Random Posts

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές θέλουν οι δανειστές και στον εκλογικό νόμο η Κυβέρνηση

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


Σαρωτικές αλλαγές θέλουν οι δανειστές στα εργασιακά, με έγγραφο 21 σελίδων που περιλαμβάνει ανατροπές σε όσα ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Οι εν λόγω αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και το οποίο έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση μετά από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:

1. Κατώτατος μισθός: Παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια. Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.

2. Καθορισμός του μισθού: Οι δανειστές, επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.

Αν το κράτος καθορίσει το μισθό στα 550 ευρώ, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο των αμοιβών με κατώφλι τον κατώτατο μισθό. Στην πράξη κλείνουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων που υπαινίχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Τέτοια δικαιοδοσία δεν πρόκειται να υπάρξει για τον απλό λόγο ότι οι δανειστές στις προτάσεις που κάνουν επικαλούνται και τις βέλτιστες πρακτικές, δηλαδή όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Η κυβέρνηση θα κληθεί, λοιπόν, να ενεργοποιήσει το μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με πιθανότερο ενδεχόμενο μια νέα μείωση εντός του 2017, με πιθανότερο την αφαίρεση των επιδομάτων προϋπηρεσίας ή με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού από τους νεοπροσλαμβανόμενους, ώστε να είναι “συγκρίσιμος” με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

3. Ευελιξία αμοιβών (wage flexibility) και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση. Η ευελιξία των μισθών με συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης και μόνο όπως προτείνουν οι δανειστές θα φανερώσει την αδήλωτη εργασία και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή των αδήλωτων εισοδημάτων. Στην ουσία βάζουν “ταφόπλακα” στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω εθνικής ή κλαδικής σύμβασης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση.

4. Αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις: Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “δυο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: α) το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και β) την απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρώτο αναφέρεται στο όριο των νόμιμων απολύσεων και τονίζεται ότι “θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ, δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω.

5. Ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις: Σήμερα, εκτός 5 σπουδαίων λόγων (μεταξύ των οποίων κλοπή, δολιοφθορά, χρηματισμός) τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαιρούνται από τις απολύσεις. Οι δανειστές ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.

6. Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές: Το “αμυντικό λοκ άουτ”, που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το “επιθετικό λοκ άουτ” σε καταχρηστικές απεργίες με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση ζημιών. Στο κείμενο, αναφέρεται μάλιστα το παράδοξο ότι η “ανταπεργία” ψηφίστηκε στην Ελλάδα όταν δεν υπήρχε σε άλλες χώρες και καταργήθηκε όταν την εφάρμοζαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.



Πηγή:www.iefimerida.gr

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ



Με το βλέμμα στον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

Δεν πρωτοτυπεί το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλοντας στις «επιτυχίες του πρωθυπουργού» στο εξωτερικό πεδίο τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Βαρσοβία, μετά το ταξίδι στην Κίνα.

Το συνηθίζουν οι πρωθυπουργοί των τελευταίων χρόνων σαν αντιπερισπασμό στη δύσκολη εσωτερική, οικονομική, πραγματικότητα, παράλληλα με διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες, που στην παρούσα κυβέρνηση είναι ο εκλογικός νόμος και η αναθεώρηση του Συντάγματος με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου από την επαφή που είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Μαζί με τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου ότι σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες του πάντα στην κατεύθυνση της αλλαγής της φιλοσοφίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Σύμφωνα με τις διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο ο Αμερικανός πρόεδρος λέει «ναι» στις μεταρρυθμίσεις αλλά και σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική της λιτότητας σημειώνοντας ότι «επί οκτώ χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση». Υπενθύμισε δε ότι «εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα» και, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Προανήγγειλε δε, επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα για «περαιτέρω συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ανάγκη η έξοδος από τη λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους, ενώ αναφερόμενος προφανώς στις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά είπε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει είναι πολύ σκληρές. Ανέπτυξε πάντως τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τονίζοντας την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει την διαφθορά και τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων.



Άξονας του Νότου

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας συνέχισε την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός άξονα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράλληλα με το «μέτωπο του Νότου», έναντι της πολιτικής λιτότητας που υπαγορεύει το Βερολίνο, με τις συναντήσεις με Ολάντ, Ρέντσι και Κόστα. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό το Brexit διαμορφώνει συνθήκες για μία συνολική συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για μεταρρυθμίσεις για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη. Οι χώρες του Νότου που έχουν τα δικά τους προβλήματα φυσικά συμφωνούν, ενώ όμως ο άξονας Βερολίνο-Βρυξέλλες επιμένει «τηρήστε τις συνθήκες», η Ισπανία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν με κυρώσεις για υπέρβαση του ελλείμματος και η Ιταλία προσπαθεί να σώσει τις τράπεζές της με κρατική ενίσχυση. Πάντως το εάν ο Ολάντ θα ηγηθεί ενός άξονα του Νότου έναντι της κυριαρχίας του Βερολίνου, είναι αμφίβολο.

Ενώ όμως στο εσωτερικό η δύσκολη πραγματικότητα προσδιορίζεται από το κυνήγι των φορολογούμενων για την επίτευξη των στόχων ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», από τις κατασχέσεις της εφορίας και από τα «κανόνια» στην αγορά, η κυβέρνηση συνεχίζει τον πολιτικό αντιπερισπασμό με τον εκλογικό νόμο και παράλληλα ανοίγει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος με θέμα αιχμής την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την αναθεώρηση, διαφωνεί με την αλλαγή στην προεδρική εκλογή, ενώ από την πλευρά της το θέμα αιχμής είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία αρνείται βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είναι πρόθυμος να θέσει στον λαό με δημοψήφισμα τις αλλαγές στο Σύνταγμα, και στη συνέχεια να ψηφιστούν από τη Βουλή. Συμπληρωματικά με την απλή αναλογική και με την αλλαγή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί μεταβολή του πολιτεύματος, ενώ παράλληλα διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές. Στόχος του βέβαια να παραμείνει ο μεταλλαγμένος σε σοσιαλδημοκρατική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό παιχνίδι, ακόμη κι αν στις επόμενες εκλογές δεν είναι πρώτη δύναμη.

Τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με την προεδρική εκλογή δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα και στα κόμματα στης αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την ψήφιση του εκλογικού νόμου ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν διαρροές από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Η δε προεδρική εκλογή διχάζει τη ΝΔ καθώς ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά της αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος, ο δε Κώστας Καραμανλής είναι υπέρ της αλλαγής αφού άλλωστε τον ενδιαφέρει και προσωπικά, καθώς στην περίπτωση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μπορεί να είναι και ο ίδιος υποψήφιος ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Στο βάθος των υπολογισμών του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει πάντα ο ανασχηματισμός που φαίνεται ότι τον μεταθέτει για το φθινόπωρο σε συνάρτηση και με τις κινήσεις προς την ευρύτερη κεντροαριστερά και την προσέγγιση με τον Φώτη Κουβέλη.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό επίπεδο κατά τρόπο που να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία, ελπίζοντας ότι η συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα του δώσει ανάσες στο οικονομικό πεδίο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΟΙ ΓΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ



Σε περίπου πέντε τρισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες από τσιγάρα που πετιούνται κάθε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους του πλανήτη, στο χώμα, στις θάλασσες και γενικώς οπουδήποτε, εκτός από τα τασάκια.

Μια νέα ιρανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτές τις γόπες, αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελική κατάληξη τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνα Ντομπαρανταράν του Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας του Περσικού Κόλπου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος "Tobacco Control", επισήμαναν ότι οι γόπες αποτελούν τη συχνότερη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης διεθνώς.

Οι επιστήμονες, που έκαναν σχετικές μετρήσεις στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου, όπου πετιούνται πολλές γόπες στις παραλίες και στο βυθό, διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα διαφόρων μετάλλων (καδμίου, σιδήρου, αρσενικού, νικελίου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποσότητα των μετάλλων στα τσιγάρα διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο καλλιέργειας του καπνού και τη χρήση παρασιτοκτόνων-ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον μέταλλα μπορεί να προστεθούν κατά τη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φίλτρα των τσιγάρων δρουν όπως τα πλαστικά, μεταφέροντας τα ρυπογόνα μέταλλα στις θάλασσες.

Οι ιρανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα αυξημένα επίπεδα των μετάλλων μπορεί, μέσω των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, να εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Γι' αυτό, ζητούν να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα.

24 Share Tweet Share Share Mail
ΣΧΟΛΙΑ


Πηγή: www.iefimerida.gr





Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ


Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει την ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό της παράτασης «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους.
Στην αρχή του αγώνα, στο 9ο λεπτό,ο Ρονάλντο δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Παγέτ προσπάθησε να συνεχίσει χωρίς να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το ματς σφαδάζοντας από τους πόνους, αλλά και γνωρίζοντας την αποθέωση από όλους τους φιλάθλους.

ΠΗΓΗ THE TOC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :