ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ
Φονική επίθεση την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας - Και παιδιά μεταξύ των νεκρών - 18 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - Φωτογραφίες και βίντεο-σοκ από την επίθεση - Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους - Δείτε live εικόνα από το σημείο της επίθεσης
Νεκροί έπεσαν τουλάχιστον 80 αθώοι και ανύποπτοι πολίτες (μεταξύ των οποίων και άγνωστος αριθμός παιδιών) και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σοβαρά στην παραλία της Νίκαιας στη νότια Γαλλία στις 22:30 τοπική ώρα, ενώ περίμεναν το σόου των πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου.
Το «όπλο» της μαζικής δολοφονίας αυτή τη φορά ήταν ένα τεράστιο φορτηγό, το οποίο, έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 50 χιλιομέτρων/ώρα, θέρισε κυριολεκτικά το συγκεντρωμένο πλήθος, στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της τουριστικής Νίκαιας. Η νταλίκα έπεσε εσκεμμένα και με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα ανυποψίαστα θύματα, συνθλίβοντας αδιακρίτως οποιονδήποτε, ακόμη και παιδιά, που έτυχε να βρίσκονται στην πορεία του.
Με πτώματα και διαμελισμένα σώματα παντού, τραυματίες βουτηγμένους στο αίμα, κραυγές και γενικευμένο πανικό, η εικόνα ενός από τους πιο πολυτελείς και φημισμένους δρόμους της Ευρώπης, της περίφημης Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ (Περίπατος των Άγγλων) μετατράπηκε σε ένα απέραντο σφαγείο. Δημοσιογράφος του πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο σημείο του μακελειού περιέγραψε τη σκηνή σαν «απόλυτο χάος». Ο ίδιος κατέθεσε την πρώτη μαρτυρία, ότι ο οδηγός του φορτηγού ανέπτυξε ταχύτητα καθώς έστριψε το τιμόνι προς το πλήθος και διένυσε περίπου δύο χιλιόμετρα σκορπίζοντας το θάνατο.
Τον τρόμο της 13ης Νοεμβρίου του 2015, στο Παρίσι, ξαναζεί από το βράδυ της Πέμπτης η Γαλλία. Υπάρχουν τουλάχιστον 80 νεκροί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ, στο διάγγελμά του, μίλησε για 20 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Λίγο αργότερα, ο κ. Καζνέβ «κατέβασε» τον αριθμό των σοβαρά τραυματιών σε 18.
Κατά πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες στη Νίκαια είναι πολλές δεκάδες, ωστόσο επισήμως οι Αρχές αναφέρουν μόνο τον αριθμό των τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι επίσημες αρχές χειρίζονται ήδη την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατία.
Η επίθεση έγινε την ώρα που ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβο περί τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό μετέφερε όπλα και χειροβομβίδες, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, Κριστιάν Εστροζί.
Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει εσπευσμένα στο Παρίσι και συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο.
Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφονται σκηνές πανικού με δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, λίγη ώρα αφότου το φορτηγό με την τρελή πορεία του παρέσυρε θανάσιμα πολίτες που συμμετείχαν στους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου.
«Υπάρχουν άνθρωποι καλυμμένοι με αίμα, είναι τραυματίες» ανέφερε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Nice Matin, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αναπαράγουν φωτογραφίες από το μακελειό. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση. Εντούτοις, σε έναν από τους λογαριασμούς αναφέρεται το φονικό περιστατικό ως εκδίκηση για το θάνατο του υπ'αριθμόν δύο των τζιχαντιστών, Αλ Σισάνι.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το φορτηγό, πριν ξεκινήσει την τρελή κούρσα του, επιτάχυνε.
Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ο οδηγός έχει πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Ο οδηγός, πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών και αφού παρέσυρε όσους ανθρώπους μπορούσε, βγήκε από το φορτηγό και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.
Πληροφορίες για δεύτερο δράστη δεν επιβεβαιώνονται.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
“Δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας. Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων”, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και τον Α. Παπαχελά.
Ο Α. Τσίπρας σημείωσε επιγραμματικά ότι “το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας”.
“Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης η χώρα έζησε τις πιο κρίσιμες στιγμές μετά την δικτατορία. Έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και στιγμές μεγάλης ανάτασης”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού
Για την διαπραγμάτευση
Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε αλλά υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά
Η συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι αστήρικτη. Συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17.5% του ΑΠΕ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. ΟΙ τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με επιτυχία. Είμαστε η καλύτερα προφυλαγμένη οικονομία στην ευρωζώνη.
Για το Plan B
Προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. ΟΙ επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις.
Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον.
Για το δημοψήφισμα και τη συμφωνία
Η συμφωνία που βάλαμε στο δημοψήφισμα ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση. Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό. Πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια. Κρατήσαμε τις κύριες συντάξεις. Αποφύγαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία. Υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ. Μας ζητούσαν άμεση περικοπή, πετύχαμε σταδιακή περικοπή. Το 2018 με την εθνική σύνταξη, θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Όταν οι αντίπαλοί μας λένε μείωση των δαπανών εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Ίσως γιατί δεν καταφέραμε περισσότερα. Κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα.
Είχαμε επαφή με τους Αμερικανούς. Ομπάμα και Τζακ Λιού, είχαν ενδιαφέρον, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με την λιτότητα. Ο Ομπάμα είπες στην Βαρσοβία ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο. Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Όταν ο Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου.
Για τα Capital controls
Ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχεθήκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν στα cc.
Για την Κίνα
Ο Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος. Η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η COSCO αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, την ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο. Στο ίδιο επίπεδο η σχέση με την Ρωσία. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο. Τριμερείς Ελλάδας Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο. Τρεις φορές επίσκεψη στην Τουρκία. Η Ελλάδα αξιοποιεί τις δυνατότητες της.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες. Ελληνικό, Αεροδρόμια. Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις. Στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό. Και πάει όλο στο χρέος. Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους.
Για την αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία. Συνολική στρατηγική αντίθεσης. Ο ¨Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη, ζητάνε εκλογές. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών.
Για τις επενδύσεις
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δημιουργήσει και άλλα. Ταχύτερη δικαιοσύνη (και πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα), φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουμε 12 χρόνια σταθερής φορολογίας. Οι επενδυτές δεν βάζουν θέμα μισθών. Θέλουν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς, σοβαρή δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο. Εκτός από τον τουρισμό και την ενέργεια, νέος τομέας επενδύσεων πρέπει να είναι η έρευνα και η τεχνολογία.
Για εκλογικό νόμο
Δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση. ΟΙ δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%
Απλή αναλογική χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω «χαμένης» ψήφου. Έχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές.
Η κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση, Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα.
Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.
Για την συνταγματική αναθεώρηση
Ώριμη η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. ΝΑ γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές. Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική. Χρειάζεται σταθερή περίοδος κυβερνήσεων. Να κρίνεται μια κυβέρνηση για το διάστημα που έχει εκλεγεί. Αυτό το κατοχυρώνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: πολιτικοί – ΜΜΕ – Τράπεζες. ΟΙ 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Το ΜΕΓΚΑ με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. ΘΑ επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς.
Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος. Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος.
Για την Δικαιοσύνη
Το φθινόπωρο του 2019 θα κριθούμε. Στόχος είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς. Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ LEFT.GR
OI ΔΙΔΥΜΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ
Η μεγάλη περιπέτεια των δίδυμων Κούρων είχε αίσιο τέλος. Και μετά την κατάσχεση των αγαλμάτων που είχαν πέσει στα χέρια αρχαιοκάπηλων λίγο πριν πουληθούν στο εξωτερικό έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής στέκονται πλέον συντηρημένα και μελετημένα στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου που εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη.
Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, μεταξύ των οποίων το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.
Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα, και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.
Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών.
«Το μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.
Τη σημασία το έργου επεσήμαναν στις ομιλίες τους ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κ. Κίσσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης και ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Α. Πνευματικός.
Παρόντες στα εγκαίνια και στον αγιασμό που προηγήθηκε ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Βλαζάκη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Δέδες, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κορίνθου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΝΕΚΡΟ ΑΦΓΑΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου και κατέληξε - 12 συνολικά τραυματίες - Στο σημείο έσπευσε και ο Μουζάλας
Σοβαρό επεισόδιο με έναν πρόσφυγα νεκρό και δύο ανήλικους τραυματίες σημειώθηκε στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.
Αργά το απόγευμα ειδοποιήθηκε η αστυνομία για σοβαρά επεισόδια στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεπλάκησαν μεταξύ τους τουλάχιστον 50 Αφγανοί. Η ένταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να βγουν τα μαχαίρια και να ακολουθήσει σφαγή. Ο ένας από τους τρεις τραυματίες μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού. Οι υπόλοιποι δύο μεταφέρθηκαν στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύονται.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο Hotspot, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έχει εισέλθει μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, διεξάγοντας έρευνα για του δράστες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμπλοκή σημειώθηκε ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, οι οποίες διακινούν ναρκωτικά και χάπια. Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν. Ο νεκρός Αφγανός, όπως έγινε γνωστό, δέχθηκε μαχαιριά, ενώ είχε υποστεί και σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Στο σημείο έσπευσε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.
Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού παραμένει ανεξέλεγκτη, παρ' ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε μία φαινομενική ηρεμία. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σε γκέτο ανομίας και αναρχίας, καθώς, όπως έχουν καταγγείλει και οι δήμαρχοι της περιοχής, έχουν αναπτυχθεί αμέτρητες παράνομες δραστηριότητες, ενώ παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στα έθνη που διαβιώνουν εντός του περιορισμένου αυτού χώρου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναπαυτεί το τελευταίο διάστημα, παρ' ότι σε διάφορα Hotspots σημειώνονται μεγάλες εντάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσα συνέβησαν στη Λέρο, αλλά και στη Λέσβο. Παρ' ότι οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται, η πολιτεία παρακολουθεί αμέτοχη και επί της ουσίας επεμβαίνει μετά τα συμβάντα, όταν πλέον είναι αργά, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού.
Εκτός των παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, η ένταση ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι μεγάλη, καθώς βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δίχως να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικότερα, για το αν και το πότε θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τους προορισμούς τους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Φονική επίθεση την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας - Και παιδιά μεταξύ των νεκρών - 18 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - Φωτογραφίες και βίντεο-σοκ από την επίθεση - Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους - Δείτε live εικόνα από το σημείο της επίθεσης
Νεκροί έπεσαν τουλάχιστον 80 αθώοι και ανύποπτοι πολίτες (μεταξύ των οποίων και άγνωστος αριθμός παιδιών) και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σοβαρά στην παραλία της Νίκαιας στη νότια Γαλλία στις 22:30 τοπική ώρα, ενώ περίμεναν το σόου των πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου.
Το «όπλο» της μαζικής δολοφονίας αυτή τη φορά ήταν ένα τεράστιο φορτηγό, το οποίο, έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 50 χιλιομέτρων/ώρα, θέρισε κυριολεκτικά το συγκεντρωμένο πλήθος, στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της τουριστικής Νίκαιας. Η νταλίκα έπεσε εσκεμμένα και με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα ανυποψίαστα θύματα, συνθλίβοντας αδιακρίτως οποιονδήποτε, ακόμη και παιδιά, που έτυχε να βρίσκονται στην πορεία του.
Με πτώματα και διαμελισμένα σώματα παντού, τραυματίες βουτηγμένους στο αίμα, κραυγές και γενικευμένο πανικό, η εικόνα ενός από τους πιο πολυτελείς και φημισμένους δρόμους της Ευρώπης, της περίφημης Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ (Περίπατος των Άγγλων) μετατράπηκε σε ένα απέραντο σφαγείο. Δημοσιογράφος του πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο σημείο του μακελειού περιέγραψε τη σκηνή σαν «απόλυτο χάος». Ο ίδιος κατέθεσε την πρώτη μαρτυρία, ότι ο οδηγός του φορτηγού ανέπτυξε ταχύτητα καθώς έστριψε το τιμόνι προς το πλήθος και διένυσε περίπου δύο χιλιόμετρα σκορπίζοντας το θάνατο.
Τον τρόμο της 13ης Νοεμβρίου του 2015, στο Παρίσι, ξαναζεί από το βράδυ της Πέμπτης η Γαλλία. Υπάρχουν τουλάχιστον 80 νεκροί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ, στο διάγγελμά του, μίλησε για 20 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Λίγο αργότερα, ο κ. Καζνέβ «κατέβασε» τον αριθμό των σοβαρά τραυματιών σε 18.
Κατά πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες στη Νίκαια είναι πολλές δεκάδες, ωστόσο επισήμως οι Αρχές αναφέρουν μόνο τον αριθμό των τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι επίσημες αρχές χειρίζονται ήδη την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατία.
Η επίθεση έγινε την ώρα που ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβο περί τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό μετέφερε όπλα και χειροβομβίδες, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, Κριστιάν Εστροζί.
Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει εσπευσμένα στο Παρίσι και συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο.
Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφονται σκηνές πανικού με δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, λίγη ώρα αφότου το φορτηγό με την τρελή πορεία του παρέσυρε θανάσιμα πολίτες που συμμετείχαν στους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου.
«Υπάρχουν άνθρωποι καλυμμένοι με αίμα, είναι τραυματίες» ανέφερε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Nice Matin, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αναπαράγουν φωτογραφίες από το μακελειό. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση. Εντούτοις, σε έναν από τους λογαριασμούς αναφέρεται το φονικό περιστατικό ως εκδίκηση για το θάνατο του υπ'αριθμόν δύο των τζιχαντιστών, Αλ Σισάνι.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το φορτηγό, πριν ξεκινήσει την τρελή κούρσα του, επιτάχυνε.
Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ο οδηγός έχει πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Ο οδηγός, πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών και αφού παρέσυρε όσους ανθρώπους μπορούσε, βγήκε από το φορτηγό και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.
Πληροφορίες για δεύτερο δράστη δεν επιβεβαιώνονται.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
“Δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας. Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων”, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και τον Α. Παπαχελά.
Ο Α. Τσίπρας σημείωσε επιγραμματικά ότι “το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας”.
“Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης η χώρα έζησε τις πιο κρίσιμες στιγμές μετά την δικτατορία. Έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και στιγμές μεγάλης ανάτασης”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού
Για την διαπραγμάτευση
Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε αλλά υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά
Η συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι αστήρικτη. Συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17.5% του ΑΠΕ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. ΟΙ τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με επιτυχία. Είμαστε η καλύτερα προφυλαγμένη οικονομία στην ευρωζώνη.
Για το Plan B
Προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. ΟΙ επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις.
Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον.
Για το δημοψήφισμα και τη συμφωνία
Η συμφωνία που βάλαμε στο δημοψήφισμα ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση. Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό. Πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια. Κρατήσαμε τις κύριες συντάξεις. Αποφύγαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία. Υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ. Μας ζητούσαν άμεση περικοπή, πετύχαμε σταδιακή περικοπή. Το 2018 με την εθνική σύνταξη, θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Όταν οι αντίπαλοί μας λένε μείωση των δαπανών εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Ίσως γιατί δεν καταφέραμε περισσότερα. Κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα.
Είχαμε επαφή με τους Αμερικανούς. Ομπάμα και Τζακ Λιού, είχαν ενδιαφέρον, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με την λιτότητα. Ο Ομπάμα είπες στην Βαρσοβία ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο. Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Όταν ο Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου.
Για τα Capital controls
Ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχεθήκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν στα cc.
Για την Κίνα
Ο Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος. Η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η COSCO αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, την ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο. Στο ίδιο επίπεδο η σχέση με την Ρωσία. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο. Τριμερείς Ελλάδας Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο. Τρεις φορές επίσκεψη στην Τουρκία. Η Ελλάδα αξιοποιεί τις δυνατότητες της.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες. Ελληνικό, Αεροδρόμια. Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις. Στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό. Και πάει όλο στο χρέος. Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους.
Για την αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία. Συνολική στρατηγική αντίθεσης. Ο ¨Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη, ζητάνε εκλογές. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών.
Για τις επενδύσεις
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δημιουργήσει και άλλα. Ταχύτερη δικαιοσύνη (και πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα), φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουμε 12 χρόνια σταθερής φορολογίας. Οι επενδυτές δεν βάζουν θέμα μισθών. Θέλουν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς, σοβαρή δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο. Εκτός από τον τουρισμό και την ενέργεια, νέος τομέας επενδύσεων πρέπει να είναι η έρευνα και η τεχνολογία.
Για εκλογικό νόμο
Δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση. ΟΙ δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%
Απλή αναλογική χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω «χαμένης» ψήφου. Έχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές.
Η κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση, Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα.
Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.
Για την συνταγματική αναθεώρηση
Ώριμη η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. ΝΑ γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές. Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική. Χρειάζεται σταθερή περίοδος κυβερνήσεων. Να κρίνεται μια κυβέρνηση για το διάστημα που έχει εκλεγεί. Αυτό το κατοχυρώνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: πολιτικοί – ΜΜΕ – Τράπεζες. ΟΙ 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Το ΜΕΓΚΑ με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. ΘΑ επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς.
Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος. Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος.
Για την Δικαιοσύνη
Το φθινόπωρο του 2019 θα κριθούμε. Στόχος είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς. Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ LEFT.GR
OI ΔΙΔΥΜΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ
Η μεγάλη περιπέτεια των δίδυμων Κούρων είχε αίσιο τέλος. Και μετά την κατάσχεση των αγαλμάτων που είχαν πέσει στα χέρια αρχαιοκάπηλων λίγο πριν πουληθούν στο εξωτερικό έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής στέκονται πλέον συντηρημένα και μελετημένα στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου που εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη.
Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, μεταξύ των οποίων το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.
Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα, και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.
Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών.
«Το μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.
Τη σημασία το έργου επεσήμαναν στις ομιλίες τους ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κ. Κίσσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης και ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Α. Πνευματικός.
Παρόντες στα εγκαίνια και στον αγιασμό που προηγήθηκε ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Βλαζάκη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Δέδες, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κορίνθου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΝΕΚΡΟ ΑΦΓΑΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου και κατέληξε - 12 συνολικά τραυματίες - Στο σημείο έσπευσε και ο Μουζάλας
Σοβαρό επεισόδιο με έναν πρόσφυγα νεκρό και δύο ανήλικους τραυματίες σημειώθηκε στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.
Αργά το απόγευμα ειδοποιήθηκε η αστυνομία για σοβαρά επεισόδια στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεπλάκησαν μεταξύ τους τουλάχιστον 50 Αφγανοί. Η ένταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να βγουν τα μαχαίρια και να ακολουθήσει σφαγή. Ο ένας από τους τρεις τραυματίες μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού. Οι υπόλοιποι δύο μεταφέρθηκαν στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύονται.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο Hotspot, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έχει εισέλθει μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, διεξάγοντας έρευνα για του δράστες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμπλοκή σημειώθηκε ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, οι οποίες διακινούν ναρκωτικά και χάπια. Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν. Ο νεκρός Αφγανός, όπως έγινε γνωστό, δέχθηκε μαχαιριά, ενώ είχε υποστεί και σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Στο σημείο έσπευσε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.
Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού παραμένει ανεξέλεγκτη, παρ' ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε μία φαινομενική ηρεμία. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σε γκέτο ανομίας και αναρχίας, καθώς, όπως έχουν καταγγείλει και οι δήμαρχοι της περιοχής, έχουν αναπτυχθεί αμέτρητες παράνομες δραστηριότητες, ενώ παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στα έθνη που διαβιώνουν εντός του περιορισμένου αυτού χώρου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναπαυτεί το τελευταίο διάστημα, παρ' ότι σε διάφορα Hotspots σημειώνονται μεγάλες εντάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσα συνέβησαν στη Λέρο, αλλά και στη Λέσβο. Παρ' ότι οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται, η πολιτεία παρακολουθεί αμέτοχη και επί της ουσίας επεμβαίνει μετά τα συμβάντα, όταν πλέον είναι αργά, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού.
Εκτός των παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, η ένταση ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι μεγάλη, καθώς βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δίχως να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικότερα, για το αν και το πότε θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τους προορισμούς τους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ