Random Posts

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η επικαιρότητα εν συντομία



ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Μετά το τέλος του Eurogroup της Πέμπτης, οι δηλώσεις στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε είχαν απειλητικό χαρακτήρια για την Ελλάδα αναφορικά με την ρευστότητα του Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, γι' αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.

Ο επικεφαλής του ESM, σημείωσε πως ποσό ύψους 16 δισ ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως. Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.

Ντάισελμπλουμ: «Να δώσει λεπτομέρειες η Ελλάδα για το ασφαλιστικό»

Στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Μοσκοβισί: «Να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο ασφαλιστικό»

Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον "δρόμο" των μεταρρυθμίσεων - επιτεύχθηκαν πολλά - στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».

iefimerida.gr


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - Β. ΠΟΥΤΙΝ


Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Μόσχα.

Ο κ. Παυλόπουλος βρίσκεται στην Ρωσική πρωτεύουσα κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, που τον αναγόρευσε ως επίτιμο διδάκτορά της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βρίσκεται στην Μόσχα από χθες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας στη Μόσχα, Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Η άμβλυνση των οικονομικών μέτρων είναι προς όφελος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά διαπιστώνει ότι τα βήματα που κάνει η Ρωσία στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι πάρα πολλά και είναι προς όφελος και της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, δηλαδή τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, την υποβάθμιση του ανθρώπου, την πρόκληση -εξ αυτών -ανθρωπιστικής κρίσης και το αίμα που προκαλείται από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή: iefimerida.gr


ΔΙΕΓΡΑΦΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ


η διαγραφή του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προχωρά η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Γρηγοράκος, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε χαρακτηρίσει "θετικό" το γεγονός και μάλιστα είχε επιμείνει στην άποψή του όταν αποδοκιμάστηκε.

Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει υπερβολή τη δήλωση Γεννηματά, ότι χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και είχε προσθέσει ότι η εκλογή Μητσοτάκη αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα κόμματα του κεντρώου χώρου και πως ο ίδιος "κτυπά καμπανάκι".

Στον βουλευτή είχαν γίνει συστάσεις, ωστόσο ο ίδιος συνέχισε να κρατά την ίδια στάση, δείχνοντας ίσως τις προθέσεις του και για το μέλλον.
Η επίσημη ανακοίνωση

1. Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

2. Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.

3. Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.

Παρότι το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.

4. Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.

5. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πηγη NEWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :