XΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Η υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Μαρτίου προκάλεσε το αίτημα και τα 3,6 δισ. των μέτρων να ισχύσουν από το 2019 - Μόνο η επιστροφή της Τρόικας στόχος του Eurogroup της Μάλτας
Ενώπιον σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης στο δείπνο με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών στις Βρυξέλλες που διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μετά την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από το «κλεισμένο» σύμφωνα με παράγοντες των θεσμών (και τους Finacial Times) deal Τσακαλώτου-Τρόικας στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου οι «σκληροί» των πιστωτών επανήλθαν με περισσότερα και πιο αυστηρά αιτήματα.
Έτσι, αντί για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019.
Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.
Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το tweet του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να διευκρινίζει όμως αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ' αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών.
Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε από τις Βρυξέλλες: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα είναι για άλλη μια φορά μια «προκαταρκτική» συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
Πιο μετά η ψήφιση για τις συντάξεις
Η μόνη διευκόλυνση που φαίνεται να προσφέρεται είναι η ψήφιση των μειώσεων στις συντάξεις μετά τη συνολική συμφωνία (global deal) με χρέος και ΔΝΤ η οποία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις Βρυξέλλες. Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα προωθείται από την πλευρά των Ευρωπαίων ως απάντηση στην ανησυχία που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να περάσει όλα τα μέτρα προκαταβολικά από τη Βουλή χωρίς να του δώσουν τίποτα για το χρέος. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) ως την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) και να ψηφιστεί ο κύριος όγκος των μέτρων ως τις 22 Μαΐου.
«Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι μια απόφαση για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα» σημειώνει παράγοντας των θεσμών ο οποίος εκτιμά ότι η τρόικα θα μπορούσε να γυρίσει στοHilton είτε την Μεγάλη Δευτέρα για λίγα εικοσιτετράωρα είτε -το πιο πιθανό- την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου ώστε να «σκουπίσει» τις λεπτομέρειες του SLA πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23Απριλίου). Εκεί θα συζητηθούν το χρέος και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε την Τρίτη και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβίσι ο οποίος δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «είναι εφικτή και απαραίτητη μια τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο».
Βαρύ πακέτο
«Το πακέτο είναι πολύ βαρύ και η ελληνική πλευρά δύσκολα θα αποφύγει τις περικοπές από το 2019» λέει στέλεχος της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με το ίδιο ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά το σπάσιμο των κατ' αρχήν συμφωνηθέντων στο Brussels Group στις 23 Μαρτίου, άνοιξε ξανά θέμα μέτρων και για το 2018 υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα ώστε να μην επιμείνει στη μετάθεση των περικοπών των συντάξεων από το 2019 στο 2020, δηλαδή για μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Τι λείπει για να αρχίσει να ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών; Όπως βεβαιώνουν πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις το μόνο που ουσιαστικά εκκρεμεί είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του κ. Τσίπρα ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές στην περικοπή των συντάξεων από το 2019.
Σε κάθε περίπτωση η «αφαίμαξη» για τους συνταξιούχους θα είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστά μειώσεων που θα ξεπερνούν το 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Παράλληλα οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 700 και 1.000 ευρώ μεικτά θα υποστούν από το 2019 μια μείωση πραγματικού εισοδήματος ακόμη και πάνω από 1.200 ευρώ το χρόνο εξαιτίας και της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ ένας-ένας οι αστυνομικοί περνούσαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ και έδιναν κατάθεση ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο - Πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του ληστή η αστυνομία
Σοβαρές ευθύνες στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του πολίτη προκύπτουν από το φιάσκο του Παλαιού Φαλήρου με ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ να ψάχνει τον ληστή και αυτός να είναι για 14 ώρες κρυμμένος στην ντουλάπα του διαμερίσματος που λήστεψε. Στις τάξεις των μάχιμων αστυνομικών επικρατεί αναβρασμός, το θέμα απέκτησε πολιτικές προεκτάσεις καθώς δεν είναι μόνο η παταγώδης έλλειψη συντονισμού σε μια άκρως σοβαρή υπόθεση που από τύχη δεν πνίγηκε στο αίμα αλλά και το γεγονός ότι δύο ακριβώς χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης σκέφτεται να βάλει κάποια φίλτρα προκειμένου να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες αποφυλακίσεις σκληρών αλλοδαπών κακοποιών. Μια έμμεση αποδοχή ότι ο συγκεκριμένος νόμος οδήγησε εκτός φυλακών περίπου 3.000 κρατούμενους ανάμεσα τους όμως και 150 σκληρούς αλλοδαπούς κακοποιούς και 50 Έλληνες πολλοί από τους οποίους έχουν και πάλι συλληφθεί για συμμετοχή σε άγριες συμμορίες ληστών και διαρρηκτών.
«Είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιήσουμε τον καταζητούμενο πια ληστή. Θεωρείται βέβαιο ότι είναι σεσημασμένος και πιθανότατα να αποφυλακίστηκε και αυτός πρόσφατα. Από τους δέκα αρχικά υπόπτους αυτή τη στιγμή καταλήξαμε σε 2-3 άτομα και όλα δείχνουν ότι φθάνουμε στον ύποπτο» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει: «χθες η συμμορία των ληστών χρηματοκιβωτίων έκανε το 30ο χτύπημα σε δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών της συγκεκριμένης ομάδας αποφυλακίστηκαν το τελευταίο διάστημα και ρίχτηκαν πάλι στην παρανομία».
Άτυπη αναζήτηση ευθυνών
Και ενώ όλη η Αστυνομία ψάχνει τον ληστή που ξεγύμνωσε την ΕΛ.ΑΣ, το αρχηγείο ξεκίνησε μια προφορική εξέταση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να εξακριβώσει ποιοι φέρουν την ευθύνη για το φιάσκο. Χθες, μέχρι αργά το βράδυ ένας- ένας οι αστυνομικοί περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και έδιναν κατάθεση για όλα όσα συνέβησαν στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Εκτιμάται ότι μέσα από το διαμέρισμα του 8ου ορόφου πέρασαν τουλάχιστον 30 αστυνομικοί από την ομάδα ΔΙΑΣ, την Άμεση Δράση, τα κεντρικά της Ασφάλειας, τη σήμανση, την ΟΠΚΕ και το τοπικό τμήμα ασφαλείας. Ουσιαστικά στις καταθέσεις τους, η κάθε ομάδα αστυνομικών τα έριχνε στους προηγούμενους πετώντας από πάνω τους την ευθύνη.
Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ που μπήκαν πρώτοι μέσα υποστήριξαν πως άνοιξαν δύο φορές την ντουλάπα στο βοηθητικό δωμάτιο του διαμερίσματος βλέποντας μόνο στοίβες από ρούχα που θεώρησαν ότι τα πέταξαν κάτω οι δράστες αναζητώντας το χρηματοκιβώτιο. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί φέρονται να είπαν ότι μπήκαν σε έναν ασφαλισμένο και αποστειρωμένο χώρο που είχε ερευνηθεί και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να κάνουν εκ νέου έρευνα αφού υπήρχε κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο ληστής αρχικά να είχε κρυφτεί σε άλλο χώρο και στη συνέχεια όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας να τρύπωσε στην ντουλάπα.
ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ 26ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ
Ένας αλλοδαπός που επέβαινε σε μηχανή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πυροβόλησε, στις 22.40, έναν 26χρονο άντρα τη στιγμή που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ναυσικάς και Αχαιών, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο νεαρός άνδρας κατευθυνόταν προς το σπίτι του πεζός, όταν πέρασε από δίπλα του μία μηχανή, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, με τον συνοδηγό να πυροβολεί εξ επαφής τουλάχιστον 4 φορές, αφού στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τέσσερις κάλυκες.
Το θύμα δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, στην κοιλιά και στον θώρακα και διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 26χρονος είπε, κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ότι γνωρίζει τον δράστη, ο οποίος είναι αλλοδαπός.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
Η υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Μαρτίου προκάλεσε το αίτημα και τα 3,6 δισ. των μέτρων να ισχύσουν από το 2019 - Μόνο η επιστροφή της Τρόικας στόχος του Eurogroup της Μάλτας
Ενώπιον σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης στο δείπνο με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών στις Βρυξέλλες που διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μετά την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από το «κλεισμένο» σύμφωνα με παράγοντες των θεσμών (και τους Finacial Times) deal Τσακαλώτου-Τρόικας στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου οι «σκληροί» των πιστωτών επανήλθαν με περισσότερα και πιο αυστηρά αιτήματα.
Έτσι, αντί για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019.
Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.
Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το tweet του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να διευκρινίζει όμως αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ' αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών.
Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε από τις Βρυξέλλες: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα είναι για άλλη μια φορά μια «προκαταρκτική» συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
Πιο μετά η ψήφιση για τις συντάξεις
Η μόνη διευκόλυνση που φαίνεται να προσφέρεται είναι η ψήφιση των μειώσεων στις συντάξεις μετά τη συνολική συμφωνία (global deal) με χρέος και ΔΝΤ η οποία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις Βρυξέλλες. Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα προωθείται από την πλευρά των Ευρωπαίων ως απάντηση στην ανησυχία που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να περάσει όλα τα μέτρα προκαταβολικά από τη Βουλή χωρίς να του δώσουν τίποτα για το χρέος. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) ως την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) και να ψηφιστεί ο κύριος όγκος των μέτρων ως τις 22 Μαΐου.
«Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι μια απόφαση για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα» σημειώνει παράγοντας των θεσμών ο οποίος εκτιμά ότι η τρόικα θα μπορούσε να γυρίσει στοHilton είτε την Μεγάλη Δευτέρα για λίγα εικοσιτετράωρα είτε -το πιο πιθανό- την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου ώστε να «σκουπίσει» τις λεπτομέρειες του SLA πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23Απριλίου). Εκεί θα συζητηθούν το χρέος και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε την Τρίτη και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβίσι ο οποίος δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «είναι εφικτή και απαραίτητη μια τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο».
Βαρύ πακέτο
«Το πακέτο είναι πολύ βαρύ και η ελληνική πλευρά δύσκολα θα αποφύγει τις περικοπές από το 2019» λέει στέλεχος της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με το ίδιο ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά το σπάσιμο των κατ' αρχήν συμφωνηθέντων στο Brussels Group στις 23 Μαρτίου, άνοιξε ξανά θέμα μέτρων και για το 2018 υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα ώστε να μην επιμείνει στη μετάθεση των περικοπών των συντάξεων από το 2019 στο 2020, δηλαδή για μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Τι λείπει για να αρχίσει να ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών; Όπως βεβαιώνουν πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις το μόνο που ουσιαστικά εκκρεμεί είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του κ. Τσίπρα ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές στην περικοπή των συντάξεων από το 2019.
Σε κάθε περίπτωση η «αφαίμαξη» για τους συνταξιούχους θα είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστά μειώσεων που θα ξεπερνούν το 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Παράλληλα οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 700 και 1.000 ευρώ μεικτά θα υποστούν από το 2019 μια μείωση πραγματικού εισοδήματος ακόμη και πάνω από 1.200 ευρώ το χρόνο εξαιτίας και της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ ένας-ένας οι αστυνομικοί περνούσαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ και έδιναν κατάθεση ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο - Πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του ληστή η αστυνομία
Σοβαρές ευθύνες στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του πολίτη προκύπτουν από το φιάσκο του Παλαιού Φαλήρου με ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ να ψάχνει τον ληστή και αυτός να είναι για 14 ώρες κρυμμένος στην ντουλάπα του διαμερίσματος που λήστεψε. Στις τάξεις των μάχιμων αστυνομικών επικρατεί αναβρασμός, το θέμα απέκτησε πολιτικές προεκτάσεις καθώς δεν είναι μόνο η παταγώδης έλλειψη συντονισμού σε μια άκρως σοβαρή υπόθεση που από τύχη δεν πνίγηκε στο αίμα αλλά και το γεγονός ότι δύο ακριβώς χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης σκέφτεται να βάλει κάποια φίλτρα προκειμένου να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες αποφυλακίσεις σκληρών αλλοδαπών κακοποιών. Μια έμμεση αποδοχή ότι ο συγκεκριμένος νόμος οδήγησε εκτός φυλακών περίπου 3.000 κρατούμενους ανάμεσα τους όμως και 150 σκληρούς αλλοδαπούς κακοποιούς και 50 Έλληνες πολλοί από τους οποίους έχουν και πάλι συλληφθεί για συμμετοχή σε άγριες συμμορίες ληστών και διαρρηκτών.
«Είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιήσουμε τον καταζητούμενο πια ληστή. Θεωρείται βέβαιο ότι είναι σεσημασμένος και πιθανότατα να αποφυλακίστηκε και αυτός πρόσφατα. Από τους δέκα αρχικά υπόπτους αυτή τη στιγμή καταλήξαμε σε 2-3 άτομα και όλα δείχνουν ότι φθάνουμε στον ύποπτο» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει: «χθες η συμμορία των ληστών χρηματοκιβωτίων έκανε το 30ο χτύπημα σε δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών της συγκεκριμένης ομάδας αποφυλακίστηκαν το τελευταίο διάστημα και ρίχτηκαν πάλι στην παρανομία».
Άτυπη αναζήτηση ευθυνών
Και ενώ όλη η Αστυνομία ψάχνει τον ληστή που ξεγύμνωσε την ΕΛ.ΑΣ, το αρχηγείο ξεκίνησε μια προφορική εξέταση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να εξακριβώσει ποιοι φέρουν την ευθύνη για το φιάσκο. Χθες, μέχρι αργά το βράδυ ένας- ένας οι αστυνομικοί περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και έδιναν κατάθεση για όλα όσα συνέβησαν στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Εκτιμάται ότι μέσα από το διαμέρισμα του 8ου ορόφου πέρασαν τουλάχιστον 30 αστυνομικοί από την ομάδα ΔΙΑΣ, την Άμεση Δράση, τα κεντρικά της Ασφάλειας, τη σήμανση, την ΟΠΚΕ και το τοπικό τμήμα ασφαλείας. Ουσιαστικά στις καταθέσεις τους, η κάθε ομάδα αστυνομικών τα έριχνε στους προηγούμενους πετώντας από πάνω τους την ευθύνη.
Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ που μπήκαν πρώτοι μέσα υποστήριξαν πως άνοιξαν δύο φορές την ντουλάπα στο βοηθητικό δωμάτιο του διαμερίσματος βλέποντας μόνο στοίβες από ρούχα που θεώρησαν ότι τα πέταξαν κάτω οι δράστες αναζητώντας το χρηματοκιβώτιο. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί φέρονται να είπαν ότι μπήκαν σε έναν ασφαλισμένο και αποστειρωμένο χώρο που είχε ερευνηθεί και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να κάνουν εκ νέου έρευνα αφού υπήρχε κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο ληστής αρχικά να είχε κρυφτεί σε άλλο χώρο και στη συνέχεια όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας να τρύπωσε στην ντουλάπα.
ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ 26ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ
Ένας αλλοδαπός που επέβαινε σε μηχανή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πυροβόλησε, στις 22.40, έναν 26χρονο άντρα τη στιγμή που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ναυσικάς και Αχαιών, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο νεαρός άνδρας κατευθυνόταν προς το σπίτι του πεζός, όταν πέρασε από δίπλα του μία μηχανή, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, με τον συνοδηγό να πυροβολεί εξ επαφής τουλάχιστον 4 φορές, αφού στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τέσσερις κάλυκες.
Το θύμα δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, στην κοιλιά και στον θώρακα και διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 26χρονος είπε, κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ότι γνωρίζει τον δράστη, ο οποίος είναι αλλοδαπός.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC