ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΨΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Ονόματα και διευθύνσεις υπόσχεται η κυβέρνηση - «Εφόσον προκληθούμε, θα απαντήσουμε» απαντά η ΝΔ
Τη φημολογία περί συνταρακτικών αποκαλύψεων γύρω από το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή (στις 7 το απόγευμα), τροφοδοτεί η κυβέρνηση, δίνοντας χαρακτήρα θρίλερ στην όλη διαδικασία. Από κυβερνητικά στελέχη διατυπώνεται η διαβεβαίωση-υπόσχεση ότι θα δοθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ μιλούν και για αποκαλύψεις για «τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να κουκουλωθούν υποθέσεις διαφθοράς.
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός προ ημερών. Έτσι κι αλλιώς θα είναι μία «σύγκρουση κορυφής» και ένα σοβαρό τεστ για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφετέρου θα είναι και ένα τεστ συνοχής για τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έχουν ήδη συντονιστεί για τη συζήτηση αυτή, μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της διαπλοκής για να επιβεβαιώσει, όπως προσδοκά, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή στην πορεία της: ακριβώς λίγο πριν υπογράψει τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων και με το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει όσο γίνεται πιο αποκαλυπτικά και πιστά το λεγόμενο σύστημα διαπλοκής, «που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρεωκοπημένο σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στην Ελλάδα με τη συνέργεια πολιτικών και οικονομικο-εκδοτικών παραγόντων, τη χρησιμοποίηση των τραπεζών και την εξουδετέρωση της Δικαιοσύνης για να μένει στο απυρόβλητο».
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι «λίστες», που κατά την κυβέρνηση έμειναν στα συρτάρια ή «χάθηκαν» σε «στικάκια, χαριστικές τροπολογίες ή ρυθμίσεις απαλλαγής από ευθύνες», ενώ θα γίνει αναφορά από τον πρωθυπουργό σε «υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ή ζημίωσαν το Δημόσιο και κουκουλώθηκαν».
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ, ενώ ανάλογη πρόκληση αναμένεται να απευθυνθεί και στην Φώφη Γεννηματά για το ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Με μια κυνική ομολογία, ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «Ellis islands».
Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία στην πράξη δικαιώνει τους φόβους όσους την χαρακτήρισαν από προβληματική έως ανέφικτη να εφαρμοστεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:
«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».
«Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.
Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.
Ροές: Ξεπέρασαν τις 50.000 και συνεχίζονται
Την ίδια ώρα όχι μόνο παραμένει η η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αλλά και αυξάνεται - παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από χθες, Κυριακή.
Στην Ελλάδα βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο την Δευτέρα έφτασαν 1.662 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο.
Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.
Η συμφωνία έχει τηρηθεί πάντως ως προς το ένα από τα σκέλη της: Η Τουρκία έστειλε από την Κυριακή τους 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.
Παρέμβαση Φερβέι ζητεί η Αθήνα
Η κυβέρνηση, έχοντας αντιληφθεί την δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:
«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Μουζάλας: Πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.
Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο. Οπως επεσήμανε όμως η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Παρά ταύτα, ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Βερολίνο: Είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση
Ο εκπρόσωπος του Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είναι «εξαιρετικά δύσκολη».
Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την ελπίδα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό τους, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της και όπως θα έπρεπε.
Διαβεβαίωσε πάντως πως το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ελλάδα στέλνοντας άμεσα προσωπικό, και συγκεκριμένα 200 αστυνομικούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους εξειδικευμένους σε θέματα παροχής ασύλου, αλλά και με την παροχή μέσων.
Ερωτηθείς για το τι μέλει γενέσθαι με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας και εν καιρώ, όπως είπε, «θα δούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης».
Από σήμερα, Δευτέρα, βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Γερμανός επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, προκειμένου να συμμετάσχει στον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων για την διαδικασία επανεισδοχής των μεταναστών στην Τουρκία.
Πηγή: iefimerida.gr
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οταν ο Δημήτρης Σπυρίδης έφτασε στον καταυλισμό της Ειδομένης, με μία σακούλα κρουασάν, άλλαξε γνώμη. Οσα είδε τον έκαναν να αποφασίσει ότι αυτό που πήγε να κάνει, δεν ήταν αρκετό.
Ο 50χρονος και η σύζυγός του, Μαρία, άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους για δύο οικογένειες Σύρων προσφύγων, την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον, μένουν όλοι μαζί στον Ευρωπό, ένα μικρό χωριό που απέχει περίπου μισή ώρα από την Ειδομένη.
«Εβρεχε και είχε ομίχλη. Το μόνο που άκουγα, στις 8 το πρωί, ήταν κλάματα και βήχας», είπε ο κ. Σπυρίδης, εξιστορώντας στο Reuters την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό. «Τα έχασα. Ολες οι σκηνές ήταν μούσκεμα, όλα τους τα ρούχα βρεγμένα. Λάσπη, υγρασία και δάκρυα, τίποτα άλλο. Είμαστε ή δεν είμαστε χριστιανοί;», διερωτήθηκε, εξηγώντας την απόφαση που πήρε.
Ο κ. Σπυρίδης δούλευε σαν μάγειρας στην Ελβετία και πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά και βοηθάει στον οικογενειακό φούρνο.
Αυτό δεν τον απέτρεψε να φιλοξενήσει τους Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του. Πλέον, η μία οικογένεια ζει στη σοφίτα και η άλλη, που έχει τρία παιδιά, στο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού. Ο κ. Σπυρίδης και η σύζυγός του κοιμούνται στον καναπέ, στο σαλόνι τους.
Οπως λέει στο Reuters, θα τους φιλοξενήσει για όσο χρειαστεί. «Ζούμε όλοι μαζί. Μία μεγάλη οικογένεια, 22 άνθρωποι συνολικά», δηλώνει.
«Θέλω η Ευρώπη, αν μπορεί- και ξέρω ότι μπορεί- να δεχθεί αυτές τις οικογένειες από τη Συρία, ένα μέρος που έχει καταστραφεί. Και θέλω αυτές οι οικογένειες να ξανασυναντήσουν τους συγγενείς τους», καταλήγει ο κ. Σπυρίδης.
Πηγή:iefimerida.gr
ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, προέβησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ενεπλάκησαν κατά τη διαδικασία αναχαίτισης, ζεύγος ελληνικών μαχητικών με το πρώτο ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως
Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών αναχαίτιζε διά εμπλοκής νοτίως της Χίου και το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις εικονικές αερομαχίες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.
Συνολικά στο FIR Αθηνών εισήλθαν 10 τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.
ΠΗΓΗ THE TOC
Ονόματα και διευθύνσεις υπόσχεται η κυβέρνηση - «Εφόσον προκληθούμε, θα απαντήσουμε» απαντά η ΝΔ
Τη φημολογία περί συνταρακτικών αποκαλύψεων γύρω από το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή (στις 7 το απόγευμα), τροφοδοτεί η κυβέρνηση, δίνοντας χαρακτήρα θρίλερ στην όλη διαδικασία. Από κυβερνητικά στελέχη διατυπώνεται η διαβεβαίωση-υπόσχεση ότι θα δοθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ μιλούν και για αποκαλύψεις για «τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να κουκουλωθούν υποθέσεις διαφθοράς.
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός προ ημερών. Έτσι κι αλλιώς θα είναι μία «σύγκρουση κορυφής» και ένα σοβαρό τεστ για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφετέρου θα είναι και ένα τεστ συνοχής για τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έχουν ήδη συντονιστεί για τη συζήτηση αυτή, μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της διαπλοκής για να επιβεβαιώσει, όπως προσδοκά, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή στην πορεία της: ακριβώς λίγο πριν υπογράψει τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων και με το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει όσο γίνεται πιο αποκαλυπτικά και πιστά το λεγόμενο σύστημα διαπλοκής, «που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρεωκοπημένο σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στην Ελλάδα με τη συνέργεια πολιτικών και οικονομικο-εκδοτικών παραγόντων, τη χρησιμοποίηση των τραπεζών και την εξουδετέρωση της Δικαιοσύνης για να μένει στο απυρόβλητο».
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι «λίστες», που κατά την κυβέρνηση έμειναν στα συρτάρια ή «χάθηκαν» σε «στικάκια, χαριστικές τροπολογίες ή ρυθμίσεις απαλλαγής από ευθύνες», ενώ θα γίνει αναφορά από τον πρωθυπουργό σε «υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ή ζημίωσαν το Δημόσιο και κουκουλώθηκαν».
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ, ενώ ανάλογη πρόκληση αναμένεται να απευθυνθεί και στην Φώφη Γεννηματά για το ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Με μια κυνική ομολογία, ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «Ellis islands».
Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία στην πράξη δικαιώνει τους φόβους όσους την χαρακτήρισαν από προβληματική έως ανέφικτη να εφαρμοστεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:
«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».
«Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.
Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.
Ροές: Ξεπέρασαν τις 50.000 και συνεχίζονται
Την ίδια ώρα όχι μόνο παραμένει η η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αλλά και αυξάνεται - παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από χθες, Κυριακή.
Στην Ελλάδα βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο την Δευτέρα έφτασαν 1.662 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο.
Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.
Η συμφωνία έχει τηρηθεί πάντως ως προς το ένα από τα σκέλη της: Η Τουρκία έστειλε από την Κυριακή τους 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.
Παρέμβαση Φερβέι ζητεί η Αθήνα
Η κυβέρνηση, έχοντας αντιληφθεί την δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:
«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Μουζάλας: Πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.
Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο. Οπως επεσήμανε όμως η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Παρά ταύτα, ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Βερολίνο: Είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση
Ο εκπρόσωπος του Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είναι «εξαιρετικά δύσκολη».
Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την ελπίδα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό τους, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της και όπως θα έπρεπε.
Διαβεβαίωσε πάντως πως το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ελλάδα στέλνοντας άμεσα προσωπικό, και συγκεκριμένα 200 αστυνομικούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους εξειδικευμένους σε θέματα παροχής ασύλου, αλλά και με την παροχή μέσων.
Ερωτηθείς για το τι μέλει γενέσθαι με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας και εν καιρώ, όπως είπε, «θα δούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης».
Από σήμερα, Δευτέρα, βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Γερμανός επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, προκειμένου να συμμετάσχει στον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων για την διαδικασία επανεισδοχής των μεταναστών στην Τουρκία.
Πηγή: iefimerida.gr
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οταν ο Δημήτρης Σπυρίδης έφτασε στον καταυλισμό της Ειδομένης, με μία σακούλα κρουασάν, άλλαξε γνώμη. Οσα είδε τον έκαναν να αποφασίσει ότι αυτό που πήγε να κάνει, δεν ήταν αρκετό.
Ο 50χρονος και η σύζυγός του, Μαρία, άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους για δύο οικογένειες Σύρων προσφύγων, την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον, μένουν όλοι μαζί στον Ευρωπό, ένα μικρό χωριό που απέχει περίπου μισή ώρα από την Ειδομένη.
«Εβρεχε και είχε ομίχλη. Το μόνο που άκουγα, στις 8 το πρωί, ήταν κλάματα και βήχας», είπε ο κ. Σπυρίδης, εξιστορώντας στο Reuters την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό. «Τα έχασα. Ολες οι σκηνές ήταν μούσκεμα, όλα τους τα ρούχα βρεγμένα. Λάσπη, υγρασία και δάκρυα, τίποτα άλλο. Είμαστε ή δεν είμαστε χριστιανοί;», διερωτήθηκε, εξηγώντας την απόφαση που πήρε.
Ο κ. Σπυρίδης δούλευε σαν μάγειρας στην Ελβετία και πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά και βοηθάει στον οικογενειακό φούρνο.
Αυτό δεν τον απέτρεψε να φιλοξενήσει τους Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του. Πλέον, η μία οικογένεια ζει στη σοφίτα και η άλλη, που έχει τρία παιδιά, στο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού. Ο κ. Σπυρίδης και η σύζυγός του κοιμούνται στον καναπέ, στο σαλόνι τους.
Οπως λέει στο Reuters, θα τους φιλοξενήσει για όσο χρειαστεί. «Ζούμε όλοι μαζί. Μία μεγάλη οικογένεια, 22 άνθρωποι συνολικά», δηλώνει.
«Θέλω η Ευρώπη, αν μπορεί- και ξέρω ότι μπορεί- να δεχθεί αυτές τις οικογένειες από τη Συρία, ένα μέρος που έχει καταστραφεί. Και θέλω αυτές οι οικογένειες να ξανασυναντήσουν τους συγγενείς τους», καταλήγει ο κ. Σπυρίδης.
Πηγή:iefimerida.gr
ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, προέβησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ενεπλάκησαν κατά τη διαδικασία αναχαίτισης, ζεύγος ελληνικών μαχητικών με το πρώτο ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως
Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών αναχαίτιζε διά εμπλοκής νοτίως της Χίου και το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις εικονικές αερομαχίες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.
Συνολικά στο FIR Αθηνών εισήλθαν 10 τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.
ΠΗΓΗ THE TOC