δηλαδή αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη.
“Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις”, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στην περίοδο πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν το Ποτάμι εμφανιζόταν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία” ανέφερε επίσης, στηλιτεύοντας τη
στάση του Ποταμιού, που έχει δημιουργήσει ομάδα διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη (κατά πληροφορίες κατόπιν και πιέσεων των Γερμανών και Γάλλων σοσιαλδημοκρατών), αλλά ταυτόχρονα συμπλέει σε σειρά θεμάτων και με τη Συγγρού.
Σκληρή ήταν η απάντηση του Ποταμιού, με ανακοίνωση του κόμματος να σημειώνει ότι ο κ. Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει στο Κίνημα για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι ο Τσίπρας ήταν ανίκητος, στη συνέχεια το χειμώνα του 2016 είχε συστήσει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ λόγω της δημοσκοπικής πτώσης του Ποταμιού και την άνοιξη του 2016 συνέστησε συνεργασία με τη ΝΔ λόγω της δυναμικής Μητσοτάκη.
“Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε. Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία”, ανέφερε μάλιστα σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος η ανακοινωση του Ποταμιού.
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε όμως ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ.Θεοχάρης είχε κληθεί απο την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης. Πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει εδώ και μία εβδομαδα και προφανώς είχαν φτάσει και στα αυτιά του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος θεώρησε πως ο βουλευτής ο οποιος είχε παραιτηθεί απο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στις αρχές Μαρτίου, σκόπευε είτε να πιέσει εντός του Κινήματος με αυτό τον τρόπο, είτε να διαπραγματευθεί με άλλους όρους μία “μεταγραφή” του στη ΝΔ.
Αν και ο κ. Θεοχάρης όπως αναφέρθηκε παραπάνω είχε διαψεύσει ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα της μετακίνησης του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα δώσε το παρόν στο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά μεθαύριο.
Στη ΝΔ ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς εχθρους, καθώς είχε εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση τον Ιούνιο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου αφού είχε δεχθεί επανειλημμένα πυρα γαλάζιων βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε να συμβολίσει ένα άνοιγμα Μητσοτάκη προς το φιλελεύθερο κέντρο.
ΠΗΓΗ NEWS 247
Σε… δόσεις αναμένεται να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το «κουαρτέτο» να μην βρίσκεται σε «απαρτία».
Πληροφορίες τοποθετούσαν χρονικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και την επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου για αύριο Τετάρτη. Έτσι, οι «καθαρές ώρες» διαπραγμάτευσης μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής θα γίνουν ακόμη λιγότερες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης.
Με την προσθήκη και του επιπλέον πακέτου μέτρων, η «εξίσωση» της διαπραγμάτευσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ ελπίζοντας ότι θα δρομολογηθούν τόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος έστω και υπό τον όρο της «αυτόματης λήψης μέτρων» (το μέγιστο των οποίων θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ) σε περίπτωση αποκλίσεων.
Τα αγκάθια
Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά όσον αφορά στο «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ: επικουρικές συντάξεις, πακέτο έμμεσων φόρων και «κόκκινα δάνεια». Στις επικουρικές, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει με όσο το δυνατόν μικρότερες περικοπές ονομαστικών συντάξεων. Στο πακέτο των έμμεσων φόρων προωθείται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για να πειστεί το ΔΝΤ για το αξιόπιστο των μέτρων.
Και μένει το θέμα των κόκκινων δανείων για το οποίο πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζει και εκεί «συμβιβαστική» πρόταση. Τι προβλέπει; Πλήρη απελευθέρωση –δηλαδή πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων και δυνατότητα πώλησής τους στα κερδοσκοπικάfunds αλλά σε εξαμηνιαίες δόσεις. Με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, προτείνεται ανά εξάμηνο να επιτρέπεται η πώληση ποσοστού της τάξεως του 20-25% του «αποθέματος» των κόκκινων δανείων το οποίο συνολικά έχει ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ.
Με τον εξαμηνιαίο βηματισμό, ουσιαστικά θα έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς μέσα στο 2018 δεδομένου ότι με το ποσοστό του 20% ή του 25%, το 100% επιτυγχάνεται ύστερα από 4 ή πέντε εξάμηνα. Εντός των ημερών θα φανεί αν η πρόταση που φέρεται να προτείνει η ελληνική πλευρά θα γίνει δεκτή ή αν οι δανειστές θα επιμείνουν στο αίτημα για πλήρη απελευθέρωση εδώ και τώρα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σύννεφα και στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας -Άρχισε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των ΜΚΟ
Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας να δηλώνει ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε 50.000-60.000 πρόσφυγες», ωστόσο η κατάσταση στους μεγάλους καταυλισμούς εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.
Μία 17χρονη πρόσφυγας που διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού έχασε την Τρίτη τη ζωή της, μετά από σύντομη νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η νεαρή κοπέλα βρισκόταν από τις 10 Απριλίου διασωληνωμένη, αλλά δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Την ίδια ώρα, ακόμη μια αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα), με έναν Σύρο τραυματία, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου και νοσηλεύεται.
Όλα ξεκίνησαν, όταν -κατά τις πληροφορίες- για άγνωστο λόγο, Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη δομή όπου διαμένουν περίπου 4.000 άτομα, ενεπλάκησαν μεταξύ τους, βγάζοντας μαχαίρια!
Από τον καβγά τραυματίστηκε στο λαιμό ένας Σύρος με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι το μαχαίρι πέρασε πολύ κοντά στην καρωτίδα, γεγονός που θα επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Παράλληλα και ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι έστω και με προβλήματα η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας εξομαλύνεται και ενώ άρχισε και η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν, οι αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σύννεφα που σωρεύονται στην σχέση ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της μεταξύ τους Συμφωνίας.
Συνολικά στις επίσημες δομές είναι καταγεγραμμένοι 54.000 πρόσφυγες. Η ροή από την Τουρκία εξακολουθεί να είναι μικρή και χθες πέρασαν στα ελληνικά νησιά 150 άτομα. Στην Ειδομένη παραμένουν περί τους 10.000 πρόσφυγες, στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 3.000 ενώ η κατάσταση είναι προβληματική και στο Ελληνικό όπου συνωστίζονται περί τους 4.000 πρόσφυγες σε κακές συνθήκες και χθες υπήρξε και θάνατος 17χρονης. Οι δήμαρχοι των περιοχών γύρω από το Ελληνικό έστειλαν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μουζάλας κατά την παρουσίαση των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν και στις οποίες θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια δήλωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες στην χώρα μας είναι τράνζιτ. «Με τις μέχρι τώρα προσφορές για μετεγκατάσταση, οι 14.000-15.000 θα φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε.
Χθες υπογράφτηκαν α πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 83 εκατ. ευρώ είναι μέρος των 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που δίνεται πρώτη φορά σε κράτος-μέλος _ 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. το 2017 και 200 εκατ. το 2018.
Οι ΜΚΟ που θα λάβουν αυτά τα πρώτα 83 εκατ. ευρώ είναιοι: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal As”
Προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις κυρίως από την τοπική κοινωνία και οι αγορές από την τοπική αγορά» ανέφερε ο Μουζάλας.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι η διαδικασία εκκένωσης του λιμανιού θα συνεχιστεί ανάλογα με την δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες. Οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.
Παράλληλα οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι και στην Ειδομένη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες όταν θα παραδοθεί το κέντρο φιοξενίας στα Λαγκαδίκια που κατασκευάζει ο ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ η αστυνομικές αρχές θα επιχειρήσουν ξανά ενδεχομένως και σήμερα να απελευθερώσουν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη που ο αποκλεισμός τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα την εμπορική κίνηση.
Σύννεφα στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Το «κλειδί» όμως για το προσφυγικό εξακολουθεί να το κρατά η Τουρκία η οποία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας εάν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ότι “η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ότι η Άγκυρα τις Βρυξέλλες” και χαρακτήρισε «προκλητική» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Παρόμοια απειλή για ακύρωση της Συμφωνίας είχε διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου.
Η Κομισιόν πάντως διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας απέναντι στην Τουρκία.
«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΕ ΑΕΡΑ ΑΡΧΗΓΟΥ
Στην πρεμιέρα της «Πλεύσης Ελευθερίας» επέμεινε στις βασικές αρχές της, όπως η απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων, αλλά και η διαγραφή του χρέους - Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Με χαμόγελο και αέρα αρχηγού εισήλθε η Ζωή στο κατάμεστο Θέατρο Χυτήριο. Την υποδέχθηκαν με αγκαλιές, φιλιά και λουλούδια. Λίγες οι παρουσίες πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ηχηρή παρουσία της νεολαίας και προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών.
Με σαφείς αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης παρουσίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το νέο κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας», ζητώντας μάλιστα επιτακτικά να φύγει από την ηγεσία της χώρας.
Εμφανώς συγκινημένη - υπό τους ήχους του People Have The Power- η τέως πρόεδρος της Βουλής έδωσε το στίγμα του νέου πολιτικού φορέα που στοχεύει να απαλλάξει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και θα αποτελεί «το συστατικό κύτταρο ενός κινήματος και ενός μετώπου».
Εξήγγειλε δε ότι το νέο κόμμα διεκδικεί τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαγραφή του χρέους.
Κεντρικοί άξονες της ομιλίας της αποτέλεσαν το δημοψήφισμα του Ιουλίου και η “παρεοκρατία" του Μαξίμου, λέγοντας ότι αριστερός δεν είναι κανείς επειδή έτσι δηλώνει, ενώ μίλησε για πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι και σκηνοθεσία εκλογών από τους δανειστές. Επεσήμανε ότι τα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή αυτήν την στιγμή δεν εκφράζουν ούτε κατά το 50% τη βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Οι παρευρισκόμενοι το βράδυ της Τρίτης στο Γκάζι παρακολούθησαν την επίθεση της πρώην προέδρου της Βουλής στους πρώην συντρόφους της του ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρθηκε ενάντια της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να φύγουν». Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τους πρώην πολιτικούς της συνοδοιπόρους συνθηκολόγησαν και ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς του παρελθόντος, που ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας.
Επέμεινε στις βασικές αρχές της, όπως η απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων, αλλά και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους.
«Χαράσσουμε το μέλλον μας χωρίς Τρόικα, χωρίς Κουαρτέτο και χωρίς οποιοδήποτε μνημονιακό μόρφωμα» υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του νέου κόμματος, στην οποία η ίδια έβαλε την πρώτη υπογραφή, σηματοδοτώντας, όπως είπε, «την έναρξη της πλεύσης μας προς την ελευθερία».
Όπως υπογράμμισε, το νέο κίνημα είναι ανοιχτό σε όλους, καλώντας το λαό να «αγκαλιάσει» την Πλεύση Ελευθερίας -κάτι που, σύμφωνα με τα λόγια της, είναι πράξη ανυποταγής. Σε λίγες μέρες το Μνημόνιο θα συμπληρώσει έξι χρόνια, είπε ακόμη τέως πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας για αγώνα απελευθέρωσης της χώρας, αλλά και για αγώνα «ώστε να μην συμπληρώσει 50ετία το Μνημόνιο, όπως προβλέπεται στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά ούτε και επταετία-οκταετία, όπως προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο».
Διαμήνυσε ότι στο νέο κόμμα «λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας” και ξεκαθάρισε ότι “δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας”.
Το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου κόμματος έδωσαν πολλοί νέοι άνθρωποι, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και του θεάτρου, όπως ο Χάρης Σιώζος, η Βάσια Παναγοπούλου, ο Μανούσος Μανουσάκης, η τηλεκριτικός Ντέπυ Γκολεμά, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς, η Ραχήλ Μακρή, η Νάντια Βαλαβάνη, η Αγλαΐα Κυρίτση, αλλά και η ακτιβίστρια που πέταξε την κότα στο Μέγαρο Μαξίμου, Αυγή Βουτσινά.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η μητέρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, καθώς και ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το «παρών» δίνει, επίσης, ο επικεφαλής του κινήματος Δεν Πληρώνω, καθώς και μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης, αλλά και δικηγόροι που συμμετείχαν στην Επιτροπή για τις αποζημιώσεις. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ένας φοιτητής Οικονομικών, ο Σταύρος Παπαϊωάννου, ο οποίος και υπήρξε μέλος της Επιτροπής αλήθειας Χρέους.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε φροντίσει να δώσει ένα πρώτο στίγμα του ανένδοτου αγώνα μέσω του συμβόλου του νέου κόμματος. Τα έξι πανιά του καραβιού της «Πλεύσης Ελευθερίας» σε σχήμα «Δ» συμβολίζουν τις αξίες και διεκδικήσεις του κόμματος: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δικαιώματα, Διαγραφή χρέους και Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Η αποχώρηση του Θεοχάρη από το Ποτάμι ήταν αναμενόμενη, συνοδεύτηκε όμως από πλούσιο παρασκήνιο και σκληρή κόντρα με το μέχρι χθες κόμμα του
Η είδηση ότι ο βουλευτής Β Αθήνας Χάρης Θεοχάρης αποχωρεί από το Ποτάμι προκάλεσε συζητήσεις χθες, δεν έπεσε όμως ως κεραυνός εν αιθρία.
Και αυτό καθώς από την επομένη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (εξέλιξη που ούτως ή άλλως άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον του Ποταμιού) ο κ. Θεοχάρης είχε δείξει ξεκάθαρα ότι θα προτιμούσε το Ποτάμι να... κυλήσει προς Συγγρού, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε εξ αρχής τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος, εκτιμώντας ότι παρά τη δυναμική που δημιούργησε στο φιλελεύθερο χώρο η εκλογή Μητσοτάκη, το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος σε ένα κόμμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα άφηνε χώρο στο Ποτάμι.
Πληροφορίες έφεραν τον κ. Θεοχάρη να διεκδικεί την ηγεσία του Ποταμιού στο πρόσφατο συνέδριο, τελικά επέλεξε όμως να μην κινηθεί. Τότε είχε δηλώσει στο News247 ότι το Ποτάμι χρειαζόταν επανίδρυση ενώ είχε διαψεύσει τα σενάρια μετακίνησης του στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε ένα συντηρητικό κόμμα με βαρίδια και αγκυλώσεις, του οποίου ο αρχηγός και τα στελέχη θα πρέπει να αποδείξουν πόσο διατεθειμένοι είναι να αλλάξουν.
Τελικά χθες ο βουλευτής Β' Αθήνας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, κρατά όμως την έδρα του, καταλογίζοντας προσωπικά στον κ. Θεοδωράκη λάθη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους, στρογγύλεμα απόψεων, πάνω από όλα όμως διγλωσσία, δηλαδή αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη.
“Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις”, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στην περίοδο πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν το Ποτάμι εμφανιζόταν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία” ανέφερε επίσης, στηλιτεύοντας τη
στάση του Ποταμιού, που έχει δημιουργήσει ομάδα διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη (κατά πληροφορίες κατόπιν και πιέσεων των Γερμανών και Γάλλων σοσιαλδημοκρατών), αλλά ταυτόχρονα συμπλέει σε σειρά θεμάτων και με τη Συγγρού.
Σκληρή ήταν η απάντηση του Ποταμιού, με ανακοίνωση του κόμματος να σημειώνει ότι ο κ. Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει στο Κίνημα για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι ο Τσίπρας ήταν ανίκητος, στη συνέχεια το χειμώνα του 2016 είχε συστήσει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ λόγω της δημοσκοπικής πτώσης του Ποταμιού και την άνοιξη του 2016 συνέστησε συνεργασία με τη ΝΔ λόγω της δυναμικής Μητσοτάκη.
“Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε. Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία”, ανέφερε μάλιστα σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος η ανακοινωση του Ποταμιού.
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε όμως ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ.Θεοχάρης είχε κληθεί απο την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης. Πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει εδώ και μία εβδομαδα και προφανώς είχαν φτάσει και στα αυτιά του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος θεώρησε πως ο βουλευτής ο οποιος είχε παραιτηθεί απο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στις αρχές Μαρτίου, σκόπευε είτε να πιέσει εντός του Κινήματος με αυτό τον τρόπο, είτε να διαπραγματευθεί με άλλους όρους μία “μεταγραφή” του στη ΝΔ.
Αν και ο κ. Θεοχάρης όπως αναφέρθηκε παραπάνω είχε διαψεύσει ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα της μετακίνησης του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα δώσε το παρόν στο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά μεθαύριο.
Στη ΝΔ ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς εχθρους, καθώς είχε εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση τον Ιούνιο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου αφού είχε δεχθεί επανειλημμένα πυρα γαλάζιων βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε να συμβολίσει ένα άνοιγμα Μητσοτάκη προς το φιλελεύθερο κέντρο.
ΠΗΓΗ NEWS 247