ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
Mε αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στην Πάρνηθα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Σάκης Αρναούτογλου: Στα χιονοδρομικά δεν θα ρίξει ούτε νιφάδα - Από πότε υποχωρεί ο χιονιάς
Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει όλη τη χώρα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές ημιορεινές περιοχές και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στα… λευκά πρόκειται να «ντυθεί» και το Σύνταγμα ενώ πιο έντονη θα είναι η χιονόστρωση στα Βόρεια και στα Βορειανατολικά της Αττικής.
«Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης έχουμε μία χιονοεισβολή σε Εύβοια και Αττικοβοιωτία η οποία θα συνδυαστεί και με ισχυρούς ανέμους. Φαίνεται ότι το περισσότερο χιόνι θα το ρίξει σε αυτά τα τρία τμήματα μέσα στη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης. Αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού μαζί με θυελλώδεις ανέμους. Μέσο ύψος χιονιού στα Βόρεια προάστια αναμένεται να είναι γύρω στα 10 με 15 εκατοστά ενώ χαμηλότερα μπορεί να είναι από 1 έως και πέντε εκατοστά. Μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και ανοίγματα αλλά θα συνεχιστούν κάποιες μπόρες χιονιού κυρίως στα βορειότερα τμήματα και τα δυτικότερα σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους, 7 με 8 μποφόρ», λέει ο Σάκης Αρναούτογλου στο protothema.gr.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν «όσοι μένουν σε περιοχές με κλίσεις στους δρόμους να βάλουν αλυσίδες από τώρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως το πρωί της Πέμπτης».
«Στην ουσία από το ύψος της Λαμίας και νοτιότερα θα υπάρξουν τα όποια προβλήματα από τις χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρξει ήλιος. Θα το στρώσει και μέσα στην Αθήνα αναλόγως με την ένταση και την διάρκεια της χιονόπτωσης. Θα υπάρξει κάποια χιονόστρωση και στο Σύνταγμα μέχρι και την Πέμπτη το πρωί. Όσο πιο ορεινά τόσο πιο πιθανή είναι η χιονόστρωση. Στα νότια προάστια θα πέσει χιόνι αλλά εκεί μπορεί να στρώσει πρόσκαιρα και να το λιώσει μέσα στην ημέρα», εξηγεί.
Για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει πως «λόγω των ισχυρών ανέμων ενδεχομένως, Πέμπτη και Παρασκευή να υπάρξουν προβλήματα στον απόπλου».
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι πτήσεις από και προς το «Ελ. Βενιζέλος» ωστόσο σημειώνει πως: «Τη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γίνει ένα πέρασμα και από την περιοχή των Σπατών, αλλά τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν. Ουσιαστικά το πιο δυτικό, κεντρικό και βόρειο κομμάτι της Αττικής φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο. Γενικότερα περιμένουμε χιονόπτωση σε όλη την Αττική μέσα στη νύχτα η οποία θα είναι εντονότερα στα ορεινά και ημιορεινά».
«Στα χιονοδρομικά δεν θα ρίξει νιφάδα. Είναι επιλεκτικός ο χιονιάς. Θα χιονίσει σε Αιγαίο, Εύβοια, Αττικοβοιωτία, λίγο στην Φθιώτιδα, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη», καταλήγει.
Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στην Λ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Η πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά- ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -5 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 7 με 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου στην Ηπειρο από -4 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές χιονοπτώσεις στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα κυρίως στα Δωδεκάνησα χιονοπτώσεις στα ορεινά στα βόρεια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Από την Πέμπτη (29-12-2016) έως και το Σάββατο (31-12-2016) θα επικρατήσουν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, οι οποίες το Σάββατο (31-12-2016) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.
Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΟΥΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ...
Στα συμβολαιογραφικά γραφεία, ιδιοκτήτες μεσαίων και μεγάλων περιουσιών σπεύδουν να μοιράσουν ακίνητα σε συζύγους και παιδιά προκειμένου να αποφύγουν τα φορολογικά βάρη με πρώτο και χειρότερο τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Λογιστές καλούνται να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα για «κλείσιμο» βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες ή για μετασχηματισμό επιχειρήσεων καθώς αισθάνονται την «απειλή» του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος.
Στις εφορίες αναμένεται, το «γνωστό κύμα» οδηγών για την κατάθεση πινακίδων ενώ το κλείσιμο της χρονιάς προβλέπει και την καταβολή σειράς φόρων: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα «κλεισίματα» του 2016 ενδιαφέρουν και το υπουργείο Οικονομικών καθώς μετά τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων, θέλει τα έσοδα του Δεκεμβρίου να κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις ώστε να μεγαλώσει το «μαξιλάρι ασφαλείας».
Στόχος τα 4 δισ. ευρώ έσοδα τον Δεκέμβριο
Μια πρώτη εικόνα για το κλείσιμο της χρονιάς θα υπάρχει ήδη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τις 2-3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τον τελικό λόγο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, θα έχει η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία θα αποφανθεί επί του θέματος στις 21 Απριλίου. Τα έσοδα από φόρους μέσα στον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα τέσσερα δις. ευρώ προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το μαξιλάρι ασφαλείας του προϋπολογισμού το οποίο έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή περίπου στα 400 εκατ. ευρώ μετά τη διανομή των 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.
Παραδοσιακά, οι Έλληνες αφήνουν για τις τελευταίες ημέρες του έτους το κλείσιμο βασικών εκκρεμοτήτων. Φέτος οι λόγοι που τους ωθούν στις δημόσιες υπηρεσίες είναι η απειλή αύξησης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων –η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέχρι και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο τύπου ΦΜΑΠ- αλλά και η επικείμενη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η επιβολή συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια από την 1/1/2017. Έτσι, όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις και πολλά ακίνητα, επιλέγουν τη διανομή σε συγγενείς α’ βαθμού ώστε να εκμεταλλευτούν το ψαλιδισμένο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Ακόμη και στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο κατοχής ακινήτων, όσο μικρότερη είναι η περιουσία που υπάρχει σε κάθε ΑΦΜ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων. Για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2017, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του 2016.
2. Το κλείσιμο των βιβλίων της εφορίας μπορεί να γίνει και μέσα στον Ιανουάριο με ημερομηνία 31/12 χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Όσοι δεν έχουν κόψει τιμολόγια μέσα στο 2016, μπορούν να κάνουν κλείσιμο με αναδρομική ημερομηνία πληρώνοντας ένα πρόστιμο που έχει κλειδώσει στα 100 ευρώ. Αυτό θα τους επιτρέψει να γλιτώσουν ένα σημαντικό μέρος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
3. Υποψήφιοι για κατάθεση πινακίδων είναι όσοι διατήρησαν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα «τέλη με τον μήνα» μέτρο που ίσχυσε και μέσα στο 2016. Πρόκειται κυρίως για οδηγούς οχημάτων μεγάλου κυβισμού οι οποίοι περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποια έκπτωση στα τέλη του 2017 η οποία τελικώς δεν ήρθε. Τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, αναμένεται να μαζευτούν στις εφορίες για να παραδώσουν και πάλι στις εφορίες προσβλέποντας ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Να αλλάξουν το κλίμα επιχειρούν στο Μαξίμου και η διετία στην εξουσία να συμπέσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν οι "εξορμήσεις" των υπουργών στην περιφέρεια. Στην Κόρινθο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην Πάτρα ο Νίκος Παππάς
Αντώνης Αντζολέτος
Δεκεμβρίου 28 2016 07:02
Μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου ως απάντηση στις βολές της ΝΔ, στην κυβέρνηση προχωρούν προς τη νέα χρονιά έχοντας βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με διττό στόχο:
- Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό με αρκετά στελέχη να εμφανίζονται αισιόδοξα, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα δοθεί το "πράσινο φως" στο Eurogroup της 26ης Ιαναουρίου. Από το Μαξίμου εξακολουθούν να προβάλουν τις θετικές δηλώσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ολοένα και πιο συχνά έρχονται να "κοντράρουν" το "φρένο" που βάζουν τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ. "Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη", τονίζουν, "είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015".
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν τεχνικού χαρακτήρα διαφορές, αλλά μόνο πολιτικές διαφωνίες που μπορούν να επιλυθούν.
- Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη βάλει μπροστά μια τακτική εξωστρέφειας, προβολής του κυβερνητικού έργου και καλύτερης επικοινωνίας, με τους υπουργούς να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Χθες η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσαν στην κυκλοφορία τμήμα της Ιονίας Οδού, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα περιοδεύσει στην Κόρινθο έχοντας ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί ο Νίκος Παππάς.
Οι "μηχανές" στο Μαξίμου έχουν ανάψει στο φουλ με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να έχουν λάβει σαφείς εντολές από τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθούν κοντά στο κόσμο όλο το επόμενο διάστημα.
Τα "σενάρια" για το ΔΝΤ
Από την Ηρώδου Αττικού αρνούνται να τοποθετηθούν επίσημα σχετικά με το ΔΝΤ και για το αν θα προτιμούσαν να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου. Μόνο σε επίπεδο στελεχών γίνεται ξεκάθαρο πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς το Ταμείο με το "καλό σενάριο" να θέλει να μη βάζει χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά να παραμένει σύμβουλος για αρκετούς μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η εκδοχή θα συνοδεύεται και από ένα ξεχωριστό κείμενο από την πλευρά του ΔΝΤ, που θα καταγράφονται οι διαφωνίες που έχει σε σχέση με τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα και τα εργασιακά.
Η άλλη εκδοχή, που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά και χώρες "δορυφόροι" όπως η Ολλλανδία, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η ενεργή συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση απαιτεί μέτρα για το 2019. Το ενδεχόμενο αυτό εξακολουθούν να "ξορκίζουν" από την κυβέρνηση αρνούμενοι να συζητήσουν την ύπαρξη κάποιου plan b, όπως οι εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως το αδιέξοδο θεωρείται δεδομένο και ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Όλα δείχνουν πως από το Ταμείο θα περιμένουν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
ANΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νοσοκομεία δίχως σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, μοιάζουν περισσότερο με εκείνες που ζουν οι απελπισμένοι κάτοικοι της Βενεζουέλας και όχι οι Ελληνες.
Ετσι περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας η Telegraph, σε άρθρο που αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν φαίνεται φως στην άκρη του «τούνελ» της ελληνικής κρίσης, αλλά και προβλέπει ότι έρχεται νέο καλοκαίρι πίεσης για την Ελλάδα.
Η Telegraph δεν «βλέπει» να τελειώνει η λιτότητα στη χώρα μας, αναλύοντας το νέο κύκλο εντάσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Και καταλήγει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο blog του Πολ Τόμσεν και τις προειδοποιήσεις που αυτό περιελάμβανε, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» που δινόταν πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες έγινε τώρα δημόσια. «Και μπορεί να γίνει άσχημη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Αύξηση των εντάσεων
Σε μία κίνηση που θεωρήθηκε «σύμβολο ανυπακοής», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, δωρεάν σχολικά γεύματα για τα φτωχότερα παιδιά και να ακυρώσει την αύξηση του ΦΠΑ, με τις Βρυξέλλες να «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θυμίζει η Telegraph.
«Αν και το θέμα λύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, με επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς το Eurogroup, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν. Η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλει να αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα προτού χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι απίθανο το ΔΝΤ να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Φοβούνται τη σπατάλη
Η Telegraph σημειώνει τις προσδοκίες της Κομισιόν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% την επόμενη χρονιά και την αναμενόμενη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2%.
Ομως, προσθέτει, σε έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι ότι η δημοσιονομική σύνεση γρήγορα θα μετατραπεί σε σπατάλη.
«Αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν είναι ότι όποτε η Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει ένα πλεόνασμα 0,5%, η θέληση αρχίζει να φθίνει και οι άνθρωποι αρχίζουν να θέλουν να ξοδέψουν χρήματα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Στο ΔΝΤ οφείλονται ακόμη περίπου 14 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα προγράμμα διάσωσης, σύμφωνα με την HSBC, και δεν είναι πρόθυμο να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Αλλωστε, το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης έκρινε ότι το Ταμείο έκαμψε τους κανόνες στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα. Ομως οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν το Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα, θυμίζει η Telegraph.
«Οι Γερμανοί θέλουν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Θέλουν τη φήμη του ΔΝΤ, γιατί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα. «Η Κομισιόν στο περιθώριο πάντα παραποιεί τους αριθμούς για να βγαίνουν καλύτερα και θα υπάρξει πολιτική χειραγώγηση της τεχνικής δουλειάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η Telegraph σημειώνει ότι παρότι δεν υπάρχει απόδειξη για αυτή την παραποίηση, είναι φανερές οι διαφορές ανάμεσα στις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Αυτές οι διαφορές προκάλεσαν και την κλιμάκωση της έντασης, μετά από το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, που ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε και αυτό προκάλεσε καυστική, όπως τη χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, απάντηση του Ταμείου, στην οποία επισημαινόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πιο γενναιόδωρες από τη Γερμανία.
Νέο καλοκαίρι πίεσης;
Το κλειδί για την επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, επισημαίνει η Telegraph. Ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα μέχρι τον Ιούλιο, όταν πρέπει να πληρώσει στο ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους συνολικά 7 δισ. ευρώ.
«Βλέπουμε έναν υψηλό ρίσκο να υπάρξει και πάλι στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Αυτό θα καθυστερήσει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανόν τη συμμετοχή του Ταμείου και την άρση των capital controls», εκτίμησε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι της HSBC.
«Ολα αυτά, σε μία περίοδο στην οποία η Ελλάδα μπορεί να κάνει κι άλλες εκλογές και η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τη δική της πολιτική δοκιμασία στη Γερμανία. Η ήσυχη περίοδος για την Αθήνα τελείωσε. Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη καλοκαίρι πίεσης», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Mε αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στην Πάρνηθα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Σάκης Αρναούτογλου: Στα χιονοδρομικά δεν θα ρίξει ούτε νιφάδα - Από πότε υποχωρεί ο χιονιάς
Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει όλη τη χώρα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές ημιορεινές περιοχές και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στα… λευκά πρόκειται να «ντυθεί» και το Σύνταγμα ενώ πιο έντονη θα είναι η χιονόστρωση στα Βόρεια και στα Βορειανατολικά της Αττικής.
«Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης έχουμε μία χιονοεισβολή σε Εύβοια και Αττικοβοιωτία η οποία θα συνδυαστεί και με ισχυρούς ανέμους. Φαίνεται ότι το περισσότερο χιόνι θα το ρίξει σε αυτά τα τρία τμήματα μέσα στη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης. Αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού μαζί με θυελλώδεις ανέμους. Μέσο ύψος χιονιού στα Βόρεια προάστια αναμένεται να είναι γύρω στα 10 με 15 εκατοστά ενώ χαμηλότερα μπορεί να είναι από 1 έως και πέντε εκατοστά. Μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και ανοίγματα αλλά θα συνεχιστούν κάποιες μπόρες χιονιού κυρίως στα βορειότερα τμήματα και τα δυτικότερα σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους, 7 με 8 μποφόρ», λέει ο Σάκης Αρναούτογλου στο protothema.gr.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν «όσοι μένουν σε περιοχές με κλίσεις στους δρόμους να βάλουν αλυσίδες από τώρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως το πρωί της Πέμπτης».
«Στην ουσία από το ύψος της Λαμίας και νοτιότερα θα υπάρξουν τα όποια προβλήματα από τις χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρξει ήλιος. Θα το στρώσει και μέσα στην Αθήνα αναλόγως με την ένταση και την διάρκεια της χιονόπτωσης. Θα υπάρξει κάποια χιονόστρωση και στο Σύνταγμα μέχρι και την Πέμπτη το πρωί. Όσο πιο ορεινά τόσο πιο πιθανή είναι η χιονόστρωση. Στα νότια προάστια θα πέσει χιόνι αλλά εκεί μπορεί να στρώσει πρόσκαιρα και να το λιώσει μέσα στην ημέρα», εξηγεί.
Για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει πως «λόγω των ισχυρών ανέμων ενδεχομένως, Πέμπτη και Παρασκευή να υπάρξουν προβλήματα στον απόπλου».
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι πτήσεις από και προς το «Ελ. Βενιζέλος» ωστόσο σημειώνει πως: «Τη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γίνει ένα πέρασμα και από την περιοχή των Σπατών, αλλά τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν. Ουσιαστικά το πιο δυτικό, κεντρικό και βόρειο κομμάτι της Αττικής φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο. Γενικότερα περιμένουμε χιονόπτωση σε όλη την Αττική μέσα στη νύχτα η οποία θα είναι εντονότερα στα ορεινά και ημιορεινά».
«Στα χιονοδρομικά δεν θα ρίξει νιφάδα. Είναι επιλεκτικός ο χιονιάς. Θα χιονίσει σε Αιγαίο, Εύβοια, Αττικοβοιωτία, λίγο στην Φθιώτιδα, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη», καταλήγει.
Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στην Λ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Η πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά- ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -5 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 7 με 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου στην Ηπειρο από -4 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές χιονοπτώσεις στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα κυρίως στα Δωδεκάνησα χιονοπτώσεις στα ορεινά στα βόρεια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Από την Πέμπτη (29-12-2016) έως και το Σάββατο (31-12-2016) θα επικρατήσουν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, οι οποίες το Σάββατο (31-12-2016) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.
Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΟΥΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ...
Στα συμβολαιογραφικά γραφεία, ιδιοκτήτες μεσαίων και μεγάλων περιουσιών σπεύδουν να μοιράσουν ακίνητα σε συζύγους και παιδιά προκειμένου να αποφύγουν τα φορολογικά βάρη με πρώτο και χειρότερο τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Λογιστές καλούνται να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα για «κλείσιμο» βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες ή για μετασχηματισμό επιχειρήσεων καθώς αισθάνονται την «απειλή» του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος.
Στις εφορίες αναμένεται, το «γνωστό κύμα» οδηγών για την κατάθεση πινακίδων ενώ το κλείσιμο της χρονιάς προβλέπει και την καταβολή σειράς φόρων: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα «κλεισίματα» του 2016 ενδιαφέρουν και το υπουργείο Οικονομικών καθώς μετά τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων, θέλει τα έσοδα του Δεκεμβρίου να κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις ώστε να μεγαλώσει το «μαξιλάρι ασφαλείας».
Στόχος τα 4 δισ. ευρώ έσοδα τον Δεκέμβριο
Μια πρώτη εικόνα για το κλείσιμο της χρονιάς θα υπάρχει ήδη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τις 2-3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τον τελικό λόγο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, θα έχει η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία θα αποφανθεί επί του θέματος στις 21 Απριλίου. Τα έσοδα από φόρους μέσα στον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα τέσσερα δις. ευρώ προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το μαξιλάρι ασφαλείας του προϋπολογισμού το οποίο έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή περίπου στα 400 εκατ. ευρώ μετά τη διανομή των 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.
Παραδοσιακά, οι Έλληνες αφήνουν για τις τελευταίες ημέρες του έτους το κλείσιμο βασικών εκκρεμοτήτων. Φέτος οι λόγοι που τους ωθούν στις δημόσιες υπηρεσίες είναι η απειλή αύξησης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων –η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέχρι και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο τύπου ΦΜΑΠ- αλλά και η επικείμενη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η επιβολή συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια από την 1/1/2017. Έτσι, όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις και πολλά ακίνητα, επιλέγουν τη διανομή σε συγγενείς α’ βαθμού ώστε να εκμεταλλευτούν το ψαλιδισμένο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Ακόμη και στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο κατοχής ακινήτων, όσο μικρότερη είναι η περιουσία που υπάρχει σε κάθε ΑΦΜ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων. Για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2017, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του 2016.
2. Το κλείσιμο των βιβλίων της εφορίας μπορεί να γίνει και μέσα στον Ιανουάριο με ημερομηνία 31/12 χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Όσοι δεν έχουν κόψει τιμολόγια μέσα στο 2016, μπορούν να κάνουν κλείσιμο με αναδρομική ημερομηνία πληρώνοντας ένα πρόστιμο που έχει κλειδώσει στα 100 ευρώ. Αυτό θα τους επιτρέψει να γλιτώσουν ένα σημαντικό μέρος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
3. Υποψήφιοι για κατάθεση πινακίδων είναι όσοι διατήρησαν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα «τέλη με τον μήνα» μέτρο που ίσχυσε και μέσα στο 2016. Πρόκειται κυρίως για οδηγούς οχημάτων μεγάλου κυβισμού οι οποίοι περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποια έκπτωση στα τέλη του 2017 η οποία τελικώς δεν ήρθε. Τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, αναμένεται να μαζευτούν στις εφορίες για να παραδώσουν και πάλι στις εφορίες προσβλέποντας ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
ΠΗΓΗ THE TOC
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Να αλλάξουν το κλίμα επιχειρούν στο Μαξίμου και η διετία στην εξουσία να συμπέσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν οι "εξορμήσεις" των υπουργών στην περιφέρεια. Στην Κόρινθο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην Πάτρα ο Νίκος Παππάς
Αντώνης Αντζολέτος
Δεκεμβρίου 28 2016 07:02
Μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου ως απάντηση στις βολές της ΝΔ, στην κυβέρνηση προχωρούν προς τη νέα χρονιά έχοντας βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με διττό στόχο:
- Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό με αρκετά στελέχη να εμφανίζονται αισιόδοξα, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα δοθεί το "πράσινο φως" στο Eurogroup της 26ης Ιαναουρίου. Από το Μαξίμου εξακολουθούν να προβάλουν τις θετικές δηλώσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ολοένα και πιο συχνά έρχονται να "κοντράρουν" το "φρένο" που βάζουν τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ. "Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη", τονίζουν, "είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015".
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν τεχνικού χαρακτήρα διαφορές, αλλά μόνο πολιτικές διαφωνίες που μπορούν να επιλυθούν.
- Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη βάλει μπροστά μια τακτική εξωστρέφειας, προβολής του κυβερνητικού έργου και καλύτερης επικοινωνίας, με τους υπουργούς να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Χθες η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσαν στην κυκλοφορία τμήμα της Ιονίας Οδού, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα περιοδεύσει στην Κόρινθο έχοντας ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί ο Νίκος Παππάς.
Οι "μηχανές" στο Μαξίμου έχουν ανάψει στο φουλ με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να έχουν λάβει σαφείς εντολές από τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθούν κοντά στο κόσμο όλο το επόμενο διάστημα.
Τα "σενάρια" για το ΔΝΤ
Από την Ηρώδου Αττικού αρνούνται να τοποθετηθούν επίσημα σχετικά με το ΔΝΤ και για το αν θα προτιμούσαν να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου. Μόνο σε επίπεδο στελεχών γίνεται ξεκάθαρο πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς το Ταμείο με το "καλό σενάριο" να θέλει να μη βάζει χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά να παραμένει σύμβουλος για αρκετούς μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η εκδοχή θα συνοδεύεται και από ένα ξεχωριστό κείμενο από την πλευρά του ΔΝΤ, που θα καταγράφονται οι διαφωνίες που έχει σε σχέση με τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα και τα εργασιακά.
Η άλλη εκδοχή, που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά και χώρες "δορυφόροι" όπως η Ολλλανδία, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η ενεργή συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση απαιτεί μέτρα για το 2019. Το ενδεχόμενο αυτό εξακολουθούν να "ξορκίζουν" από την κυβέρνηση αρνούμενοι να συζητήσουν την ύπαρξη κάποιου plan b, όπως οι εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως το αδιέξοδο θεωρείται δεδομένο και ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Όλα δείχνουν πως από το Ταμείο θα περιμένουν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
ANΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νοσοκομεία δίχως σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, μοιάζουν περισσότερο με εκείνες που ζουν οι απελπισμένοι κάτοικοι της Βενεζουέλας και όχι οι Ελληνες.
Ετσι περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας η Telegraph, σε άρθρο που αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν φαίνεται φως στην άκρη του «τούνελ» της ελληνικής κρίσης, αλλά και προβλέπει ότι έρχεται νέο καλοκαίρι πίεσης για την Ελλάδα.
Η Telegraph δεν «βλέπει» να τελειώνει η λιτότητα στη χώρα μας, αναλύοντας το νέο κύκλο εντάσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Και καταλήγει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο blog του Πολ Τόμσεν και τις προειδοποιήσεις που αυτό περιελάμβανε, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» που δινόταν πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες έγινε τώρα δημόσια. «Και μπορεί να γίνει άσχημη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Αύξηση των εντάσεων
Σε μία κίνηση που θεωρήθηκε «σύμβολο ανυπακοής», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, δωρεάν σχολικά γεύματα για τα φτωχότερα παιδιά και να ακυρώσει την αύξηση του ΦΠΑ, με τις Βρυξέλλες να «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θυμίζει η Telegraph.
«Αν και το θέμα λύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, με επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς το Eurogroup, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν. Η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλει να αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα προτού χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι απίθανο το ΔΝΤ να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Φοβούνται τη σπατάλη
Η Telegraph σημειώνει τις προσδοκίες της Κομισιόν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% την επόμενη χρονιά και την αναμενόμενη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2%.
Ομως, προσθέτει, σε έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι ότι η δημοσιονομική σύνεση γρήγορα θα μετατραπεί σε σπατάλη.
«Αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν είναι ότι όποτε η Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει ένα πλεόνασμα 0,5%, η θέληση αρχίζει να φθίνει και οι άνθρωποι αρχίζουν να θέλουν να ξοδέψουν χρήματα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Στο ΔΝΤ οφείλονται ακόμη περίπου 14 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα προγράμμα διάσωσης, σύμφωνα με την HSBC, και δεν είναι πρόθυμο να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Αλλωστε, το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης έκρινε ότι το Ταμείο έκαμψε τους κανόνες στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα. Ομως οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν το Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα, θυμίζει η Telegraph.
«Οι Γερμανοί θέλουν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Θέλουν τη φήμη του ΔΝΤ, γιατί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα. «Η Κομισιόν στο περιθώριο πάντα παραποιεί τους αριθμούς για να βγαίνουν καλύτερα και θα υπάρξει πολιτική χειραγώγηση της τεχνικής δουλειάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η Telegraph σημειώνει ότι παρότι δεν υπάρχει απόδειξη για αυτή την παραποίηση, είναι φανερές οι διαφορές ανάμεσα στις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Αυτές οι διαφορές προκάλεσαν και την κλιμάκωση της έντασης, μετά από το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, που ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε και αυτό προκάλεσε καυστική, όπως τη χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, απάντηση του Ταμείου, στην οποία επισημαινόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πιο γενναιόδωρες από τη Γερμανία.
Νέο καλοκαίρι πίεσης;
Το κλειδί για την επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, επισημαίνει η Telegraph. Ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα μέχρι τον Ιούλιο, όταν πρέπει να πληρώσει στο ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους συνολικά 7 δισ. ευρώ.
«Βλέπουμε έναν υψηλό ρίσκο να υπάρξει και πάλι στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Αυτό θα καθυστερήσει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανόν τη συμμετοχή του Ταμείου και την άρση των capital controls», εκτίμησε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι της HSBC.
«Ολα αυτά, σε μία περίοδο στην οποία η Ελλάδα μπορεί να κάνει κι άλλες εκλογές και η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τη δική της πολιτική δοκιμασία στη Γερμανία. Η ήσυχη περίοδος για την Αθήνα τελείωσε. Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη καλοκαίρι πίεσης», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: www.iefimerida.gr