Random Posts

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης κάθε κυβέρνησης

Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης κάθε κυβέρνησης


Μια μέρα μετά τη συνάντησή  του με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη  για τις ελλείψεις των φαρμάκων ο Πρόεδρος του ΠΦΣ και βετεράνος πια εκπρόσωπος του κλάδου Κωνσταντίνος Λουράντος μιλάει στο Healthview για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς,  τους ασθενείς αλλά και τη φαρμακευτική αγορά .
 O κος Λουράντος, εξηγεί γιατί η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων « δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική» και  γιατί  το ιδιοκτησιακό καθεστώς  που ήθελε να επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση, «εξυπηρετούσε συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων»  και όχι το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας.  Διευκρίνισε τι συμβαίνει με το e-pharmacy , και πως τα ψευδοφάρμακα  που φυλάσσονται ανεξέλεγκτα σε καφετέριες  δε μπορούν να διακινούνται από «ψευδοφαρμακοποιούς –κούριερ». 

Ακόμη 4 νεοι Διοικητές στα Νοσοκομεία

Διορίστηκαν οι επόμενοι τέσσερις διοικητές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ρίου, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης και στο Νοσοκομείο Χίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου τοποθετείται ο επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Μονάδων Υγείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας, Θεόδωρος Πισιμίσης. Ο κ. Πισιμίσης έχει διατελέσει πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, και έχει εργαστεί- μεταξύ άλλων- στην Αγροτική Τράπεζα ως Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Εργασιών.

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ για τους ανασφάλιστους


Αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της φαρμακευτικής φροντίδας των ανασφαλίστων επισημαίνονται τα εξής:
·      Η φαρμακοβιομηχανία χαιρετίζει την απόφαση της Πολιτείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων δεδομένου ότι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασική προτεραιότητα.
·      Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής.
·      Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή.
·      Αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους,

Eεπιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ απο τους ανασφάλιστους

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ


Η φαρμακοβιομηχανία αδυνατεί να υποκαταστήσει το έργο της πολιτείας στην φαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων παρ’ ότι χαιρετίζει την απόφαση για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη, όπως αναφέρουν η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής και θεωρούν λανθασμένη επιλογή την ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό.
"Αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση" υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό ζητά ο ΠΦΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         Αθήνα,20/4/2016 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                   Αρ. Πρωτ. 1223                       
 ΝΠΔΔ


ΠΡΟΣ
Υπουργό Υγείας
κ.  Ανδρέα Ξανθό


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Σας διαβιβάζουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού  Συλλόγου, της 16ης Απριλίου 2016 σύμφωνα με την οποία καλούνται οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι να άρουν τις διημερεύσεις  από τις 4 Μαΐου, όπως ήδη έχει αποφασίσει  και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Προκειμένου να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στην παροχή της φαρμακευτικής  περίθαλψης  των ασφαλισμένων, παρακαλούμε όπως ορίσετε την συνάντηση σε νομικό επίπεδο για την συζήτηση για το θέμα του ωαρίου, όπως άλλωστε δεσμευθήκατε και στην συνάντηση μας στις 31 Μαρτίου 2016.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην επίκληση του ονόματος σας από αυτοαποκαλούμενο σωματείο φαρμακοποιών που αυτοαναγορεύεται σε συνομιλητή σας.  
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ            ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Η Πλεύση της Ζωής και το ναυάγιο του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στην επικαιρότητα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


Σε… δόσεις αναμένεται να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το «κουαρτέτο» να μην βρίσκεται σε «απαρτία».

Πληροφορίες τοποθετούσαν χρονικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και την επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου για αύριο Τετάρτη. Έτσι, οι «καθαρές ώρες» διαπραγμάτευσης μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής θα γίνουν ακόμη λιγότερες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης.

Με την προσθήκη και του επιπλέον πακέτου μέτρων, η «εξίσωση» της διαπραγμάτευσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ ελπίζοντας ότι θα δρομολογηθούν τόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος έστω και υπό τον όρο της «αυτόματης λήψης μέτρων» (το μέγιστο των οποίων θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ) σε περίπτωση αποκλίσεων.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ψήφος εμπιστοσύνης απο τους πολίτες στα ελληνικά φάρμακα και ...διάλυσης στην ΟΝΝΕΔ

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων και στα μάτια των πολιτών, προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στη συντριπτική τους πλειονότητα, παρότι αγνοούν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη χρήση τους, τόσο για το πορτοφόλι τους όσο και για τα ταμεία της χώρας.

Ειδικότερα, 8 στους 10 δηλώνουν αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

«Σε μια εποχή έντονης αναξιοπιστίας, το γεγονός είναι εντυπωσιακό», σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, προβάλλοντας, όμως, και ένα ουσιαστικό ερώτημα: Αν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι τόσο υψηλό, γιατί τότε το 80 % των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα;

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες (6 στους 10 από όσους εκφράζουν γνώμη επί του θέματος) αποδίδουν το παράδοξο αυτό «στις πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών στις κυβερνήσεις» και τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», ενώ από τα βέλη των πολιτών δεν γλυτώνουν και οι γιατροί.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Απο Απρίλη ..καλοκαίρι και όνειρο θερινής νυκτός η σύνταξη

NEO ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε για μέτρα «ρεζέρβα» αν δεν πιάσει τους στόχους - Έσκασε το «ροζ συννεφάκι» με τις... κόκκινες γραμμές - Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο - Το Μαξίμου τα δίνει όλα για συμφωνία στο Eurogroup έως τις 26 Απριλίου
Σοκ προκαλεί η ομολογία της κυβέρνησης ότι, ενώ παίρνει εισπρακτικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2018 (για να αποφύγει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ) συζητά και επιπλέον νέα μέτρα ύψους έως και 3,5 δισ. ευρώ, αν δεν... (εισ-)πράξει όσα υπόσχεται! Η κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον οδηγεί σε πακέτο «όλα μέσα», δηλαδή και μέτρα 5,4 δισ. από τώρα όπως τα έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και «μέτρα ρεζέρβα» που θα ληφθούν μετά, ενδεχομένως και αυτόματα, όπως τα θέλουν οι δανειστές.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε πχ 6 ή 12 μήνες  φανεί ότι το "μείγμα" μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους + 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη ως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα "μέτρα-ρεζέρβα" για να πιάσει το στόχο. Δηλαδή, αν και επιμένει πως δεν χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συζητά να βάλει την υπογραφή της ώστε, μετά τις αυξήσεις φόρων και εισφορών, να μπούνε και άλλοι φόροι ή να γίνουν και περικοπές που τώρα απεύχεται!
Δεν τους έπεισε...
Μετά τις επαφές Τσακαλώτου-Σταθάκη στην Ουάσιγκτον, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν τα σχέδια αυτά. Έλεγαν δηλαδή ότι προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση το χρέος, υπήρξε συζήτηση να μπει στη συμφωνία και ο όρος ότι, εκτός από τις αυξήσεις φόρων και τη λύση για δέσμευση σε πρόσθετα νέα μέτρα. Όπως έλεγαν η κυβέρνηση "δεν το αποδέχτηκε" αλλά και δεν το απέρριψε, αλλά "εξαρτάται"...
Και καθώς σχετικές οι πληροφορίες (τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνει η κυβέρνηση) μιλούσαν αρχικά για περίπου 3-3,5 δισ. επιπλέον μέτρα, ο τελικός «λογαριασμός» για τους πολίτες ανεβαίνει πλέον και στα 8-9 δισ. ευρώ (αντί στα 5,4 δισ. που ήταν ήδη γνωστά, ή και έως 1 δισ. περισσότερα από τα 7,2-8,1 δισ. ευρώ για τα οποία μιλούσε ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα).
 Η "φόρμουλα" αυτή φέρεται να είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μόνο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ελλείψεις και απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

Σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών προχώρησε χθες ο ΕΟΦ μετά  και την δημοσιοποίηση του θέματος των ελλείψεων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες φαρμακευτικών συλλόγων και φαρμακοποιών.
Πατείστε ΕΔΩ

Πολάκης κατά ΜΜΕ , Τσίπρας κατά ΔΝΤ και επεισόδια μεταξύ Αφγανών

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΑΚΗ


Απαξιωτικός εμφανίστηκε και εναντίον της κυρίας Ευης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή - «Λεκτικό ατόπημα» το παραλήρημα Πολάκη, σχολιάζει η Όλγα Γεροβασίλη

Χωρίς τέλος, χωρίς μέτρο και χωρίς πάτο συνεχίζει να «εκφράζεται» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και να δίνει ρεσιτάλ απαράδεκτης πολιτικής συμπεριφοράς.

Η τελευταία του εμφάνιση, προχθές το βράδυ, σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι, ήρθε να επιβεβαιώσει μια ακόμη φορά την ευρεία γκάμα των ύβρεων, των απειλών, των τσαμπουκάδων που όπως φαίνεται αποτελούν τις εφεδρείες του.

Κληθείς ως βασικός ομιλητής στο Δημαρχείο Αμαρουσίου για να αναπτύξει το έργο του υπουργείου Υγείας μετά και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, ο κ. Πολάκης κατέληξε να αναφέρεται στο περιστατικό που είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2015, όταν σε συνέντευξη Τύπου στην Αριστοτέλους είχε επιτεθεί φραστικά σε δημοσιογράφο προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου λεκτικό επεισόδιο με διαπιστευμένο συντάκτη του υπουργείου – και μάλιστα στην επίσημη πρώτη του εμφάνιση ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου.

Τέσσερις μήνες μετά επανήλθε μιλώντας με ακόμα χειρότερες φράσεις για τον δημοσιογράφο. Είπε χαρακτηριστικά: «Έπρεπε τότε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου!». Από τον παραληρηματικό του λόγο δεν γλίτωσαν ούτε οι άλλοι δημοσιογράφοι τους οποίους αποκάλεσε «χθεσινά αυγά» διότι είχαν τολμήσει να παρατηρήσουν ότι ο ιός HIV λέγεται ιός HIV και όχι ΧΙΒ όπως τον έλεγε ο κ. Πολάκης, ενώ κλείνοντας καταφέρθηκε με τον…γνώριμο υβριστικό λόγο του κατά των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής».

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Καλημέρα ΦΠΑ μου !!!

ΣΤΟ 24% Ο ΦΠΑ


«Ταφόπλακα» στις οποίες ελπίδες για ελαφρύνσεις φόρων βάζει η πρόταση για αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα από το 23% στο 24%, ένας φόρος που πλήττει ανεξαιρέτως όλα τα νοικοκυριά.

Η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και κατά πληροφορίες έχει γίνει αποδεκτή από του κουαρτέτο.

Στόχος της πρότασης αυτής να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018. Υπενθυμίζεται πως το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Από την εν λόγω αύξηση η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αναμένται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών η οποία μπορεί σε κάθε είδος ξεχωριστά να περνά απαρατήρητη, σε δαπάνες, όμως, μιας εβδομάδας η διαφορά θα φανεί στο πορτοφόλι.

 Οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως:



Καφές - Τσάι - Κακάο
Ηλιέλαιο - Αραβοσιτέλαιο
 Αλλαντικά
Κονσέρβες
 Σάλτσες
Μαργαρίνες
Ζάχαρη
Τσίχλες-Καραμέλες
Αλεύρι–Φρυγανιές
Ψωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)
Μπισκότα
Παγωτά
Αναψυκτικά -Χυμοί
Μέλι – Μαρμελάδες
Σοκολάτες-Γκοφρέτες
Τυρόπιτες - Πίτσες
Χυμοί φρούτων
Μπύρες-Οινοπνευματώδη
Επίσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και σε:

εισιτήρια μέσων μεταφοράς
εστίαση
ταξί
Επισκευή και συντήρηση κατοικιών
Ανθη - φυτά
Αποχέτευση
Ζωοτροφές για κατοικίδια
Αυξάνεται και η βενζίνη!

Η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά και στη βενζίνη, την τιμή της οποίας δεν θα επηρεάσει μόνο η αύξηση του εν λόγω φόρου αλλά και αυτή του Ειδικού Φόρου Κατανάλώσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο, με την τιμή της να εκτοξεύεται από τα 1,362 σήμερα στασ 1,435!

Στο τραπέζι και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή

Εντωμεταξύ, από Δευτέρα όταν και θα επιστρέψουν οι δανειστές θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο αύξησης και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος εφαρμόζεται σε περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, σινεμά και θέατρα και σήμερα βρίσκεται στο 6%.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης του ΦΠΑ έρχεται και μια σειρά αύξησης των έμμεσων φόρων, με τα χαράτσια σε τσιγάρα, κινητή, συνδρομητικά και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αλλά και τις αλλαγές που θα φέρουν άνοδο τιμών σε τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.


Πηγή:www.iefimerida.gr


Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Και ξαφνικά προέκυψε φορολογικό και ασφαλιστικό ....

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


Όλα για όλα θα τα παίξει το υπουργείο Οικονομικών με το αφορολόγητο  της νέας φορολογικής κλίμακας, καθώς απέρριψε και τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και πλέον ή θα καταφέρει να ψηφίσει την περιορισμένη μείωση του στις 9.090 ευρώ ή θα υποστεί βαριά διαπραγματευτική ήττα υποχωρώντας τελικά υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που ήδη ασκούνται στις σκληρές θέσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την πρώτη χρονιά μείωση της έκπτωσης φόρου στις 2.000 ευρώ, δηλαδή αφορολόγητο 9.090 ευρώ, όπως προβλέπει και το ελληνικό σχέδιο. Τη δεύτερη χρονιά η έκπτωση να μειωθεί στα 1.900 ευρώ δηλαδή αφορολόγητο 8.636 ευρώ και την τρίτη χρονιά στα 1.800 ευρώ δηλαδή αφορολόγητο 8.182 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης ζητούσε τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ με τη μία.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν- που οδηγεί πάντως στο ίδιο αποτέλεσμα με τις θέσεις του ΔΝΤ- απορρίφθηκε από τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα. Κατά την παρουσίαση της ελληνικής θέσης λίγο έλειψε, πάντως, να γίνει κόμπλα, καθώς εκ παραδρομής- όπως αποδείχθηκε μετά- ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η έκπτωση φόρου θα σβήνει κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ,  παραπέμποντας έτσι στο προηγούμενο σενάριο, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω των τρομακτικών επιβαρύνσεων ακόμα και στα μικρομεσαία εισοδήματα.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Συνέντευξη τύπου Υπουργού Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Ναι, κύριε Υπουργέ, είπατε κάποια στιγμή ότι όταν θα λήγει το βιβλιάριο απορίας θα πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι στο ιδιωτικό φαρμακείο να λάβουν χωρίς συμμετοχή τα φάρμακά τους.  Τους φαρμακοποιούς ποιος θα τους πληρώνει για τη συμμετοχή που δεν θα δίνουν οι ανασφάλιστοι;  Γιατί είπατε ιδιωτικά φαρμακεία, για αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, αυτό θα το προχωρήσουμε και πριν να λήξει η ισχύς του βιβλιαρίου. Εμείς θέλουμε δηλαδή αυτά τα περίπου, το κόστος το οποίο υπάρχει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία από την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων που είναι σε καθεστώς προνοιακής προστασίας επειδή αυτά είναι φάρμακα εξωνοσοκομειακής χρήσης, δεν αφορούν νοσοκομειακά φάρμακα, η χορήγησή τους να γίνεται κανονικά από τα φαρμακεία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή θα γίνει επαναξιολόγηση των προνοιακών δικαιούχων;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, αυτό τώρα η πιο αρμόδια να σας απαντήσει είναι η κυρία Φωτίου.   Εμείς απλώς βάλαμε μια τέτοια ρύθμιση στην κοινή υπουργική απόφαση έτσι ώστε στο βαθμό που παραμείνει όπως είναι σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν και μετά τη λήξη των βιβλιαρίων, της ισχύος των βιβλιαρίων να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν.  Να μην υπάρξει δηλαδή μια..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και πόσο είναι;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είναι περίπου 30.000.000 αυτά, γύρω στα 30.000.000.  αφορούν περίπου από ότι φαίνεται γύρω στις 300.000 ανθρώπους αυτή η ρύθμιση.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Και πως, για να ολοκληρώσετε τη σκέψη σας όταν μου απαντούσατε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα υπάρχει ειδική φόρμα που θα φαίνεται ότι έχει μηδενική συμμετοχή. Δεν θα πληρώνει ο ασθενής στο φαρμακείο.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Ναι, ποιος θα πληρώνει, αυτό λέω.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Το φαρμακείο ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Τη συμμετοχή που θα πλήρωνε κανονικά ο ασθενής και το φάρμακο.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Αυτά τα φάρμακα τα πλήρωνε μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, ωραία;  Τώρα θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνοντας και με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος από το κόστος της εφαρμογής αυτής της ρύθμισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε 30.000.000;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Περίπου, περίπου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Ο κος Καραγιώργος από το ΕΘΝΟΣ.
Κος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.  Υπάρχει κάποια συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων;  Και τι εννοώ.
        Υπάρχει ένα άρθρο σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα που λέει ότι από τους 431.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 365.000 δηλώνουν εισόδημα έως 600 ευρώ το χρόνο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα πληρώνει ο ελληνικός λαός, αυτοί οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που έχουμε απομείνει, την περίθαλψη δωρεάν χωρίς συμμετοχή ούτε καν στα φάρμακα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι απλά φοροδιαφεύγουν.
Υπάρχει κάποιος διαχωρισμός, υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας; Υπάρχει κάποιος τρόπος να εντοπίζονται ποιοι από όλους αυτούς τους «απόρους» δεν είναι άποροι, έχουν περιουσιακά στοιχεία ή οτιδήποτε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Καραγιώργο, να ξεκαθαρίσω πάλι το εξής. Δεν καλύπτουμε δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε ανθρώπους παραπάνω από ό,τι καλύπτονται σήμερα.
Το μόνο που κάνουμε είναι σε αυτό το πεδίο αυτών που εντάσσονται στο καθεστώς της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ χαμηλό το εισοδηματικό όριο, είναι 2.400 ευρώ το χρόνο.
Άρα, αυτές οι κατηγορίες μη μισθωτών οι οποίες φοροδιαφεύγουν και που όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις, ας πούμε, φορολογικής πολιτικής δεν ήταν αποτελεσματικές, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας αυτής της ρύθμισης.
Η φοροδιαφυγή, η οποία όπως βλέπουμε αυτόν τον καιρό, πλέον είναι ένα οργανωμένο σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα για όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες ανά τον κόσμο.

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………........................................................................................
Κα ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:
Ναι, ήθελα να ρωτήσω, αναφέρατε ότι υπάρχει μία πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση μέσω ΕΟΠΥΥ της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ αν και στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη εφόσον δεν έχουμε πραγματικά γεγονότα.
Αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ  θα είναι μία αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη; Πώς θα καλυφθούν αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα σας πω. Λοιπόν, κοιτάξτε, η αλήθεια είναι η εξής, ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε σαφής εικόνα ούτε για τον αριθμό των ανασφάλιστων ανθρώπων, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Ο ΕΟΠΥΥ έδινε κάποια στοιχεία, η ΗΔΙΚΑ έδινε κάποια άλλα, υπήρχε μία συμφωνία ότι αυτός ο αριθμός κυμαινόταν ανάμεσα στα 2, 2,2 εκατομμύρια έως και 3, κάποια στιγμή, θυμάμαι, ο παλιός Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε μιλήσει για 3.068.000 ανασφάλιστους πολίτες γύρω στο 2014.
Κα ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Η εικόνα που έχουμε από τις διασταυρώσεις στοιχείων, φαίνεται ότι υπάρχει μία δυσκολία ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία να παρακολουθούν και να έχουν μία επικαιροποιημένη εικόνα με βάση και τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει γιατί υπήρξαν ευνοϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις την προηγούμενη, έγιναν κάποιες ρυθμίσεις, δεν ξέρουμε αν αυτό το πράγμα έχει αμέσως μεταφραστεί σε αλλαγή, ας πούμε, δεδομένων.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι, σίγουρα πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
……………………………………………………………………………
Ούτως ή άλλως ξεκινάει να εφαρμόζεται περίπου στο 2ο τρίμηνο του χρόνου. Ο ΕΟΠΥΥ ξέρετε πολύ καλά ότι πέρσι κάλυπτε μέσω του στερείται, έδινε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΥ, για να αγοράσουν τα νοσοκομεία φάρμακα υψηλού κόστους.
        Αυτό φέτος έχει εκλείψει. Τη δαπάνη αυτών των φαρμάκων την έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός. Άρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα και με βάση τις περσινές αποδόσεις πόρων προς το σύστημα υγείας, αλλά και με βάση και αυτό είναι σημαντικό, τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει μία συμφωνία για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και άρα και στη συνέχεια  προς τις δημόσιες δομές.

…………………………………………………………………………….


Τέρμα η Τρόικα ,ενώ το δράμα της Ειδομένης συνεχίζεται

Σταμάτησαν οι συνομιλίες με την Τρόικα τα ξημερώματα καθώς οι δυο πλευρές φάνηκε οτι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσε να καλλιεργήσει τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

«Αποφασίστηκε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό κείμενο για συμφωνία . Θα επιστρέψουν μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22/4.Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement όσο περνούσε ο καιρός και γι αυτό το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στις 2 τα ξημερώματα οπότε και σταμάτησαν οι συζητήσεις.

Πού υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Οπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος. Αυτό, μάλιστα, αναμένεται να το αποτυπώσουν σε κείμενό τους και οι Θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως, στα κείμενα των τριών Θεσμών είναι όλα συμφωνημένα, ακόμη και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχει χάσμα στα πιο κρίσιμα ζητήματα και για αυτό δεν υπήρχε και λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση περαιτέρω:

Πρωτογενές πλεόνασμα
Το Ταμείο επιμένει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και αποδέχονται οι Ευρώπαιοι.

Φορολογικά
Το ΔΝΤ επιμένει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ).

Οι δανειστές, επίσης, δεν δέχονται τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

Συντάξεις
Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών (όπως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είτε παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

«Κόκκινα» δάνεια
Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Τι συνέβη

Λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπουργοί  προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα. Ετσι, αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση

Τώρα η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση να επιχειρεί στην Ουάσινγκτον όπου θα πάνε οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και ελληνική αντιπροσωπεία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι θα γίνει τώρα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι 9 πρώτοι διοικητές νοσοκομείων

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας



Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 11 Απριλίου 2016


Μετά την αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των προσωπικών συνεντεύξεων για την κάλυψη των θέσεων διοικητών- αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφυγικών ροών, διορίστηκαν οι πρώτοι 9 διοικητές- αναπληρωτές διοικητές.
Πιο συγκεκριμένα: 


Γεφύρι της Αρτας η συμφωνία με τους θεσμούς ενώ οι Αλβανοί χρησιμοποιούν χημικά στην Ειδομένη

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ


«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σήμερα στις 15:00 το νέο ραντεβού
Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τσακαλώτος: Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ για το αφορολόγητο
«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9100 ευρώ»

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ωράριο φαρμακείων και υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων

Αθήνα, 8/4/2016
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Επισυνάπτουμε δύο κείμενα που αφορούν θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Το πρώτο αναφέρεται στην πρόσφατη ΚΥΑ για την κάλυψη των ανασφάλιστων στην οποία ΚΥΑ  διαφαίνεται η προχειρότητα των αποφάσεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει  κανείς προϋπολογισμός του σχετικού κονδυλίου  στον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΠΦΣ απευθύνεται  στον Υπουργό Υγείας,  διότι προφανώς όλοι έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες αλλά όταν πρόκειται για ένα ήδη υπερχρεωμένο ασφαλιστικό ταμείο όπως ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις χωρίς κάποιον έστω ενδεικτικό προϋπολογισμό.
 Στο δεύτερο κείμενο που είναι απάντηση του υπουργού υγείας στην Ερώτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί  συνάντηση με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα γραφεία του ΠΦΣ στις 29 Φεβρουαρίου και επίσης οι νομικοί  σύμβουλοι  του ΠΦΣ και του ΦΣΑ συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για την φαρμακευτική νομοθεσία.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Mέσα στην λιακάδα έρχεται ... φοροκαταιγίδα

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ


Την απάντηση για το αν επαρκεί το πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης  που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σήμερα το οικονομικό επιτελείο από τους Θεσμούς. Στόχος, να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα  έμμεσων φόρων τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν όλους. Από το πακέτο λείπουν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή  νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, ωστόσο το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης αναμένεται, υπό άλλη μορφή από αυτή, να πλήξει την τσέπη όλων των νοικοκυριών, αφού περιλαμβάνει αυξήσεις σε: κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Τροφίμων, αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι  ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που θα ληφθούν φθάνει τα 5,4 δισ. ευρώ και εκτός από τα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία θα περιλαμβάνει 1,8 δισ. ευρώ από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισ. ευρώ από τα μέτρα του ασφαλιστικού.

Το πακέτο των 10 συν 2 φόρων

Οπως αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική που παρουσιάζει σήμερα όλο το πακέτο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, αυτό περιλαμβάνει 10 συν 2 μέτρα, με τα πρώτα 10 να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και τα δύο διαφορετικού χαρακτήρα αφού αφορούν το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Oι εγχώριες διαρροές - υποκλοπές και το συνεχιζόμενο χάος στο προσφυγικό

Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΝΤ

«Πενιχρά» φαίνεται να είναι προς το παρόν τα πολιτικά αποτελέσματα της «μετωπικής» σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με το ΔΝΤ -μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το Wikileaks- καθώς και του μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με σειρά ευρωπαίων ηγετών με απώτερο στόχο να βάλει τις βάσεις για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Στην πραγματικότητα, μετά από ένα διήμερο εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και «πύρινων» δηλώσεων, η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση της Αθήνας φαίνεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλων των υπόλοιπων πλευρών που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν αφενός πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και αφετέρου ότι η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλες παρεκβάσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τους υψηλούς τόνους, τόνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου και θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα άρχισαν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για την Ελλάδα. Την Τρίτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εντός της εβδομάδας και ο Πόουλ Τόμσεν, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου, θα βρεθεί στη Γερμανία για συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η σκληρή απάντηση Λαγκάρντ στον Τσίπρα και η αξιολόγηση , κυριαρχούν στην επικαιρότητα

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Να κλείσει με κάθε τρόπο και με βάση όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, επιδιώκει ο πρωθυπουργός, όπως διαφαίνεται και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες και επικεφαλής των θεσμών.

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις παρεμβάσεις Τόμσεν και για το ποιες είναι οι προθέσεις του ΔΝΤ» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο».

«Τον Απρίλιο θα κλείσουμε», φέρεται να διαβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος: «Θα μιλήσω αύριο και με τη Λαγκάρντ και θα ξανατηλεφωνηθούμε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς γνωρίζει ότι το Βερολίνο δεν συζητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε όμως έθεσε θέμα αποχώρησης του Π. Τόμσεν .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Με Ολάντ και Μπάιντεν

Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Κλείστε συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο…»

Η εντολή του πρωθυπουργού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους υπόλοιπους υπουργούς ενόψει της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα είναι σαφής:

«Κλείστε τη συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο από αυτά που συμφωνήσαμε τον περασμένο Αύγουστο».

«…Όλα έως τις 22 Απριλίου»

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει να διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και να υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα θέματα τριβής έως τις 15 Απριλίου, οπότε και θα διακοπούν οι συνομιλίες, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρεθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών για το ελληνικό χρέος.

Αμέσως μετά, στις 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση ελπίζει -αφού θα έχει νομοθετήσει προηγουμένως σε κρίσιμους τομείς- να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία.

Εφόσον χρειαστούν επιπλέον ρυθμίσεις, θα έρθουν στη Βουλή με νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου να υπάρξει οριστική συμφωνία.


 ΠΗΓΗ  REAL.GR


ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ

Με πρωτοφανή σκληρότητα απάντησε στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σηκώνοντας το γάντι, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την πατρότητα των υποκλοπών και δίνοντας τις δικές της απαντήσεις στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν – μέσω των διαρροών από τα Wikileaks - για το Ταμείο, ενώ υπερασπίστηκε στο ακέραιο τους χειρισμούς Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Το ύφος της επιστολής Λαγκάρντ είναι πρωτόγνωρο για τα χρονικά του ΔΝΤ και για πρώτη φορά η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν συνάδει με τις συνήθως διπλωματικές διατυπώσεις που έχουμε από τον Μάιο του 2010, όταν και η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο.

Το περασμένο Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις. Μεταξύ άλλων έθετε το ερώτημα αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απηύθυνε και ανοικτή πρόσκληση στην κ. Lagarde για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ απαντά με σφοδρότητα στις καταγγελίες ότι το ΔΝΤ μεθοδεύει εκβιαστικά πιστωτικό γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οποιαδήποτε εικασία περί πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες".

Εν συνεχεία στηρίζει απόλυτα το δίδυμο Πολ Τομσεν- Ντέλια Βελκουλέσκου σημειώνοντας ότι «η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου» ζητώντας μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια».

Στην επιστολή της η κ.Λαγκάρντ αφήνει σοβαρές αιχμές για τη διαρροή, ζητώντας «να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων». Παράλληλα εμμένει στις θέσεις της αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι «επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους».

Επίσης επιβεβαιώνει τη διάσταση απόψεων στα θέματα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που να μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, Λαγκάρντ και Τόμσεν θα έχουν σειρά κρίσιμων επαφών επί ευρωπαϊκού εδάφους και κυρίως με την γερμανική πλευρά, οι οποίες δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως στο Βερολίνο εντός της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Τόμσεν θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία. Η Κριστίν Λαγκάρντ με την σειρά της, που βρίσκεται εδώ και μέρες εκτός ΗΠΑ, θα μεταβεί την επόμενη Τρίτη στην Φραγκφούρτη για προγραμματισμένη ομιλία της.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ επικρατούσε έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού μια συνομιλία δύο ανώτατων αξιωματούχων του ,που το περιεχόμενο της σημειωτέον δεν διαψεύστηκε ποτέ όχι μόνο υποκλέπτεται, αλλά και διαρρέεται.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν στο Real.gr ότι “είναι κάτι πρωτοφανές που ούτε στα καθεστώτα της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν είχε παρατηρηθεί…”

Επίσης υπήρχε έντονος προβληματισμός για το κίνητρο αυτής της υποκλοπής και τη χρονική συγκυρία λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν οι ίδιοι αξιωματούχοι “η πολεμική και η στοχοποίηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο εξάμηνο εναντίον του ΔΝΤ, μπορεί να λάβει τέλος με μια απλή επιστολή του πρωθυπουργού προς την κ. Λαγκάρντ στην οποία η Ελλάδα θα δηλώνει την πρόθεση της ότι δεν επιθυμεί πλέον την εμπλοκή του στο πρόγραμμα, γιατί το Ταμείο, ποτέ δεν αποχωρεί από μια χώρα αν δεν του ζητηθεί” κατέληξαν.

Αναλυτικά η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν ανακοινώνουμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

ΠΗΓΗ REAL.GR



ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα το πρωί.
Λίγο πριν τις 7:30 το πρωί απέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες με προορισμό την Τουρκία. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο. Τα πλοία αναχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Ρόιτερς. Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.


ΠΗΓΗ www.iefimerida.gr



ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΑΤ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Άγριες συμπλοκές, μεταξύ κατοίκων των Ταμπάκικων και διμοιρίας των ΜΑΤ, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 21:30 της Κυριακής στη Χίο.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.
Χωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της Αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους, στέλνοντας μάλιστα τρεις από αυτούς στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.
50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από κει στο Δικελί της Τουρκίας.


Πηγή: iefimerida.gr



ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ


Ολο η αξιολόγηση κλείνει κι όλο ανοιχτή μένει κυρίως για τα «κόκκινα» δάνεια - Εκκρεμούν και ασφαλιστικό, φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις

Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Με τη σκιά του προσφυγικού προβλήματος να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, υπουργοί και κουαρτέτο θα επιδιώξουν στις αίθουσες του «Hilton» να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε ένα δυσβάστακτο πακέτο φόρων και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, στο σύνολο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και έχει συμφωνήσει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη μέτρα ύψους 1,8 δισ. που αφορούν όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση ωθείται από τη βούληση της Ευρώπης «να τελειώνει με την Ελλάδα», καθώς η εξέλιξη του Προσφυγικού προκαλεί πολιτικές πιέσεις και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ενώ η ΕΕ. καλείται να διαχειριστεί και το ενδεχόμενο του Brexit, με δεδομένο ότι στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία το δημοψήφισμα. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να προχωρήσει η συμφωνία στο φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτημα και έναντι αυτών να εξασφαλίσει εκταμίευση μέρους της δόσης, αλλά η πλευρά των δανειστών -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν κυρίως την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν γενικότερου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα επιδιώκεται ιδανικά να ολοκληρωθούν στις 15 Απριλίου ώστε να συμπέσουν με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον. Ο δεύτερος καλύτερος στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το Εurogroup της 22ας Απριλίου. Εγκυρες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το Πάσχα, με την κυβέρνηση να ψηφίζει το σχετικό πολυνομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η συζήτηση για το χρέος

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το ταχύτερο. Η κυβέρνηση αναμένει -και δικαίως όπως φαίνεται- ότι, αν η συμφωνία επισφραγιστεί στο Εurogroup της 22ας Απριλίου, στην ίδια συνεδρίαση θα επαναληφθεί η δέσμευση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους της χώρας και η σχετική συζήτηση θα ανοίξει και επίσημα στις αρχές Μαΐου. Να σημειωθεί ότι πηγές των θεσμών δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι μια λύση που θα βασίζεται κυρίως στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και ταυτόχρονα θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση στην τήρηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.

Το πολιτικό πλαίσιο ωθεί προς τη συμφωνία, αλλά για να πραγματοποιηθεί πρέπει κυβέρνηση και δανειστές να συμφωνήσουν στον λογαριασμό των 1,8 δισ. Είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους πολίτες, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι εννέα στους δέκα Ελληνες δεν θα πληγούν από τα μέτρα. Καθώς ο χρόνος ως το ορόσημο της 22ας Απριλίου εξαντλείται, στο τραπέζι των διαπραγματεύ­σεων βρίσκονται φορολογικά μέτρα που δεν αφήνουν κανέναν αλώβητο.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, έπεσαν σαρωτικοί έμμεσοι φόροι στο φυσικό αέριο, στην κινητή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση, στα τέλη κυκλοφορίας αλλά και άμεσοι για επαγγελματίες, αγρότες, ενοίκια, υψηλά εισοδήματα. Το πλήρες πακέτο των μέτρων θα αποσαφηνιστεί στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα, αλλά αναμφισβήτητα θα περιλαμβάνει πολλές ψυχρολουσίες και θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τις τσέπες των Ελλήνων, καθώς το άθροισμα θα πρέπει να είναι επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. για το Δημόσιο.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που έγινε την Παρασκευή με τη συμμετοχή των κυρίων Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαριόλι του ΕSM και της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είχε αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές και τα οποία εμποδίζουν τη γεφύρωση των διαφορών και συνεπώς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Το Σάββατο ήρθε στην Αθήνα το «κουαρτέτο» και προετοιμάστηκε για τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων υπό τη σκιά, πάντως, των αποκαλύψεων από τα Wikileaks για το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο Ασφαλιστικό υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση των δύο πλευρών. Η βασική σύνταξη των 384 ευρώ φαίνεται ότι θα χορηγείται μετά από 20ετία ασφάλισης, ενώ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης υπάρχει προσέγγιση, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί πλήρως. Το μεγάλο πρόβλημα στο Ασφαλιστικό είναι οι επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει ο Προϋπολογισμός να εισφέρει για τις επικουρικές, ενώ το κουαρτέτο ζητά να χρηματοδοτούνται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τεθεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στο μέτωπο του Φορολογικού υπάρχουν περιορισμένες διαφωνίες. Το κουαρτέτο αντιδρά για τις μεγάλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, καθώς θεωρεί ότι θα πληγούν σημαντικά εισοδήματα που δεν είναι υψηλά. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ακόμη, οι δανειστές, προκειμένου να μην επιβληθούν παράλογα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, ζητούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μία από τις δύο μείζονες αντιθέσεις της διαπραγμάτευσης για το Φορολογικό. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν επίμονα μείωση του αφορολόγητου ορίου, με την κυβέρνηση να αντιδρά. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών στο φορολογικό ζήτημα αφορά τη φορολόγηση των αγροτών. Το κουαρτέτο ζητά να εισφέρουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα, με την κυβέρνηση να ανθίσταται φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

Χαώδεις διαφορές...

Χάος χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Το κουαρτέτο δείχνει ανοχή για τα δάνεια στα οποία εμπλέκεται η πρώτη κατοικία και σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύγκλιση. Η πρώτη μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην ένταξη και ενήμερων δανείων στα πακέτα των κόκκινων δανείων που θα βγουν προς πώληση. Εκτιμάται, όμως, ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση διότι η κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει, ότι αν τα πακέτα των δανείων που θα πουληθούν περιλαμβάνουν ένα μείγμα κόκκινων και ενήμερων δανείων, θα προσφερθούν από τα funds σε υψηλότερες τιμές και έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο άβυσσος χωρίζει δανειστές και κυβέρνηση αφορά το ύψος και κυρίως τον χρόνο που θα πουληθούν δάνεια μικρομεσαίων και καταναλωτικά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά την έναρξη της διαδικασίας και να εξασφαλίσει κάποια όρια προστασίας ανάλογα με το ύψος των δανείων. Αντίθετα το κουαρτέτο ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, προφανώς φοβούμενο ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Ανοιχτά είναι και πολλά ζητήματα για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Το κουαρ­τέτο πιέζει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αρκετά και το προτάσσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε γενικές γραμμές, παρά την πολιτική βούληση, στο σύνολο των θεμάτων της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Οσο εξαντλείται ο χρόνος της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά θα χρειαστεί να κάνει υποχωρήσεις στις θέσεις της για να κλείσει την αξιολόγηση μέσα στον μήνα.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν επαρκούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, αν τελικά δεν πειστεί το ΔΝΤ για το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων ύψους 5,4 δισ., τότε η αξιολόγηση θα κλείσει και θα επιδιωχθεί να καταβληθεί τμήμα της δόσης (οι θεσμοί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συναινούν στο σπάσιμο της δόσης) χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του θα εγγράψει τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις του. Μόλις το Eurogroup επιβεβαιώσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους, θα επιδιωχθεί να επανέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.