ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΑΓΚΥΡΑ
Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ απειλεί την Αθήνα να μην ερμηνεύει λάθος το «χαμόγελο» με το οποίο η Άγκυρα απαντά στις «προκλήσεις» - «Έχουμε τη δύναμη να απαντήσουμε σε κάθε εχθρική ενέργεια» πρόσθεσε
Σε νέα πρόκληση προς την Ελλάδα με αφορμή το θέμα των Ιμίων προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για 130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο.
Σχολίαζοντας, δε, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς» προσθέτοντας, όπως μεταδίδει η Χουριέτ, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο.
Παράλληλα απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό».
Στη συνέχεια, δε, έκανε τις απειλές του πιο συγκεκριμένες λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια».
Έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά εχουν μακρά ιστορία».
Από τη σύζητηση του Τούρκου πρωθυπουργού με δημοσιογράφους δεν θα μπορούσε να απουσιάσουν και οι αναφορές για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή «μας προκαλεί ενόχληση».
«Έχω στείλει επιστολη στον κ. Τσίπρα γι' αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι έχει στείλει πρόσφατα την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.
Κάλεσε, τέλος, την Αθήνα να εκδόσει τους «8» στην Τουρκία «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες».
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ECONOMIST
Μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του Economist, ο οποίος καταγράφει τους τρεις λόγους, οι οποίο σε κάθε περίπτωση αποτελούν «δείκτη» πολιτικής αναταραχής.
Όπως αναφέρεται σχετικά στο άρθρο, το εκρηκτικό μείγμα για την Ελλάδα δημιουργείται από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων απαιτήσεων που προβάλουν οι δανειστές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από ακροδεξιούς και λαϊκστές που βλέπουν τις δυνάμεις τους να αυξάνουν στις δημοσκοπήσεις. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο τρίτος παράγοντας που συμβάλει στην δημιουργία κλίματος εκλογών στην Ελλάδα είναι η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υφή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα ή όχι του χρέους.
Το κλίμα στην κυβέρνηση και την Ευρώπη
Πιο συγκεκριμένα, ο Economist αναφέρει ως πρώτο λόγο την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο άρθρο αναφέρεται ως «σχεδόν αδύνατο», καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ και η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της.
Ο δεύτερος λόγος αναφέρεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ενόψει και των εκλογών που έρχονται, ώστε να δοθεί ένα τέρμα στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μεγάλο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη, θεωρούν ότι κακώς δίδεται οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της μέσω αυτών και όχι μέσω χρημάτων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Αδιέξοδο για το χρέος
Τρίτος λόγος και ιδιαιτέρως σημαντικός, είναι η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Η Ευρώπη δεν το αποδέχεται αυτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο haircut, μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σκέλος, υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο.
Ο Economist κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, στις 30 Ιανουαρίου, ο οποίος τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της διορίας για την απελευθέρωση του ευρωπαϊκού πακέτουν στήριξης. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν γίνει αποδεκτοί και οι όροι της συμφωνίας από το ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλεται να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται επίσης, ότι το ΔΝΤ θεωρεί εκτός πραγματικότητας το στόχο του 3,5% πλεονάσματος, ζητώντας αναπροσαρμογή των στόχων και προσαρμογή τους στα δεδομένα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη το δανεισμό, καθώς έως τον Ιούλιο του 2017, καλείται να καταβάλει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, Φιλανδία, Γερμανία και Ολλανδία πρωτοστατούν στις αντιδράσεις του περαιτέρω δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα στην Ιταλία.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου - Προηγήθηκαν συναντήσεις του με τους δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου
Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος παρουσιάζει το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας που θα εκφωνήσει στη Μυτιλήνη.
Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λέσβο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, όπου το τελευταίο διάστημα έχασαν τις ζωές τους μετανάστες, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης. Ενώ θα επισκεφτεί και το ομώνυμο χωριό για να συνομιλήσει με τους κατοίκους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή λόγω του προσφυγικού.
Νωρίτερα, θα έχει συναντήσεις με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Λέσβου. Ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την 98 ΑΔΤΕ.
Στις 18:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου.
Για την προετοιμασία της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι της Κω Γιώργος Κυρίτσης, της Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και της Χίου Μανώλης Βουρνούς. Απουσίαζε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Παρόντες ήταν ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας, Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου Νότης Μηταράκης.
Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά από την αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις θέσεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να δοθεί θετική διέξοδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πέντε νησιά του Β.Α. Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
KONTΡΑ ΓΙΑ ΤΑ...ΜΕΤΡΑ
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης με τη ΝΔ με ανταλλαγή ανακοινώσεων.
Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υιοθετεί την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.
« Η ΝΔ συνεχίζει να μη βρίσκει ούτε μία λέξη για το ΔΝΤ. Είναι φανερό, πλέον, ότι υιοθετεί τη γραμμή του Ταμείου για σκληρά μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Για τον κ. Μητσοτάκη η «εθνική γραμμή» έχει ταυτιστεί με την «καρέκλα»» αναφέρει το Μαξίμου. Επαναλαμβάνει δε ότι «το παρελθόν της διαπλοκής και του ρουσφετιού τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Και δεν μπορεί να επανέλθει». Επικρίνοντας τα «10 χαρακτηριστικά παραδείγματα» που ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης, το Μαξίμου απαντά πως «ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ, επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κηρύχθηκε άγονος και ουδέποτε υπήρξε πρόταση 300.000.000 ευρώ!» και πως «στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, της οποίας την πλήρη εφαρμογή ζητά, βρίσκεται μεταξύ άλλων και η κλιμακωτή φορολόγηση της μικροζυθοποιΐας, την οποία προ ημερών δεσμευόταν πως θα καταργήσει».
Επαναλαμβάνει τέλος την φράση Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «το να ζητάτε εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα».
Απαντώντας τη ΝΔ σχολιάζει πως «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πανικό. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταφέρει το παιχνίδι στο αγαπημένο της γήπεδο. Αυτό του διχασμού, του φανατισμού, των ψεμάτων και του λαϊκισμού. Δεν θα την ακολουθήσουμε».
Η Πειραιώς προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση η αλήθεια δεν κρύβεται και σημειώνει: «O κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα νέα σκληρά μέτρα, που έχει ήδη συμφωνήσει. Ας το καταλάβουν καλά. Και επίσης: Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που εκλιπαρούσε για βοήθεια το ΔΝΤ, με την επιστολή του υπουργού οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στις 23 Ιουλίου 2015 και το καλούσε σε "συνέχιση της συνεργασίας". Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να ξεπουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο πουλήθηκε μια ελληνική εφαρμογή για ταξί. Όσο για τις τράπεζες, καλό θα ήταν να μη λέει λέξη! Η ζημιά που έχει προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα από το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και τον τρόπο που έκανε την ανακεφαλαιοποίηση είναι ανυπολόγιστη».
Πηγή:iefimerida.gr
Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ απειλεί την Αθήνα να μην ερμηνεύει λάθος το «χαμόγελο» με το οποίο η Άγκυρα απαντά στις «προκλήσεις» - «Έχουμε τη δύναμη να απαντήσουμε σε κάθε εχθρική ενέργεια» πρόσθεσε
Σε νέα πρόκληση προς την Ελλάδα με αφορμή το θέμα των Ιμίων προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για 130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο.
Σχολίαζοντας, δε, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς» προσθέτοντας, όπως μεταδίδει η Χουριέτ, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο.
Παράλληλα απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό».
Στη συνέχεια, δε, έκανε τις απειλές του πιο συγκεκριμένες λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια».
Έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά εχουν μακρά ιστορία».
Από τη σύζητηση του Τούρκου πρωθυπουργού με δημοσιογράφους δεν θα μπορούσε να απουσιάσουν και οι αναφορές για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή «μας προκαλεί ενόχληση».
«Έχω στείλει επιστολη στον κ. Τσίπρα γι' αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι έχει στείλει πρόσφατα την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.
Κάλεσε, τέλος, την Αθήνα να εκδόσει τους «8» στην Τουρκία «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες».
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ECONOMIST
Μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του Economist, ο οποίος καταγράφει τους τρεις λόγους, οι οποίο σε κάθε περίπτωση αποτελούν «δείκτη» πολιτικής αναταραχής.
Όπως αναφέρεται σχετικά στο άρθρο, το εκρηκτικό μείγμα για την Ελλάδα δημιουργείται από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων απαιτήσεων που προβάλουν οι δανειστές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από ακροδεξιούς και λαϊκστές που βλέπουν τις δυνάμεις τους να αυξάνουν στις δημοσκοπήσεις. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο τρίτος παράγοντας που συμβάλει στην δημιουργία κλίματος εκλογών στην Ελλάδα είναι η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υφή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα ή όχι του χρέους.
Το κλίμα στην κυβέρνηση και την Ευρώπη
Πιο συγκεκριμένα, ο Economist αναφέρει ως πρώτο λόγο την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο άρθρο αναφέρεται ως «σχεδόν αδύνατο», καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ και η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της.
Ο δεύτερος λόγος αναφέρεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ενόψει και των εκλογών που έρχονται, ώστε να δοθεί ένα τέρμα στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μεγάλο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη, θεωρούν ότι κακώς δίδεται οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της μέσω αυτών και όχι μέσω χρημάτων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Αδιέξοδο για το χρέος
Τρίτος λόγος και ιδιαιτέρως σημαντικός, είναι η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Η Ευρώπη δεν το αποδέχεται αυτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο haircut, μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σκέλος, υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο.
Ο Economist κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, στις 30 Ιανουαρίου, ο οποίος τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της διορίας για την απελευθέρωση του ευρωπαϊκού πακέτουν στήριξης. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν γίνει αποδεκτοί και οι όροι της συμφωνίας από το ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλεται να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται επίσης, ότι το ΔΝΤ θεωρεί εκτός πραγματικότητας το στόχο του 3,5% πλεονάσματος, ζητώντας αναπροσαρμογή των στόχων και προσαρμογή τους στα δεδομένα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη το δανεισμό, καθώς έως τον Ιούλιο του 2017, καλείται να καταβάλει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, Φιλανδία, Γερμανία και Ολλανδία πρωτοστατούν στις αντιδράσεις του περαιτέρω δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα στην Ιταλία.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου - Προηγήθηκαν συναντήσεις του με τους δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου
Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος παρουσιάζει το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας που θα εκφωνήσει στη Μυτιλήνη.
Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λέσβο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, όπου το τελευταίο διάστημα έχασαν τις ζωές τους μετανάστες, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης. Ενώ θα επισκεφτεί και το ομώνυμο χωριό για να συνομιλήσει με τους κατοίκους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή λόγω του προσφυγικού.
Νωρίτερα, θα έχει συναντήσεις με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Λέσβου. Ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την 98 ΑΔΤΕ.
Στις 18:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου.
Για την προετοιμασία της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι της Κω Γιώργος Κυρίτσης, της Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και της Χίου Μανώλης Βουρνούς. Απουσίαζε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Παρόντες ήταν ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας, Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου Νότης Μηταράκης.
Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά από την αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις θέσεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να δοθεί θετική διέξοδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πέντε νησιά του Β.Α. Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
KONTΡΑ ΓΙΑ ΤΑ...ΜΕΤΡΑ
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης με τη ΝΔ με ανταλλαγή ανακοινώσεων.
Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υιοθετεί την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.
« Η ΝΔ συνεχίζει να μη βρίσκει ούτε μία λέξη για το ΔΝΤ. Είναι φανερό, πλέον, ότι υιοθετεί τη γραμμή του Ταμείου για σκληρά μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Για τον κ. Μητσοτάκη η «εθνική γραμμή» έχει ταυτιστεί με την «καρέκλα»» αναφέρει το Μαξίμου. Επαναλαμβάνει δε ότι «το παρελθόν της διαπλοκής και του ρουσφετιού τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Και δεν μπορεί να επανέλθει». Επικρίνοντας τα «10 χαρακτηριστικά παραδείγματα» που ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης, το Μαξίμου απαντά πως «ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ, επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κηρύχθηκε άγονος και ουδέποτε υπήρξε πρόταση 300.000.000 ευρώ!» και πως «στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, της οποίας την πλήρη εφαρμογή ζητά, βρίσκεται μεταξύ άλλων και η κλιμακωτή φορολόγηση της μικροζυθοποιΐας, την οποία προ ημερών δεσμευόταν πως θα καταργήσει».
Επαναλαμβάνει τέλος την φράση Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «το να ζητάτε εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα».
Απαντώντας τη ΝΔ σχολιάζει πως «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πανικό. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταφέρει το παιχνίδι στο αγαπημένο της γήπεδο. Αυτό του διχασμού, του φανατισμού, των ψεμάτων και του λαϊκισμού. Δεν θα την ακολουθήσουμε».
Η Πειραιώς προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση η αλήθεια δεν κρύβεται και σημειώνει: «O κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα νέα σκληρά μέτρα, που έχει ήδη συμφωνήσει. Ας το καταλάβουν καλά. Και επίσης: Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που εκλιπαρούσε για βοήθεια το ΔΝΤ, με την επιστολή του υπουργού οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στις 23 Ιουλίου 2015 και το καλούσε σε "συνέχιση της συνεργασίας". Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να ξεπουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο πουλήθηκε μια ελληνική εφαρμογή για ταξί. Όσο για τις τράπεζες, καλό θα ήταν να μη λέει λέξη! Η ζημιά που έχει προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα από το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και τον τρόπο που έκανε την ανακεφαλαιοποίηση είναι ανυπολόγιστη».
Πηγή:iefimerida.gr