Random Posts

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
(Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων)

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά διατυπώνονται οι νέες διατάξεις για τιμολόγηση φαρμάκων .
Σας ενημερώνουμε συνοπτικά  για τα κύρια σημεία που μας ενδιαφέρουν .
ΑΡΘΡΟ 3
Εκπτώσεις – Πιστώσεις
1…………………….………………………………………………………………………………...
2.   Οι παρασκευαστές , συσκευαστές  και εισαγωγείς  μπορούν   να παρέχουν έκπτωση επί της χονδρικής τιμής  χωρίς  περιορισμό για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και για τα φάρμακα  της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010. Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα οι  παρασκευαστές , συσκευαστές και εισαγωγείς δύναται να παρέχουν έκπτωση  μέχρι 5% προς τους φαρμακεμπόρους , τα φαρμακεία και τους συνεταιρισμούς, με την προϋπόθεση της αναγραφής του ποσού της έκπτωσης στο τιμολόγιο πώλησης.
3. Οι παρασκευαστές , συσκευαστές και εισαγωγείς οφείλουν να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακεμπόρους και συνεταιρισμούς πίστωση, με την προϋπόθεση αναγραφής της στο τιμολόγιο πώλησης.  Η παρεχόμενη πίστωση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών.
4. Η δυνατότητα των ίδιων ποσοστών έκπτωσης και του χρόνου της πίστωσης ισχύει και για τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία με την προϋπόθεση αναγραφής  στο τιμολόγιο πώλησης.
……………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………

Πρώτα Σχόλια:
Η παρ. 2 επιτρέπει στους βιομηχάνους και εισαγωγείς να δίνουν εκπτώσεις επί της χονδρικής τιμής προς αποθήκες και φαρμακεία για τα ΜΗΣΥΦΑ και για τα φάρμακα της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/10 (ΕΔΩ)
Δηλαδή διευκολύνει την διακίνηση αυτών των φαρμάκων μέσω φαρμακείων ενώ αυτό μέχρι σήμερα ήταν ασύμφορο και απαγορευτικό.
Αυτό αξιολογείται ως θετική απόφαση . Σημειώνουμε ότι για τα υπόλοιπα φάρμακα η δυνατότητα έκπτωσης είναι μέχρι 5%.
Με την παρ. 3 και 4 κατοχυρώνεται η υποχρέωση βιομηχάνων και αποθηκών να δίνουν  δύο μηνών πίστωση προς τα φαρμακεία.
Η υπουργική απόφαση  θεσπίζει αυτή την υποχρέωση των βιομηχάνων και θεωρούμε ότι είναι θετική σε αυτό το σημείο.
Είναι στη δική μας ευθύνη (όπως και των συνεταιρισμών μας) να την διεκδικήσουμε στην πράξη και να την κατοχυρώσουμε για όλους .
Αυτό μας δίνει σημαντική ανάσα ρευστότητας που είναι το μείζον πρόβλημα των φαρμακείων.
Τέλος,  με άλλες διατάξεις προβλέπεται νέα μείωση τιμών.
Θεωρούμε αρνητική και ακατανόητη την εμμονή του Υπουργείου για  διαρκείς μειώσεις τιμών, οι οποίες πέραν της μείωσης του τζίρου, ως βασική παρενέργεια έχουν τις ελλείψεις αλλά και την μείωση των αποθεμάτων.
Το Δ.Σ του Π.Φ.Σ. θα ζητήσει όταν βγει το Δελτίο Τιμών να ισχύσουν προσωρινά οι παλιές τιμές για τα αποθέματα ή ικανός χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων.
Φροντίστε σε κάθε περίπτωση τα αποθέματα σας, αφού όπως εξήγγειλε το Υπουργείο, η μείωση θα είναι γενική. 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

sofia

About sofia

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :