ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ
Ακόμα και με νέο, βαθύτερο «μαχαίρι» σε μισθούς- συντάξεις, ακόμα και με ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, ακόμα και με πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή ανατροπή των όσων ισχύουν ακόμα για τις απεργίες, το χρέος μπορεί να μείνει εκτός τροχιάς, οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό.
Αυτό είναι λίγο ως πολύ το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς διατρέχοντας την Έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, θέτοντας ερωτήματα για το αν το Ταμείο θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους Ευρωπαίους ή αν προσπαθεί από τώρα να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά μιας διαφαινόμενης αποτυχίας ή μάλλον χρεοκοπίας.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευμένη μεταξύ των εκτιμήσεων του Ταμείου και των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών- μελών, για τις βασικές παραδοχές του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για το χρέος. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοιμάζεται για το Eurogroup, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι θα επιμείνουν στην πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, που θα υποχωρήσουν λίγο πιο χαμηλά (στο 2%) για τα επόμενα χρόνια.
Τι λέει το Ταμείο; Ότι μια επίδοση 1,5% είναι πιο ρεαλιστική κι ότι με τα έως τώρα ιστορικά στοιχεία και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, τέτοιες επιδόσεις (3,5%) είναι μάλλον ανέφικτες αν δεν ληφθούν μέτρα που ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Ποια είναι αυτά;
Μείωση του αφορολογήτου σε τέτοια επίπεδα, που να μείνει τελικά στο απυρόβλητο γύρω στο 9% των μισθωτών και των συνταξιούχων, αντί του 50% που ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να πέσει ακόμα και κάτω από τις 4.000 ευρώ.
Μείωση μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό δεν θίγει τις καταβαλλόμενες συντάξεις, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό όφελος να αναφέρεται στο απώτερο μέλλον
Στα «βράχια» οδηγεί, επίσης, η διαφορά προβλέψεων για τη δυναμική του ΑΕΠ, αφού το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ρυθμοί της τάξης του 1,3% είναι μια λογική εκτίμηση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι βάζουν πολύ πιο ψηλά τον πήχη για να «βγαίνουν» τα νούμερα. Που βασίζει την πρόβλεψη του το Ταμείο;
Η χώρα θα παλεύει με υψηλή ανεργία για δεκαετίες. Το 2022 δεν θα έχει πέσει κάτω από 18%, το 2040 θα έχει φτάσει στο 12%, για να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα το 2060, δηλαδή ενώ θα έχουν «χαθεί» δύο γενιές εργαζομένων
Η συμβολή των επενδύσεων θα είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα
Η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι ισχνή καθώς δεν θα υπάρχει η αναγκαία παρέμβαση στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας
Οι τράπεζες
Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η επιμονή (εμμονή κατά άλλους) του Ταμείου στην εκτίμηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω του μεγάλου βάρους των «κόκκινων» δανείων και της ελλιπούς αντιμετώπισης του προβλήματος των πολιτικών παρεμβάσεων στη διοίκηση των τραπεζών, προτείνοντας μάλιστα να κρατηθεί γι’ αυτό, ένα «μαξιλάρι» 10 δις ευρώ από τα αδιάθετα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. «Το ΔΝΤ χάνει το δίκιο του με τέτοια επιχειρήματα» σημειώνει στο iefimerida υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που τραπεζικοί κύκλοι «βράζουν» κατά του Π. Τόμσεν, στον οποίο χρεώνουν αυτά τα ανυπόστατα- όπως τα χαρακτηρίζουν- σενάρια.
Ο γκρεμός
Το σενάριο καταστροφής του ΔΝΤ στήνεται ακριβώς πάνω σε αυτές τις τόσο διαφορετικές προβλέψεις. Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους ένα μίγμα εξαιρετικά απαιτητικών μέτρων ελάφρυνσης- από επιμηκύνσεις 40 ετών ως και εγγύηση χαμηλών επιτοκίων ακόμα και με χρηματοδότηση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς- και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, δηλαδή πριν από το 2018, αλλά ακόμα και οι τεχνοκράτες του Ταμείου σηκώνουν ψηλά τα χέρια στην περίπτωση που σημειωθούν οριακές αποκλίσεις ακόμα και έναντι των δικών του μακροοικονομικών εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα σταθεροποιηθούν στο 1% του ΑΕΠ, τότε το Ταμείο υποστηρίζει ότι το Χρέος δεν θα είναι πλέον βιώσιμο, ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που προτείνει και είναι ενδεικτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια όλων των δανείων θα έπρεπε να μηδενιστούν ως το 2050!
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ
Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα». To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.
Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.
Εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Κ», η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.
Μεγάλη απόσταση για το χρέος
Η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσειςσε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.
Reuters: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, όχι όμως ελάφρυνση
Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να«ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών,Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.
Άλλωστε, γερμανός αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.
Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Ηδη οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, όπως και σε προηγούμενες επιχειρήσεις, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πάνω από 1400 αστυνομικοί. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές, οι περισσότεροι όμως παραμένουν στον καταυλισμό, πάνω από 8.000 άτομα.
Hδη πάνω από την περιοχή πετά ελικόπτερο της αστυνομίας.
Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Bild Λιάνα Σπυροπούλου, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στις σκηνές ενώ γινόταν έλεγχος της αστυνομίας.
Follow
Liana Spyropoulou @LSpyropoulou
Most of the #refugees still inside their tents, sleeping. Secret police is checking everything, even the toilets #Idomeni
6:56 AM - 24 May 2016
17 17 Retweets 3 3 likes
Follow
Liana Spyropoulou @LSpyropoulou
More journos (who managed to stay in the camp during the night) were evicted a few minutes ago #Idomeni
7:02 AM - 24 May 2016
5 5 Retweets 3 3 likes
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησαν σχέδιο «ήπιου» αδειάσματος και μετεγκατάσταση των περίπου 8.500 μεταναστών σε αποθήκες της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης και σε χώρους που ολοκληρώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η τελική απόφαση ήρθε πιεστικά και από τις εικόνες που αποτύπωσαν σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για τις έκνομες ενέργειες που διαπράττονται στον καταυλισμό με την πώληση ναρκωτικών και δημιουργία αυτοσχέδιων οίκων ανοχής.
Αστυνομικές δυνάμεις από την Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι, όχι όμως προς το παρόν για το σύνολο των μεταναστών, κάτι που ενδεχομένως συμβεί έως το επόμενο δεκαήμερο.
Η υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά -ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων, «αλληλέγγυων» οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού και υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Μία ανοιχτή κόντρα της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τα 6 δισ. της βοήθειας προς την Τουρκία για το προσφυγικό, δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, απειλώντας τη συμφωνία που έχει συναφθεί.
Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σε αντιπαράθεση για το ποιος θα πρέπει να πάρει τα κονδύλια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωσή της ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Αγκυρα απαιτεί τα κονδύλια από την ΕΕ να δοθούν απευθείας σε κυβερνητικές υπηρεσίες, με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έτσι θα αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, στη δημιουργία καλύτερων χώρων φιλοξενίας και σχολείων για τους πρόσφυγες.
Ομως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφέρει η Wall Street Journal, απαντούν ότι όλα τα χρήματα θα δοθούν σε πρότζεκτ ανεξάρτητων οργανισμών, μία λίστα που δεν περιλαμβάνει κανέναν τουρκικό κυβερνητικό οργανισμό. Κάτι που γίνεται κατά παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της συμφωνίας αφορά 6 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν σε δόσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η ΕΕ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιες πηγές. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα ακόμη, αλλά έκαναν στην Τουρκία μία συμβιβαστική προσφορά.
«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ και πάνω από τα μισά θα πάνε σε κυβερνητικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Οχι για να ικανοποιήσουμε την κυβέρνηση, αλλά επειδή έχει νόημα», ανέφερε ο ίδιος.
Ομως, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι μόνο 250.000 ευρώ από αυτή τη δόση θα εκταμιευθεί προς τις τοπικές αρχές, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες και με σαφήνεια ξεκαθαρισμένες δαπάνες που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, όπως οι μισθοί γιατρών και δασκάλων.
Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ζήτημα των κονδυλίων της ΕΕ είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Δημόσια, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει να λάβει απευθείας όλο το ποσό. «Η Τουρκία λέει ''όλα ή τίποτα''. Ομως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σχολίασε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη στο δείπνο που παραθέτει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, η απουσία του κ. Αναστασιάδη οφείλεται στην πρόσκληση για συμμετοχή στην Σύνοδο, του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κατοχικός ηγέτης έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί.
Οpvw Μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει στη Σύνοδο με όλες τις διατυπώσεις ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία της Κύπρου κυματίζει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει.
ΠΗΓΗ THE TOC
Ακόμα και με νέο, βαθύτερο «μαχαίρι» σε μισθούς- συντάξεις, ακόμα και με ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, ακόμα και με πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή ανατροπή των όσων ισχύουν ακόμα για τις απεργίες, το χρέος μπορεί να μείνει εκτός τροχιάς, οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό.
Αυτό είναι λίγο ως πολύ το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς διατρέχοντας την Έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, θέτοντας ερωτήματα για το αν το Ταμείο θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους Ευρωπαίους ή αν προσπαθεί από τώρα να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά μιας διαφαινόμενης αποτυχίας ή μάλλον χρεοκοπίας.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευμένη μεταξύ των εκτιμήσεων του Ταμείου και των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών- μελών, για τις βασικές παραδοχές του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για το χρέος. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοιμάζεται για το Eurogroup, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι θα επιμείνουν στην πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, που θα υποχωρήσουν λίγο πιο χαμηλά (στο 2%) για τα επόμενα χρόνια.
Τι λέει το Ταμείο; Ότι μια επίδοση 1,5% είναι πιο ρεαλιστική κι ότι με τα έως τώρα ιστορικά στοιχεία και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, τέτοιες επιδόσεις (3,5%) είναι μάλλον ανέφικτες αν δεν ληφθούν μέτρα που ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Ποια είναι αυτά;
Μείωση του αφορολογήτου σε τέτοια επίπεδα, που να μείνει τελικά στο απυρόβλητο γύρω στο 9% των μισθωτών και των συνταξιούχων, αντί του 50% που ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να πέσει ακόμα και κάτω από τις 4.000 ευρώ.
Μείωση μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό δεν θίγει τις καταβαλλόμενες συντάξεις, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό όφελος να αναφέρεται στο απώτερο μέλλον
Στα «βράχια» οδηγεί, επίσης, η διαφορά προβλέψεων για τη δυναμική του ΑΕΠ, αφού το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ρυθμοί της τάξης του 1,3% είναι μια λογική εκτίμηση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι βάζουν πολύ πιο ψηλά τον πήχη για να «βγαίνουν» τα νούμερα. Που βασίζει την πρόβλεψη του το Ταμείο;
Η χώρα θα παλεύει με υψηλή ανεργία για δεκαετίες. Το 2022 δεν θα έχει πέσει κάτω από 18%, το 2040 θα έχει φτάσει στο 12%, για να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα το 2060, δηλαδή ενώ θα έχουν «χαθεί» δύο γενιές εργαζομένων
Η συμβολή των επενδύσεων θα είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα
Η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι ισχνή καθώς δεν θα υπάρχει η αναγκαία παρέμβαση στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας
Οι τράπεζες
Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η επιμονή (εμμονή κατά άλλους) του Ταμείου στην εκτίμηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω του μεγάλου βάρους των «κόκκινων» δανείων και της ελλιπούς αντιμετώπισης του προβλήματος των πολιτικών παρεμβάσεων στη διοίκηση των τραπεζών, προτείνοντας μάλιστα να κρατηθεί γι’ αυτό, ένα «μαξιλάρι» 10 δις ευρώ από τα αδιάθετα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. «Το ΔΝΤ χάνει το δίκιο του με τέτοια επιχειρήματα» σημειώνει στο iefimerida υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που τραπεζικοί κύκλοι «βράζουν» κατά του Π. Τόμσεν, στον οποίο χρεώνουν αυτά τα ανυπόστατα- όπως τα χαρακτηρίζουν- σενάρια.
Ο γκρεμός
Το σενάριο καταστροφής του ΔΝΤ στήνεται ακριβώς πάνω σε αυτές τις τόσο διαφορετικές προβλέψεις. Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους ένα μίγμα εξαιρετικά απαιτητικών μέτρων ελάφρυνσης- από επιμηκύνσεις 40 ετών ως και εγγύηση χαμηλών επιτοκίων ακόμα και με χρηματοδότηση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς- και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, δηλαδή πριν από το 2018, αλλά ακόμα και οι τεχνοκράτες του Ταμείου σηκώνουν ψηλά τα χέρια στην περίπτωση που σημειωθούν οριακές αποκλίσεις ακόμα και έναντι των δικών του μακροοικονομικών εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα σταθεροποιηθούν στο 1% του ΑΕΠ, τότε το Ταμείο υποστηρίζει ότι το Χρέος δεν θα είναι πλέον βιώσιμο, ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που προτείνει και είναι ενδεικτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια όλων των δανείων θα έπρεπε να μηδενιστούν ως το 2050!
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ
Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα». To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.
Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.
Εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Κ», η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.
Μεγάλη απόσταση για το χρέος
Η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσειςσε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.
Reuters: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, όχι όμως ελάφρυνση
Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να«ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών,Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.
Άλλωστε, γερμανός αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.
Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Ηδη οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, όπως και σε προηγούμενες επιχειρήσεις, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πάνω από 1400 αστυνομικοί. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές, οι περισσότεροι όμως παραμένουν στον καταυλισμό, πάνω από 8.000 άτομα.
Hδη πάνω από την περιοχή πετά ελικόπτερο της αστυνομίας.
Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Bild Λιάνα Σπυροπούλου, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στις σκηνές ενώ γινόταν έλεγχος της αστυνομίας.
Follow
Liana Spyropoulou @LSpyropoulou
Most of the #refugees still inside their tents, sleeping. Secret police is checking everything, even the toilets #Idomeni
6:56 AM - 24 May 2016
17 17 Retweets 3 3 likes
Follow
Liana Spyropoulou @LSpyropoulou
More journos (who managed to stay in the camp during the night) were evicted a few minutes ago #Idomeni
7:02 AM - 24 May 2016
5 5 Retweets 3 3 likes
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησαν σχέδιο «ήπιου» αδειάσματος και μετεγκατάσταση των περίπου 8.500 μεταναστών σε αποθήκες της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης και σε χώρους που ολοκληρώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η τελική απόφαση ήρθε πιεστικά και από τις εικόνες που αποτύπωσαν σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για τις έκνομες ενέργειες που διαπράττονται στον καταυλισμό με την πώληση ναρκωτικών και δημιουργία αυτοσχέδιων οίκων ανοχής.
Αστυνομικές δυνάμεις από την Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι, όχι όμως προς το παρόν για το σύνολο των μεταναστών, κάτι που ενδεχομένως συμβεί έως το επόμενο δεκαήμερο.
Η υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά -ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων, «αλληλέγγυων» οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού και υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Μία ανοιχτή κόντρα της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τα 6 δισ. της βοήθειας προς την Τουρκία για το προσφυγικό, δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, απειλώντας τη συμφωνία που έχει συναφθεί.
Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σε αντιπαράθεση για το ποιος θα πρέπει να πάρει τα κονδύλια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωσή της ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Αγκυρα απαιτεί τα κονδύλια από την ΕΕ να δοθούν απευθείας σε κυβερνητικές υπηρεσίες, με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έτσι θα αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, στη δημιουργία καλύτερων χώρων φιλοξενίας και σχολείων για τους πρόσφυγες.
Ομως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφέρει η Wall Street Journal, απαντούν ότι όλα τα χρήματα θα δοθούν σε πρότζεκτ ανεξάρτητων οργανισμών, μία λίστα που δεν περιλαμβάνει κανέναν τουρκικό κυβερνητικό οργανισμό. Κάτι που γίνεται κατά παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της συμφωνίας αφορά 6 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν σε δόσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η ΕΕ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιες πηγές. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα ακόμη, αλλά έκαναν στην Τουρκία μία συμβιβαστική προσφορά.
«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ και πάνω από τα μισά θα πάνε σε κυβερνητικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Οχι για να ικανοποιήσουμε την κυβέρνηση, αλλά επειδή έχει νόημα», ανέφερε ο ίδιος.
Ομως, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι μόνο 250.000 ευρώ από αυτή τη δόση θα εκταμιευθεί προς τις τοπικές αρχές, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες και με σαφήνεια ξεκαθαρισμένες δαπάνες που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, όπως οι μισθοί γιατρών και δασκάλων.
Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ζήτημα των κονδυλίων της ΕΕ είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Δημόσια, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει να λάβει απευθείας όλο το ποσό. «Η Τουρκία λέει ''όλα ή τίποτα''. Ομως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σχολίασε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη στο δείπνο που παραθέτει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, η απουσία του κ. Αναστασιάδη οφείλεται στην πρόσκληση για συμμετοχή στην Σύνοδο, του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κατοχικός ηγέτης έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί.
Οpvw Μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει στη Σύνοδο με όλες τις διατυπώσεις ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία της Κύπρου κυματίζει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει.
ΠΗΓΗ THE TOC