Random Posts

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΦΣ ΠΡΟΣ ΤΥΠΕΤ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ REBATE

                     
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                Αθήνα,           26/4/2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αριθμ. Πρωτ. 1274

                                                                                                                      
                                                                                                                   ΠΡΟΣ
                                                                                                         Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού
                                                                                                          Εθνικής Τράπεζας 
                                                                                                          (ΤΥΠΕΤ)

Θέμα: «Υποχρέωση rebate των φαρμακείων υπέρ του Τ.Υ.Π.Ε.Τ
            Κατόπιν πολλών αναφορών φαρμακοποιών προς τον Π.Φ.Σ., οι οποίοι ρωτούν αν υποχρεούνται να προβαίνουν σε επιστροφή (rebate) κάθε μήνα ποσοστού επί των οφειλών των φαρμακείων τους υπέρ του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. υπό τον όρο εμπρόθεσμης καταβολής αυτών των οφειλών, τίθεται το ζήτημα εάν το Ταμείο σας νομίμως υποχρεώνει σε rebate σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 3918/2011, σύμφωνα με τις οποίες:
«1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια: α) «Κλάδοι Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής Φ.Κ.Α.)»: οι Κλάδοι Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 του παρόντος νόμου. β) «Φαρμακεία»: οι ιδιωτικοί φορείς λιανικής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, που λειτουργούν νομίμως και συνάπτουν συμβάσεις με τους Κλάδους Υγείας των Φ.Κ.Α. ατομικά ή συλλογικά. γ) «Οφειλές σε φαρμακεία»: τα ποσά που οφείλουν οι Κλάδοι Υγείας των Φ.Κ.Α. προς τα φαρμακεία που πηγάζουν από την εφαρμογή των μεταξύ τους συμβάσεων και την εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων των ασφαλισμένων. δ) «Εμπρόθεσμη καταβολή»: η απόδοση των οφειλών είτε ως προκαταβολή είτε ως εξόφληση εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις (π.δ. 121/2008 άρθρο 5 παρ. 1 περ. ε' και ν. 3172/2003 άρθρο 22 παρ. Β 1), το οποίο άρχεται από την ημερομηνία παραλαβής του λογαριασμού του κάθε φαρμακείου από τη φαρμακευτική υπηρεσία του εκάστοτε Κλάδου Υγείας Φ.Κ.Α. ε) «Αιτούμενο ποσό»: το σύνολο της αξίας του τιμολογίου που υποβάλλει το φαρμακείο προς τον Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α., πριν από την προσθήκη του ΦΠΑ στο τέλος κάθε μήνα. στ) «Επιστροφή (rebate)»: το ποσό που επιστρέφεται από το φαρμακείο σε κάθε Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α. με βάση καθορισμένη κλίμακα.
2. Καθιερώνεται κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ των Κλάδων Υγείας των Φ.Κ.Α. ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα, υπό τον όρο εμπρόθεσμης καταβολής αυτών των οφειλών. Η κλιμάκωση της επιστροφής αφορά το ύψος του αιτούμενου ποσού ανά Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α.. Για το χρονικό διάστημα έως την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το ποσοστό ακολουθεί την εξής προοδευτική διαβάθμιση:…»
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Φ.42000/7087/898/3.4.2012 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας) απευθυνόμενο προς το Ταμείο σας, προκύπτει ανενδοιάστως ότι δεν είναι δυνατή η υπαγωγή εις τις ρυθμίσεις του άρθρου 34 του Ν. 3918/2011 του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. για τους λόγους που αναφέρονται εις το εν λόγω έγγραφο.
Κατόπιν τούτου, εσφαλμένως και παρανόμως προβαίνετε εις την επιβολή rebate επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ τoυ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. για κάθε μήνα, οφείλετε δε να επιστρέψετε άμεσα εις τους φαρμακοποιούς το σύνολο των ποσών που αχρεωστήτως έχετε τυχόν εισπράξει.
            Είμαστε στη διάθεσή σας για οιανδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :